Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 276 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 14  Następna
Autor Wiadomość
#101 PostWysłany: 12 Lut 2013 21:42 

niebieski
3 w nocy tak ?
 Profil Relacje PM off  

🚨Ferie w karaibskim LUKSUSIE ✨Loty i 5⭐ hotel w Meksyku za 3323 PLN 🤯🌴 🚨Ferie w karaibskim LUKSUSIE ✨Loty i 5⭐ hotel w Meksyku za 3323 PLN 🤯🌴
Słońce, plaża i all inclusive 🌴☀️ Tydzień w 4* hotelu w Turcji od 2299 PLN 🏖️ Słońce, plaża i all inclusive 🌴☀️ Tydzień w 4* hotelu w Turcji od 2299 PLN 🏖️
#102 PostWysłany: 12 Lut 2013 21:47 

Zbanowany
Tak. Np jeśli kasujesz o 16:00 w dniu 12.02.2013 to możesz jeździć na bilecie do 3:00 w dniu 13.02.2013

Ostatnio edytowany przez Roku, 30 Cze 2017 09:29, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#103 PostWysłany: 18 Lut 2013 00:04 

Witam, chciałem zapytać jak wygląda kwestia zwiedzania Stadionu Olimpijskiego? Można po prostu wejść i coś zwiedzić, czy trzeba wykupić jakąś wejściówkę?
 Profil Relacje PM off  

#104 PostWysłany: 18 Lut 2013 00:53 

Bilet na Olympiastadion kosztuje 7 € a ulgowy 5 €.
 Profil Relacje PM off  

#105 PostWysłany: 27 Lut 2013 23:05 

Pozwolę sobie opisać plan zwiedzaniaopracowany za pomocą mapy, przewodnika i Internetu, może ktoś kto zna dobrze to miasto pomoże mi ocenić szanse realizacji tego planu oraz doradzi ewentualne poprawki ;)

Zatem, wybieramy się ze znajomymi do Berlina na Targi ITB w przyszłym tygodniu i zostajemy na jedną noc by zobaczyć ile tylko się uda.

Mieszkać będziemy w hostelu na Katharinenstr. a do Berlina jedziemy PB. Zwiedzać planujemy ruszyć koło 16-17, i tak po kolei:

1. Z Katharinenstr. przez Kantstr. ku 'centrum' do Dworca ZOO, Europa Center.

2. Budapester str. > Tiergarten str. na Potsdamer Pl. do Sony Center.

3. Ebertstr. pod Bramę, Reichstag, rzut oka znad Sprewy na Berlin Hauptbf., Pariser Pl.

4. Unter den Linden, na Wyspę Muzeów.

5. Dalej na Alexander Pl; Wieża, Ratusz.

6. Wracając odbijemy z Str. des 17. Juni pod Pałac Bellevue.

To byłaby część tylko poglądowa, zobaczyć to wszystko, zaznajomić się z miastem a dopiero na drugi dzień, zaczynając od wizyty w Pałacu Charlottenburg wrócić do 'centrum' i na spokojnie coś pozwiedzać za dnia, a nie wieczorową porą.

Jest to w ogóle realne spacerując na nogach, nie korzystając z komunikacji? Może po drodze ominęliśmy coś ważnego? Proszę o wszelkie wskazówki.
 Profil Relacje PM off  

#106 PostWysłany: 18 Mar 2013 13:41 

Loty: 83
Kilometry: 153 899
niebieski
A ja polecę coś dla fanów lotnictwa i historii - mianowicie słynne lotnisko Tempelhof, przekształcone w 2010 r. w park miejski.
Najlepiej dojechać metrem na do stacji Tempelhof (główne wejście do parku), lub do stacji Pl. der Luftbrücke (jeśli najpierw chcecie zobaczyć terminal od frontu).
Cała wycieczka zajmuje minimum 1-2 godziny, ale warto poświęcić więcej!

Więcej:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Port_lotni ... -Tempelhof
http://berlin.miasta.org/art_lotnisko-tempelhof_27.html

#107 PostWysłany: 03 Kwi 2013 22:59 

Cześć,
czy ktoś z Was zwiedzał Reichstag- lae nie tylko samą kopułę, ale także był na sesji plenarnej? Chciałabym wiedzieć ile trwa takie coś- czytałam, że sesja plenarna to ok. 1 h, a ile potrzeba na kopułę? Jeśli wejście jest o 14, to o której bym wyszła z Reichstagu? Mam tylko określony czas na to i nie wiem czy nie będę musiała zrezygnować z sesji i zobaczyć tylko kopułę :roll:
 Profil Relacje PM off  

#108 PostWysłany: 03 Kwi 2013 23:03 
Awatar użytkownika

srebrny
Nie bylem na sesji plenarnej, ale kopula moze zajac Ci mniej niz 15 minut. Wjechanie winda, wejscie po spirali na gore, kilka fotek, zejscie, spacer po dachu i fotki panoramy miasta.
 Profil Relacje PM off  

#109 PostWysłany: 03 Kwi 2013 23:19 

O to super, myślałam, że jakoś dłużej to będzie trwało. Jak się wszystko zamknie w ok. 1,5 h to zdążę załatwić potem moje sprawy. Wyświetlają się tylko 2 wolne terminy jeden o 14 i jeden o 22 na sesję plenarną- dopiero w czerwcu chyba(przynajmniej tak wynika z ich strony), więc szkoda by mi było to przegapić

Ostatnio edytowany przez Roku, 30 Cze 2017 09:30, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#110 PostWysłany: 15 Kwi 2013 17:04 

Będę w weekend majowy w Berlinie więc chciałem się poradzić. Przedstawię mój plan na pierwszy dzień i proszę o podanie wskazówek co warto jeszcze zobaczyć na tej trasie. Wiem, że często ludzie odwiedzają to co jest powszechnie znane a pod nosem umykają im jakieś smaczki. Trasa wygląda następująco:
Klosterstrasse U-Bahn -> Rotes Rathaus/Alexander Platz -> Berliner Dom (podobno obok jest hotel z wypasionym akwarium które można odwiedzić za darmo, który to?) -> Unter den Linden do bramy -> Reichstag -> Holocaust Denkmal -> Potsdamer Platz -> metrem do Stadmitte i Friedrichstrasse od Checkpoint do Genandermarkt.

Dodatkowo chciałem spytać czy warto odwiedzić podziemia w Berlinie, ile to kosztuje, gdzie jest start wycieczki i gdzie szukać informacji na ten temat ?
Ostatnia sprawa to Kreuzberg. Raz w życiu byłem w Berlinie ale nigdy nie odwiedziłem tej dzielnicy a słyszałem, że jest tam ciekawy klimat, warto? Jak tak to jakie ulice? Na Berlin mam ogólnie 3 dni.
 Profil Relacje PM off  

#111 PostWysłany: 15 Kwi 2013 23:52 
Awatar użytkownika

cracko - Większością bunkrów itp podziemnych obiektów dostępnych do zwiedzania zajmuje się stowarzyszenie http://berliner-unterwelten.de/ Bardzo polecam szczególnie trasę nr 2 po wnętrzach ruin ogromnej wieży przeciwlotniczej zbudowanej przez nazistów - Flakturm Humboldthain (http://berliner-unterwelten.de/tour-2.14.1.html) - trwa półtorej godziny i kosztuje 10€/8€. Po jej zakończeniu polecam wejście na górę wieży - można z niej zobaczyć bardzo dużą część panoramy Berlina kompletnie za darmo (żeby wejść tylko na górę wieży bez wchodzenia do środka nie trzeba płacić za wycieczkę - to jest ogólnodostępny park).

Z innych wycieczek po podziemiach BVG (Berliński Związek Komunikacji Miejskiej) organizuje zwiedzanie tuneli metra U-bahn w odkrytych wagonach "cabrio" -http://www.bvg.de/index.php/de/3833/name/Tour+im+U-Bahn-Cabrio.html. Niestety tylko w języku niemieckim i cena dość powalająca - 40€ za osobę.

Poza tym jeżeli interesuje Cię historia Berlina to bardzo polecam wizytę w Memoriale Muru Berlińskiego (Gedenkstätte Berliner Mauer) - http://www.berliner-mauer-gedenkstaette.de. Jest to całkowicie darmowe muzeum (prowadzone bezpośrednio przez rząd federalny) i jedyne miejsce w Berlinie i na świecie gdzie można zobaczyć jak naprawdę wyglądał mur - jest tam specjalna wieża widokowa z której można zobaczyć jedyny zachowany kawałek całego systemu - z ścieżką wartowniczą, latarniami, zaporami przeciwczołgowymi, wieżą obserwacyjną i tzw. "polem śmierci". To dużo ciekawsze miejsce niż maksymalnie skomercjalizowane Checkpoint Charlie i EastSide Gallery - chociaż je też warto zobaczyć. Dodam że to muzeum mieści się tuż na zewnątrz stacji metra Nordbahnhof która sama w sobie jest niesamowitym muzeum (i również częścią tego muzeum federalnego) - w czasie podziału miasta była jedną z tzw "ghost stations" - pociągi przelatywały przez nią z ogromną prędkością bez zatrzymywania się, peronów strzegli komunistyczni żołnierze a wszystkie wyjście były zamurowane - przez 28 lat. We wnętrzu głównego holu stacji jest spora stała wystawa na ten temat, są tam fascynujące historie prób ucieczek i film pokazujący jak ta stacja wyglądała w ostatnich dniach komunizmu: http://pl.wikipedia.org/wiki/Berlin_Nordbahnhof

Co do Kreuzberg to jest to dzielnica wyjątek od stereotypu porządnych i czystych Niemców. ;) Syf, anarchia i strasznie nie-niemiecki koloryt, ale warto ją odwiedzić. Najlepiej pojechać metrem U1, wysiąść na stacjach Görlitzer Bahnhof albo Kottbuser Tor i zwyczajnie celowo zgubić się w tej okolicy - od razu będziesz wiedzieć co miałem na myśli. ;)

Odnośnie takich klimatów to proponuję również wycieczkę od stacji Warschauer Straße (swoją drogą polski akcent w Berlinie - jest tam Warszawska syrenka przy wejściu na peron U1) do Simon-Dach-Straße/Boxhagener Straße (http://www.visitberlin.de/en/spot/simon-dach-strasse) - szczególnie w weekendowy wieczór - jest to ulica (jak i cała jej okolica) dosłownie wyładowana po brzegi setkami pubów, klubami i małymi restauracyjkami - świetny klimat i każdy znajdzie tam coś dla siebie.

Ok, mam nadzieję że jako zaaklimatyzowany Berlińczyk mogłem pomóc chociaż trochę. :)
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#112 PostWysłany: 04 Maj 2014 12:42 

Odwiedziłem ostatnio w Berlinie to Muzeum Gier Komputerowych

http://www.computerspielemuseum.de/1210_Home.htm

Wstęp 5 euro. Można pooglądać i pograć [wszystko jest "na chodzie"] od najstarszych komputerów typu Commodore czy Atari, do najnowszych. Ja bawiłem się średnio, ale dla dzieciaków to duża frajda. Sporo odwiedzających.
Lokalizacja niedaleko od Alexanderplatz. Stacja metra Weberwiese
https://goo.gl/maps/pA5sv

Ps. W wielu Berlińskich hotelach,, ja znalazłem w tym http://www.grandcity-hotel-berlin-east.de/ , można znależć przy recepcji, albo przy windach w Grand City Berlin East, kupony promocyjne dające zniżki lub wejście 2 osób w cenie jednej do różnych atrakcji lub knajp. O takie...

Image

Np. Wejście do super interesującego Muzeum Techniki i sąsiedniego Muzeum Nauki niestety podrożało z 4,5 do 6 euro.
A jeden z tych kuponów uprawnia 2 osoby do wejścia w cenie 1 biletu. Więc 6 euro zaoszczędzone ;)
 PM off  

#113 PostWysłany: 13 Cze 2014 15:30 
Awatar użytkownika

Bardzo polecam ciuchlandy i vintage story w Berlinie! Jest cała masa, tutaj podałam kilka adresów: http://brighthearted.blogspot.com/2014/ ... linie.html
Ale w księgarniach niemieckich są tez przewodniki stricte po ciuchlandach;)

#114 PostWysłany: 06 Sie 2014 19:45 

Loty: 39
Kilometry: 70 170
wieczorem obowiązkowo Kreuzberg, od stacji metra Moritzplatz iść Oranienstrasse na wschód i tak jak mówił kolega wcześniej po prostu sie powłóczyć. Tanie jedzenie, dużo pubów i ogólnie bardzo imprezowo... i troche hipstersko.

#115 PostWysłany: 25 Sie 2014 20:23 

Loty: 2
Kilometry: 2 746
Ktoś dodawał, że na bilecie jednorazowym (2 godzinnym) można jeździć także koleją regionalną w obrębie strefy AB. Czy ktoś potwierdzi? Próbowałam znaleźć taką informację, ale wszędzie piszą o U i S. Byłam już w Berlinie, ale wtedy nie miałam potrzeby poruszania się koleją regionalną, więc się nad tym nie zastanawiałam, a teraz ta informacja mi się przyda.

Z miejsc do zobaczenia, dorzucam od siebie Kulturbrauerei.
Takie centrum kultury: kina, puby, teatry, sale koncertowe. Na plac można wejść za darmo i co prawda wiele tam ciekawostek nie ma, ale sam ogromny obszar o jednym przeznaczeniu zrobił na mnie wrażenie. Na dziedzińcu odbywają się imprezy, można posiedzieć i napić się piwa. Znajduje się tam również punkt informacji turystycznej.
Ja osobiście byłam tam w Frannz Clubie na koncercie.
http://www.berlin-info.de/images/conten ... __167l.jpg
Image
 Profil Relacje PM off  

#116 PostWysłany: 25 Sie 2014 20:33 

niebieski
Mozna jezdzic pociagami RB. Chociazby majac bilet ABC, kolej RB to najlepsza opcja zeby dostac sie do centrum. Sprawdzone wielokrotnie ;)
 Profil Relacje PM off  

#117 PostWysłany: 26 Sie 2014 19:20 

Loty: 2
Kilometry: 2 746
myca007 napisał(a):
Mozna jezdzic pociagami RB. Chociazby majac bilet ABC, kolej RB to najlepsza opcja zeby dostac sie do centrum. Sprawdzone wielokrotnie ;)

Dzięki. Właśnie zauważyłam, że RB i RE będzie dla mnie chyba najkorzystniejsze.
 Profil Relacje PM off  

#118 PostWysłany: 28 Sie 2014 06:46 

ja dodam, że warto kupić ten jednodniowy bilet na metro za 6,20€, ponieważ jednorazowy przejazd kosztuje 2,50€ (do 3 stacji 1,50€ ale to strasznie blisko). Więc ten całodniowy zwraca nam się już przy 3 przejeździe.

#119 PostWysłany: 02 Wrz 2014 22:57 
Awatar użytkownika

margaritaPL napisał(a):
Ktoś dodawał, że na bilecie jednorazowym (2 godzinnym) można jeździć także koleją regionalną w obrębie strefy AB. Czy ktoś potwierdzi?

Tak jak pisał myca007, każdy bilet BVG (Berlińskiej komunikacji publicznej), niezależnie czy AB, BC czy ABC, jest ważny na przejazdy wszystkimi dostępnymi w mieście środkami lokomocji, łącznie z pociągami DB, oczywiście tylko w granicach stref na które ma się bilet.

Polecam korzystanie z tej opcji szczególnie na trasach typu miasto - lotnisko Schonefeld albo do Poczdamu, można zaoszczędzić w ten sposób naprawdę sporo czasu, z tym że niestety pociągi jeżdzą oczywiście dużo mniej regularnie niż S-Bahn.

prezes napisał(a):
ja dodam, że warto kupić ten jednodniowy bilet na metro za 6,20€, ponieważ jednorazowy przejazd kosztuje 2,50€ (do 3 stacji 1,50€ ale to strasznie blisko). Więc ten całodniowy zwraca nam się już przy 3 przejeździe.

Prezes, podajesz nieaktualne ceny. Już od dłuższego czasu bilet jednorazowy AB kosztuje 2,60€, a dzienny AB 6,70€. A doprecyzowując, bilet na przejazd krótkodystansowy (Kurzstrecke) jest ważny na dystans do 3 stacji metra, albo do 6 przystanków autobusem. Oczywiście nie licząc tego na którym się wsiada.
 Profil Relacje PM off
margaritaPL lubi ten post.

#120 PostWysłany: 04 Wrz 2014 01:04 

cholera, strasznie przepraszam, pisałem z pamięci, na szczęście różnice nieduże - ale jednak zawsze warto sprawdzić jak się nie jest pewnym. Jeszcze raz przepraszam :oops:

Żeby nie było OT dodam, że duże wrażenie zrobiła na mnie wystawa Topografia Terroru - dla zainteresowanych historią IIWŚ pozycja obowiązkowa.

Ostatnio edytowany przez Roku, 30 Cze 2017 09:31, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 276 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 14  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość