Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 41 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 09 Paź 2014 10:49 

Witajcie,

Jadę ponownie do Belgradu, który bardzo zresztą lubie:)
Mam pytanie i prośbę o pomoc.
Będąc pierwszy raz w Belgradzie zostałem zawieziony do super restauracji dla miejscowych gdzie jadłem super sałatkę szopską oraz pleskawice.
Niestety nie pamietam gdzie byla ta knajpka , ktora wspominamy do dzisiaj z wielką nostalgią.
W związku z tym mam dwa pytania:
Czy ktoś z was moze polecić wlasnie taka knajpkę z dobrym jedzieniem głównie dla miejscowych, a nie dla turystów?
Gdzie w Belgradzie jest kawiarnia gdzie na półpiętrze jest wielki portret prezydenta Putina?
Chciałbym pokazać go moim znajomym.
Bede super zobowiazany za pomoc.

Pozdrawiam
Arek
 Profil Relacje PM off  

Majorka tylko dla dorosłych 🌴🔞 Tydzień w 4* hotelu przy plaży z wyżywieniem za 2799 PLN ✨ Majorka tylko dla dorosłych 🌴🔞 Tydzień w 4* hotelu przy plaży z wyżywieniem za 2799 PLN ✨
Grudniowe słońce w Egipcie 🌴☀️ 5* hotel Radisson z all inclusive za 2240 PLN Grudniowe słońce w Egipcie 🌴☀️ 5* hotel Radisson z all inclusive za 2240 PLN
#2 PostWysłany: 16 Wrz 2015 14:43 
Awatar użytkownika

Loty: 91
Kilometry: 161 749
może komuś przyda się na przyszłość, ze swojej strony mogę polecić 2 fajne restauracje dla miejscowych:

Zlatar http://www.restoranzlatar.com/o%20namae.htm
Orasac http://www.restoranorasac.com/
 Profil Relacje PM off
lubietenstan uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 16 Wrz 2015 14:52 
Awatar użytkownika

Loty: 39
Kilometry: 102 845
ja polecam Tri Sheshera
http://www.tripadvisor.com/LocationPhot ... grade.html

dobre jedzenie i fajna atmosfera
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 03 Lip 2017 21:00 
Awatar użytkownika

Loty: 425
Kilometry: 667 983
srebrny
W Belgradzie mam jedną doskonałą rekomendację i jedną antyrekomendacje.
Znaczek apokaliptycznej jakości wędruje do Walter Sarajevski Ćevap! Szeroki wybór kuchni serbskiej (mięso i mięso), miła, sprawna obsługa i przyjemne ceny.

Antyrekomendacja dla M:eating Restoran-Bar. Jedzenie przeciętne, ceny wysokie, nijaka obsługa. Ludzie twierdzą, że nadrabia klimatem. Moim zdaniem pogarsza sprawę. Rzadko mi się to zdarza. ale serdecznie odradzam.

#5 PostWysłany: 03 Lip 2017 21:17 
Awatar użytkownika

Loty: 245
Kilometry: 518 982
platynowy
potwierdzam zdecydowanie opinie o Walterze :)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 03 Lip 2017 22:57 

srebrny
Potwierdzam Tri Sheshira - rewelacyjna plejskavica.

#7 PostWysłany: 17 Lip 2017 11:24 
Awatar użytkownika

Loty: 545
Kilometry: 946 504
złoty
potwierdzam Tri Šešira - klimatyczne miejsce, troszeczkę drogie jak na Serbię ceny, ale smaczne.
Za kurczaka w sezamie z pieczonymi ziemniakami i warzywami, surówką, koszykiem pieczywa, dwoma herbatami i deserem - zapłaciłem około 60zł.

Jeśli chodzi o pljeskavicę to osobiście polecam dwie koło McDonaldów. Pierwsza 3 minuty od Knez Mihaila, na ulicy Zeleni Venac, a druga na Deligradskiej (koło Trg Slavija). A gdyby ktoś zawitał do pobliskiego Panceva, najlepsza pljeskavia jaką jadłem w życiu jest Kod Tetke (czyli "u ciotki")

https://www.google.pl/maps/place/Kod+Va ... 20.6423086

jeśli ktoś jest w stanie się dogadać, to można zadzwonić wczesniej (062 877 85 99) i będzie czekała gotowa 8-)
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 15 Sie 2017 17:59 

Loty: 74
Kilometry: 132 685
Czy poza wymienionymi jakaś jeszcze rekomendacja? Zaznaczam, że ma się tam najeść 7 skacowanych bądź już podpitych chamów ;)

#9 PostWysłany: 16 Sie 2017 17:05 
Awatar użytkownika

Loty: 545
Kilometry: 946 504
złoty
-- 16 Sie 2017 16:54 --

Dva Jelena, również na skadarskiej, prawie na samym poczatku po prawej stronie

-- 16 Sie 2017 17:05 --

A gdyby ktoś chciał tanie sniadanko blisko centrum to polecam poniższa nalesnikarnie, 2 minuty spacerkiem od konia

Załączniki:
Screenshot_2017-08-16-17-00-42-1.png
Screenshot_2017-08-16-17-00-42-1.png [ 186.45 KiB | Obejrzany 8424 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 16 Sie 2017 20:23 

Polecam Dva Jelena. Przystępne ceny i duże porcje. O stolik warto się zapytać bo restauracja jest duża i na tyłach jest spora sala, która przeważnie jest pusta.

Jeżeli ktoś chce spróbować miejscowych alkoholi to na początku ul. Skadarskiej idą od Bulevar despota Stefana przed jedną z knajpek chłopak sprzedaje rakije na kieliszki po 100 dinarów
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 17 Sie 2017 10:54 

Loty: 54
Kilometry: 80 729
Ja generalnie zawsze staram się szukać jedzenie lokalnego w przystępnej cenie za pomoca tripadvisor. Dwa lata temu jadłem w restauracji Zavicaj i było ok, na tyle, że mogę polecić. Z tego co pamiętam to mają trzy rozmiary pljeskjavic. Wziąłem średnią, ale nie dałem rady zjeść całej.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 15 Wrz 2017 08:39 

Loty: 74
Kilometry: 132 685
Również polcem Dva Jelena oraz Kapetan Koca zaraz obok. Co prawda na serbskie warunki dość drogo, natomiast na warunki europejskie ceny są niskie - konkretny obiad z napojami poniżej 10euro z napiwkiem.

#13 PostWysłany: 07 Maj 2018 22:25 

Jedliśmy w kilku miejscach, głównie ichnie ćevapy i pljeskavice, i tak to wygląda:

Zona dobre hrane - na Cara Duszana, knajpa a'la osiedlowy kebab, ćevapy prawie niezjadliwe. Nie wiem z czego je robią, strata pieniędzy.
Ćevap kod dekija - też na Dorćolu, dobre ćevapy, zdaje się, że wołowe, mocno przyprawione, wybija się jakby cząber, takie w stylu rumuńskim.
Street caffee - na Ada Ciganlja, ćevapy słabsze niż w powyższym, ale nadal całkiem dobre, chyba najlepsze na całej wyspie.
Panorama - knajpka na Zemunie. Mięso mi średnio smakowało, zupa cielęca też raczej słaba, frytki ledwo niesurowe.
Mala gostionica - jedyny lokal niskobudżetowy w Belgradzie, w którym kelnerzy zachowywali się tak profesjonalnie, jakby to był jakiś pięciogwiazdkowy lokal; tak są albo weseli do bólu albo burkliwi. Ichni ćevap był raczej sziszem bez papryki. Nadal dobry, ale wolę jednak małe kiełbaski, zamiast jednej dużej; mają wspaniałe zupy.
i mój ulubiony lokal, który jak odkryliśmy już prawie nie chodziliśmy do innego: Sarajevski ćevap To je to na Cetinjskiej. Absolutnie fenomenalne ćevapcici i pljeskavica (na szczęście bez sera!), również szisz jest godny spróbowania. Przede wszystkim jest to jedyna knajpka, w której trafiliśmy na naprawdę grillowane na grillu mięso, a nie na zamiennikach. Aromat dymu wybitnie podnosił smak wysokiej jakości cielęcego mięsa. Miejsce, w którym zazwyczaj jest pusto, nie wyróżnia się niczym z ulicy, ale jest do tej pory najlepszą knajpką na Bałkano-jugosławii, w której jadłem.

Byliśmy jeszcze w paru innych, ale głównie na przekąskach lub kawie, więc ciężko mi coś powiedzieć o nich. Na plus zasługuje Znak pitanja bo byli jedynymi, którzy do domaćej kafy przynieśli szklankę wody. Nie ma to nic wspólnego z wyszukaną italską kulturą przepłukiwania ust, by lepiej poczuć jej smak - ale na Bałkanach i w Serbii to nieodłączny zestaw, bo tak i już. Dlatego dziwiło mnie, że w Belgradzie dostaliśmy ją tylko raz, w innych krajach to był standard za prawie każdym razem.

Z miejsc do miłego spędzenia popołudnia lub wieczoru polecam Kandahar na Dorćolu, mają smaczną sziszę i kawę w dżezwie (tak jak z resztą "?"), za sziszę, dwie kawy, dwie rachatłukum (obowiązkowe!) i dwie szklanki lemoniady wyszło coś około 25 złotych na osobę, więc całkiem w porządku, można płacić kartą.

Raz spróbowaliśmy baklavę w jednej z kawiarni na Kneza Mihaila (nie pamiętam nazwy, taka ładna całkiem) i nie smakowała mi, różniła się znacznie od tych dotychczasowych; nie była małym kawałkiem ciasta, nie była posypana pistacjami, ale to bym przebolał, tylko... no, pierwszy raz widziałem ciasto francuskie o konsystencji kapusty, w ogóle całość wyglądała jak gołąbek bo zapakowana na wzór croissanta, a to za sprawą olbrzymiej ilości tłuszczu i różnych innych dodatków. Fanom bałkańskich łakoci pewnie by smakowała, bo choć nadal była obrzydliwie mdląca, z rodzynkami, orzechami itd, to jednak znacząco odbiegała od dotychczas znanych mi ciasteczek, no i nie mogę przeboleć tej kaszy w środku...
klapio lubi ten post.

#14 PostWysłany: 08 Paź 2018 16:55 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Elmo Reserve napisał(a):

Byliśmy jeszcze w paru innych, ale głównie na przekąskach lub kawie, więc ciężko mi coś powiedzieć o nich. Na plus zasługuje Znak pitanja bo byli jedynymi, którzy do domaćej kafy przynieśli szklankę wody. Nie ma to nic wspólnego z wyszukaną italską kulturą przepłukiwania ust, by lepiej poczuć jej smak - ale na Bałkanach i w Serbii to nieodłączny zestaw, bo tak i już. Dlatego dziwiło mnie, że w Belgradzie dostaliśmy ją tylko raz, w innych krajach to był standard za prawie każdym razem.

Ja w wielu restauracjach otrzymywalem do espresso dodatkowo szklanke wody, nawet jak zamawialem sliwowice (domaća), ale zdarza sie ze moga zapomniec, wtedy mozna grzecznie poprosic. ;)
Zreszta woda pochodzi prosto z kranu (obserwowalem nie raz) i nie kazdy turysta ma ochote pic, dlatego moga rezygnowac z podawania.
Ja nie mialem problemow po tej wodzie mimo iz mocno chlorowana.

Wracajac do tematu, wiadomo, ze w serbskiej kuchni kroluje mieso pod rozna postacia, miedzy innymi baranina. :D
Ja uwielbiem baraninke i mialem okazje podegustowac w kilku restauracjach w Belgradzie.
Tutaj aromatycznie przyrzadzona golonka jagnieca z polecenia szefa kuchni w restauracji

[edit]
wycieto text i zdjecia ze wzgledu na trollewanie postu

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW

Ostatnio edytowany przez cccc, 08 Paź 2018 21:47, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
HandSome lubi ten post.

#15 PostWysłany: 08 Paź 2018 17:20 

Loty: 191
Kilometry: 627 645
niebieski
przybliz ceny

ed. widze. luksusowo :D
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 08 Paź 2018 17:46 

niebieski
Wyglada super, za taka porcje to chyba czekolada kucharzowi sie nalezala!
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 08 Paź 2018 17:59 

Te czekolady rozdawane na prawo i lewo przez naszego bossa ze Szwajcarii stały się już kultowe. :D
Ktoś wie jakiej marki ? Chyba nie pospolita Milka, tylko coś lepszego, czego w Szwajcarii sporo..
 PM off  

#18 PostWysłany: 08 Paź 2018 18:17 

Loty: 116
Kilometry: 157 931
niebieski
cccc to fajny gość...ale tą szwajcarską czekoladą dosłownie taką samą jak kiedyś pokazywał na zdjęciu - wydali mi reszte z 20 zł na przejściu Rawa Ruska Hrebenne za zakup ukraińskiej litrowej flachy. ;)
 Profil Relacje PM off
tunczaj lubi ten post.

#19 PostWysłany: 08 Paź 2018 18:24 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Widac, ze modelacja toleruje wasze wyjatkowo upierd.... trollowanie i durne zaczepki, gdyz nie pierwszy raz, wyrazne OFF-TOP-y kaleczace temat watku, inaczej znow ostre nudy...
i znow powstaje kapec z porzadnego watku, to forum staje sie coraz bardziej zabawne. :D

Anonymous napisał(a):
Ktoś wie jakiej marki ? Chyba nie pospolita Milka, tylko coś lepszego, czego w Szwajcarii sporo..
Widze, ze nie masz zoltego pojecia, Milka nie jest czekolada szwajcarska! 8-)

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 09 Paź 2018 05:54 

Masz rację. W czekoladach jestem słaby. Zawsze Milka kojarzyła mi się ze Szwajcarią. A teraz to nic nie wiadomo ." Wedel" też nie nasz.Kupują markę, sprzedają. Nawet chyba Japończycy mieli go w rękach jakiś czas.
" Z alpejskiego mleka" gadają w reklamach o Milce. I ta krowa. Musi być ze Szwajcarii, bo ją poznaję po gębie. Widziałem w CH taką samą. :mrgreen: Tylko w innym kolorze.

Za to wiem, że mòwi się " nie masz bladego pojęcia" ,a nie " żòłtego" pojęcia.. :D
 PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 41 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość