Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 186 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Kenia - wiza
#101 PostWysłany: 30 Lis 2023 12:29 
Awatar użytkownika

Loty: 415
Kilometry: 656 376
srebrny
Należy traktować to anegdotycznie, ale u mnie wiza wypełniana jednego dnia wieczorem, następnego ok. 12 już była na mailu. (październik 2023)
Krzysio napisał(a):
Podczas wyrabiania wizy teoretycznie potrzeba miec juz wykupiony lot wiec lasty z R.pl odpadaja ALE mozesz poslac jedynie screeny rezerwacji z bookingu i plan podrozy po Kenii. Powinno przejsc

Mam wrażenie, że weryfikacja jest pobieżna, więc zgadzam się, że w kombinacji w stylu booking + plan wycieczki + screeny na zasadzie "tę wycieczkę/lot planuję kupić" powinno przejść.

#102 PostWysłany: 30 Lis 2023 17:14 

niebieski
Hose napisał(a):
@QbaqBA A jaką szansę dostrzegasz kupując wspomnianego lasta dzień przed wylotem ?

Dostrzegam kilka szans, m.in.:
- odmowy wpuszczenia na pokład z powodu braku posiadania dokumentu uprawniającego do wejścia na teren kraju do którego się leci,
- że otrzymam wizę w mniej niż wspomniane 48h i zdążę (mi przyszła w dzień roboczy po kilku h),
- taką, że czając się na konkretną ofertę lasta sprawdzę choćby na fr24 lub na stronie odlotów z danego lotniska jaki jest numer rejsu z jakim przewoźnik wykonuje te loty i wpiszę je we wniosku wizowym,
- że uda się stosując radę @Krzysio, licząc się z ryzykiem utraty kasy za wniosek wizowy w przypadku jego odrzucenia z powodów formalnych (chyba, że w takim wypadku zwracają. Nie wiem, nie zgłębiałem wątku).
 Relacje PM off  

#103 PostWysłany: 30 Lis 2023 18:29 

srebrny
Nie mam wydrukowanej wizy, czy okazanie na telefonie wystarczy?
Pytanie do osób, które przekraczaly granicę.
 Relacje PM off  

#104 PostWysłany: 30 Lis 2023 19:30 

Loty: 36
Kilometry: 103 851
niebieski
Info takie, że masz mieć wydrukowaną w kolorze.
 Relacje PM off  

#105 PostWysłany: 30 Lis 2023 23:02 

srebrny
To wiem.
Pytam osób, które mają doświadczenie w tej materii.
 Relacje PM off  

#106 PostWysłany: 01 Gru 2023 08:41 
Awatar użytkownika

Loty: 415
Kilometry: 656 376
srebrny
W Mombasie wersja w telefonie przechodzi.

#107 PostWysłany: 01 Gru 2023 16:55 

srebrny
Namanga nie przechodzi, ale to dlatego, że obok jest stoisko z drukarką, gdzie można wydrukować za cenę, uwzględniającą prowizje dla pogranicznika :D
 Relacje PM off  

#108 PostWysłany: 02 Gru 2023 04:48 
Awatar użytkownika

Loty: 39
Kilometry: 45 226
niebieski
Apocalipse napisał(a):
W Mombasie wersja w telefonie przechodzi.
48h to Średni czas miałem po 1 dobie a czasem po 3 dniach. Nie bralbym 48h jako pewnik.

Bywa tak że w Mombasie wydrukowana czarno -biala jest problemem widziałem na własne oczy. Ja zawsze rekomenduje kolor. Zależy od pogranicznika jak się trafi jak służbista co chce dorobić to wszystko będzie przeszkadzało.

Co do wizy i czasu wydania generalnie jak się aplikuje w weekend to oni nie pracują rozpartuja od pon do piątku. O wizę śmiało można aplikować bez biletu nie raz mi się zdążyło lecieć na wydana wizę później niż planowałem w ramach jej ważności (np test covid +) . Nigdzie biletu się nie załącza do aplikacji.
Jak ktoś chce last minute bo śledzi bilety na r.pl to jaki problem aplikować o wize tydzień wcześniej. Jest ważna 3mce w tym czase duża szansa ze się upoluje tani bilet a po zakupie nie będzie stresu czy wize wyda czy nie.

Co do sprawdzania co się podało też różnie zawsze.mi się wydawało że tego nie sprawdzają raz miałem zle daty ważności wydania paszportu i urodzenia (trzeba wybierać z kalendarza koniecznie.. jak się wpisuje z klawiatury zawsze źle podstawia w formularzu).
I wydali mimo zdjęć paszportu.
Ostatnim razem miałem błąd i zwrócili do poprawy wiec ktoś tam na to patrzy ..pytanie czy mu się chce czy nie.
4 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#109 PostWysłany: 12 Gru 2023 17:31 

niebieski
https://www.citizen.digital/news/kenya- ... aZoERToiZg

Znoszą wizy od 2024.

👍
 Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#110 PostWysłany: 12 Gru 2023 17:55 

srebrny
Niestety odbiją sobie z nawiązką w cenie wstępu do parków narodowych np. na safari.
 Relacje PM off  

#111 PostWysłany: 12 Gru 2023 18:41 

niebieski
Już podnieśli o kilkadziesiąt lub od nowego roku. Gdzieś mignęło.
 Relacje PM off  

#112 PostWysłany: 16 Gru 2023 00:08 

Loty: 366
Kilometry: 1 005 107
właśnie dziś przyszła wiza na e maila, po 3 dniach od złożenia wniosku (odetchnęłam z ulgą). Problemem było, o czym wspominali przedmówcy, zapłacenie za wizę. Cztery próby trzema różnymi kartami bezowocne. Za 4 razem, późnym wieczorem, "chwyciło" na kartę Revolt.
 Relacje PM off  

#113 PostWysłany: 18 Gru 2023 18:31 
Moderator forum
Awatar użytkownika

FUX napisał(a):
https://www.citizen.digital/news/kenya-to-be-a-visa-free-country-from-january-2024-president-ruto-n333050?fbclid=IwAR1JAQkwfTSAMH8olLM3lmvQ6bHsIH0dlQUibbptoyXcGUa5paZoERToiZg
Znoszą wizy od 2024.

Czy ktoś widział gdzieś jeszcze jakieś oficjalne info na ten temat, oprócz tego artykułu.

Ostatnio edytowany przez Japonka76 18 Gru 2023 19:24, edytowano w sumie 2 razy
Literówka
 Relacje PM off  

#114 PostWysłany: 18 Gru 2023 19:15 

niebieski
Na gov na ten moment cisza.
 Relacje PM off  

#115 PostWysłany: 18 Gru 2023 19:31 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.

#116 PostWysłany: 21 Gru 2023 19:17 

srebrny
https://www.etakenya.go.ke/en

To wydaje się być nowa strona do zdobycia ETA, a raczej (oficjalnie) jej testowa wersja. W zeszłym tygodniu wyrabiałem jednokrotne wizy w "starym" systemie i je otrzymałem; brak jakichkolwiek informacji, czy ostrzeżenia, że trzeba dodatkowo zdobyć ETA. Dalej nie ma jednak wiarygodnej informacji, czy osoby z e-wizami mogą normalnie wjechać w styczniu.
Japonka76 lubi ten post.

#117 PostWysłany: 26 Gru 2023 15:38 

Witam,
Lecę do Kenii wraz z rodziną 15 stycznia i nie bardzo wiem co robić. Oficjalna strona e-visa nie działa jednak z poziomu e-citizen po zalogowaniu (założyłam wcześniej konto) system pozwala na rozpoczęcie aplikacji wiec chyba działa. Na stronie testowej eTA jest info, że wizy wydane przed 31 grudnia 2023 będą działały w 2024. Jest też tam błędna informacja, że eTA będzie obowiązywać od 1 stycznia 2023 zamiast 2024. Wertując informacje znalazłam info, że eTA będzie kosztowała 30 USD wiec różnica niewielka w stosunku do e-visa i postanowiłam nie czekać tylko aplikować jednak obawiam się, że jeśli nawet zaaplikuję dziś to e-visa nie będzie wydana przed 31 grudnia i co wtedy. Brak jakichkolwiek informacji na oficjalnych stronach rządowych czy stronach ambasady każe myśleć, że to nieprawda. Napisałm do Keny Airways oto odpowiedz : Thank you for contacting Kenya Airways.

We hope this email finds you well.

Kindly share your booking reference or ticket number for further assistance.

Please be advised that for visa or travel documents please contact the immigration for further assistance.

Looking forward to hearing from you.

Take care and thank you for choosing Kenya Airways.

Totalny bałagan nie wiadomo co robić, napisałam do ambasady Kenii w UK czekam na odpowiedz. Współczuję tym co lecą na początku stycznia jednocześnie proszę o info jak sobie poradzili i jak sytuacja wygląda podczas boardingu i po przylocie.

Pozdrawiam
Agnieszka
 Relacje PM off
Japonka76 lubi ten post.

#118 PostWysłany: 26 Gru 2023 16:10 

srebrny
@miaga

Czegoś nie rozumiem. Jest wyraźnie napisane na stronie, którą sama wrzuciłaś (te dwie informacje w gruncie rzeczy mówią wszystko):

1) eTA applications will start on 27 DEC 2023 - Please come back starting on 27 DEC to make your application for travel dates after 01 JAN 2023 (to jest oczywista literówka, wiadomo że chodzi o 01 JAN 2024)
2) eVISAs that are issued on or before 31 DEC 2023 will be valid in 2024

eTA startuje 27 grudnia dla podróży po 1 stycznia.

Dla osób, które mają już wizę, bądź podróżują jeszcze w tym roku - nadal powinny wystąpić o ewizę. Dla wszystkich innych - od jutra startuje eTA.

Wszystko jasne i logiczne, nawet szokująco dobrze wyjaśnione jak na ichniejsze realia :lol:
 Relacje PM off  

#119 PostWysłany: 26 Gru 2023 16:11 
Awatar użytkownika

platynowy
Cierpliwości. Do 15.01 jeszcze dużo czasu.
Wszystko powinno się uprawomocnić i oficjalnie potwierdzić.
 Relacje PM off  

#120 PostWysłany: 26 Gru 2023 16:29 

Zgadzam się z tobą h3rlitz, wyjaśnione bardzo jasno, rok ewidentnie pomylony (co moim zdaniem jest niedopuszczalne na stronie urzędowej) tylko znajdź mi proszę oficjalne potwierdzenie, że jest to prawda i, że ta strona jest prawdziwa. Namiary na tę stronę znalazłam na tym forum i na forum tripadvisor. Nie ma żadnej oficjalnej informacji na temat zmian na stronach rządowych, na stronach linii lotniczych na stronach ambasad Kenii (sprawdzałam w wielu krajach) link do tej strony nie wiem skąd ktoś wykopał mnie się nie udało. Na temat kosztów eTA po zmianach też nie ma oficjalnych informacji ponoć będzie to 30USD, a e-viza 100USD. Ciągle mam dylemat czy aplikować dziś czy poczekać do jutra i zobaczymy co się wydarzy.
 Relacje PM off  

[ 186 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 0 gości