Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Jak działa Chargeback

Do każdej złożonej reklamacji typu chargeback bank jako wystawca karty podaje kod przyczyny wniesienia reklamacji. Kod chargeback ma za zadanie ułatwić zdiagnozowanie błędu i poprawić satysfakcję obsługi klienta. Kody różnią się w zależności od wystawców karty. Przykładowo organizacja Visa przyczyny reklamacji zestawia w sześciu następujących grupach:

- przyczyny związane z nieotrzymaniem przez wydawcę obowiązkowych informacji od akceptanta – nieotrzymanie od akceptanta wystarczających dowodów dokonania transakcji, np. nieprzesłanie albo przesłanie fałszywego dowodu dokonania transakcji);
- przyczyny związane z podejrzeniem oszustwa (Fraud Codes) – np. posiadacz reklamuje transakcję, w której nie brał udziału, której nie autoryzował, brak jest podpisu posiadacza albo jego podpis jest sfałszowany;
- przyczyny związane z błędami w autoryzacji – np. wydawca otrzymał transakcję, która przekraczała limit dozwolony dla danej karty płatniczej, nastąpiła odmowa autoryzacji, a mimo to transakcja została przeprowadzona, upłynął termin ważności karty, numer konta przesłany do wydawcy nie zgadzał się z numerami kont obsługiwanymi przez wydawcę;
- przyczyny związane z błędami w przetwarzaniu (Processing Errors) – np. akceptant przesłał wydawcy dowód transakcji po upływie przeznaczonego na tę czynność terminu (30 dni), numer konta, które obciążono, jest innym numerem od figurującego na dowodzie przeprowadzenia transakcji, wydawca otrzymał tą samą transakcję więcej niż jeden raz w celu obciążenia konta posiadacza, wydawca otrzymał pisemną skargę posiadacza, stwierdzającą, że dokonał on zapłaty w inny sposób, w szczególności poprzez zapłatę gotówką, czekiem lub innym typem karty;
- przyczyny dotyczące zwrotu lub unieważnienia transakcji – np. akceptant był powiadomiony o żądaniu unieważnienia transakcji, ale mimo to obciążył klienta, przysłane towary lub usługi zakupione poprzez Internet lub drogą telefoniczną nie były towarami zgodnymi z zamówieniem, otrzymane towary były uszkodzone lub niezupełne, nie został dokonany zwrot zapłaty za towary lub usługi zwrócone akceptantowi;
- nieotrzymanie przez posiadacza dóbr lub usług, za które została dokonana zapłata.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 771 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 39  Następna
Autor Wiadomość
#281 PostWysłany: 13 Cze 2014 23:34 
Awatar użytkownika

srebrny
Wyświetla się, że jest tylko jeden bilet w tej cenie i tego nie przeskoczysz. Jedyne co pozostaje to kupić ten jeden, który się ostał i osobno 4 pozostałe.
 Profil Relacje PM off  

Słoneczne all inclusive na Rodos 🇬🇷🍹 4* hotel za 2190 PLN Słoneczne all inclusive na Rodos 🇬🇷🍹 4* hotel za 2190 PLN
Grecja z weekendem za 599 PLN 🤍💙 Loty i 2 noce w ⭐⭐⭐⭐ hotelu Grecja z weekendem za 599 PLN 🤍💙 Loty i 2 noce w ⭐⭐⭐⭐ hotelu
#282 PostWysłany: 14 Cze 2014 16:08 

Cześć, planuję zakup biletów na trasie WAW - SINGAPUR w liniach Emirates. Cena w tym wypadku jest to jakieś 5200 PLN za 2 bilety. Pytania:

1. Jaka prowizja zostanie pobrana z mojej karty (MasterCard World - Impresja Millenium Bank) dodatkowo prócz tego co wyświetla się na stronie Emirates jako "suma całkowita"?
2. Cena jest podana w PLN, więc rozumiem że odpada opłata za przewalutowanie?
3. Trochę z innej beczki, ale na pewno będziecie wiedzieć - w cenie rozumiem jest zawarty bagaż rejestrowany?
4. Może bardziej opłaci mi się zapłacić przelewem? Tu prośba o radę.

pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#283 PostWysłany: 14 Cze 2014 17:35 

niebieski
czy dinners wyrobiony w polsce pozwoli opłacic bez prowizji bilet na tripsta.it?
 Profil Relacje PM off  

#284 PostWysłany: 15 Cze 2014 00:16 

srebrny
m89 napisał(a):
Cześć, planuję zakup biletów na trasie WAW - SINGAPUR w liniach Emirates. Cena w tym wypadku jest to jakieś 5200 PLN za 2 bilety. Pytania:

1. Jaka prowizja zostanie pobrana z mojej karty (MasterCard World - Impresja Millenium Bank) dodatkowo prócz tego co wyświetla się na stronie Emirates jako "suma całkowita"?
2. Cena jest podana w PLN, więc rozumiem że odpada opłata za przewalutowanie?
pozdrawiam

Jeśli obciążenie nastąpi w złotówkach, to nie będzie żadnej prowizji, w przeciwnym razie zapłacisz kilka procent więcej za przewalutowanie.
Zgodnie z informacją na stronie obciążenie nastąpi w walucie kraju wylotu (czyli w tym wypadku w złotówkach)

#285 PostWysłany: 15 Cze 2014 09:41 

niebieski
bronek40 napisał(a):
czy dinners wyrobiony w polsce pozwoli opłacic bez prowizji bilet na tripsta.it?

Jesli przy rozwinietej liscie kart platniczych przy dc jest suma +0 (czyli bez prowizji) to zadna dodatkowa suma nie bedzie pobrana.

Gdyby taka prowizja miala byc pobrana - widzialbys ja w sumie obciazajacej karte.
 Profil Relacje PM off  

#286 PostWysłany: 15 Cze 2014 15:18 

Słuchajcie wiecie jak długo wizzair utrzymuje rezerwację przy płatności przelewem? Zakupiłem bilet równo tydzień temu bo była cena okazyjna, ale nadal nie wiem czy będzie pasował mi termin i jeszcze za niego nie zapłaciłem. Przy rezerwacji nadal widnieje napis "utrzymaj". Juz nie raz kupiłem bilet u nich ale zawsze płaciłem odrazu. Wie ktoś?
 Profil Relacje PM off  

#287 PostWysłany: 16 Cze 2014 10:45 

Loty: 26
Kilometry: 40 458
A ja mam jeszcze takie pytanie. Jak wygląda zwrot pieniędzy jeżeli nie daj boże linia zlikwiduję połączenie z danego lotniska. Nie ważne czy płacę karta debetową czy kredytową zwrot dostaję bez problemu i bez żadnych dodatkowych kosztów?
 Profil Relacje PM off  

#288 PostWysłany: 16 Cze 2014 17:40 
Awatar użytkownika

Loty: 654
Kilometry: 841 839
niebieski
AKOO napisał(a):
A ja mam jeszcze takie pytanie. Jak wygląda zwrot pieniędzy jeżeli nie daj boże linia zlikwiduję połączenie z danego lotniska. Nie ważne czy płacę karta debetową czy kredytową zwrot dostaję bez problemu i bez żadnych dodatkowych kosztów?

Co do zasady tak, o ile lot rezerwowany był bezpośrednio u przewoźnika. Z pośrednikami bywają czasem problemy...

#289 PostWysłany: 18 Cze 2014 14:09 

niebieski
Jaka jest opłata za płatność VISA oraz MC w bravofly.com?

dz
 Profil Relacje PM off  

#290 PostWysłany: 19 Cze 2014 23:42 
Awatar użytkownika

bronek40 napisał(a):
Jaka jest opłata za płatność VISA oraz MC w bravofly.com?

dz

nie ma opłaty
 Profil Relacje PM off  

#291 PostWysłany: 21 Cze 2014 20:50 

witam mam pytanie chciałem kupić bilety na ten lot do Bangkoku ale nie wiem jak za nie zapłacić. termin 22-31paz Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc :)
http://www.fly4free.pl/tanie-przeloty-t ... k-na-zime/

Ostatnio edytowany przez Anonymous, 21 Cze 2014 21:50, edytowano w sumie 1 raz
poprawna nazwa
 Profil Relacje PM off  

#292 PostWysłany: 21 Cze 2014 21:19 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
srebrny
t0mek napisał(a):
witam mam pytanie chciałem kupić bilety na ten lot do bankoku ale nie wiem jak za nie zapłacić. termin 22-31paz Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc :)
http://www.fly4free.pl/tanie-przeloty-t ... k-na-zime/

Nie bardzo wiem w czym problem. Nie wiesz gdzie wpisuje się dane karty? Nie wiesz jak wpisuje się dane karty? Nie umiesz znaleźć lotu na stronie przewoźnika?
Opisz problem trochę dokładniej to pomożemy.
 Profil Relacje PM off  

#293 PostWysłany: 21 Cze 2014 23:54 

Dziwi mnie to ze chcą tylko ukraińskie karty
 Profil Relacje PM off  

#294 PostWysłany: 21 Cze 2014 23:58 
Awatar użytkownika

srebrny
Ja mogę po lewej zaznaczyć "wydane na Ukrainie" a po prawej "wydane poza Ukrainą". Nie masz tak?
 Profil Relacje PM off  

#295 PostWysłany: 29 Cze 2014 18:18 

srebrny
Zabookowałem nocleg na Booking.com przy użyciu debetówki. Niestety w międzyczasie miałem nieautoryzowaną płatność kartą (czytaj: ktoś mi ukradł kilkaset zł). Zastrzegłem ją oczywiście. Czy po wyrobieniu nowej karty powinienem podać nową, aktywną kartę przy rezerwacji na Bookingu? Chodzi o to by nie cofnęli mi rezerwacji na kilka dni przed podróżą.

#296 PostWysłany: 29 Cze 2014 18:24 
Awatar użytkownika

Loty: 123
Kilometry: 110 954
niebieski
Arekkk napisał(a):
Zabookowałem nocleg na Booking.com przy użyciu debetówki. Niestety w międzyczasie miałem nieautoryzowaną płatność kartą (czytaj: ktoś mi ukradł kilkaset zł). Zastrzegłem ją oczywiście. Czy po wyrobieniu nowej karty powinienem podać nową, aktywną kartę przy rezerwacji na Bookingu? Chodzi o to by nie cofnęli mi rezerwacji na kilka dni przed podróżą.

nie anulują Ci
w razie problemów z preautoryzacją booking najpierw pisze maila i prosi o podanie danych innej karty
masz na to chyba z 24 godziny

#297 PostWysłany: 05 Lip 2014 16:26 

Hej. Potrzebuje kupić bilet z Londynu LTN do Rzeszowa. Przy rezerwacji podaje mi cenę w GBP. Chce wyłączyć przewalutowanie, bo czytałem że zdzierają, jednak nie wiem gdzie można wyłączyć tą opcję. Przeszedłem cały etap, wprowadziłem nr karty (VISA Electron) i nigdzie nie widzę info o kursie, ani znacznika do odfajkowania. Czy jestem skazany na ich kurs?? Pierwszy raz rezerwuję bilet dlatego bardzo proszę o pomoc.
 Profil Relacje PM off  

#298 PostWysłany: 05 Lip 2014 17:26 

mystiko napisał(a):
Hej. Potrzebuje kupić bilet z Londynu LTN do Rzeszowa. Przy rezerwacji podaje mi cenę w GBP. Chce wyłączyć przewalutowanie, bo czytałem że zdzierają, jednak nie wiem gdzie można wyłączyć tą opcję. Przeszedłem cały etap, wprowadziłem nr karty (VISA Electron) i nigdzie nie widzę info o kursie, ani znacznika do odfajkowania. Czy jestem skazany na ich kurs?? Pierwszy raz rezerwuję bilet dlatego bardzo proszę o pomoc.

http://silesiair.com.pl/jak-zmienic-wal ... w-ryanair/

odradzam płacenie kartą VISA

ryanair-przewalutowanie-podwojna-platnosc,15,38325&p=394448&hilit=odradzam#p394448
 PM off  

#299 PostWysłany: 05 Lip 2014 19:42 

Do diaska, koleżanka mnie wystawiła. Będę szukała kogoś na jej zastępstwo. Lot w wizie, na 25 lipca, kupiony na moją kartę wdc i ona była tą "drugą" osobą. Podróż zaplanowałyśmy z przesiadkami i stąd moje pytanie - te 189 za zmianę nazwiska liczy się jako opłata za lot w obie strony, czy one way? Jeśli one way, to bardziej opłaca się kupić drugi bilet..

(błagam, powiedzcie że to nie jest opłata za one way)
 Profil Relacje PM off  

#300 PostWysłany: 05 Lip 2014 19:44 
Awatar użytkownika

srebrny
za odcinek niestety
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 771 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 39  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 10 gości