Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 02 Lut 2015 14:46 

srebrny
Witam,

w najbliższym czasie wybieram się na Madagaskar, z tego co wiem drogi są tam fatalne, więc fajnie byłoby przynajmniej raz przelecieć się lokalnym samolotem.
Z tego co wiem ceny na miejscu są znacznie niższe niż kupowane wcześniej przez Internet.
Pytanie na jaki poziom cenowy mogę się nastawić i gdzie szukać tych biletów na miejscu?

Ewentualne wszelkie inne rady odnośnie podróżowania mile widziane ( interesuje mnie zachód i północ Madagaskaru).
Dzięki.
 Profil Relacje PM off  

Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿 Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿
Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu
 Temat postu: Re: loty domestic
#2 PostWysłany: 08 Lip 2015 21:19 
Awatar użytkownika

Loty: 51
Kilometry: 108 565
Transport lokalny:

Autobusy - Niby jeżdzą wszędzie... Jest jedna profesjonalna ktory jezdzi tylko do Tamatve i Mahujungi - tylko ona odjazdza o czasie
inne??? Odjada gdy się zapełni, nie raz czekałem 2 godziny na upale... I raz telefon mi ukradli z takiej madagaskarskiej marszrutki, ale to inna historia, mini busy dla przeciętnego europejczyka - syf... trochę tłoczno, kierowcy jarają w busie i czasem śmierdzi... Iiii psują się czasem, czasem jedziesz 900km 28godzin :) w porze deszczowej gdzieś tam ludzie nie docierają... Dla człowieka o niskich wymaganiach i nastawionego na hardkor - będzie przygoda :D

- Lokalne samoloty drooooooooogie 150E za powrotny albo to nawet w 1 strone:) kompletnie nie warto czyba że masz worek pieniędzy.... to wtedy podziel się:) Na sąsiedni Mauritius normalnie bilety chodzą po 600E... Mają tylko jedną linię Air Madagskar a jako że ma monopol lata kiedy chce i odwołuje też czesto... Nie brałem opcji pod uwagę.... w ogółe... Płacąc 600E z Europy na Madagasar nie będę płacił 200E lokalnie :D

- Czasem z lokalnymi łodziami transportowymi idzie się dogadać:) ale długo się płynie i spi na workach z ryżem zapewne :)

- Pociągi są!!!! Tylko parę linii nie jechałem niestety ale to jest czad! Tego warto spróbować, pociągi są wolne i kosztują max 8E. Dla samych widoków warto zobaczyć...

- Zawsze auto można wziąć i przewodnika, ale wtedy to bym zbankrutował...
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 09 Lip 2015 11:06 

srebrny
mój post był z lutego, więc na Madagaskarze już dawno byłem i nawet już wróciłem... ;)

Przywołany do tablicy odpowiem sobie sam. Na miejscu nie znalazłem tańszych biletów lotniczych ale i też specjalnie ich nie szukałem, cena wyjściowa w okolicy 150-200e OW okazała się wystarczająco zaporowa.
Na miejscu jeździłem zarówno taxi bush (busy), jak i wypożyczonym samochodem. Taxi bush nie najgorsze ale trzeba mieć dużo czasu, bo odjeżdzają kiedy sie zapełnią, czyli może to "chwilę" potrwać. W miejscach gdzie nie ma asfaltu taxi bush wyglądają jak cieżarówy do przewozu bydła i podróż może trwać np. 48h, więc raczej dla hardcore'ów z bardzo dużą ilością czasu.
Dla białych zawsze są miejsca w pierwszym rzędzie, troszkę wygodniejsze od reszty. Zauważyłem również, że w pierwszym rzędzie jeżdzą zazwyczaj bogatsi Malgasze. Oczywiście trzeba znać cenę ile powinno się zapłacić za dany kurs (do znalezienia w sieci), inaczej zapłaci się kilka(naście) razy więcej. Generalnie, upraszczając, za podróż ok 4h płaci się ok. 3euro, całkiem przyjemnie, bezpiecznie, jeździłem gorszymi środkami lokomocji. ;)
Samochód wypożyczyłem na miejscu (Antsirabe) za 30e/dzień z kierowcą mówiącym tylko po malgasku i przewodnikiem mówiącym po angielsku, francusku i malgasku. Super opcja. Przed wyjazdem szukałem przez Internet i ceny były wyższe, do tego nie było pewności jaki samochód, jaki przewodnik itd., a na miejscu można pogadać, sprawdzić poziom angielskiego, dogadać się i jechać. Samochód to kilku letni Peugeot 307, więc bardzo wygodnie! W miejsca, gdzie potrzebny był samochód 4x4, przewodnik organizował za niewielką opłatą taki samochód, czyli były dni w których miałem do dyspozycji dwa samochody, 3-4 ludzi za jakieś 40e/dzień. ;) Stwierdzam, że bez własnego samochodu z przewodnikiem ciężko zwiedzić Madagaskar, chyba że ktoś ma kilka miesięcy na podróż. Samoloty są absolutnie nieopłacalne, lepiej wracać samochodem i zahaczyć o nowe miejsca.
Jechałem również pociągiem Fianarantsoa - Manakara, niezapomniane przeżycie. Pociąg przejeżdza przez dżunglę, zatrzymuje się w wioseczkach do których nie ma innego dojazdu. Rewelacja. Podróż trochę ponad 100km trwała ok. 15h, co okazało się i tak całkiem dobrym wynikiem, bo czasami ten pociąg jeździ dłużej. :) Polecam wcześniejszą rezerwację miejsc np. mailem w pierwszej klasie (nie pamiętam dokładnie ale to niewielkie pieniądze), bo na miejscu okazało się, że wszystkie miejsca były rezerwowane. Po kilku godzinach wspólnej podróży w wagonie panuje już niemalże biesiadna atmosfera (na miejscu można kupić piwko, rum itd.). ;)
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#4 PostWysłany: 10 Paź 2016 22:48 

Opo, myslisz, ze w Antsirabe bez problemu da się kogoś znalexc w podobnej cenie (mam na mysli auto z kierowcą)? Wybieram się na Madagaskar za miesiąc i wlansie ta kwestia transportu i krotkiego czasu pobytu martwi mnie najbardziej. Masz może jakikolwiek namiar? Albo jakas wskazowkę, jak takiego kierowcę i przewodnika znaleźc? Dzięki :D
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 11 Paź 2016 10:34 

srebrny
@‌maryjane91‌

na pewno w Antsirabe znajdziesz samochód. My poszliśmy najpierw do oficjalnej informacji turystycznej, jest jedna w mieście, adres mieliśmy z Lonely Planet, sprawdź wcześniej godziny otwarcia. Na miejscu pani zadzwoniła gdzieś i za 5 min przyszedł gość od którego wynajęliśmy samochód z kierowcą i przewodnikiem. Gość miał swoje "biuro" w hotelu La Residence Camelia, Avenue de l'indépendance 110 (kilka kroków od informacji turystycznej). Był najtańszy i najbardziej elastyczny, samochód z ludźmi (wypożyczenie na 3 tygodnie) gotowy z dnia na dzień. Nie oczekuj, że przewodnik będzie bardzo płynnie mówił po angielsku i pokaże jakieś cuda natury albo opowie fajne historie. Trzeba mieć gotowy własny plan zwiedzania, najlepiej też wiedzieć gdzie chce się spać. Jeżeli potrzebujesz płynnie mówiącego gościa, który zorganizuje całą wycieczkę, włącznie z hotelami itd. to musisz niestety zapłacić wielokrotnie więcej i zarezerwować go przez Internet. W centrum Antsirabe jest kilka biur podróży, każde z nich jest w stanie zorganizować samochód, jednak cena była albo wyższa albo tylko 4x4 albo mało elastyczności itp. Generalnie żadne z tych biur podróży nie ma własnego samochodu, to bardzo kosztowne na Madagaskarze, sami podnajmują samochód od kogoś kto się tym zajmuje. Dlatego też warto ustalić dokładnie jaki to będzie samochód i w jakim stanie nim zapłacisz zaliczkę, najlepiej płacić dopiero jak zobaczysz samochód. Będąc na miejscu możesz negocjować, rezerwując przez Internet bierzesz co przyjechało, bo już zapłacone.
Nie wiem jaką planujesz trasę ale my zrobiliśmy okolice Tana - Ifaty absolutnie bez problemu w zwykłym samochodzie. Będą Was namawiać na 4x4, który jest znacznie droższy, więc twardo musicie mówić co chcecie i wcześniej wiedzieć gdzie jedziecie. W miejscach gdzie nie dało się wjechać zwykłym samochodem nasz przewodnik za małą dopłatą organizował na miejscu samochód 4x4. Było to mega wygodne, bo to były pojedyncze dni, a nie trzeba było brać samochodu 4x4 na 3 tygodnie żeby skorzystać z niego przez 5 dni (a płacić większą stawkę za 3 tygodnie). Jadąc do Morondava potrzebujecie 4x4 ale jak weźmiecie samochód w Antsirabe to łatwo Wam załatwią na ten okres 4x4. Dlatego też lepiej brać samochód na miejscu w Antsirabe niż np. na lotnisku w Tana. Wszyscy, których spotkaliśmy na trasie, a rezerwowali samochód wcześniej przez Internet płacili znacznie większe stawki niż my. No i wszyscy mieli 4x4, choć praktycznie nie potrzebowali takiego napędu. Ilość dróg na Madagaskarze jest niewielka, tak więc wszyscy turyści jeżdżą tymi samymi drogami i spotyka się tych samych ludzi w następnych miejscowościach. Warto wcześniej wiedzieć w jakim hotelu chcielibyście spać na swojej trasie, będzie łatwiej. Jeżeli gdzieś nie wiecie gdzie spać to jedźcie tam gdzie jest najwięcej białych, ich przewodnicy najczęściej znają dobre miejsca (bo klienci płacą wielokrotność tego co Ty zapłacisz w Antsirabe), a na miejscu jak nie masz rezerwacji to możesz się jeszcze potargować.
Jeżeli pojedziecie pociągiem (polecam!) to samochód pojedzie z bagażami prosto do Manakary (nowa, dobra droga) i odbierze Was prosto z dworca, wszyscy przewodnicy robią tak samo.
Jeżeli masz dodatkowe pytania to pisz śmiało. :)
 Profil Relacje PM off
dj3500 lubi ten post.

#6 PostWysłany: 11 Paź 2016 10:48 
Awatar użytkownika

Loty: 241
Kilometry: 488 046
niebieski
@‌opo‌ rozwaz skrobniecie jakiejs relacji na forum :D niejeden by z checia przeczytal :)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#7 PostWysłany: 15 Paź 2017 17:12 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
opo napisał(a):
Na miejscu nie znalazłem tańszych biletów lotniczych ale i też specjalnie ich nie szukałem, cena wyjściowa w okolicy 150-200e OW okazała się wystarczająco zaporowa.

Zgadza sie, bilety nie sa tanie, za przelot OW na trasie TLE-TNR zaplacilem €260 i moj przelot zostal przesuniety z rannego na popoludnowy.
Niestety nierzadko dochodzi do overbooking-u. ;)

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 15 Paź 2017 17:59 

HON fly4free
Na niektórych trasach tańszą i bardziej pewną alternatywą do Air Madagascar są Madagasikara Airways http://madagasikaraairways.com
Mają regularne promocje, wówczas cena przelotu spada do ok. 100 euro / odcinek , ale rozkład lotów jest konstruowany na bieżąco, generalnie tydzień - dwa przed i póki co nie ma tych lotów za dużo.

Co do Air Madagascar to nawet pomijając już, że przeloty krajowe są drogie, sami mieszkańcy wyspy nazywają ich "Air Maybe" - rozkład lotów cały czas się zmienia i potrafią przesuwać przelot w jego dniu albo dzień przed, albo bez powodów odwoływać rejsy. Przy planowaniu przelotów trzeba więc uważać i mieć zapas czasu.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 15 Paź 2017 23:26 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Chcialbym tylko dodac, ze na trasie TLE-TNR widoki byly niesamowite i wiadomo, czemu nazywany jest czerwona, a nie zielona wyspa. :)
Pozdr.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość