Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Jak działa Chargeback

Do każdej złożonej reklamacji typu chargeback bank jako wystawca karty podaje kod przyczyny wniesienia reklamacji. Kod chargeback ma za zadanie ułatwić zdiagnozowanie błędu i poprawić satysfakcję obsługi klienta. Kody różnią się w zależności od wystawców karty. Przykładowo organizacja Visa przyczyny reklamacji zestawia w sześciu następujących grupach:

- przyczyny związane z nieotrzymaniem przez wydawcę obowiązkowych informacji od akceptanta – nieotrzymanie od akceptanta wystarczających dowodów dokonania transakcji, np. nieprzesłanie albo przesłanie fałszywego dowodu dokonania transakcji);
- przyczyny związane z podejrzeniem oszustwa (Fraud Codes) – np. posiadacz reklamuje transakcję, w której nie brał udziału, której nie autoryzował, brak jest podpisu posiadacza albo jego podpis jest sfałszowany;
- przyczyny związane z błędami w autoryzacji – np. wydawca otrzymał transakcję, która przekraczała limit dozwolony dla danej karty płatniczej, nastąpiła odmowa autoryzacji, a mimo to transakcja została przeprowadzona, upłynął termin ważności karty, numer konta przesłany do wydawcy nie zgadzał się z numerami kont obsługiwanymi przez wydawcę;
- przyczyny związane z błędami w przetwarzaniu (Processing Errors) – np. akceptant przesłał wydawcy dowód transakcji po upływie przeznaczonego na tę czynność terminu (30 dni), numer konta, które obciążono, jest innym numerem od figurującego na dowodzie przeprowadzenia transakcji, wydawca otrzymał tą samą transakcję więcej niż jeden raz w celu obciążenia konta posiadacza, wydawca otrzymał pisemną skargę posiadacza, stwierdzającą, że dokonał on zapłaty w inny sposób, w szczególności poprzez zapłatę gotówką, czekiem lub innym typem karty;
- przyczyny dotyczące zwrotu lub unieważnienia transakcji – np. akceptant był powiadomiony o żądaniu unieważnienia transakcji, ale mimo to obciążył klienta, przysłane towary lub usługi zakupione poprzez Internet lub drogą telefoniczną nie były towarami zgodnymi z zamówieniem, otrzymane towary były uszkodzone lub niezupełne, nie został dokonany zwrot zapłaty za towary lub usługi zwrócone akceptantowi;
- nieotrzymanie przez posiadacza dóbr lub usług, za które została dokonana zapłata.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 771 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 39  Następna
Autor Wiadomość
#221 PostWysłany: 22 Mar 2014 09:11 
Awatar użytkownika

niebieski
Podpowiedzcie, czy dla jednej rezerwacji na edreams.it można wbić więcej niż jeden kupon, czy należy robić osobne rezerwacje dla każdego z kuponów? Nie mam ich jeszcze i nie mam jak sprawdzić.

wysłane z taptaka
 Profil Relacje PM off  

Wycieczka do Rzymu za 699 PLN 🏛️🍕 Okołoweekendowe 3 dni w Wiecznym Mieście 😍 Wycieczka do Rzymu za 699 PLN 🏛️🍕 Okołoweekendowe 3 dni w Wiecznym Mieście 😍
Wiosenny relaks na Majorce 🏝️ 🌊 All inclusive w Sol Palmanova za 2002 PLN Wiosenny relaks na Majorce 🏝️ 🌊 All inclusive w Sol Palmanova za 2002 PLN
#222 PostWysłany: 22 Mar 2014 09:17 

niebieski
Nie. Możesz napisać do nich maila z kodami i danymi karty i pasażerów

Wysłane z mojego LT18i

#223 PostWysłany: 22 Mar 2014 22:00 

Loty: 70
Kilometry: 167 826
Czy muzea w Norwegii, a dokładnie w Stavanger są bezpłatne?
 Profil Relacje PM off  

#224 PostWysłany: 22 Mar 2014 23:26 
Awatar użytkownika

srebrny
A skąd w ogóle pomysł, że mogą być bezpłatne ? Standardem są płatne muzea i Norwegia nie odbiega od niego - to nie Londyn :)
 Profil Relacje PM off  

#225 PostWysłany: 22 Mar 2014 23:27 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
srebrny
Mlody napisał(a):
Nie. Możesz napisać do nich maila z kodami i danymi karty i pasażerów

Wysłane z mojego LT18i

Żeby wykorzystać kilka kuponów na jeden lot/rezerwację?
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Płatność za bilety
#226 PostWysłany: 24 Mar 2014 10:56 

Witam,
Mam pytanie, ponieważ planuje podróż i przed zakupem biletów zastanawiałam się nad faktem, że ceny nie których biletów nie są w PLN- a ja nie posiadam konta walutowego.

Czy mimo to mogę zapłacić ze swojego konta? Czy zostaną mi naliczone opłay jakieś za przewalutowanie? Czy wgl nie mam możliwości zapłacić ?
 Profil Relacje PM off  

#227 PostWysłany: 24 Mar 2014 11:24 

Loty: 512
Kilometry: 1 115 352
srebrny
możesz zapłacić, wpisujesz kwotę w danej walucie, a bank przewalutuje to po własnym (raczej bardzo niekorzystnym kursie). Istnieje ryzyko, że źle oszacujesz kurs i wyjdzie za mało pieniędzy + do tego banki pobierają opłąty za przelewy zagraniczne.
Możesz zawsze otworzyć konto w Aliorze i unikniesz kursu przewalutowania (dla USD i EUR).
Możesz tez płacic karta debetową/kredytową, wtedy bank Ci zablokuje kwotę na karcie i rozliczy po własnym kursie, ale nie pobierze opłaty za przelew zagraniczny

#228 PostWysłany: 24 Mar 2014 12:39 

Dzięki za informację, a jakie są mniej więcej opłaty za przelew zagraniczny?
 Profil Relacje PM off  

#229 PostWysłany: 24 Mar 2014 12:49 
Site Admin

Musisz wejsc na strone swojego banku i znalezc dokument "oplaty i prowizje" - tam znajdziesz potrzebna informacje

Wysłane z mojego LG-E460 przy użyciu Tapatalka

#230 PostWysłany: 15 Kwi 2014 11:36 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 265
Kilometry: 333 011
Właśnie próbowałem zakupić bilety w wizzair na marzec 2015, w momencie płatności pojawił się taki o to komunikat:
Cytuj:
BŁĄD

[1018:ClassNotAvailable] Przepraszamy, w chwili obecnej nie możemy zarezerwować wybranych lotów. Wybierz inny lot.

[1018:ClassNotAvailable] Przepraszamy, w chwili obecnej nie możemy zarezerwować wybranych lotów. Wybierz inny lot.

Co robić ? Próbować kupić je jeszcze raz czy czekać ?
 Profil Relacje PM off  

#231 PostWysłany: 15 Kwi 2014 12:17 

Sprawdzić czy kasa zeszła z karty/konta wizzair i jak nie zeszła/nie ma blokady to jeszcze raz kupować.
 PM off  

#232 PostWysłany: 16 Kwi 2014 13:25 

niebieski
Mam pytanie o podawanie danych przy rezerwacji noclegu - hostel wymaga ode mnie pełnych danych karty włącznie z CVV.
Czy to normalne?

Nigdy jeszcze się z tym nie spotkałem, zawsze robiłem sam płatność przez jakiś system a tym razem nie muszę nic wpłacać w ramach opłaty rezerwacyjnej lecz podać dane karty - tak jak na booking.com, tyle że z CVV.

Wolałbym tego nie robić.

Zdarzało się Wam coś takiego?

#233 PostWysłany: 16 Kwi 2014 15:58 

TAK to normalne, wielu z tego powodu korzysta jedynie z kart prepaid z odpowiednio zabezpieczoną kwotą na koncie karty, zgodnie z warunkami rezerwacji bo zapewne wykonają preautoryzację wskazanej karty
 PM off  

#234 PostWysłany: 17 Kwi 2014 08:35 

niebieski
Dzięki za odpowiedź.
Tylko, że do zrobienia pre-autoryzacji CVV nie jest potrzebne stąd moje zdziwienie.

Pozdrawiam

#235 PostWysłany: 21 Kwi 2014 18:32 

Loty: 16
Kilometry: 39 138
Przy rezerwacji lotów - korzystać z pośredników jak Flipo.pl czy kupować bezpośrednio na stronach przewoźników? Jaka jest różnica między jednym, a drugim? Jakieś % u pośredników?
 Profil Relacje PM off  

#236 PostWysłany: 10 Maj 2014 14:34 

Może mój problem nie jest zbyt konkretny, ale nie chciałam zaśmiecać forum. Interesuje mnie czy w obecnej ofercie promocyjnej easyJet do Maroka opisany patent działa też gdy kupuję bilet dla 1 osoby? Czy na forum znajdę osobę która by mogła kupić w ten sposób bilet dla mnie?
 Profil Relacje PM off  

#237 PostWysłany: 10 Maj 2014 15:22 

gosiaxyz napisał(a):
Może mój problem nie jest zbyt konkretny, ale nie chciałam zaśmiecać forum. Interesuje mnie czy w obecnej ofercie promocyjnej easyJet do Maroka opisany patent działa też gdy kupuję bilet dla 1 osoby? Czy na forum znajdę osobę która by mogła kupić w ten sposób bilet dla mnie?

- zakup bilet/ów w easyjet jest droższy dla jednej osoby, ponieważ opłata administracyjna jest dzielona tylko przez 2, a nie np. 4,6 itd z tego się bierze tylko róźnica w cenie
- sam zakup patentem praskim jest bardzo prosty, w temacie poniżej masz opis, w razie czego pisz na pw

http://www.fly4free.pl/easyjet-maroko-z ... a-316-pln/
 PM off  

#238 PostWysłany: 11 Maj 2014 14:01 
Awatar użytkownika

Przepraszam za laickie pytanie. Potrzebuję zarezerwować lot [Ryanair] osobie która ma dużo polskich znaków w imieniu i nazwisku. Lepiej zamienić "ogonki" na łacińskie znaki, czy lepiej zostawić, czy wsio ryba? Rozumiem, że tam gdzie wpisuje się dane posiadacza karty, normalnie z polskimi znakami, ale jeśli chodzi o pasażera?
 Profil Relacje PM off  

#239 PostWysłany: 11 Maj 2014 14:08 
Awatar użytkownika

Loty: 88
Kilometry: 152 863
niebieski
Wszelkie rezerwacje biletów lotniczych robi się BEZ POLSKICH ZNAKÓW
 Profil Relacje PM off
poselsuski lubi ten post.

#240 PostWysłany: 11 Maj 2014 14:20 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Tomek Zien napisał(a):
Wszelkie rezerwacje biletów lotniczych robi się BEZ POLSKICH ZNAKÓW

Sam mam w imieniu i nazwisku różne śmieszne znaczki i nie było również problemu, gdy wypisywałem je przy rezerwacjach.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 771 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 39  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 10 gości