Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 783 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 40  Następna
Autor Wiadomość
#281 PostWysłany: 19 Lut 2017 23:04 

Lucas84 napisał(a):
Swieze info.
Miasto bardzo bezpeczne, klimatyczne. Ludzie przyjazni i pomocni. Zdarzaja sie imigranci, glownie na placu przy dworcu, ale nie ma ich duzo, sa niegrozni i w poblizu zawsze sa mundurowi.
Wieczorem (po 20) na starowce i w centrum mozna przebierac w fajnych knajpkach. Kazdy powinien znalezc cos dla siebie (od street fooda, przez urokliwe, male winiarnie (w niektorych sie tanczy, choc nie ma parkietu :P) puby i pizzerie, po eleganckie restauracje. Ceny zaczynaja sie od 3 Eur za piwo, drinka, 10-12 za butelke wina.

Polecam pierogi (panzerotti) i pizze w Cibo (piazza Mercantile 29). Smacznie i tanio, miejscowi tez chetnie tam jedza. Za pizze, 4 spore pierogi i 2 piwa zaplacilismy 14 EUR. Bardzo sympatyczny wlasciciel.

Potwierdzam, ze Matera jest niesamowita!!!
Dzieki wszystkim, w tym szczegolnie autorowi watka, za cenne wskazowki

Dzięki za info. Właśnie przylecielismy do Bari. Do Matery jechałes pociągiem? Jaki koszt, czas przejazdu i ile czasu warto zarezerwować na zwiedzanie. Próbowałem załatwić transport flixbusem, ale godziny wyjazdu i przyjazdu nie pasują. Wyjazdy z Bari są później niż busy powrotne.

Co jeszcze polecasz poza Materą?

Przy okazji: autobus nr 16 z lotniska jest mocno zapchany, miejsc siedzących kilka, do centrum dojechał w ok. 35 minut, a potem jedzie okrezna trasa do dworca zatrzymując się co 200m na żądanie. Można wysiąść wcześniej jak ktoś ma mieszkanie w centrum.

Polecam kanapki Mastro Ciccio
Corso Vittorio Emanuele 21
Image

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

Hiszpańskie Costa Dorada w 3* hotelu 🏨🌊 Maj w słonecznej Katalonii za 2469 PLN 😎 Hiszpańskie Costa Dorada w 3* hotelu 🏨🌊 Maj w słonecznej Katalonii za 2469 PLN 😎
Poszukaj zorzy za kołem podbiegunowym 😍❄ Wycieczka do Tromsø za 789 PLN (loty + ⭐⭐⭐ hotel) 🏔️💙 Poszukaj zorzy za kołem podbiegunowym 😍❄ Wycieczka do Tromsø za 789 PLN (loty + ⭐⭐⭐ hotel) 🏔️💙
#282 PostWysłany: 19 Lut 2017 23:32 
Awatar użytkownika

Loty: 60
Kilometry: 76 028
niebieski
jeddite napisał(a):
Do Matery jechałes pociągiem? Jaki koszt, czas przejazdu i ile czasu warto zarezerwować na zwiedzanie.

Pociąg z Bari jedzie trochę ponad 1,5 h, przejazd niecałe 5€/osoba/w jedną stronę.
Tu znajdziesz pociągi: http://ferrovieappulolucane.it/en/

Czas na zwiedzanie - można pół dnia, można cały dzień.
 Profil Relacje PM off
jeddite lubi ten post.

#283 PostWysłany: 20 Lut 2017 01:47 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 570
Kilometry: 871 996
@‌jeddite‌ co do Matery: oczywiście można pół dnia, ale polecam zaplanować tak, żeby mieć jeden cały dzień. My przyjechaliśmy wieczorem, zrobiliśmy krótki spacer, kolację i spać. Następnego dnia od 7 rano do 13 i żałujemy, że nie mogliśmy zostać dłużej. Atrakcji i widoków znajdziesz tyle, że ten dzień spokojnie nimi wypełnisz. W sumie to już zacząłem zazdrościć :mrgreen:
Na zachętę :)

Załączniki:
9E8A7604-001.JPG
9E8A7604-001.JPG [ 199.17 KiB | Obejrzany 1775 razy ]
9E8A7584-001.JPG
9E8A7584-001.JPG [ 230.22 KiB | Obejrzany 1775 razy ]
9E8A7562-001.JPG
9E8A7562-001.JPG [ 147.83 KiB | Obejrzany 1775 razy ]

#284 PostWysłany: 20 Lut 2017 10:53 

Potwierdzam.

Oczywiście, kto co lubi, ale moim zdaniem na wycieczkę z Bari do Matery i z powrotem warto zarezerwować sobie cały dzień.
Nie jest to miejsce po którym się biega. Jest dużo chodzenia, szczególnie jeśli się przejdzie na drugą stronę kanionu (co bardzo polecam!) i warto chłonąć klimat. Można też dobrze i niedrogo zjeść.

Uważajcie jadąc pociągiem, bo czasem po drodze trzeba zmienić wagon.
 Profil Relacje PM off  

#285 PostWysłany: 23 Lut 2017 12:22 

Czy ktoś wie jak wygląda sytuacja z parkowaniem w centrum Bari?? (koszty,godziny kiedy się płaci,czy w weekendy też się płaci)
 Profil Relacje PM off  

#286 PostWysłany: 23 Lut 2017 14:54 

Miejsca na ulicy oznaczone niebieskimi liniami są płatne.
Płaci się od poniedziałku do soboty w godzinach 8.00-20.00. W niedziele parkowanie jest za darmo. Koszt: 1 Euro za godzinę.
 Profil Relacje PM off  

#287 PostWysłany: 23 Lut 2017 15:12 

niebieski
W ścisłym centrum, blisko Starego Miasta parkowanie jest droższe - płaci się 2 EUR za godzinę.

Warto też zawsze dobrze przyjrzeć się oznakowaniu, bo np. przy ulicy Corso Antonio Di Tullio (ulica okrążająca Stare Miasto od zachodu) jest taki duży parking naprzeciwko zamku. I jest płatny w określonych godzinach od poniedziałku do soboty (linie są niebieskie), natomiast poza tymi godzinami płatnymi jest "przeznaczony" tylko dla mieszkańców (z odpowiednimi identyfikatorami) - czyli nie można sobie auta zostawić na noc czy na niedzielę.
 Profil Relacje PM off  

#288 PostWysłany: 24 Lut 2017 08:31 
Awatar użytkownika

HON fly4free
forumowicze tym tematem kusili... kusili... i mnie skusili
ceny calkiem przyzwoite wiec spalilem troche punktow na 4-7/03/2017 z Katowic

Chcialbym dostac sie pociagiem z Bari do Matery w niedziele
http://www.amoitaly.com/matera/access.html
nie moge znalezc informacji o kursowaniu w niedziele
ktos? cos? wie :)
 Profil Relacje PM off  

#289 PostWysłany: 24 Lut 2017 10:17 
Awatar użytkownika

niebieski
Tak, wie, w niedzielę pociągi nie jeżdżą, zamiast nich są autobusy.
http://ferrovieappulolucane.it/en/
Wybierz 'autobus'.
 Profil Relacje PM off
correos lubi ten post.
correos uważa post za pomocny.

#290 PostWysłany: 24 Lut 2017 11:10 
Awatar użytkownika

HON fly4free
ladowanie sobota noc
komplikuje mi nieco zycie fakt, ze niedziela to kiepski dzien na przemieszczanie sie komunikacja zbiorowa /kolej/ bede bez samochodu
Te mioejscowosci chcialbym "upchnac"

niedziela - Bari, Lecce - do poludnia Bari przejazd koleja okolo poludnia do Lecce, wieczorne zwiedzanie Lecce i nocleg
poniedzialek - Brindisi, Ostuni, Monopoli - wyjazd rannym pociagiem i spacery po miasteczkach, poznym wieczor/noc przyjazd do Bari nocleg
wtorek - Alberobello, Matara - da sie to zobaczyc/zwiedzic w jeden dzien ? wylot 21.55

ewentualnie jak poprzesuwac by logistycznie lepiej to rozegrac?
 Profil Relacje PM off  

#291 PostWysłany: 24 Lut 2017 11:22 

Jak to komunikacją publiczną ogarnąć, to Ci nie pomogę , bo auto miałem wynajęte.
Ale plan widzę napięty. Brindisi bym z tego wyrzucił całkowicie. Zajrzałem. Nic ciekawego. Portowe miasto przemysłowe.
Jak starczy czasu , to lepiej Polignano a Mare dołożyć zamiast Brindisi.
Ostuni- parę godzin wystarczy.
Z tego całego planu najciekawsza jest Matera [ nie Matara, jak napisałeś ;) ] i Arbelobello. Tam sobie najwięcej czasu zarezerwuj, bo warto.
 PM off
correos lubi ten post.

#292 PostWysłany: 24 Lut 2017 11:40 
Awatar użytkownika

niebieski
Alberobello - IMHO ciekawe do zobaczenia, ale 2 godziny wystarczą w zupełności. Matera - można spokojnie zwiedzać cały dzień, ale w pół dnia najważniejsze rzeczy zobaczysz. Ciężkie do pogodzenia w jeden dzień (ale oczywiście wykonalne), bo niestety są po dwóch stronach Bari, pociąg do każdego z nich jedzie około 1,5 h.
 Profil Relacje PM off
correos lubi ten post.

#293 PostWysłany: 24 Lut 2017 14:23 

niebieski
correos napisał(a):
ladowanie sobota noc
komplikuje mi nieco zycie fakt, ze niedziela to kiepski dzien na przemieszczanie sie komunikacja zbiorowa /kolej/ bede bez samochodu
Te mioejscowosci chcialbym "upchnac"

niedziela - Bari, Lecce - do poludnia Bari przejazd koleja okolo poludnia do Lecce, wieczorne zwiedzanie Lecce i nocleg
poniedzialek - Brindisi, Ostuni, Monopoli - wyjazd rannym pociagiem i spacery po miasteczkach, poznym wieczor/noc przyjazd do Bari nocleg
wtorek - Alberobello, Matara - da sie to zobaczyc/zwiedzic w jeden dzien ? wylot 21.55

ewentualnie jak poprzesuwac by logistycznie lepiej to rozegrac?

Niestety, ale:
- niedziela wygląda ok, ale zmodyfikuj ją na korzyść Lecce
- poniedziałek wygląda ok, ale jak napisał Jacek - skreśl Brindisi, doszukaj czegoś sympatyczniejszego albo jakiś plażing
- wtorek - i tu masz problem bo obu miejsc NIE ogarniesz transportem publicznym. Dlatego proponuję Alberobello + Bari. A Matera next time
 Profil Relacje PM off
correos lubi ten post.

#294 PostWysłany: 24 Lut 2017 14:26 

Arbelobello i Matera w jeden dzień będzie ciężko, ze wzlędu na brak bezpośredniego połączenia między nimi. Ale jest wykonalne, przy wczesnym wyjeździe i dograniu pociągów przez BAri myślę że da radę.
 Profil Relacje PM off
correos lubi ten post.

#295 PostWysłany: 24 Lut 2017 14:28 

niebieski
Nie bardzo. Jak patrzyłem na optymalnie złożenie pociągów to lekko ponad 3,5h to było minimum. Zakładając 1,5h dojazd do Alberobello to gdyby nawet wyjechali o 6:00 i w A chcieli pobyć tylko 3h to najwcześniej w M będą o 14:00. Ale pośpiech jak na wyścigach
 Profil Relacje PM off
correos lubi ten post.

#296 PostWysłany: 24 Lut 2017 14:38 
Awatar użytkownika

niebieski
3 godziny na Alberobello to za dużo, a jeżeli miałby z czegoś rezygnować, to IMHO lepiej odpuścić A., a jechać do Matery.
 Profil Relacje PM off  

#297 PostWysłany: 24 Lut 2017 14:48 

To ja się podepnę pod temat jeśli można :)

Jak dojechać z lotniska do Giovinazzo? (w szczególności chodzi o hotel Ibis Styles, czy jest w pobliżu jakiś przystanek?)
 Profil Relacje PM off  

#298 PostWysłany: 24 Lut 2017 15:37 

Maciek78 napisał(a):
Nie bardzo. Jak patrzyłem na optymalnie złożenie pociągów to lekko ponad 3,5h to było minimum. Zakładając 1,5h dojazd do Alberobello to gdyby nawet wyjechali o 6:00 i w A chcieli pobyć tylko 3h to najwcześniej w M będą o 14:00. Ale pośpiech jak na wyścigach

Nie napisałam że komfortowo tylko wykonalnie. Reszta zależy już od osobistych preferencji ;)
Np. Bari-Alberobello
8.22-10.01

Alberobello-Bari
11.54-13.26

Bari-Matera
13.57-15.34

Matera-Bari
18.26-20.15 lub później
19.22-21.09
 Profil Relacje PM off  

#299 PostWysłany: 25 Lut 2017 15:40 

Ja bym zrobiła całkiem inaczej (chyba, że w te rejony w niedziele także ciężko z pociągiem). W niedziele Ostuni (max 2h) i Lecce (nocleg). Poniedziałek- Monopoli ( i/lub opcjonalnie Polignano a Mare wg mnie bardziej atrakcyjne) i Alberobello (to miejscowości które spokojnie po 2h wystarczą).Nocleg sprawdź gdzie najlepiej bo może się okazać, że z Alberobello też coś jeździ do Matery. Wtorek -Matera i powrót do Bari na lotnisko.
 Profil Relacje PM off  

#300 PostWysłany: 25 Lut 2017 20:09 

niebieski
@correos
Kusiliśmy na Materę i Polignano a Mare na tak kròtki czas.Alberobello jako atrakcja dla turystów,Ostuni ciężko z dojazdem,na Monopoli mało czasu.Na jesieni byliśmy 7 dni ichniejszą komunkiacją i daje radę,ale spokojnie,bez spiny.
Ps.
Teraz jesteśmy w Neapolu i właśnie wspominamy to co wyżej.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 783 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 40  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości