Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Do Chin bez wizy:
- BJS i PVG 144h
- nie można opuszczać miasta transferowego
- na lotnisku trzeba udokumentować swoją dalszą podróż do kraju trzeciego
- możemy zmieniać lotniska w obrębie danego miasta
- podróż nie musi być na jednym bilecie
Wyjątki:
- możemy opuścić miasto tranzytowe np. koleją (potwierdzone wcześniej na bilecie) ale w ciągu 24h od lądowania musimy opuścić granicę Chin np udać się do HKG.
- możliwy jest transfer bez wizy tylko w jednym mieście w Chinach przykład:
Po przylocie do PVG w ciągu 144h wylatujemy BEZPOŚREDNIO poza granicę Chin do kraju trzeciego, nie ma możliwości żeby po odbytym stopoverze polecieć sobie do NRT przez np. BJS.
- możliwy jest transfer przez kilka lotnisk w Chinach ale wtedy musimy opuścić kraj w ciągu 24h
Przykład: WAW-(BJS-PVG)-NRT od przylotu do BJS i wylotu z PVG nie może minąć więcej niż 24h gdyż oba lotniska są w Chinach
- transfer bez wizy jest możliwy w dwie strony np. WAW-PVG 144h- NRT - PVG 144h - WAW
Chińczycy znajdą dobrze te przepisy. Nie ma możliwości wydłużenia tranzytu nawet o godz. Umieją liczyć i jeżeli przekroczycie czas tranzytu będziecie zmuszeni opuścić Chiny. Najczęściej każą kupić bilet do HKG. Błagania nie pomogą.

Krótka instrukcja jak zdobyć wizę
bezwizowy-tranzyt-w-chinach-72-144h-bez-wizy,1135,32620?start=500#p1067859

Dzięki @macq91 @apocalipse

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 1019 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 51  Następna
Autor Wiadomość
#781 PostWysłany: 06 Kwi 2023 12:43 

Potwierdzilem z AirChina przez e-mail oraz bezposrednio przy check in z ich agentami na lotnisku Chopina - przy tranzycie NIE trzeba testu. Jezeli zapytalem co z wyjsciem z lotniska i testem to mowili ze trzeba test, ale nie precyzowali czy przed wylotem czy na lotnisku w Pekinie mozna zrobic i wyjsc.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
#782 PostWysłany: 06 Kwi 2023 14:44 

Jak zwykle partyzantka, zależy na kogo trafisz. Odpowiedź sprzed 2 dni od AirChina:
"Regarding your inquiry, we're afraid you have to take a PCR test before boarding, whereby the time you take the test or the result is issued must before 48 hours before scheduled departure time, since it's necessary for boarding the first flight and for the immigration in Taiwan."

Pytanie dotyczyły tranzytu w Pekinie. Docelowo Tajwan, ale żeby było ciekawiej tam nie wymagają testów...
 Profil Relacje PM off  

#783 PostWysłany: 07 Kwi 2023 10:06 

Zalezy tez od kogo email z AirChina. Z polskiego biura piszą o braku testu, a z biur zagranicznych o PCR. W każdym razie jak ktoś pokona ta trasę to będę wdzięczny za raport z podroży.
 Profil Relacje PM off  

#784 PostWysłany: 07 Kwi 2023 10:38 

Za parę godzin lecę i przetestuję. Dam znać gdy będę już po drugim locie.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#785 PostWysłany: 08 Kwi 2023 15:19 

@lolul i jak Ci poszło?
 Profil Relacje PM off
oskiboski lubi ten post.

#786 PostWysłany: 08 Kwi 2023 18:12 

Pierwsze pół tajwańskiego dnia już za mną:D

Loty AirChina.
W PL podałem tylko paszport, przeszło bardzo gładko. Obsługa między sobą tylko potwierdzała brak wymogu testu w tranzycie.
Tranzyt w Pekinie równie prosto i gładko, praktycznie pusty terminal, po drodze tylko jedna kontrola bezpieczeństwa.
Na pokładzie lotu do Tajpej rozdano niewielkie karteczki imigracyjne do wypenienia i podania razem z paszportem. To wszystko.

Pierwszy samolot wypełniony w 25%, drugi z 15%. Na dłuższym locie do Pekinu podali dwa dobre posiłki, na krótszym do Tajpej jeszcze kolejny.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
6 ludzi uważa post za pomocny.

#787 PostWysłany: 08 Kwi 2023 19:49 

Czyli tranzyt potwierdzony na lotnisku bez testu.

Teraz pytanie co z krótkim wyjściem na miasto i tranzytem. Czy przed lotem trzeba zrobić PCR/antygen czy bez testu nawet można wyjść na miasto na kilka godzin.
 Profil Relacje PM off  

#788 PostWysłany: 08 Kwi 2023 20:01 
Awatar użytkownika

lolul napisał(a):
Loty AirChina.
W PL podałem tylko paszport, przeszło bardzo gładko. Obsługa między sobą tylko potwierdzała brak wymogu testu w tranzycie. Tranzyt w Pekinie równie prosto i gładko, [...] Na pokładzie lotu do Tajpej rozdano niewielkie karteczki imigracyjne do wypenienia i podania razem z paszportem. To wszystko.
@lolul To bardzo pomocne, co piszesz. Dzięki za te informacje. Właśnie też planuję lot do TPE i zauważyłem, że CA ma dobre cenowo oferty. Wczoraj zadałem im mailem pytanie o te testy przy tranzycie w PEK i dostałem odpowiedź, że jest wymagany test do 48h przed odlotem, a do tego zgłoszenie przez aplikację bądź stronę https://htdecl.chinaport.gov.cn/ - czyli właściwie takie same zasady, jak gdybym leciał do Chin. Timatic też nie wspomina o żadnych wyjątkach.

Mimo wszystko dobrze byłoby mieć jakąś podkładkę do wydrukowania z oficjalnego źródła, że test nie jest wymagany, ale nic takiego nie udało mi się uzyskać. Czy byłeś przygotowany na sytuację, że przy odprawie w WAW mogą zażądać wyniku testu? Sam test jest ew. do załatwienia na lotnisku: https://www.lotnisko-chopina.pl/pl/testy-covid-19.html w 1h - oczywiście za odpowiednią cenę, więc to ostateczność. Czy miałeś może ze sobą wynik jakiegoś testu zrobionego gdzie indziej, na wszelki wypadek?
 Profil Relacje PM off  

#789 PostWysłany: 08 Kwi 2023 20:25 

@Nosacz

Pisałeś do polskiego biura AirChina (poland@airchina.com)? W przypadku innych biur AirChina odpisywali mi ze test, ale tutaj na infolinii czy email zawsze mówili brak testu.
 Profil Relacje PM off
Nosacz uważa post za pomocny.

#790 PostWysłany: 08 Kwi 2023 20:51 
Awatar użytkownika

JaLaTam17 napisał(a):
Pisałeś do polskiego biura AirChina (poland@airchina.com)?
Wow... nie wiedziałem, że istnieje taki adres ani nawet że jest polskie biuro. Nie spodziewałem się, bo polskiej strony dalej chyba nie ma?

Pisałem na ca-europe@airchina.com wzięty z https://www.airchina.de/DE/CN/contact-us/call-center/

Teraz znalazłem inną stronę, na której faktycznie są wszystkie biura i więcej e-maili: https://www.airchina.com.cn/en/contact_ ... pean.shtml

Napisałem jeszcze (wcześniej) do chińskiego konsulatu, ale wątpię, czy się doczekam odpowiedzi (na pewno nie w święta).

Odpowiedź z tego adresu poland@ przyszła po polsku? Dobrze byłoby mieć coś po chińsku lub angielsku gdyby się czepiali w PEK. A najlepiej odsyłacz do oficjalnej strony typu https://www.nia.gov.cn/ gdzie byłoby to potwierdzone. Bez tego wolałbym mieć jakiś plan B jeśli jednak zażądają testu.

Póki co Timatic:
Załącznik:
Timatic CN 2023-04-09.png
Timatic CN 2023-04-09.png [ 55.88 KiB | Obejrzany 3921 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#791 PostWysłany: 09 Kwi 2023 02:28 

Nosacz napisał(a):
Sam test jest ew. do załatwienia na lotnisku: https://www.lotnisko-chopina.pl/pl/testy-covid-19.html w 1h - oczywiście za odpowiednią cenę, więc to ostateczność. Czy miałeś może ze sobą wynik jakiegoś testu zrobionego gdzie indziej, na wszelki wypadek?

Postawiłem na takie właśnie awaryjne lotniskowe rozwiązanie.
 Profil Relacje PM off
Nosacz lubi ten post.
Nosacz uważa post za pomocny.

#792 PostWysłany: 10 Kwi 2023 09:23 

Ja się kontaktowałem z AirChina po angielsku i jak ktoś potrzebuje na tranzyt podkładki to można maila sobie wydrukować.

Będę wdzięczny za info czy urzędnicy na lotnisku pytają o testy na kontroli paszportowej przy transit visa jak ktoś będzie przejazdem przez Chiny.
 Profil Relacje PM off  

#793 PostWysłany: 10 Kwi 2023 09:36 

platynowy
Agenci handlingowi (czyli osoby które ostatecznie decydują o tym, czy polecisz) korzystają chyba wyłącznie z TIMATIC-a aby ustalić jakie musisz spełnić wymagania.

A TIMATIC w tej chwili mówi tak (zaczerpnięte ze stronki EK)

Cytuj:
Passengers entering or transiting through China (People's Rep.) must have a printed negative COVID-19 NAAT, PCR or RT-PCR test taken at most 48 hours before departure from the first embarkation point.
The test certificate must be in English or the official language of the departure country.

Information: If passengers arrive on a direct flight from Brunei Darussalam, Cambodia, Denmark, Egypt, France, Georgia, Greece, Hungary, Indonesia, Iran, Italy, Kenya, Lao People's Dem. Rep., Maldives, Malaysia, Mongolia, Nepal, New Zealand, Philippines, Singapore, South Africa, Spain, Sri Lanka, Switzerland, Tanzania, Thailand, United Arab Emirates or Viet Nam, rapid antigen test (including home testing kit) is also accepted and airlines are not required to check the test result.

Exception: This does not apply to passengers younger than 3 years. Information: This does not apply to passengers arriving on a direct flight from Macao (SAR China). Information: This does not apply to passengers younger than 4 years arriving on a direct flight from Hong Kong (SAR China). Information: This does not apply to passengers arriving from Hong Kong (SAR China) who in the past 7 days have only been in China (People's Rep.), Hong Kong (SAR China) and Macao (SAR China).

Jeśli wylatujemy do China na bezpośrednim locie z jednego z wymienionych państw wystarcza samodzielnie zrobiony test antygenowy i linie loniczne nie muszą tego sprawdzać. We wszystkich innych wypadkach wymagany jest test PCR i (zakładam że) linię mają go sprawdzać. Na liście nie ma Polski.

Ryzyko stawienia się w WAW bez testu oceniłbym na podstawie tego na raczej wysokie. Ale doświadczenia kolegi JaLaTam17 wskazują na co innego :)
@JaLaTam17 dasz znać również jak to będzie wyglądało na twoim locie powrotnym? (nie wiem skąd będziesz wracał, czy z państwa które jest na liście wyjątków czy nie, i czy tam też masz upatrzoną opcje koła ratunkowego w postaci jakiegoś szybkiego testu RT-PCR jeśli pójdzie nie tak na odprawie?)
 Profil Relacje PM off
tunczaj lubi ten post.

#794 PostWysłany: 10 Kwi 2023 12:14 
Awatar użytkownika

JaLaTam17 napisał(a):
Ja się kontaktowałem z AirChina po angielsku i jak ktoś potrzebuje na tranzyt podkładki to można maila sobie wydrukować.
Chętnie bym zobaczył tego maila, jeśli nie masz nic przeciwko. Na moje pytanie (po chińsku) dostałem odpowiedź, że potrzebny jest test i rejestracja (czyli jak w Timatic).
JaLaTam17 napisał(a):
Będę wdzięczny za info czy urzędnicy na lotnisku pytają o testy na kontroli paszportowej przy transit visa jak ktoś będzie przejazdem przez Chiny.
Będę leciał przez PEK z CA. W przyszłym tygodniu dam znać, jak poszło.
 Profil Relacje PM off
JaLaTam17 lubi ten post.

#795 PostWysłany: 10 Kwi 2023 13:14 

Mail w załączeniu.

Lecę dopiero na koniec kwietnia, ale oczywiście dam znać jak to wyglada.

Ja co do tranzytu bez testu mam pewność, bo potwierdzenie dostałem: telefonicznie, mailowo i bezpośrednio od tych agentów na lotnisku Chopina.

Natomiast zastanawiam się, co po wylądowaniu w Pekinie i ustawieniu się w kolejce po wizę 24h. Czy oficerowie pytają o test czy olewaja sprawę - pcr czy antygen ...

Załączniki:
Screenshot 2023-04-10 at 13.03.08.png
Screenshot 2023-04-10 at 13.03.08.png [ 258.21 KiB | Obejrzany 3746 razy ]
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#796 PostWysłany: 11 Kwi 2023 19:49 

Hej!

Z racji pojawienia się połączeń Air China z Warszawy do Pekinu i w związku z tym dalszych opcji po Azji, myślałem o zakupie biletów (WAW-BKK-HKG-WAW) ALE ALE ALE z tego co zdążyłem przeczytać nawet podczas tranzytu w Pekinie muszę mieć wykonany test PCR lub RAT i wypełniony formularz https://htdecl.chinaport.gov.cn - problem w tym, że jest on mocno nieintuicyjny i wymaga podania np. adresu pobytu w Chinach, contact person, etc. Dodatkowo jak byk stoi tam "What is your COVID-19 nucleic acid test result within 48 hours before departure(only inbound passengers should fill in this item)" gdzie na stronach china embassy.gov.cn piszą o akceptowaniu również self testów (RAT).

Czy ktoś z Was miał (nie)przyjemność kontaktu z tym formularzem?
 Profil Relacje PM off  

#797 PostWysłany: 11 Kwi 2023 19:51 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

viewtopic.php?f=1135&p=1606964#p1606964

chiny-w-czasie-covid,1135,155516
 Profil Relacje PM off
Kacper Szymanski lubi ten post.

#798 PostWysłany: 11 Kwi 2023 20:40 

Też zastanawiam się nad zakupem biletów od CA i o ile lot z Warszawy z tranzytem przez Pekin z tego co wyżej wyczytałem powinien śliznąć się bez testów, to już mniej pewny jestem o lot w drugą stronę - w moim przypadku z Hong Kongu (po 4dniach tamże).
 Profil Relacje PM off  

#799 PostWysłany: 11 Kwi 2023 21:11 

@Zeus thnx

natomiast nie ma tam odpowiedzi nt. tego nieszczęsnego formularza (https://htdecl.chinaport.gov.cn/) i pól które nijak mają się do tranzytu a muszą zostać wypełnione - tak, wiem, są posty ludzi, którzy piszą, iż test i ten formularz nie są potrzebne ale oficjalny komunikat nie jest klarowny, mówi co innego i dobrze byłoby wiedzieć jak poradzić sobie z tym formularzem gdyby była tak potrzeba
 Profil Relacje PM off  

#800 PostWysłany: 11 Kwi 2023 21:20 
Awatar użytkownika

Intryga się zagęszcza. Dzwoniłem dzisiaj do biura Air China w Polsce. W rozmowie telefonicznej również dowiedziałem się, że test niepotrzebny. Podobno dostają kilka takich pytań dziennie. Powiedziano mi, że test może być potrzebny przy wylotach z innych krajów (np. Niemcy), ale z Polski - nie. Poprosiłem o potwierdzenie mailowe, ale wyszło na to, że nie mogą odpowiedzieć na mojego maila, bo go nie otrzymali (wysyłałem dzień wcześniej). Już po rozmowie jeszcze raz wysłałem maila z innego adresu. Może teraz się nie zgubi. To tyle w dzisiejszym odcinku, ciąg dalszy nastąpi...
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 1019 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 51  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość