Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 452 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 23  Następna
Autor Wiadomość
#201 PostWysłany: 09 Wrz 2016 08:45 
Awatar użytkownika

Loty: 125
Kilometry: 214 217
niebieski
Z tym chlebem to niekoniecznie pozorna oszczędność. Wszystko rozbija się o to ile płacisz w "piekarni". W sklepie obok są bochenki za 8pln. Cieszą się ogromną popularnością bo są zwyczajnie dobre i bez ulepszaczy. Można zrobić taki chleb taniej w domu i będzie taniej.

Jeśli ktoś kupuje chleb pod koniec pracy sklepu za 1,50pln to oczywiście tutaj zadowolenia z oszczędności nie będzie.

Jeśli wypieczemy kilka chlebów naraz w piekarniku to jest jeszcze taniej.
 Profil Relacje PM off  

Relaks na Kanarach ☀️🍹7 dni na Gran Canarii w 4* hotelu za 2899 PLN ✈️ Relaks na Kanarach ☀️🍹7 dni na Gran Canarii w 4* hotelu za 2899 PLN ✈️
Zimowy relaks na Cyprze 🌞🏝️ 4* hotel w Pafos z wyżywieniem za 1719 PLN Zimowy relaks na Cyprze 🌞🏝️ 4* hotel w Pafos z wyżywieniem za 1719 PLN
#202 PostWysłany: 09 Wrz 2016 09:25 

Loty: 138
Kilometry: 169 320
niebieski
A po co w skrajność? Miałem na myśli zwykłe, przeciętne chleby o cenie ok. 3 zł.

#203 PostWysłany: 09 Wrz 2016 09:49 
Awatar użytkownika

niebieski
Przeczytałem wątek (przyznaje pobieżnie) , ale nasuwa mi się jedna nieodparta myśl, dlaczego nie maksymalizujecie przychodów ?

Zgadzam się cięcie kosztów i oszczędzanie jest potrzebne bez względu na przychody, ale więcej pożytku przyniesie planowanie jak osiągnąć większe przychody niż zaciskanie pasa do granic możliwości.
 Profil Relacje PM off
BrunoJ lubi ten post.

#204 PostWysłany: 09 Wrz 2016 10:09 
Awatar użytkownika

Loty: 425
Kilometry: 667 983
srebrny
Bo to nie jest tego typu forum :D Dla mnie oczywistym jest, że aby zgromadzić jak największy kapitał trzeba działać wielotorowo. Moja stratega opiera się na racjonalizacji wydatków, maksymalizacji przychodów i długoterminowemu inwestowaniu. Dzięki takiemu działaniu powoli (nie ma cudów - zyski 20-30%, które wmawiają reklamy można włożyć między bajki) zgromadziłem kapitał wystarczający na to, że teoretycznie mógłbym polecieć gdziekolwiek i nie przejmować się wydatkami. Praktycznie jednak za każdym razem zadaję sobie pytanie: "czy na pewno chcę wydać tyle pieniędzy?", "czy na pewno mam na to czas?". Niestety bardzo często odpowiedź brzmi "nie".
2 ludzi lubi ten post.

#205 PostWysłany: 09 Wrz 2016 10:21 
Awatar użytkownika

niebieski
@Apocalipse zgadzam się z tobą co do forum, ale wątek nie mówi o podróżowaniu co jest tematyką forum tylko o oszczędzaniu na te podrożę, a ja trochę odwróciłem ten temat.

Ja na swoich podróżach również tnę koszty, ale zawsze w granicach rozsądku (tzn z mojego punktu widzenia :lol: ) co uważam za rodzaj oszczędzania na następne wyjazdy, wolę zrobić dwa tańsze wyjazdy niż jeden droższy.
 Profil Relacje PM off  

#206 PostWysłany: 09 Wrz 2016 10:37 

oqrde napisał(a):
Przeczytałem wątek (przyznaje pobieżnie) , ale nasuwa mi się jedna nieodparta myśl, dlaczego nie maksymalizujecie przychodów ?

Zgadzam się cięcie kosztów i oszczędzanie jest potrzebne bez względu na przychody, ale więcej pożytku przyniesie planowanie jak osiągnąć większe przychody niż zaciskanie pasa do granic możliwości.

Masz jakiś światły pomysł na maksymalizację przychodów dla przeciętnego Xksińskiego pracującego np.na etacie?
Księgowy to sobie może dorabiać pracami zleconymi dla biura rachunkowego albo swoje małe otworzyć ale już taka pani sekretarka to nie bardzo, zostaje sprzedaż bezpośrednia avonu czy innego oriflame a nie każdy ma duszę handlowca i nie każdy się w tym odnajduje.Korepetycje? Forex? Wycinanki czy inny decoupage? Jak nie ma zdolności manualnych to nic z tego.

Ktoś kto nie ma możliwości maksymalizacji przychodu jak to ładnie nazwałeś to zwyczajnie tnie wydatki i zanim wyda złotówkę to się pięć razy zastanowi czy aby na pewno potrzebuje piąty sweterek, kolejne buty sportowe czy trzecią torebkę :P.
 PM off
2 ludzi lubi ten post.

#207 PostWysłany: 09 Wrz 2016 10:40 

Loty: 78
Kilometry: 201 975
niebieski
Mario21 napisał(a):

Gdy widzę jakiś np. zabawny kubek, zaraz z tyłu głowy myślę o tych, które musiałem zutylizować ;)

jak to zutulizować! :o
ja moje, zgromadzone przez połowę życia i niemieszczące się już w szafce, posprzedawałam na jednym z poznańskich rynków, podobnie jak połowę zbędnych kuchennych gratów - łyżki, mieszadła, pudełka, talerze etc - szło jak ciepłe bułki, ludzie to są ale dziwni... :D
 Profil Relacje PM off  

#208 PostWysłany: 09 Wrz 2016 10:41 

Loty: 74
Kilometry: 132 685
Wszystko fajnie, ale punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
Inaczej będzie oszczędzała osoba, która jest ok.30-letnim singlem, pracującym za średnią krajową, inaczej student, inaczej free-lancer który ma nieregularne przychody w skali miesiąca, a jeszcze inaczej mąż i ojciec dwójki dzieci.

Pozostaje też kwestia determinacji i tego na ile podróże nas pasjonują i ile jesteśmy dla nich poświęcić.

Mimo, że wykształcił się u mnie mechanizm oszczędzanie i staram się tego trzymać, to zdecydowanie bardziej podoba mi się podejście - "dobre promo, kupie bilety, raz się żyje, potem się zobaczy i jakoś to będzie". I zdecydowanie wolę jak się to odbywa na zasadzie - wydałem kasę przeznaczoną na coś innego i teraz kombinuj Pan skąd wziąc np. na ZUS ;), aniżeli odkładać i odkładać z myślą o przyszłorocznych wakacjach. Oczywiście to się sprawdzić może jedynie przy własnej działalności.

#209 PostWysłany: 09 Wrz 2016 10:47 
Awatar użytkownika

niebieski
@singielka_1976
to wszystko zależy od przeciętnego Xksińskiego, każdy ma jakieś możliwości, nawet przywołana tu sekretarka posiada jakieś zdolności, pasje, hobby. Lubi tipsy ? Niech idzie na kurs i zacznie po godzinach zakładać kolegom i koleżankom z czasem może to rozwinąć. To tylko przykład nie siedzę w twojej głowie :D

Przykład korepetycji - świetny, temat rzeka, pieniędzy też.

Oczywiście najłatwiej nic nie robić w kierunku rozwoju jest jak jest byle gorzej nie było :D

ps sekretarka to tylko przykład, z góry przepraszam wszystkie sekretarki, które poczuły się urażone
 Profil Relacje PM off  

#210 PostWysłany: 09 Wrz 2016 11:10 

niebieski
Przypomniał mi się jeszcze jeden sposób, który stosował dawno temu mój kolega ze studiów. Otóż oszczędzał on na... papierze toaletowym. Nie, to nie tak, jak pomyśleliście :D Otóż starał się tak sobie organizować sobie życie, by - przepraszam za sformułowanie - wypróżnić się na mieście. Na sytuacje podbramkowe wynosił pojedyncze rolki w plecaku z uczelnianej toalety :lol:

Pomysł trochę wątpliwy moralnie (posiłkowanie się kradzieżą), potraktujcie to jako ciekawostkę, chociaż nie dziwię, jeśli pierwszą część stosuje większa grupa studentów ze swoich nikłym budżetem... Pewnie można na tym zyskać jakieś 100-200 zł w skali roku, może nawet więcej.

#211 PostWysłany: 09 Wrz 2016 11:14 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 282
HON fly4free
W poczet zysku kolega powinien też doliczyć koszt każdorazowego splukania 6l wody..
6 ludzi lubi ten post.

#212 PostWysłany: 09 Wrz 2016 11:25 

niebieski
Można też spłukiwać raz dziennie, to już nie jest wątpliwe moralnie. :roll:

#213 PostWysłany: 09 Wrz 2016 11:26 
Awatar użytkownika

niebieski
Bleee
 Profil Relacje PM off
Qba85 lubi ten post.

#214 PostWysłany: 09 Wrz 2016 11:27 
Awatar użytkownika

niebieski
@Qba85 ale wątpliwe higienicznie.
 Profil Relacje PM off
Qba85 lubi ten post.

#215 PostWysłany: 09 Wrz 2016 11:29 

niebieski
Oj pożartować sobie nie można :lol:

#216 PostWysłany: 09 Wrz 2016 11:56 

Loty: 69
Kilometry: 64 523
niebieski
Dobra, ale wiecie że będziecie w łapu-capu ? :D :lol:
 Profil Relacje PM off
oqrde lubi ten post.

#217 PostWysłany: 09 Wrz 2016 11:56 
Awatar użytkownika

Loty: 58
Kilometry: 111 854
niebieski
oqrde napisał(a):
@singielka_1976
to wszystko zależy od przeciętnego Xksińskiego, każdy ma jakieś możliwości, nawet przywołana tu sekretarka posiada jakieś zdolności, pasje, hobby. Lubi tipsy ? Niech idzie na kurs i zacznie po godzinach zakładać kolegom i koleżankom z czasem może to rozwinąć. To tylko przykład nie siedzę w twojej głowie :D

Przykład korepetycji - świetny, temat rzeka, pieniędzy też.

Oczywiście najłatwiej nic nie robić w kierunku rozwoju jest jak jest byle gorzej nie było :D

ps sekretarka to tylko przykład, z góry przepraszam wszystkie sekretarki, które poczuły się urażone

Ja na przykład polecam konkursy konsumenckie ;) Jeśli jest się kreatywnym, ma lekkie pióro albo robi się ciekawe zdjęcia to zdobytymi nagrodami fajnie można sobie odciążyć budżet domowy. :) A zaoszczędzone pieniążki oczywiście przeznaczyć na podróże :D

#218 PostWysłany: 09 Wrz 2016 11:58 
Awatar użytkownika

HON fly4free
@PatrycjaR OT: za jakiś miesiąc będę posiadaczem takiego samego zegarka :D
3 ludzi lubi ten post.

#219 PostWysłany: 09 Wrz 2016 12:06 
Awatar użytkownika

niebieski
@tom971 gratulacje ! Bardzo twarzowy, tylko pozazdrościć :D
 Profil Relacje PM off
tom971 lubi ten post.

#220 PostWysłany: 09 Wrz 2016 12:11 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Damski.. ale CCC ;) i jest kasa na podróże..
oqrde lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 452 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 23  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 5 gości