Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
https://apply-for-an-eta.homeoffice.gov ... w-to-apply

Można bez szwanku pominąć zdjęcie twarzy na żywo.

Można bez problemu przy płatności wybrać jako kraj UK i nie ma kosztu przewalutowania. 10£ < 12,53€, po aktualnym kursie o ok. 0,5€.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 129 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
#101 PostWysłany: 04 Kwi 2025 17:42 

niebieski
A myslisz, ze konsulat Brytyjski/MSZ Anglii udzieli odpowiedzi na pytania na temat widzimisie lini lotniczych :)?

Na pocieszenie dodam, ze wlasnie przeszedlem kontrole paszportowa na jednym z lotnisk EU na polskim paszporcie lecac do UK i nikt o nic nie pytal. Zaraz przetestuje przy boardingu ale jestem na 99% pewien, ze oni tylko juz sprawdzaja zgodnosc dokumentu z BP i tyle.
 Profil Relacje PM off  

Ucieknij przed zimą w tropiki ☀️🌴 Zbiór lotów Air Arabia od 1146 PLN ✈🌏 Ucieknij przed zimą w tropiki ☀️🌴 Zbiór lotów Air Arabia od 1146 PLN ✈🌏
Relaks na Zanzibarze 🌊😎 Tydzień w 4⭐️ hotelu z wyżywieniem za 3999 PLN 👙 Relaks na Zanzibarze 🌊😎 Tydzień w 4⭐️ hotelu z wyżywieniem za 3999 PLN 👙
#102 PostWysłany: 04 Kwi 2025 18:01 
Awatar użytkownika

HON fly4free
A dlaczego ktoś ze straży granicznej kraju Schengen miałby pytać czy do UK i czy masz tam „wjazd” zapewniony? Ich to niewiele interesuje. Ich interesuje czy legalnie opuszczasz Schengen/UE/dany kraj.

To linia weryfikuje z obawy że jak pasażer nie ma „wjazdu” to musi go spowrotem odtransportować z lotniska w UK tam skąd przyleciał. Wiec sprawdzanie ETA czy innego pozwolenia na wjazd do UK tylko przy odprawie(online lub fizycznej) lub/i przy gejcie.

Podałeś przy odprawie nr paszportu więc na 99% sprawa załatwiona.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#103 PostWysłany: 05 Kwi 2025 18:41 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Pim napisał(a):
Też byłem ciekaw jak to będzie od 2.04 w Gibraltarze. Odpowiedź: "teraz nie ale się dowiaduj"

Good afternoon
I am writing in reply to your email.
Gibraltar is an Overseas Territory of the United Kingdom. Gibraltar is not part of the Schengen States. Gibraltar left the European Union on the same day as the United Kingdom.
Gibraltar Borders and Coastguards Agency is the Agency who controls Gibraltar's entry points . Additionally, and currently, European Union nationals only require their EU identity cards or national passports to enter Gibraltar. If any changes to Gibraltar’s requirements are promulgated by H.M. Government of Gibraltar these will be posted in H.M. Government of Gibraltar website
http://www.gibraltar.gov.gi
as well as Gibraltar Borders and Coastguards Agency’s website
Please see BCA website: http://www.gibraltarborder.gi/
Currently the imposition of an Electronic Travel Authorization is solely for persons who enter the United Kingdom. As an Overseas Territory, Gibraltar imposes their own entry requirements. However, if your intention is to travel to Gibraltar via the UK , you would need to adhere to the United Kingdom’s Rules on entry and transit.
Yours faithfully

ted07 napisał(a):
Jak wygląda sprawa związana z ETA na terytoria zamorskie i zależne od Wielkiej Brytanii, szczególnie interesuje mnie wjazd na Gibraltar?

To może coś z praktyki. Mnie wpuściła bramka biometryczna na paszport z ETA ale prawie równocześnie ze mną wchodziły 3 osoby z Polski na dowód osobisty, do tego był on tak pobieżnie sprawdzany że na samodzielnie wydrukowany albo czyjś też by weszły. Rozmawiałem z nimi o tym.
 Profil Relacje PM off  

#104 PostWysłany: 07 Kwi 2025 19:30 
Awatar użytkownika

Loty: 306
Kilometry: 351 744
złoty
Czy ktoś już może ma doświadczenie z lotem do UK z ETA? Czy Wizzairowi/Ryanairowi nie przyszedł do głowy jakiś absurdalny pomysł zapraszania pasażerów do checkinu w celu weryfikacji dokumentów mimo, że nawet w mailu od UK Visas piszą, że żadne potwierdzenie nie jest potrzebne?
 Profil Relacje PM off  

#105 PostWysłany: 07 Kwi 2025 20:39 
Awatar użytkownika

Loty: 328
Kilometry: 456 296
niebieski
Nie przyszedł, wszystko jak dawniej. Na Luton bramki automatyczne, przejście bez problemów.
xyrxis lubi ten post.
xyrxis uważa post za pomocny.

#106 PostWysłany: 07 Kwi 2025 21:07 
Awatar użytkownika

srebrny
Załącznik:
eta-uk-wtf.png
eta-uk-wtf.png [ 140.76 KiB | Obejrzany 1551 razy ]
Kolejka teraz jak w Ticketmasterze :shock:
 Profil Relacje PM off  

#107 PostWysłany: 07 Kwi 2025 22:04 
Awatar użytkownika

srebrny
Kolejka jest tylko na stronie, w apce na bieżąco. Nie chciało mi się ściągać, odczekałam swoje, wypełniłam 3 wnioski i mnie wywaliło. Czwarty już w apce. Z różnic - na stronie można płacić jednorazówkami Revo, a w apce nie.
Teoretycznie można pominąć skanowanie twarzy jak się wypełnia za kogoś, zobaczymy czy będzie miało to znaczenie, jeszcze nie mam decyzji. Po wybraniu w ostatnim kroku Polski płaci się w euro, na chwię obecną 12,43.
2022 dhow-przez-zatoke-chwaka-bay-czyli-zanzibar-z-plecakiem,213,168117
2018 Alesund na trzecią randkę
2017 Na Białoruś z Waszmościami
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#108 PostWysłany: 07 Kwi 2025 23:50 

niebieski
Pominąłem robienie zdjęcie, gdy składałem wniosek za kogoś i dla siebie. Zrobiłem tylko upload. ETA przeszły.
 Profil Relacje PM off  

#109 PostWysłany: 08 Kwi 2025 14:21 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Było już to pisane #74 i później.
@Kashpir @Gadekk, może by w wikipoście o tym napisać, jak też o tym że można bez problemu wybrać kraj płatności UK, płacimy wtedy w £ i oszczędzamy na ich niezbyt korzystnym przewalutowaniu.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#110 PostWysłany: 08 Kwi 2025 23:03 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 576
Kilometry: 885 434
Na www wciąż kolejka, aplikacja u mnie odpaliła od razu, u żony dopiero za trzecim podejściem bo "busy" i "please try again later". Płatność kartą Kantoru Aliora z jakiegoś powodu nie przechodziła (próbowałem dwukrotnie), revolutem poszło przy pierwszej podejściu.

#111 PostWysłany: 11 Kwi 2025 17:03 

Czy ktoś już leciał z ETA do UK na kilka dni turystycznie , mając w historii cofnięcie na granicy (cofnięcie było w 2000 roku, potem oczywiście zero problemów z wjazdem ) ? Na stronie UK gov jest takie info You may want to apply for a Standard Visitor visa if you have a criminal record or you’ve previously been refused entry into the UK.
 Profil Relacje PM off  

#112 PostWysłany: 18 Kwi 2025 09:52 
Awatar użytkownika

HON fly4free
teraz kanapka z wedlina moze stanowic problem przy odrobinie pecha

https://businessinsider.com.pl/wiadomos ... ue/xbjep51
 Profil Relacje PM off
piwili uważa post za pomocny.

#113 PostWysłany: 18 Kwi 2025 10:00 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Do mnie w Belfaście podszedł pan z ichniego Urzędu Celnego i zapytał "you came from Poland? Are you carrying KIEŁBASA?". Wiedzą, w czym rzecz ;-)
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#114 PostWysłany: 25 Kwi 2025 08:59 

niebieski
lataczuk napisał(a):
bruce09lili napisał(a):
Tyle że nie dam sobie ręki uciąć o jaką ETA chodziło bo mogli mieć na myśli Esta

No z pewnoscia nie chodzilo o brytyjskie ETA bo to nie jest wymagane jeszcze przez prawie trzy tygodnie.

@Tomasz101 - powodem tego moze byc nawet delikatna niezgodnosc miedzy danymi w ESTA a danymi w systemie BA. W moim przypadku bylo to to, ze ESTA mam zrobione na UK paaszporcie a w systemie BA mialem zapisane dane z PL paszportu.

Właśnie się odprawiam w BA na jutrzejszy lot BER-Heathrow-Miami, tylko z kabinówką i nie ma opcji zaznaczenia czy ma się ESTA lub ETA, jest opcja tylko wprowadzenia numeru wiz.

W związku z czym zaznaczyłem, że nie mam wiz i przydzieliło mi miejsca na oba loty, ale przy obu lotach zarówno tym z BER do Heatrow operowanym przez BA jak i na tym z Heathrow do Miami operowanym przez AA pojawiła się informacja "Your passport and/or visa(s) must be checked at the airport".

Ciekawe czy będą mnie weryfikowali na obu lotniskach mimo przesiadki na jednym bilecie i czy w BER ktoś sprawdzi ETA na locie przesiadkowym.
Uzupełnienie jutro.

ps. ESTĘ mam zrobioną 2 tygodnie temu na aktualne paszporty, które też podałem w systemie BA i dodałem do konta. i ja i syn mamy po jednym imieniu więc tu też brak pola do błędu. Wychodzi na to, że przynajmniej w BA każdy lot do USA na ESTĘ wymaga weryfikacji pasażera w check-inn.
 Profil Relacje PM off  

#115 PostWysłany: 25 Kwi 2025 16:58 

srebrny
Często weryfikują również w porcie przesiadkowym, przy boardingu , czy masz prawo wjazdu do miejsca docelowego.
 Profil Relacje PM off  

#116 PostWysłany: 16 Cze 2025 15:05 

hej,

prawdopodobnie ktoś o tym pisał na samym początku wątku - mam lot z Warszawy do Los Angeles przez Londyn (Heathrow). Lądujemy prawdopodobnie na terminalu 3 a odlot do Los Angeles jest z terminalu 5. Czy Waszym zdaniem potrzebuję ETA?

ja uważam że nie, ale chciałbym posłuchać bardziej doświadczonych podróżników niż ja.

Z góry dziękuję za wyrozumiałość.
 Profil Relacje PM off  

#117 PostWysłany: 16 Cze 2025 15:09 

Przy tranzycie nie, ale dla swietego spokoju zrob sobie - ja mialem na LHR taką sytuację, że samolot AA sie zapsul, wylot miałem nastepnego dnia. W takiej sytuacji bez ETA bys kiblowal na lotnisku zamiast jak czlowiek w hotelu na koszt linii lotniczej.
 Profil Relacje PM off
szoszo88 lubi ten post.

#118 PostWysłany: 16 Cze 2025 15:41 

Loty: 87
Kilometry: 125 250
szoszo88 napisał(a):
hej,

prawdopodobnie ktoś o tym pisał na samym początku wątku - mam lot z Warszawy do Los Angeles przez Londyn (Heathrow). Lądujemy prawdopodobnie na terminalu 3 a odlot do Los Angeles jest z terminalu 5. Czy Waszym zdaniem potrzebuję ETA?

ja uważam że nie, ale chciałbym posłuchać bardziej doświadczonych podróżników niż ja.

Z góry dziękuję za wyrozumiałość.

Hej
Lecę tak samo, ale robię ETA własnie po to by w razie jakiejś obsuwy móc wyjść na miasto.
Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#119 PostWysłany: 23 Cze 2025 21:57 
Awatar użytkownika

Loty: 80
Kilometry: 257 193
W Heatrow nie potrzebujesz ETA, bo nie opuszczasz lotniska. Przy zmianie terminala przechodzi się jedynie kontrolę bezpieczeństwa. Nie ma kontroli paszportowej. Sprawdzone dwukrotnie w maju. Oboje nie mieliśmy ety, miałem tylko na wszelki wypadek zainstalowaną aplikację. Pomagałem wcześniej sąsiadce w wyrobieniu ETA, więc wiedziałem, że wypełnienie wniosku to 2-3 minuty. Aplikacja czyta automatycznie dane z paszportu, robi się zdjęcie, kilka głupich pytań i gotowe.
 Profil Relacje PM off
rw30 uważa post za pomocny.

#120 PostWysłany: 24 Cze 2025 08:36 
Awatar użytkownika

srebrny
lukaszlew7777 napisał(a):
Przy tranzycie nie, ale dla swietego spokoju zrob sobie - ja mialem na LHR taką sytuację, że samolot AA sie zapsul, wylot miałem nastepnego dnia. W takiej sytuacji bez ETA bys kiblowal na lotnisku zamiast jak czlowiek w hotelu na koszt linii lotniczej.

przetworzenie wniosku zajmuje kilka min, można więc wizę załatwić 'od ręki' .
Jedyna kłopotliwa sprawa którą można przygotować 'z góry' (choć na lotnisku też pewnie się da) to zdjęcie, które ma kilka wymagań, i to można zrobić już w domu

płacenie 20€ 'dla świętego spokoju' zdaje się takim sobie pomysłem
 Profil Relacje PM off
kubaziem88 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 129 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość