Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Pocztówki booking :arrow: pocztowka-od-booking-com,81,134957

numer telefonu do obsługi booking.com: 22 3060857

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6258 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72 ... 313  Następna
Autor Wiadomość
#1361 PostWysłany: 30 Mar 2016 16:36 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@Norday przede wszystkim zachowaj spokój.
Zwykle booking mówi "NIE" i tyle. Tutaj widać, że coś im tam się pokiełbasiło. Czasu masz sporo. Graj do póki są możliwości. Jeśli takie wachlowanie cenami się utrzyma to może napisz do kogoś wyżej na bookingu(nie wiem jak) i przedstaw (ale na spokojnie, z ironia trochę) sytuację. Ewentualnie na fb im napisz.
Nie masz nic do stracenia a do wygrania dość sporo. Ja w zeszłym roku (też jesień) znalazłem błąd na 6x niższą cenę ale uznali (bardziej obiekt niż booking) bez takich ceregieli. Powodzenia i opowiadaj jak idzie! ;)
miriam lubi ten post.

Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN
Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥 Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥
#1362 PostWysłany: 30 Mar 2016 19:45 

Loty: 22
Kilometry: 56 054
namteH napisał(a):
Jeśli masz wątpliwości to infolinia citi działa chyba dość dobrze :)

W przeciwieństwie do kontaktu z bankiem poprzez platformę on-line którą preferuje własnie sam bank. Na 5 wiadomosci, dostałem jedną odpowiedź. Pytanie dotyczyło zwiększenia linii kredytowej, reakcja była natychmiastowa ;)

#1363 PostWysłany: 30 Mar 2016 20:49 

Bankers napisał(a):
namteH napisał(a):
Jeśli masz wątpliwości to infolinia citi działa chyba dość dobrze :)

Pytanie dotyczyło zwiększenia linii kredytowej, reakcja była natychmiastowa ;)

Jesli dokonałeś rezerwacji, powiedzmy 2 marca a 5- tego było rozliczenie transakcji za płatność, to Twój okres rozliczeniowy samej KK przypada na 5-7 dzień każdego miesiąca, skoro musisz uregulować kwotę na 1 kwietnia. Tak działa system KK przeważnie w każdym banku.Jesli tą kwotę spłaciłeś przed tym okresem rozliczeniowym to do następnego rozliczenia za miesiąc masz saldo 0
Nawet jak pisze jakaś kwota do zapłaty po tym terminie ,nie musisz płacić.

Jesli chodzi o rozliczenie walut egzotycznych z kart na PLN to jest to tak: np. 1000 rupi = 100 USD=80 EUR= 300zł
Za każdą transakcję jest spred, największy właśnie z tych walut. To tak jak w kantorze za 100 EUR jest różnica ok 10 zł to za 2600 koron czeskich już ok 30 zł ale to też 100EUR. Banki stosują wyższy spred i na takie waluty jak rupie wynosi on ponad 40 zł na 100 USD
Po tych wszystkich rozliczeniach banki od wyliczonych złotówek pobierają jeszcze prowizję za przewalutowanie ok 2 i więcej %

Jak hotel odmrozi Ci pobraną kwotę już rozliczoną to stracisz te ponad 200 zł co bank pobrał więcej i bedziesz na tyle miał plus na saldzie KK. Jeśli póżniej wybierzesz sobie te swoje pieniądze z dodatniego już salda to jeszcze potrącą 2% za przelew.
Nie rozliczone kwoty z blokad KK, te z prowizjami i innymi opłatami banki oddają w całości.

Ostatnio edytowany przez Anonymous, 30 Mar 2016 21:00, edytowano w sumie 1 raz
 PM off
Bankers lubi ten post.
Bankers uważa post za pomocny.

#1364 PostWysłany: 30 Mar 2016 20:56 

W Citi to akurat ta prowizja wynosi teraz 5,8%. Rozbój w biały dzień.
 Profil Relacje PM off  

#1365 PostWysłany: 31 Mar 2016 12:22 

Czyli jak/czym najlepiej dokonywać rezerwacji hoteli, by nie ponosić aż tak dużych dodatkowych kosztów ? Przyznam szczerze, że liczyłem na jakąs "prowizję" banku, ale nie na kwotę 250 zł.

#1366 PostWysłany: 31 Mar 2016 12:29 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@Bankers
karta w tej samej walucie co waluta hotelu :)

#1367 PostWysłany: 31 Mar 2016 12:38 

Loty: 191
Kilometry: 627 645
niebieski
Klepiesz hotel na 2-3 dni i dopiero na miejscu przedluzasz jak fajny. Jak nie ten to inny. Zawsze jest wybor. Poza tym co za frajda siedziec 2 tyg w jednym hotelu?
 Profil Relacje PM off  

#1368 PostWysłany: 31 Mar 2016 12:44 
Awatar użytkownika

Loty: 283
Kilometry: 579 248
niebieski
Rozejrzyj się po forum, masz cały temat poświęcony kartom dla podróżników oraz kilka tematów o poszczególnych kartach (np Raiffeisen Wizz, któram ma obecnie najkorzystniejsze przewalutowania, albo karty walutowe)
 Profil Relacje PM off
Bankers uważa post za pomocny.

#1369 PostWysłany: 31 Mar 2016 13:05 

Kian napisał(a):
Klepiesz hotel na 2-3 dni i dopiero na miejscu przedluzasz jak fajny. Jak nie ten to inny. Zawsze jest wybor. Poza tym co za frajda siedziec 2 tyg w jednym hotelu?

Gdzie ja napisałem, że spędzimy 2 tygodnie w jednym hotelu ?

#1370 PostWysłany: 31 Mar 2016 13:12 

Loty: 191
Kilometry: 627 645
niebieski
3200 to raczej nie zaplaciles za 5 dni
poza tym wybrales hotel ktory kosztuje 150zl /doba
 Profil Relacje PM off  

#1371 PostWysłany: 05 Kwi 2016 16:41 

Loty: 35
Kilometry: 107 187
niebieski
Witam,
czy jak przy rezerwacji podam niepoprawny kod CVV (walidacja przechodzi) to hotel ma jakąkolwiek możliwość weryfikacji tego do momentu próby pobrania środków z mojego konta?
Inna sprawa, mam kartę w Alior Kantor Walutowy. Czy hotel mając poprawny kod może zrobić mi debet? Powiedzmy mam 0 zł na koncie, a oni będą próbowali ściągnąć pieniadze. Czy w takim wypadku płatność zostanie odrzucona? W Aliorze kartę można też zablokować, ale nie zastrzegać. Czy możliwe jest pobranie jakiejkolwiek płatności z zastrzeżonej karty płatniczej? Dzięki za informacje. Lecę do Namibii i tam większość rezerwacji odbywa się za pomocą podawania numeru karty i kodu CVV.

#1372 PostWysłany: 05 Kwi 2016 16:59 

srebrny
Nie ma mozliwosci sprawdzenia bez proby zablokowania sr.
Nie ma tez mozliwosci zrobienia debetu, jest natomiast mozliwosc dochodzenia naleznsci przez hotelarza, rowniez z zastrzezonej karty.
 Profil Relacje PM off  

#1373 PostWysłany: 05 Kwi 2016 17:01 

srebrny
@luc4s 1.Nie 2.Jeżeli masz limit debetowy to tak,w innym razie transakcja powinna zostać odrzucona.3.Wg. regulaminu nie.
 Profil Relacje PM off  

#1374 PostWysłany: 05 Kwi 2016 18:39 

Loty: 35
Kilometry: 107 187
niebieski
Dzięki za odpowiedzi. Nie mam zamiaru nikogo oszukać, bardziej się boję, że ja zostanę oszukany, więc o dochodzenie przez hotel się nie martwię. Czyli moge bez obaw podawać nieprawdziwy CVV. Zawsze powiem, że się pomyliłem, jeżeli z tego powodu byłyby jakieś problemy.

#1375 PostWysłany: 06 Kwi 2016 14:23 
Awatar użytkownika

Loty: 127
Kilometry: 182 849
niebieski
Kilka dni temu zarezerwowałam za pośrednictwem Booking noclegi w Barcelonie. Do potwierdzenia rezerwacji był potrzebny sam numer karty, wraz z jej datami ważności. Kodu CVV nie podawałam do potwierdzenia tej rezerwacji, nie było go nawet na formatce :D . Podejrzewam, że Booking czy hotel w ten sposób sprawdza tylko czy rezerwacja nie jest całkowicie fikcyjna np. czy dzieciaki nie robią sobie żartów.
Przy okazji zastanawiam się jak by wyglądała kwestia ściągnięcia opłaty za anulowanie tej mojej rezerwacji, gdybym się np. nie stawiła w hotelu - ma on wtedy prawo obciążyć mnie kosztami jednej doby hotelowej. A jak Booking ma to zrobić jeśli nie zna kodu CVV do mojej karty, gdyż płatność za noclegi mam uiścić na miejscu?
 Profil Relacje PM off  

#1376 PostWysłany: 06 Kwi 2016 14:55 
Awatar użytkownika

niebieski
Booking.com nigdy nie pobiera żadnych opłat od klientów.
Przekazuje jedynie dane karty do hotelu.
Tak więc jedynie hotel może preautoryzować czy obciążać kartę.
Jeśli nie ma numeru PIN to teoretycznie wciąż może próbować obciążenia metodą telefoniczną/korespondencyjną (czy jakoś tak podobnie się to nazywa), ale w praktyce oznacza raczej, że hotel nie ma zamiaru niczego z tym robić.
Zgłosi do booking NOSHOW (żeby nie płacić prowizji od niewykonanej usługi) a booking poinformuje Cię o tym mailowo i tyle.
 Profil Relacje PM off
Cicha_Woda uważa post za pomocny.

#1377 PostWysłany: 06 Kwi 2016 15:39 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Mnie zdarzyło się ostatnio już dwa razy, że hotel chciał preautoryzować kartę na założone rezerwacje, które były z opcją płacenia na miejscu w hotelu, i obie miały możliwość darmowej rezygnacji.
I w obu przypadkach miałam niewystarczające środki na KK. W pierwszym przypadku anulowałam rezerwację. W drugim przypadku zależało mi na tej rezerwacji, ale nie pozwolono mi obejść ten procedury i nakazano mi podać dane innej karty lub zapłacić całość należności za hotel na konto bankowe.
Cicha_Woda lubi ten post.

#1378 PostWysłany: 11 Kwi 2016 18:49 

Loty: 38
Kilometry: 72 453
niebieski
Dostałam maila z hostelu, że mają overbooking i proponują mi do wyboru dwie inne lokalizacje swoich obiektów, które z racji dużej odległości od centrum i niskich ocen są dla mnie nie do zaakceptowania i różnią się sporo od pierwotnie wybranego hostelu. Czy Waszym zdaniem warto pisać do Booking, żeby coś zaradzili? Chodzi mi o zagwarantowanie lepszego miejsca niż propozycje hostelu. Czy też raczej uznają, że hostel się wywiązał z umowy proponując inne miejsca?
 Profil Relacje PM off  

#1379 PostWysłany: 11 Kwi 2016 18:51 

srebrny
Oczywiscie, pisz od razu do bookingu.
 Profil Relacje PM off
Kasia111 uważa post za pomocny.

#1380 PostWysłany: 11 Kwi 2016 18:58 

Loty: 38
Kilometry: 72 453
niebieski
Napisałam, dam znać, jak rozwinie się sytuacja.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6258 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72 ... 313  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości