Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Jak działa Chargeback

Do każdej złożonej reklamacji typu chargeback bank jako wystawca karty podaje kod przyczyny wniesienia reklamacji. Kod chargeback ma za zadanie ułatwić zdiagnozowanie błędu i poprawić satysfakcję obsługi klienta. Kody różnią się w zależności od wystawców karty. Przykładowo organizacja Visa przyczyny reklamacji zestawia w sześciu następujących grupach:

- przyczyny związane z nieotrzymaniem przez wydawcę obowiązkowych informacji od akceptanta – nieotrzymanie od akceptanta wystarczających dowodów dokonania transakcji, np. nieprzesłanie albo przesłanie fałszywego dowodu dokonania transakcji);
- przyczyny związane z podejrzeniem oszustwa (Fraud Codes) – np. posiadacz reklamuje transakcję, w której nie brał udziału, której nie autoryzował, brak jest podpisu posiadacza albo jego podpis jest sfałszowany;
- przyczyny związane z błędami w autoryzacji – np. wydawca otrzymał transakcję, która przekraczała limit dozwolony dla danej karty płatniczej, nastąpiła odmowa autoryzacji, a mimo to transakcja została przeprowadzona, upłynął termin ważności karty, numer konta przesłany do wydawcy nie zgadzał się z numerami kont obsługiwanymi przez wydawcę;
- przyczyny związane z błędami w przetwarzaniu (Processing Errors) – np. akceptant przesłał wydawcy dowód transakcji po upływie przeznaczonego na tę czynność terminu (30 dni), numer konta, które obciążono, jest innym numerem od figurującego na dowodzie przeprowadzenia transakcji, wydawca otrzymał tą samą transakcję więcej niż jeden raz w celu obciążenia konta posiadacza, wydawca otrzymał pisemną skargę posiadacza, stwierdzającą, że dokonał on zapłaty w inny sposób, w szczególności poprzez zapłatę gotówką, czekiem lub innym typem karty;
- przyczyny dotyczące zwrotu lub unieważnienia transakcji – np. akceptant był powiadomiony o żądaniu unieważnienia transakcji, ale mimo to obciążył klienta, przysłane towary lub usługi zakupione poprzez Internet lub drogą telefoniczną nie były towarami zgodnymi z zamówieniem, otrzymane towary były uszkodzone lub niezupełne, nie został dokonany zwrot zapłaty za towary lub usługi zwrócone akceptantowi;
- nieotrzymanie przez posiadacza dóbr lub usług, za które została dokonana zapłata.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 771 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 39  Następna
Autor Wiadomość
#201 PostWysłany: 29 Sty 2014 22:35 

niebieski
No właśnie będę płacić kartą debetową VISA i nie wiem czego się spodziewać i jak tego uniknąć :/

Proszę o POMOC.
 Profil Relacje PM off  

Phuket w porze suchej❗😲 12 dni na wyspie za 3690 PLN ✈️ + 5⭐ 🛏️ Phuket w porze suchej❗😲 12 dni na wyspie za 3690 PLN ✈️ + 5⭐ 🛏️
🔥 Mega okazja 🚨 Kaukaz za grosze🚨 City break w Gruzji za 307 PLN 😍 🔥 Mega okazja 🚨 Kaukaz za grosze🚨 City break w Gruzji za 307 PLN 😍
#202 PostWysłany: 01 Lut 2014 13:02 

Witam.

Mam problem z nr konta przy płaceniu w ryanair. Mam holenderską kartę maestro z IBAN ( nr karty leci mniej wiecej tak NL38 INGB 1234 1234 12 ).
Gdy wpisuje to w polu z nr karty wyskakuje błąd. Pierwszy raz staram się zapłacić moją holenderską karta i nie bardzo wiem co jest nie tak
 Profil Relacje PM off  

#203 PostWysłany: 01 Lut 2014 13:08 
Moderator forum

Haos napisał(a):
Witam.

Mam problem z nr konta przy płaceniu w ryanair. Mam holenderską kartę maestro z IBAN ( nr karty leci mniej wiecej tak NL38 INGB 1234 1234 12 ).
Gdy wpisuje to w polu z nr karty wyskakuje błąd. Pierwszy raz staram się zapłacić moją holenderską karta i nie bardzo wiem co jest nie tak
to co wpisywałe/aś to nr konta, wpisz nr karty, 16 cyfr

A.

Wybaczcie brak polskich znakow w niektórych postach.
 Profil Relacje PM off  

#204 PostWysłany: 01 Lut 2014 13:14 

Abcn napisał(a):
Haos napisał(a):
Witam.

to co wpisywałe/aś to nr konta, wpisz nr karty, 16 cyfr

Tak sie sklada, że to jest nr konta ( ten nr mam podany na stronie jak sie loguje, na karcie i na umowie )
 Profil Relacje PM off  

#205 PostWysłany: 02 Lut 2014 11:37 

cześć wszystkim!

czy ktoś mógłby mi pomóc kupić bilety przez eDreams unikając haraczu?
W moim przypadku doliczyliby mi 32 dodatkowe euro :(
Potrzebuję kogoś kto dysponuje kartą MAESTRO (tylko PIN) lub specjalną kartę Agos - eDreams.
Wiem, że zostało mało czasu... może ktoś ma inny sposób jak uniknąć tak wysokiej opłaty?

Jeśli znajdzie się dobra dusza - slowinska.jola@gmail.com
Pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off  

#206 PostWysłany: 04 Lut 2014 18:15 

Czy jest sens trzymać załadowaną karte Visa Entropay? Od dłuższego czasu praktycznie płatność tą kartą nie przechodzi i nie zmienia się to ani trochę...
 Profil Relacje PM off  

#207 PostWysłany: 04 Lut 2014 21:33 

ale w sensie pytasz czy aby nie zrobić sobie przelewu zwrotnego?
entropay-em możesz zapłacić za inne transakcje by net nie tylko za bilety
 Profil Relacje PM off  

#208 PostWysłany: 04 Lut 2014 22:08 

tak, chodziło mi o przelew zwrotny. Entropay reklamuje się stricte jako karta omijająca haracze linii i pośredników lotniczych dlatego w momencie gdy przestaje pełnić swoją funkcje wydaje się być zbedna. I chyba sobei nawet sam odpowedziałem ;)
 Profil Relacje PM off  

#209 PostWysłany: 06 Lut 2014 17:22 

Loty: 41
Kilometry: 48 991
niebieski
ktoś mi może podpowiedzieć co robię źle..
Usiłuję zarezerwować bilet w Germanwings, próbuje przez Skyscanner/Bravofly, na stronie Germanwings, empiktravel itd. i po podaniu danych karty za każdym razem transakcja nie przechodzi.
Mniej więcej taki komunikat się pojawia
"Uwaga, transakcja się nie udała.
Radzimy zweryfikować dane i spróbować ponownie. Jeśli się nie powiedzie, powodem może być błąd techniczny."

Próbowałem 3 różne karty: Visa, MasterCard , kredytowe debetowe i nic.

Uprzedzając pytania: TAK - mam środki na koncie / odblokowane transakcje internetowe itd.

#210 PostWysłany: 06 Lut 2014 17:28 

platynowy
AFC napisał(a):
Uprzedzając pytania: TAK - mam środki na koncie / odblokowane transakcje internetowe itd.

Spróbuj po prostu inną kartą albo poproś kogoś o zakup. Nikt z nas nie jest wróżką :)

#211 PostWysłany: 08 Mar 2014 18:55 

Czy "zakłdając" visę entropay nr karty dostajemy dopiero po doładowaniu jakąś kwotą ?

#212 PostWysłany: 08 Mar 2014 19:07 

niebieski
Z tego co pamiętam, to od razu będzie numer

Wysłane z mojego LT18i

#213 PostWysłany: 12 Mar 2014 00:13 
Awatar użytkownika

Loty: 222
Kilometry: 534 436
niebieski
Czy kartą mastercard prepaid bzwbk można płacić w euro?

#214 PostWysłany: 12 Mar 2014 01:23 

Jak najbardziej można.
Więcej informacji tutaj.
 Profil Relacje PM off  

#215 PostWysłany: 12 Mar 2014 01:29 
Awatar użytkownika

Loty: 222
Kilometry: 534 436
niebieski
nobody napisał(a):
Jak najbardziej można.
Więcej informacji tutaj.

Dzięki!

#216 PostWysłany: 19 Mar 2014 20:02 

Witam wszystkich!

Kupuję pierwszy raz bilety na WizzAir.
Chcę zakupić 4 bilety w dwie strony na trasie Lwów-Kutaisi WizzAir Ukraine.
Już wiem że nie mogę zapłacić przelewem gdyż nie mam ukraińskiego konta a także nie można zapłacić punktami WIZZ gdyż się nie da.
Zostaje płatność kartą debetową/kredytową.
Mam pytanie: opłata za użycie kartą wynosi 36 zł za jeden odcinek lotu?
Drugie pytanie: kupując 4 bilety w dwie strony muszę zapłacić tą opłatę x8?
Czy wystarczy 36 zł x 2 za bilety tam i z powrotem.?
Ostatnie pytanie:
Są jakieś szczególne warunki podróży w WizzAir Ukraine, jakieś niuanse lub haczyki.

Pozdrawiam
Dziękuję za ewentualne odpowiedzi
Damian.
 Profil Relacje PM off  

#217 PostWysłany: 21 Mar 2014 10:29 
Awatar użytkownika

witam, chciałbym zapytać o taką rzecz; parę dni temu kupiłem bilet na stronie iberii, płaciłem kartą mbanku debetową w pln. było to ok 255 eur, oczywiście przeliczone bo jakimś kosmicznym kursie, tak że wyszło ok 1130zł. Czy gdybym bilet kupił u jakiegoś pośrednika gdzie ceny są w złotówkach np flipo, to dokładnie taką kwotę, jaka by widniała na ich stronie by mi potrącili, czy też byłyby jakieś przewalutowania i wyszło by podobnie?

suma sumarum; gdzie najlepiej kupować bilety mając kartę w pln?

dziękuje i pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#218 PostWysłany: 21 Mar 2014 10:47 

platynowy
czukuczuku napisał(a):
Czy gdybym bilet kupił u jakiegoś pośrednika gdzie ceny są w złotówkach np flipo, to dokładnie taką kwotę, jaka by widniała na ich stronie by mi potrącili, czy też byłyby jakieś przewalutowania i wyszło by podobnie?

Tak, to jest plus polskich pośredników, obciążają kartę w PLN. A mBank kilka miesięcy temu zmienił zasady przewalutowania transakcji i obecnie są najgorszym bankiem do płatności kartę w walucie. Przebili nawet słynnego Citi który kiedyś przodował w złodziejskich kursach.

#219 PostWysłany: 21 Mar 2014 10:55 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
srebrny
Damian.Martin napisał(a):
(...)
Mam pytanie: opłata za użycie kartą wynosi 36 zł za jeden odcinek lotu?
Drugie pytanie: kupując 4 bilety w dwie strony muszę zapłacić tą opłatę x8?
Czy wystarczy 36 zł x 2 za bilety tam i z powrotem.?
(...)

Teraz to jest 30 zł albo 80UAH dla Wizz Ukraine i musisz zapłacić za każdy odcinek czyli 8x. Ale to jest wliczone w cenę i kwota którą widzisz jest ostateczną.
 Profil Relacje PM off  

#220 PostWysłany: 21 Mar 2014 22:38 

W których OTA płatność kartą Visa Entropay daje jeszcze aktualnie jakieś korzyści (np. brak dopłaty za płatność kartą)?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 771 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 39  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 11 gości