Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 699 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 35  Następna
Autor Wiadomość
#101 PostWysłany: 25 Cze 2014 22:38 

srebrny
Pytanie do osób, które były na Atacamie. Czy z waszej perspektywy lepiej jest bookować pojedyncze tripy czy wziąć jeden większy? Czy jest duża różnica jakościowa przy 3 i 4 dniach takiej eskapady? + czy warto wybrać tę dłuższą opcję?

Pytam bo, ledwo mieścimy się w terminach. W SDC lądujemy późno w nocy 12. listopada. 13. listopada rano ok. 8-9 jesteśmy w Calama. Wątpię, żebyśmy jeszcze na ten dzień załapali się na jakiś 4-dniowy trip. Musimy zacząć zatem dzień później, tj. 14-17. jesteśmy na Atacamie. 18-21. Salar de Uyuni i 21 powrót do Santiago. Zostaje nam w praktyce 22. na pojechanie nad ocean. W nocy z 23. na 24. mamy lot powrotny.

Świąteczny city break w Rzymie 🎄🏛️ Loty z Warszawy i 4⭐️ hotel za 949 PLN 🎅 Świąteczny city break w Rzymie 🎄🏛️ Loty z Warszawy i 4⭐️ hotel za 949 PLN 🎅
Egzotyczne Wyspy Zielonego Przylądka za 3826 PLN 🏝️🍹 All inclusive w 5* hotelu z aquaparkiem dla rodzin 💦👨‍👩‍👧‍👦 Egzotyczne Wyspy Zielonego Przylądka za 3826 PLN 🏝️🍹 All inclusive w 5* hotelu z aquaparkiem dla rodzin 💦👨‍👩‍👧‍👦
#102 PostWysłany: 26 Cze 2014 00:24 
Awatar użytkownika

nie wiem dlaczego pojedyncze wycieczki mialyby byc gorsze; ja podejmowalam decyzjé z dnia na dzien. Z tego co pamietam valle de la luna i laguna cejar kosztowaly po 7 tys ( plus wstép chyba 2 tys )- obie polecam, lagunas altiplanicas jakies 14 tys ( podobalo mi sie najmniej ). Nie bylo mi zal ze czegos nie zobaczylam bo wiem ze na Atacamé wrócé - a dlugi pobyt na pustyni jednak méczy;

#103 PostWysłany: 26 Cze 2014 00:41 

srebrny
Przy wycieczce 3 czy 4-dniowej odchodzi chyba załatwianie noclegów na miejscu. Pytanie jak to wszystko wychodzi cenowo w jednym i drugim wariancie.

#104 PostWysłany: 26 Cze 2014 00:42 
Awatar użytkownika

Loty: 95
Kilometry: 156 953
niebieski
podbijam pytanie. Wciąż nie kupiłem biletów do Calamy i nie wiem na ile dni tam lecieć - ogólnie w Chile mam 12

#tapatalk
 Profil Relacje PM off  

#105 PostWysłany: 26 Cze 2014 01:48 

hej,
ja ogólnie zawaliłam, bo pod natłokiem pracy przez ostatni tydzień nie udało mi się tu zalogować, żeby napisać jakiegoś konkretnego posta... plan z dzisiejszego wieczoru jest taki, że lecimy od razu po przylocie - 9 września - z santiago do calamy. tam pojedziemy do boliwii na 2/3 dni (w zależności od możliwości wycieczek itp), wynajmiemy samochód i pojedziemy do arici, skąd wrócimy smolotem do santiago około 20 września.

- ktokolwiek jest w okolicy w tym czasie i chce się dołączyć?
- był ktoś w którymś z chilijskich obserwatoriów? bym bardzo chciała się wybrać. wszelkie wskazówki mile widziane!

serdecznie pozdrawiam,
ela
 Profil Relacje PM off  

#106 PostWysłany: 26 Cze 2014 11:07 
Awatar użytkownika

nocleg w hostelu - 7-8 tys pesos ( marzec ) . Pewnie taniej wyjdzie wycieczka kilkudniowa, ja akurat wolalam sobie decydowac na miejscu co chcę zobaczyc zwlaszcza ze nie wiedzialam jak będę sie czuła na wysokosci 2400m.

Ela, Arica jest fajna ale na tak krotki pobyt raczej nie polecam wypozyczac auta zeby tam specjalnie jechac.

#107 PostWysłany: 26 Cze 2014 11:27 
Awatar użytkownika

Loty: 494
Kilometry: 1 102 778
Zbanowany
luxyfer napisał(a):
podbijam pytanie. Wciąż nie kupiłem biletów do Calamy i nie wiem na ile dni tam lecieć - ogólnie w Chile mam 12

Odpowiedź już jest w tym wątku. 3 pełne dni w San Pedro de Atacama wystarczą na główne atrakcje. Jak tam kiedyś wrócę to na dłużej, czułem pewien niedosyt wyjeżdżając.

Arica to jedyne miejsce w Chile, gdzie woda w oceanie jest na tyle ciepła, żeby popływać. Fajne miejsce na relaks.

Image

#108 PostWysłany: 26 Cze 2014 13:27 

Vamamama, Arica to nie jest nasz glowny cel - bardzo chcemy pojechac do parku Nacional Lauca. Plan jest, zeby z Calamy wziac samochod (jak juz wrocimy z Uyuni) i przez Antofogaste i Iqueique pojechac do Arici. Po drodze moc sie zatrzymac gdziekolwiek zechcemy i w zaleznosci od tego, co napotkamy na drodze. Nie jest tak daleko, wiec pomysl na tygodniowy przejazd przez Atacame z naszej perspektywy wydaje sie niezly. Ale tak, chetnie poslucham rad od osob doswiadczonych :)

Co zostalo wymyslone: wysiadamy z samolotu w poniedzialek rano (~9.30) i musimy wrocic z powrotem na poniedzialek dwa tygodnie pozniej na samolot ok 12. On chce Nacional Lauca, ja MUSZE Uyuni. I jakies obserwatorium tez bym bardzo chetnie odwiedzila... Opcja Santiago-Calama (9 wrzesnia ok. 13:30) + Arica-Santiago (19 wrzesnia o polnocy) kosztuje ~550 zl. Samochod na tydzien z Calamy i oddaniem w Arice ~300 USD. Ktos poleci lepszy/tanszy/ciekawszy sposob? Juz wycielismy z planu Mendoze autobusem, bo zywcem nie ma na to czasu :(

Z gory dziekuje za wszelkie podpowiedzi! :)
Ela
 Profil Relacje PM off  

#109 PostWysłany: 26 Cze 2014 13:56 
Awatar użytkownika

Loty: 807
Kilometry: 1 954 890
srebrny
To ja po pobieżnym rozeznaniu tematu ułożyłem taki plan wyjazdu. Czy mogę prosić Was o jego weryfikację. Co usunąć, co dodać i na ile jest on wykonalny.

2 grudnia 19:35 - wylot z Berlina do Madrytu, nocleg w hotelu przy lotnisku
3 grudnia 12:30 - wylot z Madrytu do Santiago, lądowanie o 22, nocleg w Hostal el Raco
4 grudnia - zwiedzanie stolicy Chile, wieczorem rejs do Calamy, przejazd do San Pedro de Atacama, nocleg w Hostal Mamatierra
5 grudnia - wyjazd do doliny księżycowej, doliny śmierci, laguna cejar, wielkiej wydmy, powrót na nocleg (tutaj nie wiem czy wycieczka czy brać samochód)
6 grudnia - wcześnie rano gejzery el Tatio, Salar de Atacama, laguny Miscanti i Miniques, laguna Chaxa, rezerwat Los Flamencos, powrót na nocleg
7 grudnia - wycieczka do Boliwii - Laguna Colorada, Árbol de Piedra, Lagunie Verde
8-9 grudnia - Salar de Uyuni, cmentarz lokomotyw, powrót na wieczór 9 grudnia do Calamy i lot do Santiago, nocleg w Traveller's Place Hostel
10 grudnia - wycieczka na plażing do VIÑA DEL MAR, nocleg w tym samym hostelu
11 grudnia - wylot o 13:25 do Madrytu
12 grudnia - odwiedzenie centrum Madrytu, lot do Berlina
BusinessClass lubi ten post.

#110 PostWysłany: 26 Cze 2014 16:42 

Ja na twoim miejscu w grudniu wybralabym sie na poludnie :)
 Profil Relacje PM off  

#111 PostWysłany: 26 Cze 2014 17:24 
Awatar użytkownika

Zbanowany
przemos74 napisał(a):

Ja bym zrobił tak:

Poranny autobus do Valparaiso. Zwiedzanie (okolice portu, kolejką na wzgórza, muzeum marynarki wojennej), obiad w portowej knajpie (pyszne owoce morza), przejazd kolejką do Vina del Mar, plażing, spacer z plaży na dworzec autobusowy i powrót do Santiago.
przemos74 lubi ten post.

#112 PostWysłany: 26 Cze 2014 18:11 
Awatar użytkownika

niebieski
Kurcze, kupiłem bilety w promocji (pierwszy lot poza Europe) , teraz sprawdzam checkmytrip i na stronie Iberii i rezerwacja nie żyje..

This booking code cannot be found. Please verify that it is correct and try again. If the same error reoccurs, please contact your booking agent. (8104)

4649 - This trip cannot be found. It may have been canceled. (4649)

mam od nich 2 maile potwierdzajace podróz, nic nie dostałem że kasuja rezerwacje.Co robic ? pisac tam czy dzwonic czy juz po wszystkim?

z góry dzieki za rady
 Profil Relacje PM off  

#113 PostWysłany: 26 Cze 2014 18:28 
Awatar użytkownika

Loty: 107
Kilometry: 270 851
A gdzie kupowałeś? Na pewno masz numer rezerwacji linii (a nie np. Tripsta)?
 Profil Relacje PM off  

#114 PostWysłany: 26 Cze 2014 18:36 
Awatar użytkownika

niebieski
mam numer ale nie działa ,kupiłem na Iberii

napisałem do nich na fejsie, niech nie robią sobie żartów
 Profil Relacje PM off  

#115 PostWysłany: 26 Cze 2014 18:38 
Awatar użytkownika

Loty: 107
Kilometry: 270 851
Uuu, a to dziwne, od razu sprawdziłam swoją rezerwację (też ze strony Iberii) ale wszystko ok...Dzwoń do nich (fejs to też dobry pomysł).
 Profil Relacje PM off  

#116 PostWysłany: 26 Cze 2014 19:27 
Awatar użytkownika

BusinessClass napisał(a):
przemos74 napisał(a):

Ja bym zrobił tak:

Poranny autobus do Valparaiso. Zwiedzanie (okolice portu, kolejką na wzgórza, muzeum marynarki wojennej), obiad w portowej knajpie (pyszne owoce morza), przejazd kolejką do Vina del Mar, plażing, spacer z plaży na dworzec autobusowy i powrót do Santiago.

potwierdzam, vina del mar to taki kurort z kasynem, szkoda czasu moim zdaniem. A te wycieczki na Atacama masz już wykupione? ja robilam jedną na dzien, czyli jak laguna cejar to nie ksiezycowa bo obie są w tym samym czasie ( chyba ze są takie zorganizowane łączone - nie wiem, nie widzialam ). Na gejzery jest wyjazd o 4 rano więc moze jeszcze dalbys radę na jakąs popołudniową się zalapac ale...po takiej wycieczce zwykle ma się ochotę odpocząć.

#117 PostWysłany: 26 Cze 2014 19:37 
Awatar użytkownika

Loty: 807
Kilometry: 1 954 890
srebrny
Wzorowałem się na rozpisce biura podróży, które sprzedaje w Polsce wycieczki do Chile. Tam te rzeczy robi się za jednym razem. Czy na własną rękę dam radę to zrobić?

#118 PostWysłany: 27 Cze 2014 03:25 

No ja mam podobnie - pewnie też miałeś dolot z punta arenas który scancelowali. Przy kupowaniu biletu kliknąłem że akceptuję sytuację (kupowałem z pre-rezerwacją i w międzyczasie urwali ten lot) i wszystko było ok, na karcie pojawiło się obciążenie. Po dwóch dniach dostałem maila z 'ticketem' i informacją po niemiecku że mam się skontaktować w ciągu 24h. Nie doczytałem tego bo ja po niemiecku umiem tylko gutentag i dostałem kolejnego dnia informację o cancelacji tego lotu z punta arenas (którego i tak nie miałem na potwierdzeniu zakupu bo zmianę zaakceptowałem wcześniej) i wtedy dotłumaczyłem sobie googlem ten wpis po niemiecku, zadzwoniłem i dowiedziałem się że jest wszystko ok skoro akceptuję i jeśli będą mieć jakies problemy z obciążeniem karty - będą dzwonić. Do dziś nie dzwonili aż ty przyszedł mail z cancelacją całej reszty lotów więc do nich zadzwoniłem ponownie, pan stwierdził że nie zaakceptowałem urwania tego lotu z punta (sic!) więc wszystko urwali. Podniósł na moją prośbę te rezerwację spowrotem, ale z ceną z dzisiaj (jakieś 700€) więc się nie ucieszyłem. Wytłumaczyłem jak sprawa wygląda, że to nie moja wina bo ja zmiany zaakceptowałem jeszcze przed zakupem biletu a oni sobie mają burdel i nie moja to wina. Pan obiecał skontaktować się ze swoim supervisorem i będzie się kontaktował. Pierwszy raz mi się tak w Iberii zdarzyło - zobaczymy jak się temat rozwinie ale zostawić tego tak nie zamierzam. Mam całą korespondencję z potwierdzeniami lotów, cen i tego że zaakceptowałem zmiany przed zakupem, tylko musze pogmerać za jakimś kontaktem do Iberii bo mam tylko telefon do niemieckiego call service +49 69 500 738 74 i fb - ten drugi to jest nie wiem po co...
Dzwoń do nich i się dowiaduj co i jak i też rób borutę od razu.
 Profil Relacje PM off  

#119 PostWysłany: 27 Cze 2014 10:49 
Awatar użytkownika

Loty: 95
Kilometry: 156 953
niebieski
mam dwa pytania dotyczące terminów (oczywiście za krótko będę w Chile żeby się nie martwić takimi rzeczami :)
o której zaczynają się zazwyczaj tripy z Atacamy? Oprócz tego do gejzera, bo to już wiem że 4 a.m.
Jest sens bookować poranny lot SCL - CJC który ląduje o 7:10 rano, czy zanim dojedziemy do San Pedro (pewnie po 9 najwcześniej) to i tak już tego dnia nigdzie zorganizowaną wycieczką nie pojedziemy?
i drugie - ile czasu powinno się liczyć na dojazd na własną rękę z San Pedro do Uyuni (o ile jest to w ogóle opłacalne, bo wiem że są też wycieczki na Salar bezpośrednio z San Pedro, tylko nie wiem o ile droższe).

EDIT:
sam odpowiedziałem sobie na to pytanie :) choć oczywiście dobrze by było to potwierdzić u kogoś, kto tam był. Wygląda na to, że wiele wycieczek 3-dniowych zaczyna się od Moon Valley po południu. Np tu: http://www.desertadventure.cl/eng/da_rut_apuri.html. Także spokojnie prawdopodobnie można od tego zacząć, około 14-15 pierwszego dnia.
 Profil Relacje PM off  

#120 PostWysłany: 27 Cze 2014 10:59 
Awatar użytkownika

Zbanowany
luxyfer napisał(a):
Jest sens bookować poranny lot SCL - CJC który ląduje o 7:10 rano, czy zanim dojedziemy do San Pedro (pewnie po 9 najwcześniej) to i tak już tego dnia nigdzie zorganizowaną wycieczką nie pojedziemy?

Dolina Księżycowa najlepsza jest o zachodzie słońca, i tak też większość wycieczek startuje.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 699 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 35  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość