Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 26 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Taxi z lotniska DOH
#1 PostWysłany: 07 Lis 2015 12:52 

niebieski
Najlepiej brać taksówkę z odlotów ( na wyższym poziomie)-
za dojazd w okolice Museum of Islamic Art zapłaciłem 50 QAR, w drodze na lotnisko tyle samo.
Można taniej bo niektóre korporacje mają calkiem ok liczniki bez "podatku od turysty" , ale to już kwestia farta.
Najlepiej jeździło mi się z kierowcami z Afryki, znali angielski, byli mili, nie naciągali i można było sobie miło pogadać , sporo ciekawych opowieści o życiu w Doha od nich uslyszałem.
Najgorsi byli Hindusi, którzy np. za trasę za którą płaci się 20 QAR chcieli 40QAR. Nie można było nawet negocjować.

Ostatnio edytowany przez Abcn, 13 Wrz 2018 12:44, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

Teneryfa z wyżywieniem za 1979 PLN 🌤️⛰️🏖️ Leć na zasłużony odpoczynek Teneryfa z wyżywieniem za 1979 PLN 🌤️⛰️🏖️ Leć na zasłużony odpoczynek
Zanzibar z all inclusive za 3891 PLN 👙👣🌊 Loty z Warszawy i ⭐⭐⭐⭐ hotel przy plaży 🏖️🍸 Zanzibar z all inclusive za 3891 PLN 👙👣🌊 Loty z Warszawy i ⭐⭐⭐⭐ hotel przy plaży 🏖️🍸
 Temat postu: Re: Taxi z lotniska
#2 PostWysłany: 25 Sty 2018 14:50 

Loty: 59
Kilometry: 151 609
niebieski
Czy za TAXI można płacić USD czy przyjmują tylko QAR?
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 11 Lut 2018 11:49 

niebieski
Odpowiem sobie sam bo:
1- już byłem
2- brak chętnych do udzielenia odpowiedzi... :cry:
Przyjmują tylko QAR (nie USD, nie karty).
Z lotniska na Souq Waqif: 50 QAR, droga powrotna 30 QAR (różnica w opłacie za "trzaśnięcie drzwiami).
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 11 Lut 2018 20:34 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Fafikdog napisał(a):
Z lotniska na Souq Waqif: 50 QAR, droga powrotna 30 QAR (różnica w opłacie za "trzaśnięcie drzwiami).

Roznica w cenie, poniewaz z lotniska doliczana jest obowiazkowa taryfa 25 QAR, normalnie 4 lub 10 QAR. ;)
Pozdr.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 12 Lut 2018 12:23 
Awatar użytkownika

srebrny
Zawsze można kupić bilet dobowy na autobus za 20QAR :)

#6 PostWysłany: 12 Lut 2018 19:54 

niebieski
I po co mi ten bilet o 2 w nocy? :lol:
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 13 Wrz 2018 11:02 
Awatar użytkownika

platynowy
Eryk87 napisał(a):
Najlepiej brać taksówkę z odlotów ( na wyższym poziomie) za dojazd w okolicę Museum of Islamic Art - zapłaciłem 50 QAR, w drodze na lotnisko tyle samo.
Można taniej bo niektóre korporacje mają calkiem ok liczniki bez "podatku od turysty" , ale to już kwestia farta. [/b]

Ktoś może podzielić się jakimiś świeżymi doświadczeniami, co do jazdy taksówką z lotniska i z powrotem?
Czy faktycznie - zgodnie z ww. sugestią - lepiej łapać przed halą odlotów? A może przy hali przylotów mają coś na kształt różnych dużych lotnisk, gdzie jest oficjalne stanowisko do obsługi pasażerów taksówek i raczej nie ma tam kombinowania z cennikiem?
Jeśli łapiemy sami, to ustalać należność z góry, czy stosują liczniki?

Edit:
tak na szybkiego znalazłem dość ciekawy i pouczający wątek na temat taksówek w Katarze na innym forum. Ciekawe, czy tamtejsze spostrzeżenia pokrywają się z Waszymi?

https://www.tripadvisor.com/ShowTopic-g ... -Doha.html

Wysłane z mojego P9 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 13 Wrz 2018 11:55 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@tropikey bylem nie tak dawno, taxi z lotniska tak jak wczesniej wspominalem dolicza dodatkowa oplate, czyli samo wejscie do taxi kosztuje 25 QAR, pozniej oplata za kazdy km.
Od lutego 2018 obowiazuja nowe taryfy: dzienna 1,6 QAR (wczesniej 1,2 QAR) i nocna 21.00 - 05:00 -> 1,9 QAR (wczesniej 1,8 QAR) za kazdy km.
Poza lotniskiem korporacje doliczaja minimum 10 QAR za zamkniecie drzwi.
Za zamowienie telefoniczne doliczana jest doplata, z lotniska 8 QAR, a na miescie 5 QAR.
Taxi musi wlaczyc licznik (taximeter), jesli tego nie zrobi to przypominamy, nie szedlbym na zadne umowy w (na) Qatarze. 8-)
Przejazd z lotniska do Souq to ok. 50 QAR, z powrotem jest taniej, hotel mi zamowil taxi i zaplacilem 40 QAR z napiwkiem o ile pamietam.
Placimy nie w USD, Euro etc. tylko w QAR i polecam zaopatrzyc sie wczesniej w gotowke.
BTW z lotniska mozna wziac autobus, bilet w jedna strone kosztuje 10 QAR, tylko przystanek moze sie znajdowac 1-2 km od hotelu. ;)
Zalezy ile masz czasu i w jakich godz. przyjezdzasz.
Pozdr.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.

Ostatnio edytowany przez cccc 13 Wrz 2018 15:21, edytowano w sumie 3 razy
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 13 Wrz 2018 12:30 
Awatar użytkownika

platynowy
Wielkie dzięki :)
W moim wypadku chodzi o wyskoczenie z lotniska na kilka godzin na miasto, bez nocowania. Wyjście gdzieś ok. 18:00, powrót pewnie około 22-23:00 (czyli już w ramach nocnej taryfy).

Profil Relacje PM off
cccc lubi ten post.

#10 PostWysłany: 13 Wrz 2018 21:26 

Zbanowany
Licz się z tym, że jak trafisz na wrednego celnika, który sprawdzi, że chcesz wyjść z lotniska na mniej niż 8 godzin to cię w ogóle nie wypuści. :P
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 13 Wrz 2018 21:31 
Awatar użytkownika

platynowy
Damy radę ;)

Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 13 Wrz 2018 21:37 

Zbanowany
Ja tak niedawno miałem, co mnie wielce zasmuciło i oburzyło, powodując dodatkowo wyrobienie fatalnej opinii o biurokracji państwa Kataru. Więc to realne zagrożenie i trzeba uważać planując wyjścia z lotniska. Pozdrawiam i życzę więcej powodzenia niż ja sam miałem. ;)
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.

#13 PostWysłany: 13 Wrz 2018 21:55 
Awatar użytkownika

platynowy
Tak, czytałem o Twojej sytuacji w innym wątku. Mam jednak wrażenie (oby nie mylne), że to był jednak jakiś dziwny incydent.

Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 13 Wrz 2018 23:21 
Awatar użytkownika

srebrny
Warto dodać, że bilet na autobus jest dobowy. Więc można na nim wrócić. Poza tym trasa z lotniska jest banalnie prosta, przejeżdża się obok głównych atrakcji, te są zresztą obok siebie. Później może być trudno znaleźć przystanek powrotny z centrum (słabo oznaczony), ale miejscowi powiedzą. Sieć komunikacji miejskiej jest bardziej niż skromna, nikomu się nie spieszy, ale koniec końcow można na niej polegać. QAR można wybrać przy toaletach przy wyjściu na przystanek. Z tego co pamiętam bankomat nie pobiera prowizji.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#15 PostWysłany: 13 Wrz 2018 23:48 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
tropikey napisał(a):
Tak, czytałem o Twojej sytuacji w innym wątku. Mam jednak wrażenie (oby nie mylne), że to był jednak jakiś dziwny incydent.

@tropikey, gdyby nie chcieli Cie wpuscic mozesz do mnie zadzwonic. :D

ghostwriter napisał(a):
Z tego co pamiętam bankomat nie pobiera prowizji.

U mnie bankomat nie pobral prowizji, za to moj bank skasowal dodatkowa oplate. ;)

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.

#16 PostWysłany: 14 Wrz 2018 13:18 
Awatar użytkownika

Loty: 239
Kilometry: 419 212
złoty
Niecałe dwa lata w takich sytuacjach to szmat czasu, jednak podzielę się swoim doświadczeniem z listopada 2016. Wtedy jeszcze potrzebne były wizy, udało się wyjść bez problemu.
Pod Doha Tower pojechałem taxi spod lotniska. Zapłaciłem w USD, resztę dostałem w QAR. Wyszło jakieś niecałe 50zl w jedną stronę w nocy.
Miałem przesiadkę trwająca 7h z groszem i wylot o 8 rano.
Nie spotkałem prawie żywej duszy na mieście. Jednak i tak uważam, że było warto.

Relacja Brunei, Singapur, Malezja
 Profil Relacje PM off
tropikey uważa post za pomocny.

#17 PostWysłany: 10 Mar 2019 07:09 

niebieski
Kilka dni temu korzystałem z TAXI kilkukrotnie w Doha więc podzielę się moimi doświadczeniami.

Przejazd z lotniska TAXI w okolice centrum (w moim przypadku Radisson BLU) kosztował 52 QAR.
Z lotniska opłata początkowa 25 QAR plus za km 1.4 lub 1.9 QAR (jak dobrze pamiętam, stawka dzienna i nocna).

TAXI w kolorze morskim (Karwa TAXI) mają wbudowany w drzwiach czujnik i gdy ktoś wsiada licznik włącza się automatycznie.
W sytuacji gdy się nie włączy - przejazd jest za darmo (tak pisze na drzwiach). Przy przejazdach po mieście opłata początkowa 4 QAR.

Niestety pomimo tego czujnika trzeba uważać przy łapaniu TAXI, które zostawia wcześniejszych pasażerów, bo wtedy może być policzony nasz kurs jako postój i kontynuacja (tak właśnie załatwił mnie jeden kenijczyk, a gdy się zorientowałem było za późno).
 Profil Relacje PM off
futro uważa post za pomocny.

#18 PostWysłany: 15 Gru 2023 23:17 
Awatar użytkownika

Loty: 502
Kilometry: 787 137
platynowy
Czy ktoś korzystający z Ubera w Dosze mógłby potwierdzić, że można jechać bezgotówkowo ?

Muszę dostać się na lotnisko na 6 rano, więc metrem nie dam rady.

Taksówki wymagają wyłącznie gotówki.

A Uber ma bardzo dobrą cenę - tylko muszę wiedzieć, że da się bezgotówkowo podłączoną kartą.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 15 Gru 2023 23:49 

niebieski
@Tomo14 - co prawda to bylo kilka lat temu ale bylo normalnie - sciagalo z podpietej karty.
 Profil Relacje PM off
Tomo14 lubi ten post.
Tomo14 uważa post za pomocny.

#20 PostWysłany: 16 Gru 2023 06:57 
Awatar użytkownika

platynowy
Dokladnie to samo. Przed pandemia na i z DOH bez problemu, z kartą podpięta w apce. Ceny srednie, a nawet niskie.
 Profil Relacje PM off
Tomo14 lubi ten post.
Tomo14 uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 26 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość