Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Aktualne zestawienie kart "dla podróżników" znajduje się w regularnie aktualizowanym poście @seal:

dla-podroznika,181,1454&p=1567188#p1567188

a także poście @piotrkr

viewtopic.php?f=181&p=1718879#p1718879

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4149 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 208  Następna
Autor Wiadomość
#681 PostWysłany: 28 Lut 2016 15:45 

niebieski
ok sprawdze to, najwyzej bede zamykal konta ?
 Profil Relacje PM off  

City break we Włoszech 🍝 Loty do Bari i hotel za 609 PLN 🇮🇹 City break we Włoszech 🍝 Loty do Bari i hotel za 609 PLN 🇮🇹
Rewelacja 🔥 Loty na Azory z Warszawy od 1158 PLN 😍 Również na wakacje ☀️ Rewelacja 🔥 Loty na Azory z Warszawy od 1158 PLN 😍 Również na wakacje ☀️
#682 PostWysłany: 17 Mar 2016 21:34 

Loty: 1
Kilometry: 1 178
To ja tylko potwierdzę, że debetówki z T-Mobile nie zawiodły mnie w Hiszpanii, Niemczech, Francji, Belgii, Holandii. Również na autostradach w krajach wymienionych wyżej gdzie często słyszę o problemach z debetówkami spoza tych krajów.

Warto uważać przy wypłatach z bankomatów. Karta jest faktycznie polska, więc bankomat będzie nam próbował wypłacić EUR po przeliczeniu z kursu PLN, czyli bank poprosi o zdjęcie z karty np. 85,59 zł, wypłacając nam 20 EUR. Tymczasem bank otrzymując takie zapytanie, sciągnie 85,59 zł przeliczając to na walutę na karcie, czyli np. EUR. W ten sposób dwa razy płacimy marżę - raz bankomatu, drugi raz T-Mobile Usług bankowych dostarczanych przez Alior Bank.

A np. w Niemczech miałem parę uśmiechów gdy sprzedawcy widzieli moją kartę z wielkim T na niej :lol:
 Profil Relacje PM off  

#683 PostWysłany: 17 Mar 2016 21:57 

Nie bardzo ogarniam twoje wyliczenia. Wypłacamy za granicą 20 euro z konta w euro. To chyba bank odliczy nam 20 euro?

Wysłane z mojego MSP4505 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#684 PostWysłany: 17 Mar 2016 22:12 
Site Admin
Awatar użytkownika

Jak wypłacasz kartą EUR w DE, bankomat widzi, że karta jest z PL i zaproponuje Ci "super korzystne przewalutowanie", np 20 eur za 140 zł. Jeśli się na to zgodzisz, bankomat wyśle informację, że wypłaciłeś te 140 zł, a nie EUR. Więc jeśli karta jest w EUR i bank dostaje informację, że wypłacasz 140 PLN, to on przelicza to nazad na eur i masz 2 przewalutowania bezsensowne.

To samo jest przy zwykłych płatnościach w sklepach (też czasem terminal się pyta)
 Profil Relacje PM off  

#685 PostWysłany: 18 Mar 2016 07:21 

niebieski
Jeszcze nigdy bankomat w DE (czy innym kraju z euro) przy wypłacaniu polską kartą EUR nie pytał się o przewalutowanie. Tak samo przy wszelkich płatnościach. Zawsze wszystko w euro bez pytań o złotówki (karta mbank).
 Profil Relacje PM off  

#686 PostWysłany: 18 Mar 2016 09:17 
Awatar użytkownika

Ja niestety się nie wypowiem na temat karty T-mobile do konta w Euro, bo wyrobiłem ją specjalnie na podróż i zapomniałem kartę ze sobą zabrać :)
Jednak długo i często używałem karty w Euro do eMax konta walutowego w mBanku i nigdy nie spotkałem się z podwójnym przewalutowaniem przy wypłacaniu tej samej waluty co waluta konta. Tak samo płatności stacjonarne czy internetowe zawsze były w przeliczeniu 1:1.
 Profil Relacje PM off  

#687 PostWysłany: 18 Mar 2016 09:55 

Loty: 12
Kilometry: 31 528
Bo to czy bankomat proponuje przewalutowanie, zależy od wielu czynników - czy to karta visa czy mastercard oraz jaki bank ją wydał. I generalnie przy kartach Eur, takie przewalutowanie nie powinno mieć miejsca, ale może się zdarzyć. Natomiast coś takiego jest jak najbardziej korzystne, gdy wypłacamy Eur lub inną walutę kartą złotówkową - bo wtedy kurs proponowany przez bankomat jest korzystniejszy od kursu banku - bo to z reguły kurs visy lub mastercarda.
O ile się nie mylę, to karty TMobileUB to mastercardy a karty walutowe do eMaxów w mBanku to visy.
 Profil Relacje PM off  

#688 PostWysłany: 18 Mar 2016 10:25 
Awatar użytkownika

niebieski
IceWolf napisał(a):
Ja niestety się nie wypowiem na temat karty T-mobile do konta w Euro, bo wyrobiłem ją specjalnie na podróż i zapomniałem kartę ze sobą zabrać :)

Klasyczna akcja :) Ostatnio też podobnie miałem. Kupione EUR na wyjazd, ląduje na Malcie, idę do bankomatu, wpisuje PIN i nie działa, wpisuje drugi raz (tym razem uważnie) i dalej nie działa. Wyciągam kartę a na niej pięknie nadrukowany znak $ na karcie kantoru. Jakoś sobie poradziłem ale musiałem trochę pokombinować.

Chciałbym się jeszcze upewnić aby nie naciąć się przypadkiem na jakieś koszty dodatkowe - debetówka do konta walutowego T-mobile ma wszystkie wypłaty w bankomatach za darmo tak? Nie ma tam żadnych ograniczeń?
 Profil Relacje PM off  

#689 PostWysłany: 18 Mar 2016 12:11 
Awatar użytkownika

Według tabeli opłat i prowizji oraz informacji na stronie wypłaty w bankomatach za granicą są darmowe i bez limitów.
 Profil Relacje PM off
mordek lubi ten post.

#690 PostWysłany: 19 Mar 2016 10:45 

niebieski
mrmrooz napisał(a):
Natomiast coś takiego jest jak najbardziej korzystne, gdy wypłacamy Eur lub inną walutę kartą złotówkową - bo wtedy kurs proponowany przez bankomat jest korzystniejszy od kursu banku - bo to z reguły kurs visy lub mastercarda.

Skąd informacja że z reguły to kurs visy lub mastercard? Podejrzewam że to nigdy nie jest kurs organizacji, w każdym razie intuicja podpowiada że jak bank ma możliwość zarobić to byłby naiwny nie wykorzystując okazji.
W każdym razie raz to przez pomyłkę przetestowałam i kurs nie był dobry. Co więcej był gorszy nawet od zdzierskiego kursu mBanku, a mBank przecież ciężko przebić jeśli chodzi o słabe kursy.
 Profil Relacje PM off
dj3500 lubi ten post.

#691 PostWysłany: 19 Mar 2016 11:00 
Site Admin
Awatar użytkownika

@mrmrooz też się z tym zdecydowanie nie zgodzę, raz bankomat mi zaproponował 1 GBP za 48 gr (sic!) więcej niż jest kurs NBP
 Profil Relacje PM off  

#692 PostWysłany: 19 Mar 2016 11:18 

To, jaki kurs będzie użyty zależy wyłącznie od właściciela bankomatu. Może się nawet zdarzyć, że doliczy prowizję (choć w EU nie spotkałem się z tym).
 Profil Relacje PM off  

#693 PostWysłany: 19 Mar 2016 12:11 

niebieski
tomeko12 napisał(a):
To, jaki kurs będzie użyty zależy wyłącznie od właściciela bankomatu. Może się nawet zdarzyć, że doliczy prowizję (choć w EU nie spotkałem się z tym).

A właściciel bankomatu robi zmiany w oprogramowaniu umożliwiające wybór waluty obciążenia rachunku nie z bezinteresownej sympatii dla zagranicznych użytkowników, żeby im umożliwić przewalutowania po kursie lepszym niż we własnym banku. W końcu to branża finansowa.
 Profil Relacje PM off  

#694 PostWysłany: 19 Mar 2016 12:24 
Site Admin
Awatar użytkownika

Ja nie spotkałem się z nie doliczeniem prowizji nigdy, zawsze te kursy były fatalne
 Profil Relacje PM off  

#695 PostWysłany: 21 Mar 2016 13:04 

Ma ktoś jakieś doświadczenie z płaceniem kartą debetową z PKO BP podczas rezerwacji lotu w liniach TAP? Powinno przejść?
 Profil Relacje PM off  

#696 PostWysłany: 26 Mar 2016 09:47 

Hej,

Przejrzałam temat, ale nadal nie jestem pewna, jaką kartę wybrać jako zapasową do wypłat z bankomatów w Azji. Mam już kartę w dolarach od Kantoru Walutowego Aliora i zastawiam sie teraz nad kartą w dolarach od T-Mobile, bo wypłaty są darmowe i reklamują się, że nie ma przewalutowań. Czy to dobry pomysł? Polecacie moze coś innego?

Pozdrawiam,
Agata
 Profil Relacje PM off  

#697 PostWysłany: 01 Kwi 2016 20:16 

Loty: 267
Kilometry: 571 371
złoty
Miss_Moneypenny: obie to Mastercard obsługiwany przez system Alior czyli wspólny system. Jak masz możliwość rozważ konto Mój Biznes Mobilny z PEKAO SA (wymagadana działalność) i karta ViSA, albo zwykłe Eurokonto najtańsze w PEKAO i karta Mastercard - przeliczanie do PLN po kursie banku, wypłata z bankomatu prowizja 2% którą ponoć można wynegocjować na rok jako 0 przy otwieraniu konta
 Profil Relacje PM off  

#698 PostWysłany: 04 Kwi 2016 17:44 

Loty: 64
Kilometry: 111 587
niebieski
Pytanie, dla tych co byli np. w Chorwacji, obecnie najtaniej w kantorze stacjonarnym widze ma kurs 0.6 czyli za 11,19zł mam 18,65kun, jednak mam kartę w USD z T mobile uslugi bankowe by Alior, z tego co się dowiedziałem, przewalutowanie jest na dolary tylko i usd sciągają z konta po kursie MC, po kursie MC wychodzi za 3usd(11,19zł)=19,8 kuny.

Biorąc pod uwagę, że wypłaty z bankomatu wychodzą taniej, to chyba bardziej opłaca się brać na miejscu pieniądze z bankomatu.

Proszę o skorygowanie mnie jeśli się mylę, sytuacja podobna pewnie jak przy levach bulgarskich czy koronach czeskich.

#699 PostWysłany: 07 Kwi 2016 13:35 

Loty: 267
Kilometry: 571 371
złoty
Lukasz354: dokładnie tak jak piszesz. A jeszcze aby uniknąć opłaty za wypłatę z bankomatu to lepiej otworzyć konto w USD w T-Mobile Usługi Bankowe (dawny Sync) - za kartę zapłacisz 10zł na 3 lata i wszystkie wypłaty za free, przelewy z kantoru do T-Mobile za darmo online
 Profil Relacje PM off  

#700 PostWysłany: 10 Kwi 2016 14:23 

Loty: 39
Kilometry: 70 170
Czy jest jakaś, szybka do założenia, darmowa
(założenie, wypłaty itd.) karta Visa w USD ??
Mam USD AliorKantoru ale to jest niestety Mastercard, a potrzebuje Vise.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4149 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 208  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 21 gości