Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 341 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 18  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 10 Kwi 2017 11:18 

A ja bym zrobił tak. ;)

Air Berlin bezpośrednio z Berlina na Florydę za ok 1100-1300 pln RT[ było sporo razy na głównej w tej cenie]
Z Fort Lauderdal rejs po Karaibach. Jest tego mnóstwo w cenie nawet od 150 $. Noclegi na statku i sporo się zwiedzi[ zobaczy] kilka - kilkanaście wysp , a nie tylko jedną.

Byłem 2 razy na takich rejsach i baaaardzo dobrze wspominam.

Co Wy na to ?? :roll:
 PM off
2 ludzi lubi ten post.
JIK uważa post za pomocny.

Przedłużony weekend w Larnace 🏖️🍹 Loty z Warszawy i 4* hotel ze śniadaniami za 909 PLN 😎 Przedłużony weekend w Larnace 🏖️🍹 Loty z Warszawy i 4* hotel ze śniadaniami za 909 PLN 😎
Turcja w pigułce 🇹🇷 Stambuł i Kapadocja w jednej podróży od 969 PLN 😍 Turcja w pigułce 🇹🇷 Stambuł i Kapadocja w jednej podróży od 969 PLN 😍
#62 PostWysłany: 10 Kwi 2017 11:20 
Awatar użytkownika

niebieski
Byłem na Dominikanie w tym roku 3 tygodnie. Zwiedziłem całą wzdłuż i wszerz. Wszystko zależy jakimi turystami jesteście: Jeśli pasuje wam codziennie grabiona plaża i chcecie jechać do resortu to ok ( lepiej z all inclusive, bo w knajpach jest drogo- wszystko nastawione na amerykańców). Większość plaż jest hotelowych i o godzinie 19 są zamykane- Rejon Punta Cana i jeśli nie jesteście z hotelu nie ma wejścia. Na Dominikanie naprawdę ciężko o wyjazd budżetowy.

Ostatnio edytowany przez brzuh, 10 Kwi 2017 11:27, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#63 PostWysłany: 10 Kwi 2017 11:20 
Awatar użytkownika

Loty: 86
Kilometry: 145 717
niebieski
brzemia napisał(a):
to juz doplacaja? to jest lot z barcelony na dominikane tanimi liniami a nie wczasy w 5* hotelu

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Przepraszam, ale czy ty jakiś ból pośladków odczuwasz? Wiem co kupowałem, za ile i czego mam się spodziewać po tej ofercie. Nad kupnem zastanawiałem się 1000 razy dłużej niż @‌Don_Bartoss‌ i po przeliczeniu wszystkiego wyszło mi, że zdecydowanie warto. A twój udział w tym wątku to jedno wielkie malkontenctwo... Inni chociaż jakieś argumenty podają dlaczego hit to nie hit a ty tylko marudzisz.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#64 PostWysłany: 10 Kwi 2017 11:22 

złoty
podalem. poczytaj caly watek. ja nie twierdze ze to jest zly deal ja teierdze ze nie jest [cenzura mod] i za grosze spedzisz wakacje zycia na Dominikanie

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Ostatnio edytowany przez krasnal, 10 Kwi 2017 16:32, edytowano w sumie 1 raz
Wypowiedź niekulturalna/obrażająca innych/używanie słów wulgarnych, obraźliwych.
 Profil Relacje PM off  

#65 PostWysłany: 10 Kwi 2017 11:23 

michcioj napisał(a):
[...]mam naiwna nadzieje ze na Dominikanie nie beda mnie traktowac
jak chodzacy bankomat i probowac oszukac na kazdym kroku jak na Kubie.

Właśnie, miałem o tym pisać, ale mam inne pytanie: czy ta Dominikana jest w jakimś stopniu autentyczna?
Kiedyś, w czasach kolonialnych, popularne były takie obwoźne przedstawienia: murzyn, małpa i kobieta z brodą. Woziło się to po różnych Paryżach i Londynach, gdzie europejskie "elity" oglądały sobie do kotleta murzynkę z wielkimi piersiami, i tak dalej, i tak dalej. Teraz ludzie przebierają się w stroje, których nie noszą już ze 100 lat i odstawiają wieczorami tańce w barach, albo można sobie z nimi zrobić za pieniądze zdjęcie jak - nie przymierzając - z wielbłądem albo kucykiem na plaży w Niechorzu. Na Bali takie coś to plaga.
To jak jest na tych Karaibach? Można to jakoś wszystko wsadzić do jednego wora i znaleźć punkty styczne, czy się nie da? Myślałem kiedyś o Kubie, ale przecież ta Kuba z tego swojego zacofania zrobiła dobry biznes. Dwie waluty, obcokrajowcy "rąbani" na czym się da - to znam ze słyszenia (no ale skąd mam znać jak sam nie byłem). Drogę ktoś chociaż wskaże za darmo?
Kuba chociaż mi się z czymś kojarzy (rum, cygara, stare samochody), Jamajka też (Bob Marley, zielsko, rastafarianie), nawet Aruba mi się z czymś kojarzy (super czysta woda pitna) - ale co jest takiego wyjątkowego na Dominikanie, tego nadal nie wiem. Bo plaże to mam wszędzie, a palmy nawet w Czarnogórze :)

Lepsze to to od południa Tajlandii chociaż?
 PM off
3 ludzi lubi ten post.

#66 PostWysłany: 10 Kwi 2017 11:31 
Awatar użytkownika

niebieski
Tajlandia milion razy lepsza, ale kto co lubi. Dominikana to plaża, plaża i jeszcze raz plaża. Parę wycieczek na inną plażę i tyle. Stolica nie powiem fajna ( Santo Domingo- 4 godziny autobusem z Punta). Ale do Azji się nie umywa.
 Profil Relacje PM off
macq91 lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#67 PostWysłany: 10 Kwi 2017 11:45 

Loty: 747
Kilometry: 1 296 435
srebrny
czekałem na taką właśnie opinię. Już się wyleczyłem, dziękuję :D

#68 PostWysłany: 10 Kwi 2017 11:50 
Awatar użytkownika

Loty: 226
Kilometry: 356 765
W kategorii "plaża" Dominikanę ja subiektywnie stawiam zdecydowanie przed Tajlandia .
Nie widzilam w Tajlandii plaż gdzie można brzegiem iść ,iść i iść kilometrami bez końca, takie tam zatoczki A na Dominikanie można no i piasek ładniejszy jest bielszy czystszy, choć :)
wiadomo złotem kapiących swiatyń na Karaibach nie ma .Dwa rożne kraje wiec trudno porównywać ,warto odwiedzić jeden i drugi by mieć swoje zdanie
 Profil Relacje PM off
jekyll lubi ten post.

#69 PostWysłany: 10 Kwi 2017 11:52 

srebrny
Anonymous napisał(a):
[
Kuba chociaż mi się z czymś kojarzy (rum, cygara, stare samochody), Jamajka też (Bob Marley, zielsko, rastafarianie), nawet Aruba mi się z czymś kojarzy (super czysta woda pitna) - ale co jest takiego wyjątkowego na Dominikanie, tego nadal nie wiem. Bo plaże to mam wszędzie, a palmy nawet w Czarnogórze :)

rum i plaza :-)

-- 10 Kwi 2017 11:54 --

brzuh napisał(a):
Tajlandia milion razy lepsza, ale kto co lubi. Dominikana to plaża, plaża i jeszcze raz plaża. Parę wycieczek na inną plażę i tyle. Stolica nie powiem fajna ( Santo Domingo- 4 godziny autobusem z Punta). Ale do Azji się nie umywa.

no ale w Azji nie pogadasz z miejscowi. a na Dominikanie mozna by sie pokusic zeby wbic na impreze z lokalnymi
ludami :-)
 Profil Relacje PM off  

#70 PostWysłany: 10 Kwi 2017 12:02 

michcioj napisał(a):
no ale w Azji nie pogadasz z miejscowi. a na Dominikanie mozna by sie pokusic zeby wbic na impreze z lokalnymi ludami :-)

Dlaczego nie? Wszędzie gadałem z miejscowymi, co prawda w Bangkoku wszystko jest grą wstępną przed sprzedaniem Ci garnituru, ale już na Filipinach sprawa wygląda normalnie.
 PM off
meteorka2207 lubi ten post.

#71 PostWysłany: 10 Kwi 2017 12:16 
Awatar użytkownika

Loty: 985
Kilometry: 2 186 000
niebieski
Anonymous napisał(a):
michcioj napisał(a):
[...]mam naiwna nadzieje ze na Dominikanie nie beda mnie traktowac
jak chodzacy bankomat i probowac oszukac na kazdym kroku jak na Kubie.

Właśnie, miałem o tym pisać, ale mam inne pytanie: czy ta Dominikana jest w jakimś stopniu autentyczna?
Kiedyś, w czasach kolonialnych, popularne były takie obwoźne przedstawienia: murzyn, małpa i kobieta z brodą. Woziło się to po różnych Paryżach i Londynach, gdzie europejskie "elity" oglądały sobie do kotleta murzynkę z wielkimi piersiami, i tak dalej, i tak dalej. Teraz ludzie przebierają się w stroje, których nie noszą już ze 100 lat i odstawiają wieczorami tańce w barach, albo można sobie z nimi zrobić za pieniądze zdjęcie jak - nie przymierzając - z wielbłądem albo kucykiem na plaży w Niechorzu. Na Bali takie coś to plaga.
To jak jest na tych Karaibach? Można to jakoś wszystko wsadzić do jednego wora i znaleźć punkty styczne, czy się nie da? Myślałem kiedyś o Kubie, ale przecież ta Kuba z tego swojego zacofania zrobiła dobry biznes. Dwie waluty, obcokrajowcy "rąbani" na czym się da - to znam ze słyszenia (no ale skąd mam znać jak sam nie byłem). Drogę ktoś chociaż wskaże za darmo?

Lepsze to to od południa Tajlandii chociaż?

Z racji tego, ze bylam 13 razy an Kubie i ostatnio wrocilam z Dominikany moge pokusic sie o powrownanie. Kuba jest inna, lata zamkniecia zrobily swoje. Pewnie bez rezimu Fidela wygladalaby teraz podobnie jak Dominikana- prezny rynek turystyczny, dobre drogi, seksturystyka na calego, mnostwo turystow.
Co do do Cepelii w miejscach turystycznych, przed tym sie nie ustrzezemy- jest popyt, jest pdoaz. Obwozne tancerki funkcjonuja tam, gdzie sa widzowie/ turysci.
Wyjatkowego w Dominikanie.... hmmm, chyba kilka pieknych plaz, m.in. Wyspa Saona. Smaczne rybki i klimat karaibskiego luzu... no i slonce :)) ale to mamy nawet w Polsce, trzy meisiace w roku.
A droge to Ci wskaze ktos za darmo wszedzie, jak dobrze trafisz i usmeicheniesz sie zyczliwie :)

Same fotki, czyli https://www.instagram.com/atamancia/
Blog o moich podróżach http://atamanka.pl uwaga, dużo zdjęć ;)
 Profil Relacje PM off
marek2011 lubi ten post.

#72 PostWysłany: 10 Kwi 2017 12:24 
Awatar użytkownika

niebieski
Hej ja nikogo nie chcę zniechęcać. Ja jestem Dominikaną troszkę rozczarowany. To tak jakby polecieć z Polski do Egiptu i siedzieć w resorcie- jeśli ktoś to lubi naprawdę jest spoko. Ja po 3 dniach dostałbym świra, więc tak nie podróżuje. A co do Dominikany- miejscami czułem się niekomfortowo- bo poza resortami (ogrodzonymi 3 metrowymi murami jak w jakimś gettcie) wcale nie czułem się bezpiecznie. Jest straszna bieda i co tu mówić, Ci ludzie są zmuszeni żeby kraść. Mojej dziewczynie zerwali łańcuszek za 20 złotych z szyi myśląc że to nie wiadomo co, zanim się obejrzałem już sprawca uciekał motorem ( mimo, że jestem facetem dobrze zbudowanym- to ich nie przestraszyło). Każdy tu tylko wypowiada swoją opinię i tyle. Plaże są ładne na Dominikanie ale tak jak pisałem wcześniej wszystko jest sztuczne, grabione, sadzone palmy. Dlatego wolę dzicz w Azji nie w wielkich resortach, ale są miejsca po odjechaniu skuterem od miasta gdzie nie ma żywej duszy i to jest piękne, a nie " Kali" który poda mi piwo. :)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#73 PostWysłany: 10 Kwi 2017 12:36 

Antia napisał(a):
[...]... no i słońce :)) ale to mamy nawet w Polsce, trzy miesiące w roku.

Czy aby na pewno? :)
Załącznik:
pogoda.png
pogoda.png [ 130.55 KiB | Obejrzany 1163 razy ]

- przez 6 miesięcy w roku (od kwietnia do września) mamy porównywalne zachmurzenie z tym, które ma Dominikana w sezonie (od października do połowy maja),
- nasza zima jest trochę bardziej pochmurna (80-90%) od okresów sporego zachmurzenia na Dominikanie (70-80%).

Powiem szczerze, ja tutaj jakiś zasadniczych różnic, pomiędzy Polską a Karaibami, nie widzę.
 PM off
Antia lubi ten post.

#74 PostWysłany: 10 Kwi 2017 13:26 
Awatar użytkownika

niebieski
Wrzucę wam fotki jak wygląda plaża poza resortami.

Załączniki:
2.jpg
2.jpg [ 318.63 KiB | Obejrzany 1090 razy ]
1.jpg
1.jpg [ 219.86 KiB | Obejrzany 1090 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#75 PostWysłany: 10 Kwi 2017 13:27 

srebrny
Antia napisał(a):
Z racji tego, ze bylam 13 razy an Kubie i ostatnio wrocilam z Dominikany moge pokusic sie o powrownanie. Kuba jest inna, lata zamkniecia zrobily swoje. Pewnie bez rezimu Fidela wygladalaby teraz podobnie jak Dominikana- prezny rynek turystyczny, dobre drogi, seksturystyka na calego, mnostwo turystow.

nie wiem jak to jest teraz oczywiscie, w roku 2012 seksturystyka na Kubie dzialala jak najbardziej,
do tego co bylo dla mnie szokiem, miejscowe dziewczyny na imprezie normalnej oferowaly swoje uslugi za pieniadze.

-- 10 Kwi 2017 13:32 --

Anonymous napisał(a):
michcioj napisał(a):
no ale w Azji nie pogadasz z miejscowi. a na Dominikanie mozna by sie pokusic zeby wbic na impreze z lokalnymi ludami :-)
Dlaczego nie? Wszędzie gadałem z miejscowymi, co prawda w Bangkoku wszystko jest grą wstępną przed sprzedaniem Ci garnituru, ale już na Filipinach sprawa wygląda normalnie.

a dlatego nie, ze Azjaci maja w ogole jakies inne dziwne myslenie i nie mowia po angielsku. maja stuczny dystans, nigdy nie wiem co tak naprawde mysla. zachowuja sie jak kosmici jak dla mnie.
co do Filipin masz racje, akurat z nimi pogadasz, ale to wyjatek w Azji.
 Profil Relacje PM off  

#76 PostWysłany: 10 Kwi 2017 14:54 
Awatar użytkownika

niebieski
Czytam te komentarze i nie mogę pozostać obojętną :lol:
Od kogo by tu zacząć, chyba @brzuh :twisted:
brzuh napisał(a):
Byłem na Dominikanie w tym roku 3 tygodnie. Zwiedziłem całą wzdłuż i wszerz. Wszystko zależy jakimi turystami jesteście: Jeśli pasuje wam codziennie grabiona plaża i chcecie jechać do resortu to ok ( lepiej z all inclusive, bo w knajpach jest drogo- wszystko nastawione na amerykańców).
brzuh napisał(a):
Ja jestem Dominikaną troszkę rozczarowany. To tak jakby polecieć z Polski do Egiptu i siedzieć w resorcie- jeśli ktoś to lubi naprawdę jest spoko.)
Zwiedziłeś wzdłuż i wszerz i jedyne co masz do powiedzenia to to, że jest to siedzenie w resorcie? :roll: Na pewno byliśmy na tej samej wyspie? Ja mam doła, że przez 11 dni nie zobaczyłam więcej, niż Bavaro, Saona, Santo Domingo, Półwysep Samana, Cayo Levantado, Catalina, a Ty co robiłeś przez te 3 tyg.?
brzuh napisał(a):
( Santo Domingo- 4 godziny autobusem z Punta).
Jakie 4 godziny? Przecież to 200km i dobra droga.

@Antia coś mało tych porównań, a przecież 13 razy byłaś na Kubie. Podwójny cennik, ubogie jedzenie, brak przypraw, dla wegetarian opcja jedzenie suchego ryżu i fasoli, to Kuba nieprawdaż? Tak słyszałam z opowieści koleżanki, nota bene Kubą zachwycona. Ja jednak się cieszę, że Dominikana mi dała wolność i mnogość wyboru. Że jednak w pełni doświadczyłam karaibskiego luzu. Ty chyba też, skoro znowu kupiłaś bilety? ;)

@‌jacakatowice‌ podobno piewca wolnego zwiedzania, by nigdzie nie pędzić, a poszwendać się w danym miejscu i nagle dla Ciebie najlepszą opcją zwiedzania Karaibów jest powierzchowny rejs, gdzie wyskakujesz na "5 minut" na ląd, np., tak jak to było przedstawione w relacji z rejsu ostatnio na forum? Polecam sobie przypomnieć ile autor relacji spędził czasu w Dominikanie. :D
Anonymous napisał(a):
Noclegi na statku i sporo się zwiedzi[ zobaczy] kilka - kilkanaście wysp , a nie tylko jedną.
Jakoś na o wiele mniejsze Kanary potrafisz latać po kilka razy na 2-3 tyg., by w trakcie jednego wyjazdu być na dwóch małych wyspach, a o wiele większa Dominikana to już dla Ciebie za mało? ;)

@‌Don_Bartoss‌ podobno lubisz patrzeć na palmy, co napisałeś w mojej relacji z Dominikany, a teraz się czepiasz :lol: To, że nie jest to Twój kierunek to już powiedziałeś, więc czego oczekujesz w tym wątku? Karaiby mają wiele stycznych, bo Dominikana to też rum i cygara, grają w domino, mają swój taniec (ojczyzna bachaty) i muzykę, do tego bursztyn i larimar.. I w sumie co z tego? Skoro na Karaiby się leci po tę egzotyczną palmę, ciepłe turkusowe morze i biały piasek. A jak ktoś będzie chciał dostrzec coś więcej to na pewno to zrobi.
I jak już zamieszczasz porównawcze tabelki z Polską, to pokaż mi jakie warunki - słońce, temperatura wody i powierza były w Polsce w lutym, a jakie ja miałam wtedy w Dominikanie.
9 ludzi lubi ten post.

#77 PostWysłany: 10 Kwi 2017 14:59 
Awatar użytkownika

niebieski
Przepraszam co do odległości i czasu przejazdu między Bavaro a Santo Domingo na stronie http://www.expresobavaro.com/
podają 3 godziny, jednak autobus lubi się opóźnić. (jechałem koło 4 godzin)
 Profil Relacje PM off  

#78 PostWysłany: 10 Kwi 2017 15:07 
Awatar użytkownika

niebieski
Akurat to jest najmniej istotna kwestia z całej mojej wypowiedzi, u mnie wyszło jakoś 2,5 godz.;-)

A w ogóle to nominuję cały wątek do gównoburzy roku. Najpierw mają problem, jakie to nieopłacalne te bilety lotnicze, co to za hit, a potem co to za beznadziejna ta Dominikana. :lol:
3 ludzi lubi ten post.

#79 PostWysłany: 10 Kwi 2017 15:09 

@‌LaVarsovienne‌, ja się tylko odniosłem do tego fragmentu, gdzie rzekomo mamy 3 miesiące słońca w roku :) Mni się Dominikana na zdjęciach, w tym Twoich - bardzo udanych - podoba. I pisałem w komentarzu do Twojej relacji prawdę: palmy to klasa sama w sobie, ale jak wiesz, palmy można mieć też w Maroko, Hiszpanii i na Filipinach. Dlatego chciałem się dowiedzieć (zanim wydam własne pieniądze, a przede wszystkim wykorzystam część jakże cennych dni urlopowych) co zyskuję więcej ponad to co daje mi Azja. Nie polecę na Dominikanę na dwa dni żeby odnieść pierwsze wrażenie, a potem zdecydować czy to miejsce dla mnie czy nie dla mnie - zainwestuję od razu minimum 5 dni urlopowych, bo inaczej nie ma to sensu. I właśnie to mnie najbardziej boli.
A wszystkim, którzy kupili bilety życzę oczywiście udanej przygody, dobrej pogody i lotów bez opóźnień.
 PM off
Rockriderr lubi ten post.

#80 PostWysłany: 10 Kwi 2017 15:17 

LaVarsovienne napisał(a):
Akurat to jest najmniej istotna kwestia z całej mojej wypowiedzi, u mnie wyszło jakoś 2,5 godz.;-)

A w ogóle to nominuję cały wątek do gównoburzy roku. Najpierw mają problem, jakie to nieopłacalne te bilety lotnicze, co to za hit, a potem co to za beznadziejna ta Dominikana. :lol:

Bo wszyscy, którzy nie kupili, zazdroszczą tym co kupili. Jak już tu ktoś napisał. :mrgreen:

W sumie to mi się wszędzie podoba. Byle gdzieś pojechać.
Myślę, że Dominikana też ma swoje dobre strony.
Jak nie palmy i plaża to ten rum i cygara wydają się interesujące. ;)
 PM off
6 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 341 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 18  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość