Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Jak działa Chargeback

Do każdej złożonej reklamacji typu chargeback bank jako wystawca karty podaje kod przyczyny wniesienia reklamacji. Kod chargeback ma za zadanie ułatwić zdiagnozowanie błędu i poprawić satysfakcję obsługi klienta. Kody różnią się w zależności od wystawców karty. Przykładowo organizacja Visa przyczyny reklamacji zestawia w sześciu następujących grupach:

- przyczyny związane z nieotrzymaniem przez wydawcę obowiązkowych informacji od akceptanta – nieotrzymanie od akceptanta wystarczających dowodów dokonania transakcji, np. nieprzesłanie albo przesłanie fałszywego dowodu dokonania transakcji);
- przyczyny związane z podejrzeniem oszustwa (Fraud Codes) – np. posiadacz reklamuje transakcję, w której nie brał udziału, której nie autoryzował, brak jest podpisu posiadacza albo jego podpis jest sfałszowany;
- przyczyny związane z błędami w autoryzacji – np. wydawca otrzymał transakcję, która przekraczała limit dozwolony dla danej karty płatniczej, nastąpiła odmowa autoryzacji, a mimo to transakcja została przeprowadzona, upłynął termin ważności karty, numer konta przesłany do wydawcy nie zgadzał się z numerami kont obsługiwanymi przez wydawcę;
- przyczyny związane z błędami w przetwarzaniu (Processing Errors) – np. akceptant przesłał wydawcy dowód transakcji po upływie przeznaczonego na tę czynność terminu (30 dni), numer konta, które obciążono, jest innym numerem od figurującego na dowodzie przeprowadzenia transakcji, wydawca otrzymał tą samą transakcję więcej niż jeden raz w celu obciążenia konta posiadacza, wydawca otrzymał pisemną skargę posiadacza, stwierdzającą, że dokonał on zapłaty w inny sposób, w szczególności poprzez zapłatę gotówką, czekiem lub innym typem karty;
- przyczyny dotyczące zwrotu lub unieważnienia transakcji – np. akceptant był powiadomiony o żądaniu unieważnienia transakcji, ale mimo to obciążył klienta, przysłane towary lub usługi zakupione poprzez Internet lub drogą telefoniczną nie były towarami zgodnymi z zamówieniem, otrzymane towary były uszkodzone lub niezupełne, nie został dokonany zwrot zapłaty za towary lub usługi zwrócone akceptantowi;
- nieotrzymanie przez posiadacza dóbr lub usług, za które została dokonana zapłata.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 771 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 39  Następna
Autor Wiadomość
#301 PostWysłany: 09 Lip 2014 15:58 

Przez pomyłkę podczas zakupu biletów (10sztuk) podczas dokonywania płatności kartą wybrałem "Visa" zamiast "Visa debit". Mimo że karta była debetowa została pobrana opłata jak za płatność kredytówką. Kupowałem 10 biletów dlatego zapłaciłem ponad 100zł więcej.
Czy jest możliwość odzyskania różnicy?
Czy transakcja nie powinna zostać odrzucona skoro wybrałem kartę kredytową a zapłaciłem debetową?
Czy ryanair celowo pisze "Visa" zamiast "Visa Credit", "Visa Debit" licząc na pomyłkę kupujących?

Doradźcie :)
 Profil Relacje PM off  

Azja w dobrej cenie 🔥 Loty z 3 polskich miast do Hongkongu od 2019 PLN✈️ 🇭🇰 Azja w dobrej cenie 🔥 Loty z 3 polskich miast do Hongkongu od 2019 PLN✈️ 🇭🇰
Urlop nad Atlantykiem 😎 Loty do Agadiru i 4* hotel z widokiem na ocean za 787 PLN 🌊 Urlop nad Atlantykiem 😎 Loty do Agadiru i 4* hotel z widokiem na ocean za 787 PLN 🌊
#302 PostWysłany: 09 Lip 2014 16:54 

platynowy
Nie ma szans na odzyskanie różnicy. Za gapiostwo się płaci frycowe...

#303 PostWysłany: 12 Lip 2014 23:35 

srebrny
W jaki sposób kupując bilety w LAN-ie wybrać płatność w USD? Gdy przechodzę do zapłaty pokazują się CLP. W takiej sytuacji nie opłaca mi się płacić kartą walutową, bo narażę się na podwójne przewalutowanie.

#304 PostWysłany: 12 Lip 2014 23:42 

Nie zawsze. Mniej popularne pary walutowe kwotowane sa po tzw crossie czyli np PLNTND moze byc liczony jako PLNUSD x USDTND. Jesli dwa razy maja Ci to liczyc po kursie mastercarda to lepiej jesen krok zrobic na kursie kantoru walutowego. Ale zawsze bezpieczniej jest wszystko przeliczyc
 PM off  

#305 PostWysłany: 17 Lip 2014 10:49 

Loty: 53
Kilometry: 90 635
niebieski
Hej!
Chcę kupić bilety w wizzair, które kosztuję 240 lv. Po automatycznym przeliczniku wizzair wychodzi prawie 550 zł, gdy po normalnym kursie walut z obecnego dnia wychodzi ok. 500 zł. Jak można ominąć koszt tego przewalutowania? Jak zapłacę w levach zwykłą debetówką mastercard to bank przeliczy mi po kursie organizacji płatniczej czy po kursie wizz?
 Profil Relacje PM off  

#306 PostWysłany: 17 Lip 2014 12:06 

Na stronie wizzair obejść się nie da, płacąc kartą bank przeliczy po swoim kursie przewalutowan
 PM off  

#307 PostWysłany: 26 Lip 2014 20:31 

Loty: 20
Kilometry: 43 668
Zbanowany
klapio napisał(a):
Właśnie próbowałem zakupić bilety w wizzair na marzec 2015, w momencie płatności pojawił się taki o to komunikat:
Cytuj:
BŁĄD

[1018:ClassNotAvailable] Przepraszamy, w chwili obecnej nie możemy zarezerwować wybranych lotów. Wybierz inny lot.

[1018:ClassNotAvailable] Przepraszamy, w chwili obecnej nie możemy zarezerwować wybranych lotów. Wybierz inny lot.

Co robić ? Próbować kupić je jeszcze raz czy czekać ?

Mam ten sam problem. Niby kasa z konta nie zeszła, blokady też nie ma. Co robić?
 Profil Relacje PM off  

#308 PostWysłany: 01 Sie 2014 21:01 

Mogę zapłacić kartą do konta w złotówkach za zakup przejazdu w euro?
 Profil Relacje PM off  

#309 PostWysłany: 01 Sie 2014 21:14 
Awatar użytkownika

Loty: 650
Kilometry: 837 895
niebieski
ojciec napisał(a):
Mogę zapłacić kartą do konta w złotówkach za zakup przejazdu w euro?

Możesz, bank przeliczy transakcję po swoim kursie...

#310 PostWysłany: 04 Sie 2014 10:23 

Loty: 76
Kilometry: 78 662
Mam problem z wykonaniem płatności za bilety na busy flibco. Wpisuję poprawne dane z karty wirtualnie przedpłaconej, przechodzę przez 3DSecure, wyświetla się potwierdzenie transakcji, a płatność nie przechodzi, w sensie z karty nic nie jest ściągane. (The transaction could not be processed. Please use another payment means or try it again.) Kompletnie nie wiem czemu. Ktoś wie może czemu tak jest?
Czy ewentualnie mógłby być ktoś tak miły i pomóc w kupnie biletów?
 Profil Relacje PM off  

#311 PostWysłany: 07 Sie 2014 12:15 

Jak to jest z opłatami w Wizzair za płatność kartą kredytową Visa? Robię jedną rezerwację dla 3 osób i na razie pokazuje mi

Taryfa 162,00 zł
---------------------
Cena przelotu 57,00 zł
Opłata manipulacyjna 105,00 zł

Co jeszcze będzie doliczane?
 Profil Relacje PM off  

#312 PostWysłany: 07 Sie 2014 12:20 

W Wizzair jest to cena całościowa i taka zostanie zaksięgowana na koncie karty kredytowej, w ryanair i easyjet do tej sumy doliczyło by 2% z tytułu płatności kartą kredytową
 PM off  

#313 PostWysłany: 08 Sie 2014 12:29 

Cześć, czym różnią się te dwa konta?
http://www.aliorbank.pl/pl/klienci_indy ... o_walutowe
http://kantor.aliorbank.pl/info/karty-walutowe
Niby to drugie jest w kantorze, ale nie rozumiem o co chodzi, tam też jest konto walutowe...
 Profil Relacje PM off  

#314 PostWysłany: 08 Sie 2014 17:30 

Alior Bank i Alior Kantor to są dwie niezależne oferty. Podobnie jest (lub było) np. z mbank i multi, Heyah i TakTak, itd.
Alior Bank i Alior Kantor mają swoje własne, niezależne tabele opłat.
W skrócie, jeśli podróżujesz i potrzebujesz kart walutowych oraz korzystnych kursów wymiany, to Alior Kantor jest tym co Cię interesuje.
 Profil Relacje PM off  

#315 PostWysłany: 09 Sie 2014 11:40 

Dzięki piękne za odpowiedź, trochę się zagłębiłem i ta druga była korzystniejsza. Dopiero zaczynam przygodę z lotami, pozdrawiam :)
 Profil Relacje PM off  

#316 PostWysłany: 09 Sie 2014 13:15 
Awatar użytkownika

Loty: 64
Kilometry: 89 673
niebieski
Miałem dziwną sytuację z WizzAir: jak wszedłem na konto (od razu po zabookowaniu biletów) w blokadach na rachunku miałem kwotę około 330zł, jednak gdy wczoraj mi pobrało już "tę" kwotę to pobrało około 20zł więcej... Ktoś wie dlaczego? :)

Z Ryanair było identycznie, jednak tam różnica to około 5zł :(

Dziękuję i Pozdrawiam :)

#317 PostWysłany: 09 Sie 2014 13:33 

Jeżeli rezerwowałeś i wybrałeś walutę rozliczenia biletów w wizzair w zł, to nie powinno być żadnych różnic. Czekaj na przesłanie faktury na e-maila, potem ewentualnie reklamacja przez ich formularz reklamacyjny.
 PM off  

#318 PostWysłany: 09 Sie 2014 14:04 
Awatar użytkownika

niebieski
Anonymous napisał(a):
Jeżeli rezerwowałeś i wybrałeś walutę rozliczenia biletów w wizzair w zł, to nie powinno być żadnych różnic. Czekaj na przesłanie faktury na e-maila, potem ewentualnie reklamacja przez ich formularz reklamacyjny.

Rezerwowałem w Euro bo wyszło taniej (nawet jak doliczyło te 20zł) niż gdybym chciał w PLN.

#319 PostWysłany: 09 Sie 2014 14:33 
Awatar użytkownika

Skoro rezerwowałeś w euro, to ta różnica wynika po prostu z różnicy kursu walut organizacji płatniczej i banku. Kupując bilet została zablokowana na twoim koncie kwota w PLN po przeliczeniu Euro na złotówki po kursie organizacji płatniczej [VISA, Mastercard - w zależności jaką kartę posiadasz]. Natomiast w dniu księgowania operacji bank przelicza sobie euro już po swoim, gorszym kursie - stąd różnica.
 Profil Relacje PM off
hipeq69 lubi ten post.

#320 PostWysłany: 09 Sie 2014 17:19 
Awatar użytkownika

niebieski
poselsuski napisał(a):
Skoro rezerwowałeś w euro, to ta różnica wynika po prostu z różnicy kursu walut organizacji płatniczej i banku. Kupując bilet została zablokowana na twoim koncie kwota w PLN po przeliczeniu Euro na złotówki po kursie organizacji płatniczej [VISA, Mastercard - w zależności jaką kartę posiadasz]. Natomiast w dniu księgowania operacji bank przelicza sobie euro już po swoim, gorszym kursie - stąd różnica.

Aaaa okej, dziękuję za odpowiedź :) I tak wyszło taniej niż w PLN gdybym to kupował

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 771 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 39  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 11 gości