Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 341 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 18  Następna
Autor Wiadomość
#121 PostWysłany: 18 Kwi 2017 20:10 

Loty: 127
Kilometry: 271 716
meteorka2207 napisał(a):
Hm... U mnie jest rezerwacja, na stronie Iberii są 2 loty, w jedną i w drugą stronę, ale z karty mi ściągnęło jakby tylko opłatę w jedną stronę, bardzo to dziwne...
Kupowałam przez Opodo.
A jak w Was?

U mnie identycznie, blokada Iberii zniknęła. Dzisiaj dzwoniłem do Opodo, ale konsultant stwierdził że pierwszy raz się z czymś takim spotkał i nie potrafi mi pomóc, mam czekać może pobiorą później.
Tylko że lecę w lutym, a karta jest ważna do września i jak nie zdążą pobrać do tego czasu to się boję, że mogą nam anulować bilety. A doloty do Barcelony już kupiłem.

Egzotyka i tropiki zimą ☀️🌴 Egzotyczny Mauritius za 2451 PLN (loty + noclegi) 😎💙 Egzotyka i tropiki zimą ☀️🌴 Egzotyczny Mauritius za 2451 PLN (loty + noclegi) 😎💙
Sardynia wiosną za 559 PLN 😎🌊 Loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel z basenem na dachu 👙💦 Sardynia wiosną za 559 PLN 😎🌊 Loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel z basenem na dachu 👙💦
#122 PostWysłany: 18 Kwi 2017 20:51 

Witam,
wiecie ze u mnie podobnie ...zakupy z Opodo "zniknęły" blokady i kasa wróciła na konto , a zakupione bilety z mytrip wszystko ok ...
 Profil Relacje PM off  

#123 PostWysłany: 18 Kwi 2017 21:13 

Loty: 1083
Kilometry: 1 070 970
platynowy
Wygląda zatem, że Mytrip wyrasta na najbardziej rzetelne OTA :shock:

#124 PostWysłany: 18 Kwi 2017 23:09 

niebieski
connexBB napisał(a):
Sprawdzaliście wyciągi z karty? Mi dzisiaj zniknęła blokada i środki wróciły na kartę. Rezerwacje przez Opodo.pl

Rezerwacja w CheckMyTrip jest jako "confirmed"
Na stronie Iberii wchodzi w rezerwację, ale nie ma żadnych danych pasażerów, tylko data i kierunek.

Co ciekawe sama płatność składała się u mnie z 3 blokad, 2x bilet OW podpisana "Iberia ES" + opłata pośrednika i za ubezpieczenie przez "Opodo Madrid ES".
Zniknęły te 2x Iberia ;)

u mnie też jedna część zaksięgowana, a druga jeszcze w blokadach.
W systemie BA rezerwacja widoczna prawidłowo z nazwiskami, na Iberii faktycznie bez nazwisk, tylko daty i godziny lotów.
 Profil Relacje PM off  

#125 PostWysłany: 19 Kwi 2017 07:45 
Awatar użytkownika

Loty: 985
Kilometry: 2 186 000
niebieski
Pawo napisał(a):
jakie orientacyjnie można przyjąć koszty wyżywienia dziennie?
nie zakładając oczywiście mega oszczedności bo nie o to chodzi?
z kilku relacji wywnioskować można że średnio jeden posiłek to ok 50zł/os czyli myślę dziennie na wyżywienie + napoje wyjdzie spokojnie min 100zł.
Doliczając nocleg, to jednak opcja ALL może wyjść taniej.

hejka

No nie za duzo, porownywalnie jak u nas w kraju. Na sniadania kupowalam sobvie produkty w sklepikach lokalsow: ser, warzywa, chleb, maslo i soki. Na obiadki i koalcje wedrowalam gdzies do ichniejszych smazalni ryb, zywilam sie w sumie tam tylko rybami :) koszt takiej sporej rybki z frytkami i warzywami, to ok 27-35 zl. Rum tani ;))

Same fotki, czyli https://www.instagram.com/atamancia/
Blog o moich podróżach http://atamanka.pl uwaga, dużo zdjęć ;)
 Profil Relacje PM off  

#126 PostWysłany: 21 Kwi 2017 16:13 

ghula napisał(a):
Ktoś stąd kupił może z BCN 2-go stycznia? :P

Hejka
Ja lecę 2-9 stycznia.
Od 2-6 jestem w punta cana, później 6-8 Santo domingo hostel i 9ego wracam znów do Punta cana
 Profil Relacje PM off  

#127 PostWysłany: 21 Kwi 2017 23:35 

U mnie podobnie, z karty ściągnęło tylko opłatę za pośrednictwo Opodo, natomiast za same bilety lotnicze nie (nie ma żadnej blokady).
Dostałem e-tickety na maila. Na stronie Iberii pokazuje tylko trasę i datę (bez nazwisk) ale w zarządzaniu rezerwacją można poprosić o wysłanie kopii biletów na maila - dostałem wiadomość z nazwiskami pasażerów, numerami biletów oraz informacją, że zakup potwierdzony.

Nie wiem czy powinienem się cieszyć, że lecę za darmo czy martwić, że na lotnisku okaże się, że w ogóle nie kupiłem tych biletów?
Czy to naprawdę możliwe, że linia lotnicza ściągnie płatność dopiero po dłuższym czasie?
 Profil Relacje PM off  

#128 PostWysłany: 22 Kwi 2017 08:23 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
Tak, możliwe, było o tym nawet w tym wątku.
 Profil Relacje PM off  

#129 PostWysłany: 23 Kwi 2017 13:46 
Awatar użytkownika

Loty: 138
Kilometry: 319 915
u mnie dziś też pieniądze zeszły z blokady i wróciły.
Czy kontaktować się z Opodo czy z Iberią?
Etickety są, ale pewnie niedługo będą dobre ceny na doloty do barcelony i pasowałoby coś kupić, a tak nie wiadomo czy lecimy czy nie :/
 Profil Relacje PM off  

#130 PostWysłany: 23 Kwi 2017 14:22 

niebieski
nie dzwońcie , dopłacić zawsze zdążysz, a może polecimy za marne grosze? E-tickety są, rezerwacje wiszą , opodo część kwoty pobrało. Nic nie grozi, nie mają podstaw do anulacji.
 Profil Relacje PM off
meteorka2207 lubi ten post.

#131 PostWysłany: 24 Kwi 2017 09:12 

Loty: 227
Kilometry: 556 970
U mnie tez blokada zniknęła kasa wróciła a rezerwacje na iberii confirmed. Pisalam do iberii kazali kontaktować sie bezposrednio ze stroną na której byly zamawiane bilety czyli opodo. Ktoś juz coś sie dowiedział?
 Profil Relacje PM off  

#132 PostWysłany: 24 Kwi 2017 09:31 

Loty: 85
Kilometry: 222 971
akot napisał(a):
nie dzwońcie , dopłacić zawsze zdążysz, a może polecimy za marne grosze? E-tickety są, rezerwacje wiszą , opodo część kwoty pobrało. Nic nie grozi, nie mają podstaw do anulacji.

Nie wiem, czemu miałoby to zaszkodzić. To nie był EF tylko zwykła promo Iberii. Dostępna nie tylko u pośredników, ale też na ich stronie, bo sam kupowałem u nich bezpośrednio. Tak chyba obiecywali nawet już wcześniej - od 99 Euro OW.
Tomek Zien lubi ten post.

#133 PostWysłany: 24 Kwi 2017 09:56 

Loty: 227
Kilometry: 556 970
Dzwoniłam do Opodo - z biletami wszystko ok. Jeszcze nie podalam nr rezerwacji a gość na infolinii powiedzial ze pewnie chodzi o lot Iberii. Iberia moze ściągnąć kase nawet po miesiącu. Nie ma podstaw do anulacji biletów. Bilety sa wystawione. Taką informację uzyskałam.
 Profil Relacje PM off  

#134 PostWysłany: 24 Kwi 2017 10:05 

Loty: 352
Kilometry: 854 931
niebieski
kilka razy miałem taką sytuację przy kupnie biletów, że po 7 lub 14 dniach (zleży od banku) blokada schodziła, a po jakimś czasie transakcja się księgowała; blokada schodzi z automatu, a niektórzy pośrednicy pobierają kasę z opóźnieniem; jakieś dwa tygodnie temu kupowałem dwa bilety, jako dwie osobne transakcje - jedna się zaksięgowała po 3/4 dniach, a z drugiego biletu blokada się zwolniła po 14 dniach, a po prawie miesiącu się zaksięgowała;
 Profil Relacje PM off  

#135 PostWysłany: 25 Kwi 2017 19:03 
Awatar użytkownika

Loty: 138
Kilometry: 319 915
Godzinę temu dzwoniła do mnie z Iberii kobieta twierdząc że chce porozmawiać o mojej rezerwacji do Punta Cana ale ona nie rozmawia po angielsku dobrze więc żebym ja oddzwoniła na infolinie.
Dodatkowo, na email przyszło mi Travel Document ale tylko na jedną rezerwację o to w stronę powrotną.
Dzwoniąc do Iberii konsultant oczywiście nie wiedział o co kaman i po co się ktoś kontaktował ze mną ale przy okazji sprawdziłam wszystkie rezerwacje i są ok - potwierdzili.
Na pytanie o pieniądze, stwierdził żeby kontaktować się z pośrednikiem aby nie było sytuacji że pojedziemy na lotnisko a lot nie będzie potwierdzony - choć dziwi mnie to skoro potwierdził że bilety są i wszystko jest ok na dzień dzisiejszy...
 Profil Relacje PM off  

#136 PostWysłany: 25 Kwi 2017 19:56 

Z tymi blokadami i brakiem pobranych opłat różnie bywa. Jakiś czas temu na forum F4F był opisywany przypadek, gdy pasażerowi został anulowany lot na dzień przed wylotem. Przyczyna: z jakiegoś powodu nie została pobrana jedna z opłat (w tym przypadku opłata za zmianę biletu). Do dnia przed wylotem rezerwacja ciągle widniała jako POTWIERDZONA. Mimo tego pasażer nie poleciał.

W tym przypadku to były inne linie lotnicze (PLL LOT), zupełnie inna trasa, nie mniej - jak widać - czasem w ostatniej chwili mogą anulować rezerwację z powodu niepobrania opłaty.

Link do tematu: lot-anulowal-bilet-dzien-przed-wylotem,1498,108443&p=912429&hilit=lot+anulowa%C5%82#p912429

Wybrane fragmenty z opisu problemu:

FemmeFatale napisał(a):
Otóż w listopadzie zakupiłem bilety na trasie GDN-WAW-LHR realizowane przez PLL LOT. Był to zakup za miles w Miles&More, a podatki i opłaty wniesione były kartą. Ostatecznie plany się jednak zmieniły i bilet przeniosłem na luty. Podczas zmiany daty wpisałem ponownie dane karty, aby ściągnięto opłatę za dokonanie zmiany.

Dzień przez wylotem bilet zmienił status z POTWIERDZONY na NIEPOTWIERDZONY, na rejs nie dało się odprawić. Miles&More nie odbierało telefonów, a PLL LOT nie miał żadnych informacji w systemie. Ostatecznie więc nie poleciałem i nie zaoferowano mi żadnej pomocy.

(...) Jedynie w Miles&More mi powiedziano, że opłata za zmianę biletu nie została z jakiejś przyczyny pobrana i bilet anulowali. Niestety nie wiadomo dlaczego ich system zawiódł w kwestii tej opłaty. Nikt też nie raczył się ze mną skontaktować, aby jej dokonać.
 PM off  

#137 PostWysłany: 26 Kwi 2017 07:35 
Site Admin
Awatar użytkownika

@‌grzegorz.jot‌ nie powiedziałbym, że to podobna sytuacja - tam była przede wszystkim podróż za mile, która jeszcze dodatkowo była zmieniana. Tutaj jest klasyczny przypadek pośrednika
 Profil Relacje PM off  

#138 PostWysłany: 26 Kwi 2017 08:08 

niebieski
Iberia jeżeli będzie się kontaktować z kimkokwiek w sprawie płatności za bilety to na pewno nie z nami tylko z pośrednikiem. Opodo w swojej historii nie miało takiej ilości telefonów co w ostatnich 14 dniach od was. Opodo zmienialo system płatności w kwietniu. Pomału dojdą do waszych płatności i wszystko wyjaśnią. Dajcie im na razie spokój. Nikt jutro ani pojutrze nie leci więc nerwowe ruchy zbędne.
 Profil Relacje PM off
meteorka2207 lubi ten post.

#139 PostWysłany: 28 Kwi 2017 19:20 

Loty: 127
Kilometry: 271 716
Mi dzisiaj ponownie Iberia zrobiła blokadę, więc myślę , że tym razem pobiorą pieniądze.

#140 PostWysłany: 29 Kwi 2017 19:58 
Awatar użytkownika

Loty: 88
Kilometry: 152 863
niebieski
U mnie blokada zniknęła w ostatni poniedziałek. Dziś w zestawieniu transakcji pojawiły się kwoty za bilety zaksięgowane z dzisiejszą datą. Karta rajanerka.
Więc niepokojący się mogą wyluzować - wszystko będzie OK ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 341 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 18  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość