Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 699 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 35  Następna
Autor Wiadomość
#281 PostWysłany: 09 Paź 2014 11:35 

niebieski
przemos74 napisał(a):
Chcemy rezerwować wycieczkę http://www.cordilleratraveller.com/inde ... 62&Itemid= - cena to 185 USD. Czy jest szansa gdzieś o lepszą cenę? Agencja chce przelew z góry 50%, czy to bezpieczne?

Ale napisz cos wiecej - tzn jaka wycieczka? Wczesniej wpsominales o "tour astronomiczny, gejzry el tatio i dolina ksieżycowa lub laguna cejar ". Cena za wsyztsko, za czecs, dla jednej, dwoch osob?

Szczerze mowiac nie wydaje mi sie, zebys musial wczesnije przelewac kase, z drugiej strony jak sezon, to wieksze oblozenie, wiadomo. A chilijczycy to raczej uczciwi ludzie.

Super 🔥Bezpośrednie loty z Wietnamu do Polski za 499 PLN ❗️😎 Super 🔥Bezpośrednie loty z Wietnamu do Polski za 499 PLN ❗️😎
Wiosenny urlop na Costa Brava 🌊🏖️ 4* hotel przy plaży za 2139 PLN ☀️ Wiosenny urlop na Costa Brava 🌊🏖️ 4* hotel przy plaży za 2139 PLN ☀️
#282 PostWysłany: 09 Paź 2014 11:36 
Awatar użytkownika

Loty: 95
Kilometry: 156 953
niebieski
przemos74 napisał(a):
Chcemy rezerwować wycieczkę http://www.cordilleratraveller.com/inde ... 62&Itemid= - cena to 185 USD. Czy jest szansa gdzieś o lepszą cenę? Agencja chce przelew z góry 50%, czy to bezpieczne?

ja byłem na wycieczce właśnie z Cordillera. płaciłem chyba 105 albo 110k pesos. Mogę polecić, tylko uwaga bo driverzy mówią raczej tylko po hiszpańsku no ale to standard tam

cena za wycieczkę 4 dniowa czyli z powrotem do San Pedro

Ostatnio edytowany przez luxyfer, 09 Paź 2014 12:09, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#283 PostWysłany: 09 Paź 2014 12:08 
Awatar użytkownika

Loty: 807
Kilometry: 1 954 890
srebrny
Mówię teraz o 3 dniowej wycieczce do Boliwii :)
@up, czyli 185 USD :) nie da rady utargować z nimi nic?

#284 PostWysłany: 09 Paź 2014 12:10 
Awatar użytkownika

niebieski
przemos74 napisał(a):

raczej nie, mają duże obłożenie nawet przy takich cenach
 Profil Relacje PM off  

#285 PostWysłany: 09 Paź 2014 12:15 
Awatar użytkownika

srebrny
Teraz przeczytałem że mowisz o 4-dniowej wycieczce - na stronie maja cene 220 usd.

#286 PostWysłany: 09 Paź 2014 12:20 
Awatar użytkownika

niebieski
przemos74 napisał(a):
Teraz przeczytałem że mowisz o 4-dniowej wycieczce - na stronie maja cene 220 usd.

to na 90% dostaniesz trochę taniej na miejscu
 Profil Relacje PM off  

#287 PostWysłany: 09 Paź 2014 12:40 

niebieski
Pewnym plusem w negocjacjach z agencją może być zebranie grupy 6 osób, akurat do jeepa. W związku z tym, szukam 2 osób chętnych na 4-dniowy trip na Salar zaczynający się i kończący w San Pedro w dniach 4-7 grudnia (1-dniowe przesunięcie do rozważenia). Obecnie mamy w grupie 4 osoby. Na równi z ceną interesuje nas jakość, więc też nastawiamy się na agencję Cordillera Traveller. Kontakt przez PW.
 Profil Relacje PM off  

#288 PostWysłany: 09 Paź 2014 12:41 

Loty: 270
Kilometry: 536 736
niebieski
przemos74 napisał(a):

Gdy ja tam byłem (niemal dokładnie rok temu, w październiku 2013), praktycznie wszystkie agencje na głównej ulicy San Pedro oferowały tę samą wycieczkę, więc konkurencja jest spora, a co za tym idzie łatwo coś korzystnego wytargować. Nam oferowali 80,000-90,000 peso (~105-120€) na start, lecz po długich i burzliwych negocjacjach w jednej agencji zeszli nawet na 65,000 peso (~85€). Ja co prawda nie chciałem poświęcać aż 3 dni na tę wyprawę, bo musiałem się śpieszyć na lot powrotny do Bogoty, toteż jedną z boliwijskich agencji udało mi się przekonać na zabranie mnie i kumpla w jeden dzień całą trasą (z wyłączeniem solniska Uyuni) za 20,000 peso (26€), niemniej nie warto jest moim zdaniem rezerwować z wyprzedzeniem. Z drugiej strony jeśli jedziesz w pełni sezonu, to kto wie, jak tam będzie z możliwościami zbicia cen...

Nawiązując jeszcze do powracającej w tym temacie "jakości", nasza firma (już nie pamiętam nazwy, wybaczcie) była wyśmienita. Jako że zapłaciliśmy w zasadzie tylko za jednodniowy transport do Uyuni (teoretycznie bez zwiedzania, bo grupa już wszystko widziała, to był ich powrót do miejsca startu), to nie powinniśmy się zatrzymywać przy lagunach i gorących źródłach, jednak kierowca był tak niesamowicie uprzejmy, że nie tylko we wszystkich wyjątkowych miejscach robił nam przystanki, to jeszcze przez całą drogę opowiadał o tej trasie i jej urokach. Oczywiście wszystkie posiłki nam przysługiwały, a do tego wstęp na teren rezerwatu załatwił nam ze sporym upustem. Boliwia to jednak kraina układów i układzików, zatem ja zdecydowanie polecam boliwijskie agencje, gdyż ludzie są tam nader życzliwi, a jak się tylko z nimi spoufali, to zrobią dla Ciebie niemal wszystko. Ten sam kierowca spotkany na ulicy Uyuni dzień później zaproponował nam darmowy transport do Potosi, bo akurat stamtąd miał kolejny kurs wycieczkowy.
 Profil Relacje PM off  

#289 PostWysłany: 09 Paź 2014 13:01 

niebieski
dostaniesz taniej, jelsi beda wolne ostatnie wolne miejsca. Bardzo mozliwe, ze miejsca nie bedzie 2 dni przed wycieczka. Ja placilem $160 w innym biurze, ale to tylko dlatego, ze zostaly 2 ostatnie miejsca na wycieczke zaczynajaca sie nastepnego dnia i Pan mial sentyment do Polakow (bo kiedys mial jakas polska dziewczyne). Na poczatku chcial 175 od osoby, a powiedzial, ze od dwoch to wezmie 340. Tylko, ze to byl low season.

Krotko mowiac, jak Ci na zajezy na cordillera to niezbyt masz wybor.

#290 PostWysłany: 09 Paź 2014 13:03 
Awatar użytkownika

srebrny
Ok, dziękuję. W takim razie zaryzykuję i kupię na miejscu :)

#291 PostWysłany: 09 Paź 2014 13:04 

BusinessClass napisał(a):
maggie napisał(a):
nie wiem po co krople do oczu:P chyba ze ktoś chce zjezdzac na brzuchu:)

albo jesteś mistrzynią zjeżdżania na desce i nigdy się nie przewracasz albo tam jeszcze nie byłaś...

byłam pierwszy raz, przewracałam się, nie używałam kropli do oczu, ale miałam okulary ze względu na duże słońce. i jakos obyło się bez cierpienia :)

#292 PostWysłany: 09 Paź 2014 17:30 
Awatar użytkownika

niebieski
też nie wiem o co chodzi z kroplami do oczu, powietrze jest oczywiście suche ale to czuć raczej w nosie a nie w oczach
chyba że chodzi o piasek to też wystarczą okulary
 Profil Relacje PM off  

#293 PostWysłany: 09 Paź 2014 21:51 
Awatar użytkownika

Loty: 123
Kilometry: 225 678
niebieski
Iberia zmieniła mi godziny odlotu z MAD do SCL, obecnie mam na przesiadkę w Madrycie tylko 1 godzinę, jest to wykonalne?

#294 PostWysłany: 09 Paź 2014 21:54 
Awatar użytkownika

niebieski
bez opóźnień na pewno tak, ale lotnisko jest bardzo duże więc lepiej szybkim krokiem :)
 Profil Relacje PM off  

#295 PostWysłany: 09 Paź 2014 22:08 
Awatar użytkownika

Loty: 494
Kilometry: 1 102 778
Zbanowany
maggie napisał(a):
byłam pierwszy raz, przewracałam się, nie używałam kropli do oczu, ale miałam okulary ze względu na duże słońce. i jakos obyło się bez cierpienia :)

Ja sobie tak załatwiłem oczy, że rozważałem wcześniejszy powrót do Polski...

#296 PostWysłany: 10 Paź 2014 10:03 

no to nie wiem...może każdy inaczej reaguje

a jeśli chodzi o suche powietrze to owszem, czuć duzy dyskomfort w okolicach nosa i ust, skóra baaardzo wysuszona więc polecam zabranie kremu nawilżającego (chociaż niewiele daje!)
michalp uważa post za pomocny.

#297 PostWysłany: 10 Paź 2014 10:26 

niebieski
potwierdzam, 3, 4 dni i noce na pustyni i skora na ustach, twarzy calkiem popekana. Krem musi byc.

Co do piasku na sandboardzie, wiadomo, sprawa indywidualna, ale nie jest znowu tak, ze sie plywa w piasku. Jednak jak ktos na codzien uzywa (np do pracy przed monitorem) to niech tez wezmie.

-- 10 Paź 2014 10:29 --

deiwid napisał(a):
Iberia zmieniła mi godziny odlotu z MAD do SCL, obecnie mam na przesiadkę w Madrycie tylko 1 godzinę, jest to wykonalne?

tak, ale nie trac za duzo czau, zwlaszcza pamietajac, ze musisz w MAD miedzy terminalami wziac kolejke podziemna. Boarding na duze maszyny zaczyna sie wczesniej, ale miedzy tymi terminalami jest chyba maks 20-25minut drogi napisane na tablicahc informujacych, wiec jak chcesz to zdazysz

#298 PostWysłany: 11 Paź 2014 00:48 

Czy ktos planuje poludnie na przelomie listopada/grudnia np. Torres de Paine, El calafate?
na razie widze ze wiekszosc chce w kierunku pustyni ;)
ja lece 23.11 -13.12
 Profil Relacje PM off  

#299 PostWysłany: 11 Paź 2014 13:48 

Loty: 50
Kilometry: 136 311
kredka napisał(a):
Ojej, ile pytań i obaw!

W Chile nie ma żadnych problemów z płatnością kartą, wszystkie najbardziej znane karty są akceptowane (Visa i Mastercard bez problemu).
Korzystałam z bankomatów i wyciągałam pieniądze (CLP) za pomocą kart polskich (inteligo) i włoskich i nie było problemu. Nie pamiętam ile mi potrącili, ale 2500 clp to coś ponad 3 euro chyba, więc standardowa opłata jak w wielu krajach europejskich.
Płatność kartą jest bardzo popularna, ale oczywiście nie staraj nią płacić za jakieś drobiazgi w prywatnych punktach. Tutaj akurat myślę, że sytuacja jest bardzo podobna do Polski, przecież w sklepiku u pani Jadzi w Polsce nie płacisz za bułkę kartą? Natomiast jak najbardziej można nią zapłacić chociażby za obiad w restauracji (kelner nawet zapyta ile ma naliczyć napiwku). PS. jest bardzo źle widziane niezostawienie napiwku, standardowo jest to 10% sumy.

Wyżej opisana sytuacja z płatnościami dotyczy Santiago, to jest naprawdę ogromne i dość dobrze zorganizowane miasto.
W centrum, na Paseo Ahumada jest wiele kantorów i nie ma żadnego problemu z wymianą euro lub dolarów lub nawet innych walut.
Co do innych miejsc, na pewno w każdym miasteczku jest przynajmniej jedna filia Banco Estado z bankomatem.

Dziękuję Kredka! :)
Gdzieś też doczytałam, że w bankomatach w Chile można wybierać i peso, i dolary.
 Profil Relacje PM off  

#300 PostWysłany: 11 Paź 2014 15:06 
Awatar użytkownika

Loty: 494
Kilometry: 1 102 778
Zbanowany
zwiatrem napisał(a):
Gdzieś też doczytałam, że w bankomatach w Chile można wybierać i peso, i dolary.

Kiedyś tak było w Argentynie, w Chile się z tym nie spotkałem...

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 699 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 35  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość