Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
https://apply-for-an-eta.homeoffice.gov ... w-to-apply

Można bez szwanku pominąć zdjęcie twarzy na żywo.

Można bez problemu przy płatności wybrać jako kraj UK i nie ma kosztu przewalutowania. 10£ < 12,53€, po aktualnym kursie o ok. 0,5€.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 129 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 05 Mar 2025 20:36 

złoty
Aplikował ktoś ostatnio? Mój tel mi mówi, że
Cytuj:
Ta aplikacja nie będzie działać na Twoim urządzeniu
 Profil Relacje PM off  

Relaks na Zanzibarze za 3105 PLN ☀️🌴 Loty + 11 noclegów przy plaży 🌊👙 Relaks na Zanzibarze za 3105 PLN ☀️🌴 Loty + 11 noclegów przy plaży 🌊👙
Sylwester i Trzech Króli na Malcie 🥂🎇 Loty Lufthansą od 741 PLN ✈ Złap nieco słońca zimą 🌞😎 Sylwester i Trzech Króli na Malcie 🥂🎇 Loty Lufthansą od 741 PLN ✈ Złap nieco słońca zimą 🌞😎
#42 PostWysłany: 05 Mar 2025 21:59 

Loty: 23
Kilometry: 45 184
U mnie z rana na aplikacji wyświetlał się error że nie potrzebuje ETA z moim obywatelstwem. Po 11 przeszło bez problemu. Mail z pozytywnym rozpatrzeniem wniosku dotarł po minucie.
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 06 Mar 2025 06:09 
Awatar użytkownika

platynowy
Mar77 napisał(a):
Cytuj:

Jakie to urządzenie? Jaki system operacyjny? Może trzeba wykonać aktualizację systemu?
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 06 Mar 2025 08:57 

Loty: 283
Kilometry: 283 366
niebieski
Przed chwilą zrobiłem ETA przez stronę internetową. Wymagane jest zdjęcie paszportu i zdjęcie własne zrobione zgodnie z instrukcjami podanymi na stronie. Proces bezproblemowy, zajął w sumie kilka minut. Po wskazaniu, że jestem z Polski, płatność przeliczono na 12,56 euro. Płatne kartą. Zgoda jest na dwa lata. Ciekawsze zwroty z maila:

Your ETA is valid from 2 APRIL 2025 to 2 APRIL 2027.
You can travel to the UK as many times as you want until your ETA expires.
Do not worry if your full name is not included on this email. It only needs to match your name in the first line of the machine-readable zone (MRZ) on your passport.
Your approval may have been automated.
When you travel to the UK
You only need your passport that ends in ****.
You do not need to print or show this confirmation email.
You will need to go through border control when you arrive.
Your ETA is linked to your passport that ends in ****. If you get a new passport, you will need to apply for a new ETA to come to the UK.
Your ETA allows you to travel to the UK for 6 months for:
tourism, visiting family or friends, business, short-term study (courses up to 6 months), paid permitted engagement (you must do the engagement in the first 30 days of your visit).
You can also use an ETA to:
transit through the UK, come to the UK for up to 3 months as a creative worker.
Read the full list of permitted activities, or check if you need a visa at: https://www.gov.uk/standard-visitor
To come to the UK for any other reason, you will need to apply for a visa.
 Profil Relacje PM off
travellista lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#45 PostWysłany: 06 Mar 2025 12:50 

Czegoś tu nie rozumiem.
"Od 5 marca 2025 r. obywatele Polski objęci ruchem bezwizowym będą mogli występować o elektroniczną autoryzację podróży...
...Posiadanie autoryzacji ETA będzie obowiązkowe od 2 kwietnia 2025 r."
Czyli do 2 kwietnia nie jest obowiązkowe?
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 06 Mar 2025 12:59 

niebieski
Nie rozumiem czego nie rozumiesz - jak wjezdzasz przed 2 kwietnia to nie potrzebujesz. Jak wjezdzasz po to potrzebujesz i mozesz aplikowac juz teraz.
 Profil Relacje PM off
z-paul lubi ten post.

#47 PostWysłany: 06 Mar 2025 13:00 

Loty: 273
Kilometry: 575 557
złoty
@z-paul: dokładnie, masz czas na wyrobienie wcześniej jak wybierasz się po 2 kwietnia, jeśli wcześniej to Cię nie dotyczy.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#48 PostWysłany: 06 Mar 2025 13:43 

złoty
Yaneck napisał(a):
Mar77 napisał(a):
Cytuj:

Jakie to urządzenie? Jaki system operacyjny? Może trzeba wykonać aktualizację systemu?

Android 9. Sprawdziłem też na drugim z Andkiem 11 i to samo, a w specyfikacji jest, że minimum 8 wymagane. Zrobię przez stronę, bo widzę że już działa (wczoraj wywalało błąd).
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 06 Mar 2025 14:27 

seal napisał(a):
@z-paul: dokładnie, masz czas na wyrobienie wcześniej jak wybierasz się po 2 kwietnia, jeśli wcześniej to Cię nie dotyczy.

Ale to przed 2 kwietnia potrzeba wizy w celu turystycznym?

EDIT: dobra, doczytałem na stronie rządowej UK: "You will not need a visa to come to the UK. If you’re travelling on or after 2 April 2025, you’ll need to apply for an electronic travel authorisation (ETA)."
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 13 Mar 2025 00:24 

niebieski
Bardzo proszę osoby, które w ostatnich dniach przylatywały na Heatrow o informację, czy posiadanie ETA skutkuje skierowaniem do innej kolejki (krótszej). Lecę za kilka dni do Wielkiej Brytanii i wiem, że nie muszę jeszcze mieć ETA, ale mam bardzo mało czasu na przesiadkę z Heatrow na Gatwick i liczy się każda minuta. Czy ktoś zwrócił uwagę na to, czy osoby posiadające ETA mają jakąś odrębną kolejkę od pozostałych nieposiadających ETA, czy mają szybszy transfer (np. tylko skan paszportu). Jeśli posiadanie ETA przyspieszy opuszczenie lotniska, to chętnie zrobię ETA mimo, że jeszcze nie jest obowiązkowe. Będę wdzięczna za informacje.
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 13 Mar 2025 00:54 

niebieski
Przebywalem na Heathrow (i na Gatwick) bardzo ostatnio i nie zauwazylem zadnych zmian - zreszta byloby to conajmniej dziwne, zeby byly jakies osobne kolejki dla osob z czyms, co nie jest wymagane przez prawie trzy tygodnie jeszcze....
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#52 PostWysłany: 13 Mar 2025 08:29 

Loty: 88
Kilometry: 179 929
srebrny
Nie jest wymagane dla Polaków, ale jest chyba jakaś grupa krajów europejskich non EU które już mają od początku roku. Tyle że jak rozumiem nie będzie osobnej kolejki, tylko po prostu podczas skanowania paszportu zostanie zweryfikowane czy posiadasz czy nie.
Bardziej upierdliwie to pewnie będzie na naszych lotniskach, bo będzie weryfikacja na check in.
 Profil Relacje PM off
Tomasz101 lubi ten post.

#53 PostWysłany: 13 Mar 2025 11:39 
Awatar użytkownika

Loty: 328
Kilometry: 456 296
niebieski
ETA aplikowana w niedzielę (na 1 mail dla 3 osób) przyszło potwierdzenie w ciągu 3 minut, ważna do 2 IV 2027, potwierdzenie na maila. Trochę nie wiem jak by miała wyglądać weryfikacja w Polsce, ETA jest wgrana w system brytyjski, nie nasz.

#54 PostWysłany: 13 Mar 2025 12:01 
Awatar użytkownika

Loty: 192
Kilometry: 367 645
srebrny
@paweł p
W taki sam sposób, jak linie lotnicze sprawdzają status ESTA do USA?
Nie masz ETA, to się zdalnie nie odprawisz i będziesz musiał podejść do stanowiska odprawy
Lądy i morza przemierzam, kulę ziemską z otwartym czołem. Polski mam paszport na sercu. Skąd, pytam, skąd go wziąłem? A wziąłem go z dumy i trudu, ze znoju codziennej pracy, ze stali, z żelaza, z węgla. A węgiel to koks, to antracyt.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.
paweł p uważa post za pomocny.

#55 PostWysłany: 13 Mar 2025 12:05 
Awatar użytkownika

Loty: 49
Kilometry: 69 391
srebrny
Jak wygląda sprawa związana z ETA na terytoria zamorskie i zależne od Wielkiej Brytanii, szczególnie interesuje mnie wjazd na Gibraltar?
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 13 Mar 2025 12:06 
Awatar użytkownika

Loty: 328
Kilometry: 456 296
niebieski
Nie wiem jak sprawdzają ESTA, nie mam, czyli będę musiał z podręcznym iść do "okienka", czy będę po prostu mógł się odprawić on-line bo linia będzie widziała w jakimś systemie że mam ETA.

#57 PostWysłany: 13 Mar 2025 12:19 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 583
Kilometry: 1 242 867
E w słowie ETA/ESTA jest od electronic. Bedzie w systemie poprawna to odprawi i tyle
paweł p lubi ten post.
paweł p uważa post za pomocny.

#58 PostWysłany: 13 Mar 2025 12:21 

Loty: 88
Kilometry: 179 929
srebrny
Przed nami na check in BA w Warszawie była sytuacja, że kobieta (wydaje mi się że padło coś o Australii jako narodowości) nie miała i koleś mówił o ETA i że ma szybko zrobić online - jak zdąży to poleci. Była zdziwiona że coś musi mieć. Widziałem ją później na Heathrow.
Tyle że nie dam sobie ręki uciąć o jaką ETA chodziło bo mogli mieć na myśli Esta
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 13 Mar 2025 13:05 

niebieski
oskiboski napisał(a):
E w słowie ETA/ESTA jest od electronic. Bedzie w systemie poprawna to odprawi i tyle

no chyba nie jest to takie proste, dwa razy leciałem z BER do USA liniami BA i za każdym razem system linii do którego podawałem dane ESTY wprawdzie przydzielał mi miejsca w samolocie, ale wskazywał, że to nie jest karta pokładowa, która otrzymam w check-inn i tam po odstaniu i po pokazaniu wydruku z esta pracownica wydawał mi karty pokładowe,
 Profil Relacje PM off
kostek966 lubi ten post.

#60 PostWysłany: 13 Mar 2025 13:40 

niebieski
bruce09lili napisał(a):
Tyle że nie dam sobie ręki uciąć o jaką ETA chodziło bo mogli mieć na myśli Esta

No z pewnoscia nie chodzilo o brytyjskie ETA bo to nie jest wymagane jeszcze przez prawie trzy tygodnie.

@Tomasz101 - powodem tego moze byc nawet delikatna niezgodnosc miedzy danymi w ESTA a danymi w systemie BA. W moim przypadku bylo to to, ze ESTA mam zrobione na UK paaszporcie a w systemie BA mialem zapisane dane z PL paszportu.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 129 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość