Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 471 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 24  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Kreta
#161 PostWysłany: 03 Cze 2014 11:06 
Awatar użytkownika

Loty: 31
Kilometry: 61 615
niebieski
Byłem w październiku 2012,nie widziałem przed pożarem,ale było cudownie!!!Polecam :idea:

Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎 Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎
Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎 Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎
#162 PostWysłany: 03 Cze 2014 20:38 
Awatar użytkownika

niebieski
No niestety coś za coś. Wyspa wygląda jak raj na ziemi, ale jest sucha jak pieprz i jeśli do tego dołoży się silne wiatry, które tam często wieją, to pożary mogą być katastroficzne w skutkach.
 Profil Relacje PM off  

#163 PostWysłany: 05 Cze 2014 21:00 
Awatar użytkownika

Loty: 4
Kilometry: 20 026
Czesc, mam do Was pytanie. wybieramy sie z dziewczyna na 7 dni na Krete - Adelianos Kampos, co warto zwiedziec przez ten czas? sporo tego na necie ale ile z tego jest warte zobaczenia? w takim czasie wszystkiegpo nie da sie zobaczyc wiec chcialbym sie Was poradzic. Co wogole z wawozem samaria na wlasna reke?oplacalne to jest? chocby przez to zeby tracic caly dzien na to jedno miejsce podczas krotkiego pobytu? Pomozcie :)
 Profil Relacje PM off  

#164 PostWysłany: 05 Cze 2014 21:20 

Dlaczego sądzisz że Samaria i jej przejście to strata całego dnia ? Nie sposób być w ciągu jednego dnia w pięciu miejscach. Stratą dnia jest wstać ,rano iść na plaże ,wrócić wieczorem i iść spać.
7 dni to sporo czasu na zwiedzanie.
Gramousa i Balos statkiem
Elafonisi
Samaria
Południowa strona w ok Frangokastelo i Preveli
Chania całe miasto
zostaje ci 2 dni na plaże

Samaria indywidualnie przejazd,wstęp,prom 29e
Balos z Gramousą z portu Kissamos 23 e + autobus
Elafonisi 20 e autobus o 9 z Chanii powrót o 17 z plaży
Okolic Preveli autobusem w dzień nie zrobisz
 PM off  

#165 PostWysłany: 05 Cze 2014 21:29 
Awatar użytkownika

niebieski
A z wieczora romantyczny spacer po Rethymno...

#166 PostWysłany: 05 Cze 2014 21:54 

niebieski
Anonymous napisał(a):
Stratą dnia jest wstać ,rano iść na plaże ,wrócić wieczorem i iść spać.

kaviorwiki napisał(a):
A z wieczora romantyczny spacer po Rethymno...

Każdy spędza urlop jak mu pasuje.
Ja mam w planie rano wstawać ,pojechać codziennie gdzieś na inną ale pobliską plaże.
Pod wieczór powrót do miejscowości zakwaterowania (Stalis)
Wieczory spędzać będę w jakiejś upatrzonej tawernie na oglądaniu meczy z MŚ w Brazylii.
Dzień świstaka przez okrągłe siedem dni
 Profil Relacje PM off  

#167 PostWysłany: 05 Cze 2014 22:14 

Zgadza się ,że każdy spędza urlop jak mu pasuje. Jednak bardziej chciałem nawiązać tym do osób które jadą np.na Kretę i tam siedzą w hotelu tydzień lub dwa wychodząc codziennie na plażę i wracając wieczorem. Po takim leniuchowaniu niechce sie nawet iść wieczorem na spacer i do tawerny ,nie mówiąc już o zaplanowaniu całodziennej wycieczki na następny dzień.
Co do wieczorów przy meczach to można wykupić pakiet na piwo w większości knajp z ekranami np. za 5 lanych 10 e
 PM off  

#168 PostWysłany: 05 Cze 2014 23:35 
Awatar użytkownika

niebieski
Anonymous napisał(a):

A bez Gramousy i bez promu 2 euro za osobę (wstęp), wystarczy tylko podjechać do Kissamos za port, gdzie droga prowadzi na Balos i tam łapać stopa ;)
Choć oczywiście zależy co kto lubi i jak gruby ma portfel, ja bym promem nie płynął w każdym razie. A - jeszcze jedno, 23 euro to cena przy kupowaniu biletu przez internet, w porcie jest drożej, chyba o 2 euro.
 Profil Relacje PM off  

#169 PostWysłany: 06 Cze 2014 18:39 
Awatar użytkownika

No doklandie, kazdy spedza jak lubi :) w maju bylem na Zante, objechalismy cala wyspe, bylo super bo nie bylo zbyt wielu turystow, poczatek sezonu.. wiec rewelacja widoki.
Program o ktorym andrzejdz pisales wyglada ciekawie, za co dzieki :) zalezalo by mi na ograniczeniu w miare kosztow bo to co piszesz to za jedna osobe a liczac razy dwa to masakra ile to wyniesie nie mowiac o wypozyczeniu samochodu. Wiec dlatego pytalem za co warto placic a z czego lepiej zrezygnowac lub pominac koszty. Widze ze ogolnie na Krecie jest wiele miejsc do ktorych nie da sie dojechac.. szkoda troche. Macie jakies swoje galerie miejsc o ktorych wspominacie? :)
 Profil Relacje PM off  

#170 PostWysłany: 06 Cze 2014 19:24 

niebieski
Anonymous napisał(a):
Dlaczego sądzisz że Samaria i jej przejście to strata całego dnia ? Nie sposób być w ciągu jednego dnia w pięciu miejscach. Stratą dnia jest wstać ,rano iść na plaże ,wrócić wieczorem i iść spać.
7 dni to sporo czasu na zwiedzanie.
Gramousa i Balos statkiem
Elafonisi
Samaria
Południowa strona w ok Frangokastelo i Preveli
Chania całe miasto
zostaje ci 2 dni na plaże

Samaria indywidualnie przejazd,wstęp,prom 29e
Elafonisi 20 e autobus o 9 z Chanii powrót o 17 z plaży
Okolic Preveli autobusem w dzień nie zrobisz

Macie blisko do Preveli. Koniecznie zatrzymajcie się w Kanionie wiatrów. Fajne wrażenie.
 Profil Relacje PM off  

#171 PostWysłany: 07 Cze 2014 00:05 
Awatar użytkownika

A jeszcze kilka pytan mam :)
Znacie jakies fajne miejsca na wyspie jesli chodzi o fotografie?
Skad widac dobry zachod slonca? Podobno z Balos ale chcialbym tez zeby slonce chowalo sie za horyzontem morza.. nic go nie przyslanialo i mozna bylo zejsc do plazy a nie z urwiska :)
I jak wogole z wypozyczeniem lodki na Krecie? ktos sie orientuje jaka cena jest za taki dzien? wypozyczalismy na Zante i w sumie chetnie bym skorzystal z tego takze i tu :) niesamowite przezycia :)

Dzieki Dyzio zapewne i tam takze dotre ;)
 Profil Relacje PM off  

#172 PostWysłany: 08 Cze 2014 10:03 

Loty: 8
Kilometry: 22 290
niebieski
właśnie wróciłem :)
trafiły sie 3 dni deszczu na 12 pobytu Grecy nawet sie dziwili że pada pod konie maja.
spaliśmy w Agia Marina i uwazam za udane miejsce. Do Chanii 1,6 E autobus, bardzo komfortowy.
Jak dla mnie obowiązkowy punkt to Balos - zdecydowanie autem. Droga nie jest taka straszna jak wydaje sie z opisu. Jak ktoś sie obawia to mozna wziac jeepa na 1 dzien ( koszt 50E z autohire.gr) wypozyczalnia godna polecenia. widoki z góry nie do opisania - i cisza spokój przed przyjazdem stateczków bezcenne.
Elafonisi tez super - ale zrobilismy bład że pierwsze widzieliśmy Balos i wrażenie było nieco mniejsze :)
Chania uliczki klasa sama w sobie.
Gaje pomarańczy koło Platanias kapitalne- mozna wjechac samemu i robic zdjęcia - zrywac pomaranczka prosto z drzewa :)
W razie pytań,pomocy dajcie znać mam bieżace informacje.
P.S.
Rzuciło sie w oczy strasznie duzo opuszczonych,pozamykanych od lat budynków- i mieszkalnych i lokali.I w dużych miasgtach i w mniejszych wioskach. Zna ktos tego przyczynę?
 Profil Relacje PM off  

#173 PostWysłany: 08 Cze 2014 10:09 

Przyczyną jest kryzys gospodarczy. Niestety ,ale Grecja prawie zbankrutowała i miała nawet wylecieć ze strefy euro.
Tak jak pisałem , droga na Balos to nic strasznego , nawet dla przeciętnego kierowcy...
 PM off  

#174 PostWysłany: 08 Cze 2014 10:17 

niebieski
jacekkatowice,

Zgadza się dzięki więc za motywację bo stateczek przez chwilę był blisko :)
ale urok tego miejsca jak dla mnie spada o 50% po przypłynięciu statków i widoku jak przez 40min wychodzą z niego ludzie....nie mówiąc już o tym,że na plaży byli jakieś 1,5-2 h a nie tak jak my cały dzień.
Jesli więc ktoś się zastanawia to naprawdę - decydujcie się na auto na Balos.
nie mówiac już ze wyszło nawet taniej - dojazd autobusem do Kissamos 10E/osoba i 25 E stateczek - razem dla 2 osób 70E
Jeep na 1 dzień 50 E paliwo wyszło 12 E - razem 62 E :)
 Profil Relacje PM off  

#175 PostWysłany: 08 Cze 2014 13:14 

niebieski
Do której godziny nie ma turystów "przypływających" i o której odpływają?
 Profil Relacje PM off  

#176 PostWysłany: 08 Cze 2014 16:19 

niebieski
my bylismy na miejscu przed 10.00 na plaży było może z 20 osób. Jeden mniejszy przypłynął ok. 12.00 drugi dużo większy ok. 15.00
Od ok. 17.00 odpływały na plaży znów był spokój.
 Profil Relacje PM off  

#177 PostWysłany: 09 Cze 2014 22:17 

niebieski
kaviorwiki napisał(a):
Dla wybierających się na Kretę MUST SEE-P R E V E L I z lasem palmowym!!!!!!!
Do znawców Krety-naprawdę nikt tam nie był???

Można dojechać autem? Chcemy dołączyć Preveli do planu zwiedzania.
 Profil Relacje PM off  

#178 PostWysłany: 09 Cze 2014 22:24 

niebieski
Czy do Preveli można dojechać autem? Oczywiście! Z parkingu jest jeszcze kawałek schodami w dół. Las palmowy rzeczywiście wart zobaczenia.
 Profil Relacje PM off  

#179 PostWysłany: 09 Cze 2014 22:59 
Awatar użytkownika

niebieski
Zdzislaw422 napisał(a):
kaviorwiki napisał(a):
Dla wybierających się na Kretę MUST SEE-P R E V E L I z lasem palmowym!!!!!!!
Do znawców Krety-naprawdę nikt tam nie był???

Można dojechać autem? Chcemy dołączyć Preveli do planu zwiedzania.

Oczywiście!Z parkingu w dół dłuższą chwilę się schodzi-widoki niezapomniane-każdy krok-coraz piękniejsze!

#180 PostWysłany: 10 Cze 2014 11:55 
Awatar użytkownika

Loty: 48
Kilometry: 107 897
klimas napisał(a):
jacekkatowice,

Zgadza się dzięki więc za motywację bo stateczek przez chwilę był blisko :)
ale urok tego miejsca jak dla mnie spada o 50% po przypłynięciu statków i widoku jak przez 40min wychodzą z niego ludzie....nie mówiąc już o tym,że na plaży byli jakieś 1,5-2 h a nie tak jak my cały dzień.
Jesli więc ktoś się zastanawia to naprawdę - decydujcie się na auto na Balos.
nie mówiac już ze wyszło nawet taniej - dojazd autobusem do Kissamos 10E/osoba i 25 E stateczek - razem dla 2 osób 70E
Jeep na 1 dzień 50 E paliwo wyszło 12 E - razem 62 E :)

Dokładnie, a poza tym Ci co płyną stateczkiem są w tym miejscu tylko z 3h... a to naprawdę za mało żeby się tym nacieszyć. Jak dostaniecie się tam autem to w godzinach porannych, okołopołudniowych i popołudniowych można czuć się jak na rajskiej, bezludnej plaży :)

-- 10 Cze 2014 11:58 --

Anonymous napisał(a):
Przyczyną jest kryzys gospodarczy. Niestety ,ale Grecja prawie zbankrutowała i miała nawet wylecieć ze strefy euro.
Tak jak pisałem , droga na Balos to nic strasznego , nawet dla przeciętnego kierowcy...

I tak i nie jeśli chodzi o początkujących kierowców... :) Szczerze pozdrawiam kierowców, którzy zaparkowali samochody wzdłuż drogi (przed parkingiem docelowym) i przejechać odrobinę szerszym autem... to naprawdę było lekkie chwile grozy :P
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 471 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 24  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości