Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 266 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 14  Następna
Autor Wiadomość
#101 PostWysłany: 17 Mar 2021 21:58 

Od 1 maja nie musimy byc oznaczeni jako kraj "niskiego ryzyka" wystarczy ze bedziemy w grupie "sredniej" oznaczonej kolorem pomaranczowymm, i zwolni nas to z kwary.
tutaj dokladnie jest to opisane
https://www.government.is/news/article/ ... il-spring/
 Profil Relacje PM off  

Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎 Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎
Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎 Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎
#102 PostWysłany: 17 Mar 2021 22:38 

Loty: 8
Kilometry: 7 833
pakalolo napisał(a):
Od 1 maja nie musimy byc oznaczeni jako kraj "niskiego ryzyka" wystarczy ze bedziemy w grupie "sredniej" oznaczonej kolorem pomaranczowymm, i zwolni nas to z kwary.
tutaj dokladnie jest to opisane
https://www.government.is/news/article/ ... il-spring/

To miałem na myśli i takich kryteriów nie spełniamy już blisko pół roku.
 Profil Relacje PM off  

#103 PostWysłany: 17 Mar 2021 22:53 
Awatar użytkownika

srebrny
@BooBooZB @j_a
Polecam jednak szybko wykonywać testy na przeciwciała, bo niektórym szybko znikają (pewnie w sporej części zależne od organizmu, ale być może również od ilości wirusa i wariantu? to drugie, to moje gdybanie).
Ostatnio myślałem o Islandii, więc z partnerką w zeszły piątek zrobiliśmy testy na przeciwciała, tylko IgG w Alabie. Obojgu z nas wyszedł negatyw, mimo, że w drugiej połowie października byliśmy zakażeni koronawirusem (z objawami, ja łagodne, dziewczyna dość ostre) :D I nie było tak, że mieliśmy testy PCR fałszywie dodatnie, bo jeszcze na początku lutego miałem dolną granicę progu przeciwciał, tyle, że wtedy zaświadczenie było wydawane w języku polskim, a ja załapałem się na darmowy test w firmie.
Dlatego jak ktoś wie, że przechorował, to nawet jak teraz nie potrzebuje żadnego zaświadczenia, to polecam się przejść do Alabu, zapłacić te ok. 100 zł i zrobić sobie ten test na zaś, bo jest duża szansa, że może zwolnić z dodatkowo płatnych testów i kwarantann.

#104 PostWysłany: 18 Mar 2021 00:13 

niebieski
@BB108 Zrobiliście te ilościowe, trochę droższe o których pisałem? Mnie się od połowy listopada pięknie trzymają, mimo stosunkowo łagodnego przebiegu, w sumie jedyną dolegliwością była utrata węchu, reszta jak przy drobnym przeziębieniu "do rozchodzenia". Pewnie wszystko zależy od organizmu.
 Profil Relacje PM off  

#105 PostWysłany: 18 Mar 2021 04:05 
Awatar użytkownika

srebrny
Ja po 3 miesiącach po hospitalizacji i dość ciężkim przechorowaniu miałem igg x5 i co ciekawe igm jeszcze mialem ok x3

Ale chyba nie będę robił kolejnego testu na przeciwciała bo mi ze szpitala (dzwoniłem) mają jednak wydać PCR, który mi robili w listopadzie i to po angielsku, trochę jestem w szoku :P
 Profil Relacje PM off  

#106 PostWysłany: 18 Mar 2021 10:01 

niebieski
Sądzę, że może to być kwestia testu. Pytanie czy zrobiłeś ten dokładniejszy test, z oznaczaniem ilościowym przeciwciał. Próg miałeś 1-1.1 czy 50?
Stówka na test to nie jest duża kwota, jeśli wybierasz się na Islandię ;)
 Profil Relacje PM off  

#107 PostWysłany: 18 Mar 2021 10:03 
Awatar użytkownika

srebrny
Znam ceny na Islandii bo byłem.
test ilościowy CMIA, indeks 1,4
 Profil Relacje PM off  

#108 PostWysłany: 18 Mar 2021 11:45 

niebieski
To są te mniej dokładne testy mimo wszystko. Akurat mam przegląd mam spory przegląd różnych testów robionych przez Alab, z 5 wyników sam pobrałem ;) To jest oczywiście dobre badanie, parametry skuteczności nawet lepsze od PCR. Najwyższy wynik jaki widziałem w tego typu badaniu to 7,5 (próg 1,4). Ilościowe badanie metodą CMIA z progiem 50, mimo wszystko jest jednak dokładniejsze i wyniki mogą być inne, tak jak opisałem wcześniej.

Koniec OT, ważne że wpuszczają na Islandię ozdrowieńców bez kwarantanny i paru testów :D . Ścieżkę z testem na antyciała chyba dokładnie opisałem, łącznie z nadinterpretacją (jak sądzę) personelu WIZZ dotyczącą czasu wykonania testu.
 Profil Relacje PM off  

#109 PostWysłany: 24 Mar 2021 12:51 
Awatar użytkownika

Loty: 338
Kilometry: 649 879
niebieski
Lokalne media od wczoraj donoszą, że Islandia zamierza zmienić zasady dla przyjezdnych z krajów najbardziej dotkniętych pandemią. Obowiązkowa pięciodniowa kwarantanna ma się odbywać w wyznaczonych miejscach. Transport z lotniska i na drugi test ma być zapewniony. Można przypuszczać, że najdotkliwiej zmianę odczują przyjeżdzający z Polski i wszyscy, poza zaszczepionymi i ozdrowieńcami, będą musieli taką kwarantannę odbyć. Póki co nie ma żadnych wieści po czyjej stronie leżeć będzie zapłata za takie wyznaczone odseparowanie.

Artykuł po polsku: https://icelandnews.is/wiadomosci/z-kra ... li-granicy
 Profil Relacje PM off
Zeus uważa post za pomocny.

#110 PostWysłany: 30 Mar 2021 17:38 

Od 11 kwietnia, pobyt na kwarantannie pomiędzy testami ma kosztować 10 000 ISK za noc (wyżywienie wliczone w tę kwotę).

https://icelandnews.is/wiadomosci/z-kra ... -kr-za-noc

Więcej info wkrótce.

Ostatnio edytowany przez Kashpir, 30 Mar 2021 23:06, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off
j_a lubi ten post.

#111 PostWysłany: 31 Mar 2021 07:37 
Awatar użytkownika

srebrny
Jak na Islandię to całkiem dobra cena tym bardziej, że wyżywienie jest
 Profil Relacje PM off  

#112 PostWysłany: 01 Kwi 2021 18:34 
Awatar użytkownika

niebieski
Hej! Z Waszych doświadczeń ostatnich miesięcy - będziemy musieli zrobić test na miejscu w związku z nowymi obostrzeniami, ale jako zaszczepieni/przechorowani, będziemy zwolnieni z kwarantanny. I teraz pytanie - co można Waszym zdaniem robić do czasu wyniku? Możemy normalnie wynająć auto i nim udać się do hotelu/hostelu i czy np. znajomi odpadają? Nie ma precyzyjnych informacji na stronie covid.is.
Z którejś relacji wynikało, że jeśli test w okolicach 19-20, to wynik następnego dnia około południa - potwierdzacie?

Za wszelkie informacje, z góry dziękuję!

#113 PostWysłany: 01 Kwi 2021 20:41 

niebieski
Zmiany od 1.04, więc za dużo własnych doświadczeń nie ma ;) Piszą, że nie musisz być na kwarantannie, więc robisz co chcesz, jak sądzę.
Wcześniej ww grupy nie robiły żadnego testu PCR.
 Profil Relacje PM off
humptydumpty lubi ten post.

#114 PostWysłany: 02 Kwi 2021 23:06 

Skopiowane ze strony islandia.org.pl

Od czwartku 1 kwietnia na miesiąc Islandia zaostrza przepisy graniczne w związku Covid-19.
• Podróżni, którzy w ciągu ostatnich 14 dni przebywali w tzw. czerwonych obszarach (gdzie wskaźnik zachorowalności w ciągu 14 dni przekracza 500, lub gdzie dostępne dane są niewystarczające), będą zmuszeni do odbywania 5-6 dniowej kwarantanny w ośrodkach izolacji.
• Podobny los czeka osoby, których wynik pierwszego testu okaże się pozytywny.
• Od 1 kwietnia nie ma już możliwości odbywania kwarantanny w swoim mieszkaniu czy wynajętym domu jak dotychczas.
• Przekraczając granicę Islandii nadal trzeba przedstawić negatywny wynik testu na obecność Covid-19. Akceptowane będą jedynie testy PCR, wykonane nie wcześniej niż 72 godziny przed wjazdem.
• Osoba przekraczająca granicę musi poddać się testowi (wymaz z nosa), a następnie zostanie zabrany na opisaną wyżej 5-6 dniową kwarantannę. Po tym czasie wykonywany jest kolejny test (oba bezpłatnie), i po otrzymaniu wyniku negatywnego można opuścić miejsce izolacji.
• Osoby zaszczepione są zwolnione z kwarantanny, ale od 1 kwietnia również muszą poddać się testowi na granicy. Osoby te nie muszą robić testu przed wylotem.
• Także osoby, które już przeszły infekcję, są zwolnione z kwarantanny, ale muszą wykonać bezpłatny test na granicy. Osoba tak powinna przedstawić test na obecność przeciwciał SARS-CoV-2/COVID-19 wykonane testem serologicznym ELISA. Wykonuje się go przez pobranie krwi, w Polsce kosztuje około 110 PLN, na Islandii około 5000 ISK. Test musi być w języku angielskim, lub należy przedstawić jego tłumaczenie.
• Na co najmniej 3 doby przed przed przylotem należy wypełnić formularz on-line na stronie https://visit.covid.is
• Od 11 kwietnia pobyt w "hotelu kwarantanny" będzie płatny. Koszt za dobę wyniesie 10.000 ISK (ok 312 PLN) za pokój i zawiera wyżywienie. Cena jest za pokój, więc za dwie osoby zapłacimy tyle samo.
• Jeżeli urzędnik na granicy nabierze najmniejszego podejrzenia, że zaświadczenie może być sfałszowane, osoba taka automatycznie kierowana jest do odbycia standardowej procedury, czyli test na granicy, 5-6 dni kwarantanny w zamknięciu i kolejny test.
• Jeżeli przyjezdny zna datę powrotu, musi ją podać w formularzu. Jeżeli planowany pobyt jest krótszy niż czas kwarantanny, osoba taka będzie pod szczególną obserwacją, jako potencjalnie nieprzestrzegająca zasad kwarantanny.
• Na chwilę obecną Polska, podobnie jak zdecydowana większość państw i regionów państw Europy jest "czerwona". Oznacza to, że obowiązkowa kwarantanna w ośrodku izolacji dotyczy także osób przybywających z naszego kraju.
• Dopóki wystarczy miejsc, osoby przylatujące na Islandię samolotem są umieszczane w Fosshótel w Reykjavíku.
• Od 1 kwietnia testom i kwarantannie będą musiały zostać poddane także dzieci (z małymi wyjątkami).
• Na razie rozporządzenie obowiązuje do 1 maja, z możliwością przedłużenia.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi uważa post za pomocny.

#115 PostWysłany: 03 Kwi 2021 07:59 

niebieski
Doprecyzuję tak dla przypomnienia odnośnie
Cytuj:
• Także osoby, które już przeszły infekcję, są zwolnione z kwarantanny, ale muszą wykonać bezpłatny test na granicy. Osoba tak powinna przedstawić test na obecność przeciwciał SARS-CoV-2/COVID-19 wykonane testem serologicznym ELISA.

* Testy EIA, ECLIA, ELFA, CMIA, CLIA, CLMIA są równoważne testom ELISA
https://www.landlaeknir.is/um-embaettid ... ember-2020

Ciekawe jak to jest z kwarantanną. Sądzę, że kolejna osoba w pokoju jednak będzie dopłacała za wyżywienie. Gdyby za 3 stówki cała rodzina miała pokój z wyżywieniem, to byłoby całkiem tanie all inclusive :lol:
 Profil Relacje PM off  

#116 PostWysłany: 03 Kwi 2021 11:28 
Awatar użytkownika

platynowy
j_a napisał(a):
Gdyby za 3 stówki cała rodzina miała pokój z wyżywieniem, to byłoby całkiem tanie all inclusive :lol:

Wybij kilka szyb w samochodach w Polsce to bedziesz mial dluzsze All-In za darmo :-)

Choc dla osób co pracuja zdalnie to nie jest zla opcja, dwa tygodnie na Islandii, z czego pierwszy tydzien popracujemy z hotelu a drugi mozemy pozwiedzac - jakbym nie byl tam jeszcze to mozliwosc podrózy wydaje sie calkiem realna i jak na dzisiejsze czasy dosc fajna :P

Ostatnio edytowany przez Kashpir, 04 Kwi 2021 00:42, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off
j_a lubi ten post.

#117 PostWysłany: 03 Kwi 2021 11:53 
Awatar użytkownika

Loty: 970
Kilometry: 2 125 130
HON fly4free
Myślę, że warto zainwestować w test na przeciwciała, koszt niewielki, a być może przeszło się bezobjawowo. Po co się pchać w kwarantanny jeśli nie trzeba.
j_a lubi ten post.

#118 PostWysłany: 03 Kwi 2021 13:28 

niebieski
LonDynia napisał(a):
Wybij kilka szyb w samochodach w Polsce to bedziesz mial dluzsze All-In za darmo :-)

Towarzystwo jednak inne, brak nieograniczonego wi-fi, są jednak delikatne różnice :lol:

Sam jestem ciekaw, jak w praktyce teraz to wygląda. Skoro testują ludzi z przeciwciałami oraz zaszczepionych, to może być sporo dziwnych wyników. Co wtedy?
 Profil Relacje PM off
LonDynia lubi ten post.

#119 PostWysłany: 14 Kwi 2021 14:05 
Awatar użytkownika

Loty: 338
Kilometry: 649 879
niebieski
Za islandia.org.pl, tekst z 8 kwietnia, najbardziej aktualny:
"O północy z czwartku na piątek wchodzi w życie nowe rozporządzenie ministra zdrowia dotyczące kwarantanny. Zgodnie z nim powraca możliwość odbycia kwarantanny w domu, jednak osoby, które nie mają odpowiednich warunków, będą musiały odbyć ją w ośrodku. Zapowiadana opłata za pobyt w nim zostaje wycofana, przebywanie w jednym z hoteli kwarantanny będzie więc bezpłatne.
Jednocześnie zostaje anulowane dotychczasowe rozporządzenie nakazujące pobyt ośrodku. Nowe zasady dotyczą Islandczyków, osoby mieszkające na Islandii jak i przyjezdnych. Prawo dotyczy wszystkich, niezależnie od państwa i koloru strefy, z jakiej przybywają.
Rozporządzenie jasno stwierdza, że osoba na kwarantannie domowej musi być sama. Jeżeli w mieszkaniu przebywają inne osoby, również muszą zostać poddane kwarantannie.
Dokument stwierdza też, że przebywającym w ośrodku kwarantanny przysługują spacery na świeżym powietrzu.
Dzieci urodzone w 2005 roku i starsze muszą być poddane testom na granicy. Jeżeli test okaże się negatywny, dziecko zostaje zwolnione z kwarantanny (osoby które z nią podróżowały, nadal muszą jej przestrzegać).
Wszyscy przyjezdni, którzy zostali zaszczepieni, lub posiadający dokument potwierdzający przejście infekcji, również są poddane testowi, ale nie muszą pozostać w kwarantannie".
 Profil Relacje PM off
j_a uważa post za pomocny.

#120 PostWysłany: 21 Kwi 2021 07:49 
Awatar użytkownika

niebieski
Cytuj:
Wraca system segregacji na podstawie „kolorów państw". Zgodnie z nim przez kolejne dwa tygodnie osoby przylatujące z czterech państw, w tym z Polski, będą kierowane na przymusową izolację w "hotelu kwarantanny". Projekt musi jeszcze przyjąć rząd, ale zapewne przepis wejdzie w życie.
Zgodnie z nowym prawem pasażerowie z krajów, w których są regiony o liczbie zakażeń powyżej 1000 osób na 100 tysięcy mieszkańców, muszą bez wyjątku udać się do "hotelu kwarantanny" po przyjeździe do kraju. Na dzień dzisiejszy oznacza to, że przylatujący z Polski, Francji, Holandia, Węgier nie będą mogli odbyć kwarantanny we własnym domu. Choć żaden z tych krajów nie osiągnął takiego wyniku, to wystarczy, że jest choć jeden region w danym kraju o takim współczynniku.
Jeżeli współczynnik zakażeń w ciągu ostatnich dwóch tygodni spadnie do 750 infekcji na 100.000 mieszkańców, przylatujący z tych krajów będą „zobowiązani” udać się do hotelu, mają jednak prawo ubiegać się prawo odbywania kwarantanny w domu.
Nadal pozostaje droga sądowa, a sąd będzie decydował w konkretnych przypadkach.

islandia.org.pl
2 ludzi lubi ten post.
j_a uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 266 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 14  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość