Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 143 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 17 Sty 2015 10:41 
Awatar użytkownika

niebieski
Katusze można kupić zarówno w Kangerlussuaq (jedyny większy sklep - naprzeciwko wyjścia z lotniska), jak i w Sisimiut.Niestety nie napiszę Ci dokładnie, jakie są to katusze.Ja miałem ze sobą kuchenkę paliwową.

A przewodnik przed chwilą wysłałem na maila.pozdrawiam :)

🚨Ferie w karaibskim LUKSUSIE ✨Loty i 5⭐ hotel w Meksyku za 3323 PLN 🤯🌴 🚨Ferie w karaibskim LUKSUSIE ✨Loty i 5⭐ hotel w Meksyku za 3323 PLN 🤯🌴
Słońce, plaża i all inclusive 🌴☀️ Tydzień w 4* hotelu w Turcji od 2299 PLN 🏖️ Słońce, plaża i all inclusive 🌴☀️ Tydzień w 4* hotelu w Turcji od 2299 PLN 🏖️
#82 PostWysłany: 17 Sty 2015 13:11 

Wielkie dzięki :D Życzę Ci kolejnych wspaniałych trekkingów i czekamy na relacje. Pozdrawiam :)
 Profil Relacje PM off
BooBooZB lubi ten post.

#83 PostWysłany: 17 Sty 2015 14:25 
Awatar użytkownika

niebieski
Zastanawiam się nad napisaniem relacji ze Spitsbergenu 2013, o ile można wstecz :) Chociaż napewno było to mniejsze wyzwanie, dalekie od typowego trekkingu, bardziej wycieczki z bazą w Longyerbyen.
marcino123 lubi ten post.

#84 PostWysłany: 17 Sty 2015 14:39 

Loty: 10
Kilometry: 5 872
Nie ma się co zastanawiać. Wrzucaj, chętnie poczytamy ;)
 Profil Relacje PM off  

#85 PostWysłany: 17 Sty 2015 15:00 
Awatar użytkownika

Loty: 367
Kilometry: 570 014
platynowy
im więcej relacji z północy tym lepiej :)

Image
 Profil Relacje PM off  

#86 PostWysłany: 17 Sty 2015 15:34 

Witam! Dołączam się do gratulacji za nietypowy trekking! I mam także prośbę, w miarę możliwości, o przesłanie tego przewodnika, ponieważ zastanawiam się nad wybraniem się w podobną podróż! mój adres: bar-m@o2.pl :)
 Profil Relacje PM off  

#87 PostWysłany: 17 Sty 2015 15:48 
Awatar użytkownika

niebieski
Przed chwilą wysłałem przewodnik.A do relacji ze Svalbardu postaram się zabrać w przyszłym tygodniu.

Jednocześnie dziękuję wszystkim, którzy zagłosowali na Grenlandię w konkursie grudniowym :)

-- 02 Lut 2015 21:59 --

Jako,że dostałem mnóstwo maili i PW z pytaniami, a zarazem b.pozytywnym odzewem, dorzucam jeszcze trochę informacji o wszystkich chatkach na trasie Arctic Circle Trail.Liczę, iż mój temat, poza nieco innym pomysłem na wyprawę, stanie się mini kompendium wiedzy dla piechurów chcących podjąć wyzwanie ACT.

1. Hundeso

Image

Image

Nie jest to oficjalna chatka ACT, niemniej jednak do dyspozycji każdego backpakera.Chatka to zresztą powiedzenie nieco na wyrost, główna część to stara przyczepa kempingowa, a w jej środku dwa piętrowe łóżka, kanapa, stolik, mini kuchnia oraz piec parafinowy.W dobudówce znajduje się jeszcze jedno piętrowe łóżko.Idąc w stronę jezioro (UWAGA woda w tym jeziorze jest słona) dojdziemy do toalety z unikalnym widokiem na jezioro Hundeso :) Wchodząc do przyczepy można odnieść wrażenie, iż naruszyło się teren prywatny, w środku bowiem wiele przyrządów codziennego użytku, gry planszowe, książki, zużute katusze i troche jedzenia zostawionego przez piechurów idących z Sisimiut.

2.Katiffik

Image

Chatka nad jeziorem Katiffik to miejsce, gdzie przy odrobinie szczęścia znajdziemy kajaki dzięki którymi będziemy mogli dać nogom i dopłynąć do Canoe Centre.Wewnątrz chatki dwie platformy (w sumie dla 6 osób,z czego 3 śpią na podłodze).O ile pamiętam są tam 4 materace.Do tego mini kuchnia.Spaliśmy tam w 7 osób :) (trzech Duńczyków, trzech Anglików i ja). :)

3.Canoe Centre

Image

Canoe Centre to największa chatka na trasie ACT.Znajduje się zaraz przy piaszczystej plaży.W środku WC z instrukcją obsługi, jeśli zamierzamy skorzystać należy w środku umieścić czarny plastikowy worek, a na wyjściu umieścić go w kontenerze na zewnątrz.Chatki są czyszczone w zimie (firma sprzątająca na skuterach śnieżnych).Canoe Centre składa się z dużej kuchnio-jadalni, dwóch "sypialni", w każdym jest 8 piętrowych łóżek, dodatkowo w jednym piec parafinowy za pomocą którego wysuszyłem wszystkie ubrania, w tym buty.Spokojnie znajdzie się miejsce dla 25-30 osób.

4.Ikkattooq

Image

Image

Mała chatka zaraz przy jeziorze Ikkattooq.W środku miejsce dla 6 osób, bez materaców, do tego mini kuchnia i piec parafinowy.Spałem tu sam.

5.Equalugaarniarfik

Image

Image

Bardzo fajna, przestrzenna chatka, z WC, kuchnią i dwoma platformami z miejscem do spania w sumie dla 6 osób.Naturalnie więcej może spać na podłodze.Jeśli wymaga jest pomoc przy ewentualnych kontuzjach chorobie,do pobliskiego jeziora może dotrzeć łódź z Sisimiut.

6.Lake House :)

Image

Do dyspozycji są tu dwie chatki,w odległości ok. 500 metrów, jednak grzech nie skorzystać z tej drugiej.Wcześniejsza chatka spłonęła w 2008 roku i w jej miejsce postawiono najbardziej luksusową, z przestronną kuchnią, 5 łóżkami piętrowymi, WC oraz piecem parafinowym.

7.Nerumaq

Image

Chatka bardziej przypomina altankę ogrodową, b. podobna do Ikkattooq.Miejsce do spania dla 6 osób na drewnianych pryczach, mini kuchnia, do tego piec parafinowy, w środku pomalowana na biało.Malownicza położona w dolinie.Spałem w niej sam.

8.Kangerluarsuk Tuleq

Image

Do dyspozycji przed ostatnim dniem trekkingu mamy dwie chatki, w jednej wg przewodnika dość mocno czuć rybny zapach, jako że często wizytują ją rybacy z Sisimiut. Spałem w drugiej chatce, dość ciemnej, z jednym małym okienkiem, miejscem do spania do 6 osób na dwóch platformach oraz mini kuchnią i ławą.Ja spałem w niej sam.
2 ludzi lubi ten post.
lubietenstan uważa post za pomocny.

#88 PostWysłany: 09 Mar 2015 13:23 

Hej. Miałeś może jakąś kominukację GPS ze sobą typu: SPOT?
http://www.findmespot.com/en/index.php?cid=100

Tak wiesz - na wszelki wypadek.
 Profil Relacje PM off  

#89 PostWysłany: 09 Mar 2015 18:49 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie korzystałem, miałem tylko i aż: mapy i kompas.

Jak na moje, akurat na ACT - niepotrzebne, ja miałem zresztą wystarczająco wydatków przed wyjazdem.

Może w przyszłości się skuszę na takie coś.Chociaż,by rodzina znała moje położenie :)

#90 PostWysłany: 09 Mar 2015 20:59 

A mógłbyś mi też przesłać przewodnik(i)? trog@swmud.net
Od raz też proszę napisz czy między tymi dwoma miastami (Sisimiut i Kangerlussuaq) jest jakaś droga i jeśli tak, to jak daleko od niej szedłeś?
I... jeszcze jedno :) W pierwszym poście pisałeś, że nie komentujesz Greenland Express. Coś jest nie tak z tą linią?

Btw. Ląduję w Kangerlussuaq 29 lipca 2015 i mam w planach przejść ACT. Jeśli ktoś będzie w tym terminie też - dajcie znać.
 Profil Relacje PM off  

#91 PostWysłany: 09 Mar 2015 23:36 

Loty: 387
Kilometry: 799 885
Tam nie ma dróg między miastami.

Szkoda, że 29 VIII, ja będę 9 dni wcześniej.

#92 PostWysłany: 10 Mar 2015 00:13 
Awatar użytkownika

niebieski
Co do dróg - znasz odpowiedź, ale zacytuję jeszcze przewodnik:

Cytuj:
Not wishing to alarm prospective trekkers, but the course of the Arctic Circle Trail,with a few variations, has been proposed for a conversion into a dirt road betweeen Kangerlussuaq and Sisimiut.The route has been surveyed,a report has been completed and costs have been estimated.However,there are various issues to be adressed.In places, the land contains a thick layer of permafrost,and if it is damaged so that it begins to melt,any road built on top of this wil buckle and colapse.No final decision has been made and,with luck, the report will be shelved,leaving the Arctic Circle Trail as a classic wilderness route and the longest popular trail in Greenland.

Szczerze, idąc tym szlakiem, zrobienie tam ubitej drogi to GIGANTYCZNE koszty i nie sądze, aby nastąpiło to w ciągu kilkudziesięciu lat, o ile kiedykolwiek.

Co do Greenland Express - wiem,że na nowo latają, ja po prostu miałem z nimi niemiłe doświadczenia z uwagi na odwołany lot + zero informacji.Życzę,aby nikomu się to nie przytrafiło.

Przewodnik wysłałem.pozdrawiam

#93 PostWysłany: 11 Mar 2015 16:50 

Przewodnik:
http://drive.google.com/open?id=0BwAds_ ... EhEQTVldU0
:-)

Ostatnio edytowany przez Trog, 04 Kwi 2015 18:17, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#94 PostWysłany: 21 Mar 2015 21:12 

Witam
drążę temat, poczytałem, jestem zwyczajnie zainteresowany Grenlandią i tu moja prośba...
BooBooZB i wszyscy wtajemniczeni... Bardzo proszę o przewodniki, mapy i inne materiały i wszelkie info o obszarze...
Mój mail heniek.henio@wp.pl
Pozdrawiam gorąco :) w lodowym klimacie ;)
 Profil Relacje PM off  

#95 PostWysłany: 21 Mar 2015 21:48 
Awatar użytkownika

Loty: 200
Kilometry: 498 871
Świetna relacja, piękne zdjęcia, niesamowita podróż. Podziwiam, gratuluję, dziękuję, zazdroszczę i planuję.
 Profil Relacje PM off
BooBooZB lubi ten post.

#96 PostWysłany: 10 Sie 2015 20:05 

Witam
Właśnie wróciłam z ACT i Ilulissat. Jeśli ktoś potrzebuje bieżących informacji, to proszę ptyać.
Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off
yokomaki lubi ten post.
yokomaki uważa post za pomocny.

#97 PostWysłany: 10 Sie 2015 20:47 

Loty: 960
Kilometry: 1 495 798
niebieski
Jakimi liniami i skąd dotarłaś do Ilulissat?
 Profil Relacje PM off  

#98 PostWysłany: 11 Sie 2015 19:43 

Gdańsk - Kopenhaga SASem. Z Kopenhagi do Kangerlussuaq i dalej do Ilulissat plus powrót z Kangerlussuaq do Kopenhagi Air Greenland. Z Ilulissat do Sisumiut prom AUL - też fajna sprawa.
 Profil Relacje PM off
yokomaki lubi ten post.
yokomaki uważa post za pomocny.

#99 PostWysłany: 07 Lis 2015 15:15 

Loty: 39
Kilometry: 83 437
@lesna8 Gdzie kupiłaś butlę albo kuchenkę? I jeżeli na miejscu to ile Cię to kosztowało?

Czy warto brać wędkę?

Jak z pogodą? Jak z komarami? Czy spotkałaś woła piżmowego :)?

Czy w Sisimut jest możliwość wypłynięcia na whale watching?
 Profil Relacje PM off  

#100 PostWysłany: 07 Lis 2015 19:14 
Awatar użytkownika

niebieski
W Sisimiut bez problemu kupisz zarówno katusze jak i paliwo.Jest kilka sklepów typowo turystycznych.Cen niestety nie pamiętam.

W przewodniku widnieje wiele wzmianek o rzekach i jeziorach "full of arctic char" - wędkować więc napewno warto, choć wędka to napewno troche więcej bagażu.Osobiście widziałem kilka wielkich ryb, które nie zdążyły wypłynąć z małych jezior.

Komary ponoć znikają w połowie sierpnia, gdy temperatura w nocy spada poniżej zera.Mi w ogóle nie dokuczały (wyprawa po 20.sierpnia).
yokomaki lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 143 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość