Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 179 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 26 Wrz 2012 21:23 
Awatar użytkownika

Loty: 61
Kilometry: 71 867
Witam,
według mojego lotu, będę na lotnisku na 23.10, orientuje się ktoś jaka o tej godzinie jest możliwość dojazdu do Oslo?

#62 PostWysłany: 26 Wrz 2012 22:15 

karolina1905 napisał(a):
Witam,
według mojego lotu, będę na lotnisku na 23.10, orientuje się ktoś jaka o tej godzinie jest możliwość dojazdu do Oslo?

Pewnie lądujesz z Krakowa lub Gdańska...
Masz Rygge-Ekspressen odjeżdżający o 23:59. Jak będziesz miała szczęście to może zdążysz na wcześniejszy o 23:35. Autobus odjeżdża sprzed drzwi wyjścia z terminalu. Cena 160 NOK za osobę w jedną stronę. Więcej info na:
http://www.rygge-ekspressen.no/Rutetide ... fault.aspx
 Relacje PM off  

#63 PostWysłany: 26 Wrz 2012 22:50 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja nim jechałem 290 RT (w obie strony od razu) normalny (bez zniżek). Płaciłem gotówką, bez żadnych dopłat u kierowcy, cena ta sama co w necie.
 Relacje PM off  

#64 PostWysłany: 27 Wrz 2012 17:33 

Polecam łapanie stopa z ronda o którym była mowa kilka postów wyżej :)

Byliśmy miesiąc temu w 5 osób, po pół godziny udało się złapać polskiego stopa dla 3 pierwszych osób, po kolejnych 15 minutach pojechały pozostałe 2 osoby i też zatrzymał się Polak. Można łatwo dużo zaoszczędzić.

#65 PostWysłany: 27 Wrz 2012 22:04 
Awatar użytkownika

niebieski
O tym samym polmyślałem :) dobra miejscówka. O ile jeszcze kiedyś tam będę to na pewno spróbuję
 Relacje PM off  

#66 PostWysłany: 29 Wrz 2012 18:28 

Próbuję właśnie ogarnąć dojazd z lotniska do Oslo, ale mam mocno napięty grafik i nie wiem czy się wyrobię z przejazdami. Czy znajdzie się ktoś doświadczony i mi podpowie czy mój plan jest realny? :)

Mój samolot ląduje planowo o 21:35, ale to Ryanair, więc liczę, że dolecę wcześniej (15 - 20 min, jest szansa??)

Pociąg z Rygge do Oslo jest o 21:54 - czy zdążę na jakiś shuttle bus, który mnie dowiezie?

Gdzieś znalazłam info, że bus odjeżdża 35 minut po każdej pełnej godzinie, ale wolę się upewnić. Jeśli więc dolecę wcześniej to załapię się na shuttle busa o 21:35 i na pociąg do Oslo, a tym samym na kolejny pociąg do Bodo o 23:05 i nie będę musiała spać w norweskiej stolicy.

Może łatwiej i szybciej będzie pojechać bezpośrednio busem? Jedno jest pewne: muszę zdążyć na 23:05 na pociąg z Oslo S do Bodo.

Jak widać czas jest na wagę złota, proszę Was o sugestie :)
 Relacje PM off  

#67 PostWysłany: 29 Wrz 2012 20:00 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie znam rozkładu na 100% ale tak to mniej więcej wygląda, wahadłowy dojeżdża na tyle, że na :54 stoi się na stacji jakieś 10-15 min (ostatnio tak miałem) więc odjazd :35 wydaje się sensowny i bardzo możliwy. Bilet do Oslo S kupisz u kierowcy bez dopłaty, ale na pewno nie akceptują części kart, m.in. Alior, Bre/mbank, ostatnio chciałem zapłacić kartą to kierowca pokazał palcem na kartę i odczytał logo "ikonto" (eKonto w rzeczywistości), na nic były tłumaczenia, że eKonto to zwykłe konto i że nie jest to karta do e-zakupów jak mu się wydaje. A kierowca jest niemal codziennie ten sam :P więc jeśli zakładasz wyrobienie się na 21:35 to staraj się mieć NOK lub 21:30 przy punkcie info wypłać gotówkę z bankomatu (ja tak zrobiłem, kierowca miał jeszcze czas).
Po wyjściu z wahadłowego idziesz prosto w dół po schodach aby przejść na drugi peron tunelem, niedostępny od strony autobusu.
 Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#68 PostWysłany: 29 Wrz 2012 23:39 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie napisałaś o jaki dzień chodzi. Dzisiaj i już nieaktualne?

21:40 jest Rygge ekspressen spod terminala, w Oslo Busterminal jest ok 22:40, trzeba przelecieć na Oslo S.
 Relacje PM off  

#69 PostWysłany: 01 Paź 2012 18:34 

Dzięki wielkie :)
Chodzi mi o 10.10.2012, a miałam na myśli śpieszenie się na pociąg.
W takim razie postaram się złapać shuttle busa, a jak nie to dorwę ekspressen. Bilety kupię przez internet, więc nie będzie stresu ;)

W ogóle opłaca się kupować bilety na pociąg z wyprzedzeniem, bo można się załapać na bardzo tanie bilety (minipris). Ja jadę przez całą Norwegię za 299 NOK! I co dziwne nie doliczają mi 147 NOK za transfer na Oslo S, wszystko jest w tym jednym bilecie zawarte :O

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję :)
 Relacje PM off  

#70 PostWysłany: 01 Paź 2012 19:58 
Awatar użytkownika

niebieski
No to gratulacje.
Az się nie chce wierzyć.... :)
Normalnie sam transfer pociągiem z lotniska do Oslo, bilet normlany to chyba ponad 300NOK.... (w obie strony)
 Relacje PM off  

#71 PostWysłany: 01 Paź 2012 20:59 
Awatar użytkownika

niebieski
Przyłączam się do gratulacji. Czy te bilety w minipris muszą być z wyprzedzeniem kupione na konkretny kurs bez możliwości zmian, anulacji? @Viktor44 Przede mną leżą zużyte bilet na całe 306 NOK za przejazd Rygge-Oslo-Rygge :P
 Relacje PM off  

#72 PostWysłany: 06 Paź 2012 22:22 

witam, w grudniu będę miał między lądowanie na lotnisku Oslo Rygge (przylot 11:45, wylot 17:35), doczytałem, że z lotniska kursuje darmowy autobus na dworzec kolejowy w Rygge. Może ktoś udzielić jakiś wskazówek czy można coś ciekawego zobaczyć, zjeść w Rygge?? Czy to po prostu tylko stacja kolejowa. Z góry dzięki za wszystkie inf.
 Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 11 Paź 2012 16:27 

enidvel napisał(a):
Dzięki wielkie :)
Chodzi mi o 10.10.2012, a miałam na myśli śpieszenie się na pociąg.
W takim razie postaram się złapać shuttle busa, a jak nie to dorwę ekspressen. Bilety kupię przez internet, więc nie będzie stresu ;)

W ogóle opłaca się kupować bilety na pociąg z wyprzedzeniem, bo można się załapać na bardzo tanie bilety (minipris). Ja jadę przez całą Norwegię za 299 NOK! I co dziwne nie doliczają mi 147 NOK za transfer na Oslo S, wszystko jest w tym jednym bilecie zawarte :O

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję :)

Bilety o których mowa, to tzw. Minipris: (Lowest Price) Must be purchased 1 day prior to departure and can not be purchased on board the trains. Tickets are non-refundable, also in combination with Sove and Komfort, and reservations may not be changed.

a czy możesz mi napisać, czy są one imienne, czy na okaziciela?

#74 PostWysłany: 26 Paź 2012 20:16 

Loty: 129
Kilometry: 292 570
niebieski
Czy kupując bilet powrotny do Oslo z Nettbuss 16-26 lat przez internet musisz jechać dokładnie tym autobusem, który wybrałeś czy można np późniejszym lub wcześniejszym

#75 PostWysłany: 10 Lis 2012 21:00 

Czy zniżka studencka w Rygge-Expressen jest tylko na podstawie ISIC czy zwykła legitymacja studencka jest też ważna?
 Relacje PM off  

#76 PostWysłany: 10 Lis 2012 21:42 

Inspektor Gadżet napisał(a):
witam, w grudniu będę miał między lądowanie na lotnisku Oslo Rygge (przylot 11:45, wylot 17:35), doczytałem, że z lotniska kursuje darmowy autobus na dworzec kolejowy w Rygge. Może ktoś udzielić jakiś wskazówek czy można coś ciekawego zobaczyć, zjeść w Rygge?? Czy to po prostu tylko stacja kolejowa. Z góry dzięki za wszystkie inf.

Witam, bylem tam 3-6 listopada i sprawa wyglada tak ze shuttle jest za darmo jesli masz bilet kolejowy, raczej sprawdzaja bo jak jechalem na dworzec to dwoch chlopakow musialo kupowac, (chyba jest jakis biletomat, ja machnalem mu wydrukiem z rezerwacji pociagiem [ale to nie jest bilet] i wsiadlem ) wracajac wysiadlem tylko ja z pociagu i stewardessa z rayana i nic kierowca nie wolal.
W samym rygge raczej nic nie ma, to wioska, w Moss juz bardziej. mam filmik z shuttle jakbys chcial.
A i da sie spac w Rygge, sprawdzilem i wygodnie nawet ; ]
 Relacje PM off  

#77 PostWysłany: 16 Lis 2012 20:38 

wrobello8 napisał(a):
Czy zniżka studencka w Rygge-Expressen jest tylko na podstawie ISIC czy zwykła legitymacja studencka jest też ważna?

Wydaje mi się, że musi być ISIC. Kierowca zapytał o legitymacje zobaczył tylko, że mam ISIC i już. To nie jest droga inwestycja bo karta 20 zł.

#78 PostWysłany: 16 Lis 2012 21:07 

Finalnie dotarłem do Alesund z Oslo Rygge troche to trwało ale się udało. Były dwie opcje i obie doświadczyłem. Zatem. Z Oslo Rygge pojechałem autobus linii Unibuss Ekspress do Oslo Sentrum. O godzinie 22 wyjeżdza z Bussterminalu autokar lini Fjord1 Buss More do Alesund. Jedzie on przez Lillehammer około godziny 5 jest przesiadka w Stryn. Na bilecie piszę, że jedzie przez Moa no i kończy trase w Alesund. Koszt ze zniżkami studenckimi od Oslo Rygge do Alesund to około 300 zł. Odradzam podróż autokarem, czekałem na niego cały dzień w Oslo, potem jechałem całą noc. Podróź z Wrocławia do Alesund zajęła prawie 22 h z czekaniem. Wracałem już lepszą opcją. Z Alesund pojechałem na lotnisko Vigra gdzie następnie był lot Norwegianem do Oslo Gardermoen i trwał on około 40 minut. Koszt 480 NOK czyli jakieś 240 zł. Następnie za 90NOK(45zł) pojechałem pociągiem do Oslo Sentrum gdzie czekałem cały dzień w Oslo aby następnie z wieczora pojechać do Rygge (miałem ważny bilet powrotny więc musiałem wracać do Oslo). Oczywiście nocka na lotnisku i o 7.10 wylot do PL. Podsumowując opcja autobusu wyszła 550 NOK a samolot 570 NOK. W sumie 10 zł róźnicy ale lepiej samolotem bo autobus był w nocy więc widoków nie było. Mam nadzieję, że się komuś przyda :)

#79 PostWysłany: 22 Lis 2012 19:51 

Zbanowany
Witam,
wraz z 9 osobami (czyli w sumie 10 osób) lecę 12 stycznia do Rygge (15:30 z modlina, na miejscu o 17:30), wracamy 13 stycznia (wylot 8:15).

Chcemy się dostać z lotniska do Oslo i wrócić rano.
Jesteśmy jednak wygodni i nie bawią nas przesiadki w autobus, a później w pociąg, a rano nie chcemy szukać dworca.

Znalazłem firmę PKS Oslo, która wydaje mi się super opcją (choć bardzo drogą) - może nas odebrać z lotniska i zawieść w dowolne miejsce a później zabrać rano z powrotem do Rygge.

Czy ktoś z Was również wybiera się w tym terminie do Oslo i czy chce się podpiąć pod tańszy przejazd (jak będzie nas więcej to się potargujemy)

Pozdrawiam
 Relacje PM off  

#80 PostWysłany: 22 Lis 2012 23:03 
Awatar użytkownika

Fajna opcja, ale oni chyba nadal nie mają licencji na przewóz osób, więc po prawdopodobnym zatrzymaniu przez policję jesteście na lodzie. Te pirackie busy, gdyż tak są nazywane w Norwegii, to był pewien czas temu bardzo gorący temat medialny. Ogólnie nie polecam, nigdy nie korzystałem co prawda, ale sama ilość "bójek o teren", która ma miejsce między tymi mafijnymi przewoźnikami (dokładne opisy na forumnorwegia.net) zniechęca.

Aha, pamiętajcie w każdym razie, że wydany bilet oznacza w Norwegii (podobnie jak w Polsce zresztą), że jesteście ubezpieczeni i nie jedziecie "na lewo". Bardzo możliwe, że po zażądaniu biletu cena przewozu albo skoczy, albo zostaniecie niezbyt miło poproszeni o opuszczenie pojazdu.

Sent from my HTC using Tapatalk 2

[ 179 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 1 gość