Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Do Chin bez wizy:
- BJS i PVG 144h
- nie można opuszczać miasta transferowego
- na lotnisku trzeba udokumentować swoją dalszą podróż do kraju trzeciego
- możemy zmieniać lotniska w obrębie danego miasta
- podróż nie musi być na jednym bilecie
Wyjątki:
- możemy opuścić miasto tranzytowe np. koleją (potwierdzone wcześniej na bilecie) ale w ciągu 24h od lądowania musimy opuścić granicę Chin np udać się do HKG.
- możliwy jest transfer bez wizy tylko w jednym mieście w Chinach przykład:
Po przylocie do PVG w ciągu 144h wylatujemy BEZPOŚREDNIO poza granicę Chin do kraju trzeciego, nie ma możliwości żeby po odbytym stopoverze polecieć sobie do NRT przez np. BJS.
- możliwy jest transfer przez kilka lotnisk w Chinach ale wtedy musimy opuścić kraj w ciągu 24h
Przykład: WAW-(BJS-PVG)-NRT od przylotu do BJS i wylotu z PVG nie może minąć więcej niż 24h gdyż oba lotniska są w Chinach
- transfer bez wizy jest możliwy w dwie strony np. WAW-PVG 144h- NRT - PVG 144h - WAW
Chińczycy znajdą dobrze te przepisy. Nie ma możliwości wydłużenia tranzytu nawet o godz. Umieją liczyć i jeżeli przekroczycie czas tranzytu będziecie zmuszeni opuścić Chiny. Najczęściej każą kupić bilet do HKG. Błagania nie pomogą.

Krótka instrukcja jak zdobyć wizę
bezwizowy-tranzyt-w-chinach-72-144h-bez-wizy,1135,32620?start=500#p1067859

Dzięki @macq91 @apocalipse

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 1019 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 51  Następna
Autor Wiadomość
#821 PostWysłany: 20 Kwi 2023 15:38 

platynowy
Chińskie służby imigracyjne chyba od zawsze były bardzo podejrzliwe co do pieczątek z Turcji. Takie wpisy pojawiają się w internecie odkąd pamiętam i tutaj Covid raczej nic nie zmienił.
 Profil Relacje PM off  

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
#822 PostWysłany: 21 Kwi 2023 18:17 

Z tego co tutaj czytam to raczej nie ma co ryzykować bez testu LHR-CAN-SYD i z powrotem? Szkoda, bo ceny mają dobre...
 Profil Relacje PM off  

#823 PostWysłany: 21 Kwi 2023 18:36 

Przecież kilka osób bez problemu bez wyjścia z lotniska poleciało bez testu.

Pytanie jest tylko jak ktoś chce wyjść z lotniska co wtedy.

AirChina deklaruje, ze tranzyt bez wyjścia to brak testu nie ma problemu.
 Profil Relacje PM off  

#824 PostWysłany: 23 Kwi 2023 09:26 

Loty: 115
Kilometry: 138 119
niebieski
Info ode mnie:
Visa 144h musisz pokazać wydrukowany test.
Co do pieczątek z Turcji to ja mam ich sporo i do tego wizę też. Nikt nie zwrócił na to uwagi.
 Profil Relacje PM off
JaLaTam17 lubi ten post.

#825 PostWysłany: 23 Kwi 2023 11:58 

spejson911 napisał(a):
Info ode mnie:
Visa 144h musisz pokazać wydrukowany test.
Co do pieczątek z Turcji to ja mam ich sporo i do tego wizę też. Nikt nie zwrócił na to uwagi.

Prosili o jakiś konkretny test? Mówisz o procedurze przed lotem czy na lotnisku (w Pekinie?). Czytali kody qr czy tylko patrzyli na wynik?
 Profil Relacje PM off  

#826 PostWysłany: 23 Kwi 2023 17:52 

Loty: 115
Kilometry: 138 119
niebieski
Pcr wydruk. Jak masz tranzyt to w waw nie sprawdzają. Ale jak chcesz w Pekinie to musisz to mieć i czytają.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#827 PostWysłany: 23 Kwi 2023 18:23 

Kurczaki. Czyli jednak bez testu nie da rady wyjść z lotniska. No to wydam te 200 zł chyba na test bo niecodziennie się ma przesiadkę w Pekinie ...
 Profil Relacje PM off  

#828 PostWysłany: 24 Kwi 2023 10:59 

Hej, troche z boku pytanie aczkolwiek również haczy o tranzyt w Pekinie - kupiłem bilety od Air China na trase WAW-PEK-TPE a w drugą strone HKG-PEK-WAW, pomiedzy Taipei a Hong Kongiem planuje kilka dni w Bangkoku - co do pytania: czy ktoś wie czy są jakieś wymagania co do wylotu z Hong Kongu (test?) do Warszawy z tranzytem w Pekinie? Nie jestem pewien ale gdzieś coś jakiś czas temu obiło mi się o oczy, że jeśli byłeś krócej w Hong Kongu niż 7dni a wlatujesz do Chin to musisz mieć wynik testu? W moim przypadku to tylko tranzyt w PEK a nie lot docelowy do Chin ale w sumie mam jakieś wątpliwości w głowie a agenci na lotnisku też różni...
 Profil Relacje PM off  

#829 PostWysłany: 24 Kwi 2023 12:38 

srebrny
Dobrze myślę, że jeśli ktoś kupi lot RT DE-Szanghaj na 2 tygodnie, to może być po kilka dni w Szanghaju, jeśli w środku pobytu, wyleci z niego do innego kraju?
Skoro tranzyt nie musi być na jednym bilecie, to... 🤔
 Profil Relacje PM off  

#830 PostWysłany: 24 Kwi 2023 12:43 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Będziesz musiał kupić także jakiś lot PVG - Ex China - PVG żeby dostać darmową wizę.
 Profil Relacje PM off
jacek96 lubi ten post.

#831 PostWysłany: 24 Kwi 2023 13:29 

srebrny
No właśnie tak myślę.
W takim razie, nie jest trudno obejść obowiązek wizowy.
 Profil Relacje PM off  

#832 PostWysłany: 24 Kwi 2023 14:06 

platynowy
"Obejść" może mieć różne znaczenia dla różnych osób. Jak chcesz spędzić 1-2 nocki w dużym chińskim mieście w którym będziesz się przesiadał - i znajdziesz sobie bilet w rozsądnej cenie do państwa trzeciego (musi być bezpośredni lot za granicę), to można w ten sposób obejść wymóg wykupywania wizy.
Jak chcesz trochę bardziej zwiedzić Chiny - to nie da rady, bo masz bardzo ograniczone okienko czasowe + na tych wizach 72/144h nie wolno Ci opuścić miasta(ew. +okolic) do którego przyleciałeś.
 Profil Relacje PM off
jacek96 lubi ten post.

#833 PostWysłany: 02 Maj 2023 10:37 

Dzień dobry, czy ktoś się orientuję czy będąc w tranzycie na lotnisku w Szanghaju można obecnie wyjść bez konieczności robienia testu żeby pozwiedzać miasto przez kilka godzin? Z dostępnych informacji można skorzystać z wizy 24h ale nigdzie nie ma informacji o testach poza tym że przy normalnej wizie można mieć antygenowy zamiast pcr od 30 kwietnia. Dziękuję
 Profil Relacje PM off  

#834 PostWysłany: 09 Maj 2023 16:29 

Kwestia tranzytu bezwizowego sprawdzona ostatnio dwukrotnie i w dwóch różnych lotniskach:

1) Szanghaj 28.04 - po przylocie na początku nikt nie wiedział o co nam chodzi a po wspomnieniu o tym, że nie mamy wizy robią wielkie oczy ale po pokazaniu na znak 24h/144h transfer visa kolejnej już osobie odysłanej do nas w końcu znajduje się ktoś rozgarnięty i załatwia nam wizy na 24h. Musieliśmy pokazać test PCR, rezerwację w hotelu i rezerwację na następny lot. Mieliśmy 18h przesiadki.
Całość od wyjścia z samolotu do odebrania bagażu około 2h wyszło ale przede wszystkim to zeszło na znalezieniu osoby do sprawdzenia nam dokumentów.

2) Pekin 04.05 - tutaj dużo szybciej ale na początku też nikt nie wiedział o co chodzi i dopiero po przetłumaczeniu wielkiego napisu "24h/144h transfer visa" na chiński szybko znaleźli kogoś do wbicia nam wizy. Sprawdzali tylko potwierdzenie hotelu i rezerwację na następny lot. Nie pytali o testy. Dostaliśmy 144h wizę a na miejscu byliśmy 3 dni zwiedzajac Pekin i okolice oraz robiąc zakupy. Za nami były jeszcze 4 osoby (wszyscy z Polski a lot był z Tajwanu), którzy, z tego co wnioskuję po obserwacji (nie widziałem ich później stojąc pół godziny w kolejce do sprawdzenia paszportów) nie dostali wizy. Z tego co się wczesniej od nich dowiedziałem to mieli tylko 9h przesiadki a wiza przeznawana jest tylko powyżej 12h layoveru.
45 minut trwała cała procedura.

Pomimo wcześniejszych obaw poszło dość gładko i śmiało można korzystać z tej opcji i planować kilkudniowe pobyty w Chinach po drodze dalej.
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#835 PostWysłany: 18 Maj 2023 09:27 

Loty: 105
Kilometry: 230 160
Ma ktoś jeszcze jakieś doświadczania w ostatnim czasie z Pekinu?

Nie potrawie znaleźć nigdzie informacji o której pisze @Megasnake dot. wymogu min 12h layovera dla Transit Visa. Mam 11h przesiadki i zastanawiam się czy mnie odstrzelą czy jednak wpuszczą ;)
 Profil Relacje PM off  

#836 PostWysłany: 18 Maj 2023 10:55 

Wracałam z Seulu przez Pekin do Polski 9 maja. Przesiadka miała trwać 12h, ale zmieniono godzinę wylotu, więc wyszło 11h. Po wyjściu z samolotu skanowanie odcisków palców w maszynach, potem w kolejnych potwierdzenie wypełnienia deklaracji zdrowia. Obsługa lotniska nie miała pojęcia o tymczasowych wizach, na szczęście łatwo zlokalizować stanowisko. Kolejki nie było, ale po chwili zebrało się około 15 osób, różnych narodowości. Wypełniliśmy arrival card i ... nikt z wnioskujących nie dostał wizy, nawet Rosjanie. Na grzeczne pytanie dlaczego, celniczka tylko powtarzała no visa, no visa, więc nie mam pewności, że powodem była zbyt krótka przesiadka.
Tak więc po raz kolejny wylądowaliśmy na trasferach.
I uwaga, otwarte są tylko 2 sklepy nieduże z drogimi alkoholami i papierosami, 2 z kosmetykami i tyle. 24h działa mały Sturbuks, a od 10-16 KFC z 7 pozycjami w menu z czego 4 to napoje.
Są automaty z przekąskami i napojami w bardzo niskich cenach, ale trzeba mieć chińską walutę, bo czytniki kart nie są aktywne. Chińczycy płacą telefonem przez WePay lub AliPay, reszta ma problem. Niby są kantory, ale ani przy pierwszej przesiadce, ani przy drugiej nie były czynne.
Ludzie robili awantury przy stanowisku informacji jak to możliwe na jednym z największych lotnisk.
Sytuację ratują trochę poidełka z wodą. My mielismy swój prowiant bo już wiedzieliśmy czego się spodziewać.
Przynajmniej nie brakowało miejsca do spania, duży terminal, mało ludzi.
Prawdopodobnie po zniesieniu testów, jak będzie przybywać podróżnych otworzy się wiecej sklepów.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#837 PostWysłany: 19 Maj 2023 15:36 

Tutaj moje doświadczenia z lotów przez Chiny w ostatnim miesiącu.

Pierwsza przesiadka 15h - ta sama sytuacja co @Moniik no visa za pierwszym razem i koszmarne 15h na terminalu ze Starbucksem i KFC oraz automatami na WeChat. Oficerowi sa niewzruszeni i podejście do nich z różnych stron terminala nic nie dało - nie dają takich wiz.

Druga przesiadka 17h- zaczęło się tak samo tym razem Anglik przed nami zaczął dopytywać i padło słowo klucz "wiza 144h". Babka zadzwoniła do kogoś ... i dostał. Potem przyszła druga do okienka i zaczęła przekonywać ludzi ze żadnych wiz nie wydają, ale jak padało słowo 144h i argument ze tamten z przodu dostał to wszyscy dostali koniec końców. Wszyscy byli na mniej niż 24h i wizy 24h nikt nie dostał, a 144h wszyscy. Nie wiem czy to jakieś słowo klucz, ale zadziałało. Potem deklaracje zdrowia, długa kolejka na imigrację, wyjście z terminali, transfer do miasta i kilka godzin zwiedzania. Nie jest to takie proste logistycznie, szczególnie jak nie macie WeChat/Alipay. Nie wejdziecie bez rezerwacji na ten słynny plac i aplikacji WeChat, nigdzie nie można zapłacić karta w Chinach, tylko te aplikacje i gotówka. Potem uwaga - ostatni pociąg Airport Express do miasta 22:30. Spokojnie trzeba liczyć 3h od momentu wyładowania do dostania się do centrum i wybrania gotówki.

Generalnie, mam zupełnie inna opinie od @Megasnake i radzę wszystkim ostrożnie podchodzić do możliwości zwiedzania Pekinu na przesiadce. Tych wiz tranzytowych odmawiali juz przed COVIDEM. Jak zostajecie na tym terminalu to nie jest kolorowo. Na 1 locie podobno Polacy mieli jakaś przepustkę z ambasady i powiedzieli, ze oni jej nie uhonorują, także nikt tutaj nie będzie się z wami cackał. Razem ze mną powyższe historie przeżyło kilkanaście Polaków (pewnie część osób z tego forum) i całość procedury wyglada jak opinia leadera na dany dzień czy turyści wchodzą dzisiaj czy nie. Testy COVID nie były sprawdzane.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#838 PostWysłany: 23 Maj 2023 18:32 
Awatar użytkownika

Loty: 807
Kilometry: 1 954 890
srebrny
Latał ktoś w ostatnim czasie przez Guangzhou i ma informacje o możliwości bezwizowego tranzytu z wyjściem do miasta na kilka godzin? Chciałbym wziąć lot z dłuższą przesiadką, ale nie wiem czy jest to obecnie do zrobienia oraz czy wymagają jakieś testy COVIDowe (ich strona mówi że tak).

#839 PostWysłany: 09 Cze 2023 02:25 

Czy wizę można otrzymać też na przejściu granicznym HK > Shenzhen? Lecę do HK i chętnie zahaczyłbym o Shenzhen i okolicę. I drugie pytanie, czy przy wizie 144h można kupić po prostu 'pusty' bilet z Chin do innego kraju i nie polecieć? Chciałbym skorzystać z wizy żeby zwiedzić Shenzhen i okolicę w 3-4 dni i wrócić do HK przejściem lądowym.
 Profil Relacje PM off  

#840 PostWysłany: 09 Cze 2023 02:58 

srebrny
Tydzień temu w Pekinie odmówiono wizy mojej koleżance przy 7h przesiadce stwierdzając że to za mało czasu na przesiadkę. Nie pomogła rozmowa z jej chińską koleżanką czekającą na lotnisku.

Na lotnisku w części międzynarodowej prawie wszystko zamknięte , otwarty jedynie zapchany po brzegi Starbucks.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 1019 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 51  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość