Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 452 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 23  Następna
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 18 Lut 2014 23:49 

niebieski
lukkaas napisał(a):
Jeżeli chodzi o element zabawy to wszystko zmienia. Każdy z nas ma rożne zajawki
Chodzi mi tylko o to, że dla mnie nie ma różnicy między 1 Zł na koncie a 1 zł w puszce bo nie potrzebuję dodatkowej motywacji do odkładania jeżeli mam cel - tylko tyle

Zauważ, że bardzo dużo ludzi nie potrafi oszczędzać i stąd robią się pytania skąd bierzesz pieniądze, że co chwilę gdzieś latasz?

A tak btw to chyba chodziło tylko i wyłącznie o zabawę.
 Profil Relacje PM off  

Wczasy w Apulii 🍂🍷 4* hotel z wyżywieniem za 2340 PLN Wczasy w Apulii 🍂🍷 4* hotel z wyżywieniem za 2340 PLN
🚨CO ZA CENA🚨✨283 PLN ✨za city break w Gruzji 💸 (z weekendem❗) Loty i hotel w centrum ✈️+🏨 🚨CO ZA CENA🚨✨283 PLN ✨za city break w Gruzji 💸 (z weekendem❗) Loty i hotel w centrum ✈️+🏨
#82 PostWysłany: 19 Lut 2014 00:08 

Zbanowany
niebieski
Pierwsza zasada skad odlozyc:
taniej kupic, drozej sprzedac. Pewnie wiekszosc z was ma w poblizu roznorakie gieldy, na ktorych wystawiany jest 'szmelc' z niemiec. Na takich gieldach mozna znalezc 'perelki' typu gameboy za grosze i dobrze na nich zarobic ;)
 Profil Relacje PM off  

#83 PostWysłany: 19 Lut 2014 09:45 
Awatar użytkownika

Loty: 510
Kilometry: 1 229 791
niebieski
Anonymous napisał(a):
Apetyt wzrasta w miarę jedzenia.
Osobiście czuję się na siłach, wydać każdą możliwą kwotę na podróże ;)

Dlatego napisalam, ze zwykly smiertelnik nigdy nie bedzie mial wystarczajaco, ile by nie zarabial. W przeciwienstwie do powiedzmy Abramowicza czy innych ludzi z tej polki finansowej. Chociaz sadze, ze i on bylby w stanie wydac co ma ;-)

Ja mam wewnetrzne hamulce i potrafie pojechac i pod namiot i do 5* hotelu, zaleznie od sytuacji, miejsca, towarzystwa. Jak nie ma potrzeby czy towarzystwa, to szukam tanich noclegow i tyle.

#84 PostWysłany: 19 Lut 2014 10:01 

niebieski
O właśnie - dobrze, ze wspomnieliście.

Serwisy aukcyjne np tablica.pl - warto tam wystawić KAŻDY zbędny przedmiot. Kupiec się znajdzie, sam się zdziwiłem jakie rzeczy sprzedał mój szwagier - np. stare, bardzo zniszczone meble, komórki - jakieś graty totalne warte 10 zł i inne dziwne rzeczy. To prostsze niż wyrzucanie do śmietnika i zawsze parę groszy z tego jest.

Ja ostatnio sprzedałem stary fotelik samochodowy i panele podłogowe oraz jakąś szafę. Tu 20 zł, tam 50 - w piwnicy więcej miejsca a w skarbonce więcej kasy. A szczerze mówiąc te rzeczy nadawały się na śmietnik. Ale ktoś to kupił bo było tanie - odebrał osobiście widział stan techniczny i wizualny i mu pasowało.

#85 PostWysłany: 19 Lut 2014 11:20 
Awatar użytkownika

Staram się co miesiąc odkładać 1k zł - nie dojadam a odkładam :)
 Profil Relacje PM off  

#86 PostWysłany: 19 Lut 2014 12:07 
Awatar użytkownika

srebrny
Anonymous napisał(a):
A ja mam lepszy sposób, żeby mieć kasę na wszystko .

Nie tylko podróże :lol:

http://wiadomosci.onet.pl/kraj/kumulacja-w-lotto-szczesliwiec-wygral-ponad-24-mln-zlotych/hyptg

Ja mam jeszcze lepszy - nie grać w totka. 3zł x 3 razy w tygodniu x 52 tygodnie i wychodzi około 470zł. Wystarczy na weekend w Pradze czy Budapeszcie ;D A i przeciwieństwie do totka tutaj nagroda jest gwarantowana :D

#87 PostWysłany: 19 Lut 2014 12:08 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

szymonpoznan1 napisał(a):
Anonymous napisał(a):
A ja mam lepszy sposób, żeby mieć kasę na wszystko .

Nie tylko podróże :lol:

http://wiadomosci.onet.pl/kraj/kumulacja-w-lotto-szczesliwiec-wygral-ponad-24-mln-zlotych/hyptg

Ja mam jeszcze lepszy - nie grać w totka. 3zł x 3 razy w tygodniu x 52 tygodnie i wychodzi około 470zł. Wystarczy na weekend w Pradze czy Budapeszcie ;D A i przeciwieństwie do totka tutaj nagroda jest gwarantowana :D

Albo w Paryżu :D
 Profil Relacje PM off  

#88 PostWysłany: 19 Lut 2014 12:35 

Loty: 86
Kilometry: 126 541
Kyrtap napisał(a):
Dwa wnioski mnie naszły:
1. Kredytowanie wyjazdu to najgłupsza opcja jaka jest możliwa. Nie dość, że przepłacamy to potem przez dłuższy czas (powiedzmy 3-24 miesięcy) spłacamy coś o czym już pewnie nawet nie pamiętamy.

Ktos juz zauwazyl, ze skoro jakis sposob sie sprawdza, to glupi nie jest. W ubieglym roku mialem kumulacje wyjazdow. Moglem z czesci zrezygnowac albo je skredytowac. Rozwiazaniem byla karta kredytowa na 0%. Kwestia przeszukania rynku i dobrania odpowiedniego plastiku. Potem wzialem troche nadgodzin i po klopocie.
I jeszcze jedno - pamietam kazdy z tych wyjazdow, gdyby mialo byc inaczej, po co w ogole wyjezdzac?

#89 PostWysłany: 19 Lut 2014 14:53 

sawiet napisał(a):
Kyrtap napisał(a):
Dwa wnioski mnie naszły:
1. Kredytowanie wyjazdu to najgłupsza opcja jaka jest możliwa. Nie dość, że przepłacamy to potem przez dłuższy czas (powiedzmy 3-24 miesięcy) spłacamy coś o czym już pewnie nawet nie pamiętamy.

Ktos juz zauwazyl, ze skoro jakis sposob sie sprawdza, to glupi nie jest. W ubieglym roku mialem kumulacje wyjazdow. Moglem z czesci zrezygnowac albo je skredytowac. Rozwiazaniem byla karta kredytowa na 0%. Kwestia przeszukania rynku i dobrania odpowiedniego plastiku. Potem wzialem troche nadgodzin i po klopocie.
I jeszcze jedno - pamietam kazdy z tych wyjazdow, gdyby mialo byc inaczej, po co w ogole wyjezdzac?

Argument o pamiętaniu rzeczywiście mógł być nietrafiony.
Chodziło o przenośne znaczenie - jeśli kupujesz lodówkę na raty, widzisz co spłacasz.
Kredytując wyjazd - niekoniecznie. Było, minęło, zostały wspomnienia, pamiątki i zdjęcia.

Weźmy jednak pod uwagę hipotetyczną sytuację - tracisz pracę. I zostaje na karku wyjazd.
Także moim zdaniem, nie jest to najlepsza opcja - przynajmniej dla mnie, nikomu przecież nie można zabronić.

Tapatalk SGS III - i9300
 Profil Relacje PM off  

#90 PostWysłany: 19 Lut 2014 15:38 
Awatar użytkownika

Loty: 251
Kilometry: 475 688
niebieski
Ja korzystam z msaver w mBanku. Co miesiąc pobiera mi określoną kwotę. Tej straty w ogóle nie odczuwam, a przez rok zawsze uzbiera się całkiem fajna sumka :)

#91 PostWysłany: 19 Lut 2014 15:40 
Awatar użytkownika

niebieski
Dla mnie zasada jest taka. To co zarabiam 'wrzucam' na odpowiednie konto:
50% z wyplaty na potrzeby - wszystko co musimy miec czyli czynsz, jedzenie, rachunki
30% z wyplaty na dodatkowe rzeczy cos co jest niekoniecznie niezbedne nam do zycia, chcemy miec np. podroze, nowe buty (majac 50 innych w szafce), wyjscia do restauracji i imprezy
20% z wyplaty to oszczednosci na czarna godzine
To jest jedna (z wielu) zasad jakie mozna zastosowac aby dobrze zarzadzac swoja kasa.
Ja tego sie trzymam.
Juve lubi ten post.

#92 PostWysłany: 19 Lut 2014 16:38 
Awatar użytkownika

Loty: 51
Kilometry: 29 292
kangaroo1983 napisał(a):
50% z wyplaty na potrzeby - wszystko co musimy miec czyli czynsz, jedzenie, rachunki
30% z wyplaty na dodatkowe rzeczy cos co jest niekoniecznie niezbedne nam do zycia, chcemy miec np. podroze, nowe buty (majac 50 innych w szafce), wyjscia do restauracji i imprezy
To jest jedna (z wielu) zasad jakie mozna zastosowac aby dobrze zarzadzac swoja kasa.
Ja tego sie trzymam.

Przejrzyscie.
Ja robie inaczej, ale podobnie. Od razu po wyplacie przelewam 80% wynagrodzenia na konto nie do ruszenia i nie ruszam. Pozostale 20% to cala reszta wydatkow.
Sprawdza sie.
 Profil Relacje PM off  

#93 PostWysłany: 19 Lut 2014 18:17 

a ja Wam coś powiem:
naprawdę pieniądze to nie wszystko!

......
w życiu ważne są też akcje, obligacje, złoto... :mrgreen:
 Profil Relacje PM off  

#94 PostWysłany: 19 Lut 2014 19:28 

limaK napisał(a):
kangaroo1983 napisał(a):
Ja tego sie trzymam.

Przejrzyscie.
Ja robie inaczej, ale podobnie. Od razu po wyplacie przelewam 80% wynagrodzenia na konto nie do ruszenia i nie ruszam. Pozostale 20% to cala reszta wydatkow.
Sprawdza sie.

Fajna opcja tylko chciałbym aż tyle zarabiać żeby z 20% wypłaty opłacić kredyt i niezbędne wydatki na życie :)
 Profil Relacje PM off  

#95 PostWysłany: 19 Lut 2014 20:12 

niebieski
kangaroo1983 napisał(a):
Ja tego sie trzymam.

Moj dziadek mawiał ze nalezy dzielić na równe 3 części.
1 na zycie
1 na przyjemnosci
1 na czarna godzine

:)
 Profil Relacje PM off  

#96 PostWysłany: 19 Lut 2014 20:17 
Awatar użytkownika

Loty: 51
Kilometry: 29 292
lukkaas napisał(a):
limaK napisał(a):
kangaroo1983 napisał(a):
Ja tego sie trzymam.

Przejrzyscie.
Sprawdza sie.

Fajna opcja tylko chciałbym aż tyle zarabiać żeby z 20% wypłaty opłacić kredyt i niezbędne wydatki na życie :)

Tak, tak, rozumiem. Nie dodałem, że nie mam żadnego kredytu.
Z kredytem już tak wesoło by nie było zapewne.
 Profil Relacje PM off  

#97 PostWysłany: 19 Lut 2014 20:33 
Awatar użytkownika

Loty: 84
Kilometry: 138 571
niebieski
limaK napisał(a):
Nie dodałem, że nie mam żadnego kredytu.

Żony, dzieci i chałupy na utrzymaniu też pewnie nie ;) Jakby moje wydatki (nie mam żadnych kredytów) na utrzymanie miały stanowić 20% dochodu to byśmy musieli 15K PLN z żoną zarabiać :lol: I jak byśmy mieli te 15K na miesiąc to nie szukalibyśmy promocji na loty i hotele w internetach :D

Ostatnio edytowany przez Tomek Zien, 19 Lut 2014 20:50, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#98 PostWysłany: 19 Lut 2014 20:49 
Awatar użytkownika

Loty: 65
Kilometry: 157 723
niebieski
Koniec zaglądania do swoich portfeli.
Jeśli chodzi o mnie, debiutanta to muszę powiedzieć, że nie mam problemów z oszczędzaniem. Ktoś wcześniej pisał o długoterminowym planowaniu swoich wydatków i nie tylko. Odkładam kasę "bo trzeba" i jeśli trafię tani bilet lub pojawi się chęć kupna czegokolwiek innego to to kupuje.
Najlepszą metodą odkładania pieniędzy na podróże jest po prostu odkładanie kasy, rozsądne gospodarowanie i tyle.
kangaroo1983 lubi ten post.

#99 PostWysłany: 19 Lut 2014 21:11 

refiko napisał(a):
Koniec zaglądania do swoich portfeli.
Jeśli chodzi o mnie, debiutanta to muszę powiedzieć, że nie mam problemów z oszczędzaniem. Ktoś wcześniej pisał o długoterminowym planowaniu swoich wydatków i nie tylko. Odkładam kasę "bo trzeba" i jeśli trafię tani bilet lub pojawi się chęć kupna czegokolwiek innego to to kupuje.
Najlepszą metodą odkładania pieniędzy na podróże jest po prostu odkładanie kasy, rozsądne gospodarowanie i tyle.

DOKŁADNIE !!!!
Sedno rownież i mojego podejścia co chyba nieudolnie próbowałem przekazać
 Profil Relacje PM off  

#100 PostWysłany: 21 Lut 2014 10:09 

zgadzam się z refiko.
Takie czasy, że oszczędzać trzeba. Nie zakładam, że każdego miesiąca 20, 30 czy 40 % pieniędzy przeleję na konto oszczędnościowe. Każdy miesiąc jest inny i każdy może przynieść "niespodziankę" z wydatkami. Oszczędzamy w rodzinie tyle ile możemy. Jak mówi przysłowie "oszczędzają bogaci i nam się opłaci". Myślę, że dobre gospodarowanie tym co się ma, brak "zbędnych" zakupów i długoterminowe oszczędzanie przynosi efekty. No a przy okazji można, jeśli trafi się okazja wyjechać z rodziną w ciekawe miejsce.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 452 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 23  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości