Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 753 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 38  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Andaluzja
#541 PostWysłany: 12 Maj 2018 22:04 

zdaje się że coś jest http://mynerja.com/about/nerja-bus-timetables/
 Profil Relacje PM off
fredbb uważa post za pomocny.

Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿 Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿
Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu
#542 PostWysłany: 12 Maj 2018 22:18 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 564
Kilometry: 859 408
znalazłem coś takiego http://frigilianaapartment.com/bus-time ... -to-nerja/
fredbb uważa post za pomocny.

#543 PostWysłany: 30 Maj 2018 14:49 

Witam,

Jestem studentką Turystyki i Rekreacji właśnie zaczęłam pisać pracę dyplomową na temat Andaluzji i szukam osób, które odwiedziły już ten region Hiszpanii i mogłyby wypełnić krótką ankietę (zajmie to ok. 4-5 min ). Bardzo mi na tym zależy i szczerych odpowiedziach więc jeśli ktoś by mógł to bardzo proszę o wypełnienie. Oto link do ankiety: https://goo.gl/forms/ce0fbQgO6IdeKa1D3

Pozdrawiam wszystkich !!!
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#544 PostWysłany: 30 Maj 2018 16:18 
Awatar użytkownika

Loty: 124
Kilometry: 218 290
srebrny
Nawet mniej niż 5min. Parę pytań powinno być wielokrotnego wyboru. Poza tym całkiem rozsądna ankieta

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#545 PostWysłany: 06 Cze 2018 21:36 
Awatar użytkownika

Loty: 304
Kilometry: 348 428
złoty
Pozwole sobie zawolac do tego tematu najaktywniejsza trojke w temacie zgadywanek. Panowie @jean @eskie @Stasiek_T - post numer 520 uzytkowniczki PaulinaTyl dalej zostal bez odpowiedzi. Siedzialem nad tym chwile ale nie namierzylem gdzie byly robione zdjecia. Moze ktos by w koncu odpowiedzial? :)

https://www.fly4free.pl/forum/viewtopic.php?p=1062215#p1062215
 Profil Relacje PM off
turinka lubi ten post.

#546 PostWysłany: 06 Cze 2018 21:38 
Awatar użytkownika

Loty: 74
Kilometry: 275 193
niebieski
To moje zdjecie z Sierra Nevada
xyrxis napisał(a):
Pozwole sobie zawolac do tego tematu najaktywniejsza trojke w temacie zgadywanek. Panowie @jean @eskie @Stasiek_T - post numer 520 uzytkowniczki PaulinaTyl dalej zostal bez odpowiedzi. Siedzialem nad tym chwile ale nie namierzylem gdzie byly robione zdjecia. Moze ktos by w koncu odpowiedzial? :)

https://www.fly4free.pl/forum/viewtopic.php?p=1062215#p1062215

Sent from my SM-G930F using Tapatalk
 Profil Relacje PM off  

#547 PostWysłany: 06 Cze 2018 21:45 
Awatar użytkownika

niebieski
A dokladnie tuImage

Profil Relacje PM off  

#548 PostWysłany: 06 Cze 2018 21:59 
Moderator forum
Awatar użytkownika

@Gricho chyba nie o to pytanie :) twój post to #527

#549 PostWysłany: 06 Cze 2018 22:02 
Awatar użytkownika

niebieski
@Kashpir zgadza sie jak to mowia piles nie pisz pozdrawiam

Profil Relacje PM off  

#550 PostWysłany: 06 Cze 2018 23:57 

-- 06 Cze 2018 23:48 --

Hej!

2 lipca rano przylatujemy do Malagi. Lot powrotny mamy 11 lipca rano, wobec czego na Costa del Sol spędzimy 9 dni (i 9 nocy ;))
Mamy wypożyczony samochód. Nastawiamy się na podróżowanie, zwiedzanie i plażowanie. Nie chcielibyśmy mieć mega napiętego grafiku a raczej podróżować sobie na chilloucie, tyle samo aktywnie zwiedzać co i leżeć sobie plackiem na plaży.

Poniżej trasa, którą sobie opracowałem wstępnie. Czy moglibyście powiedzieć, na to powinniśmy przeznaczyć więcej czasu, na co mniej? Co odpuścić, a co może dodać?
Będę mega wdzięczny za pomoc!

wtorek (przylot): z lotniska do nerji (nocleg)
środa: Nerja
czwartek: Mijas (nocleg)
piątek: Mijas-Marbella (nocleg)
sobota: wycieczka na Gibraltar i powrót do Marbelli (nocleg)
niedziela: Marbella - Ronda - Sevilla (nocleg)
poniedziałek: Sevilla (nocleg)
wtorek: Sevilla - Malaga (nocleg)
środa: wylot z Malagi

Plan jest taki by wyjeżdżać z rana, żeby w danym miejscu spędzić mniej więcej cały dzień. Może z Gibraltaru pojechać na Kadyks, i następnie Sevilla? Ale zależy nam, by też mieć czas trochę "poleżeć"

Dzięki!

-- 06 Cze 2018 23:57 --

wu1910 napisał(a):
Hej!

2 lipca rano przylatujemy do Malagi. Lot powrotny mamy 11 lipca rano, wobec czego na Costa del Sol spędzimy 9 dni (i 9 nocy ;))
Mamy wypożyczony samochód. Nastawiamy się na podróżowanie, zwiedzanie i plażowanie. Nie chcielibyśmy mieć mega napiętego grafiku a raczej podróżować sobie na chilloucie, tyle samo aktywnie zwiedzać co i leżeć sobie plackiem na plaży.

Poniżej trasa, którą sobie opracowałem wstępnie. Czy moglibyście powiedzieć, na to powinniśmy przeznaczyć więcej czasu, na co mniej? Co odpuścić, a co może dodać?
Będę mega wdzięczny za pomoc!

pon (przylot): z lotniska do nerji (nocleg)
wt: Nerja (nocleg)
st: Mijas (nocleg)
czw: Mijas-Marbella (nocleg)
pt: wycieczka na Gibraltar i powrót do Marbelli (nocleg)
sb: Marbella - Ronda - Sevilla (nocleg)
nd: Sevilla (nocleg)
pon: Sevilla - Malaga (nocleg)
wt: Malaga (nocleg)
sr: wylot z Malagi

Plan jest taki by wyjeżdżać z rana, żeby w danym miejscu spędzić mniej więcej cały dzień. Może z Gibraltaru pojechać na Kadyks, i następnie Sevilla? Ale zależy nam, by też mieć czas trochę "poleżeć"

Dzięki!

Nie mogę edytować ani usunąć posta. Widzę, że pomyliłem się o jeden dzień ;) powyżej korekta.
 Profil Relacje PM off  

#551 PostWysłany: 07 Cze 2018 12:27 
Awatar użytkownika

Loty: 70
Kilometry: 138 694
niebieski
Qrcze, ciężko, drugi dzień już szukam. Czy to ma coś wspólnego z kotem?

Tęcza jest Ważnym elementem religii judeo-chrześcijańskich, kolorami czakr, symbolem dzieciństwa i różnorodności w jedności, kolorami siedmiu kontynentów, a nie tylko flagą ruchu LGBT (btw 6. kolorów zamiast 7.). Zależy mi tylko na tym, aby pamiętać o różnorodności znaczenia tęczy.
 Profil Relacje PM off  

#552 PostWysłany: 12 Cze 2018 00:51 

Przepraszam za setny post o takiej samej tematyce ale jestem trochę pod ścianą a po przekopaniu się przez 28 stron tego tematu nadal nie wiem czy dobrze kombinuję i czy część z moich założeń nie jest kompletnie pozbawiona sensu.

Lecę z żoną do Andaluzji za tydzień na 7 dni (wielka improwizacja...) - lecimy do Malagi, wracamy z Sevilli. Pierwotnie planowałem przemieszczać się publicznymi środkami transportu, po Waszych opiniach zamierzam jednak skusić się na wypożyczenie samochodu. Nastawienie nas obojga bojowe, żeby zobaczyć jak najwięcej, na plażowanie przyjdzie czas innym razem. Fizycznie i kondycyjnie wydaje się, że jesteśmy w stanie sporo "przyjąć" ale nie chodzi też o zarżnięcie się, choć z drugiej strony jest ochota odwiedzić jak najwięcej.

Mój pierwotny plan wyglądał mniej więcej tak:
1) Wtorek: Przylot do Malagi ok. 15.30 - spokojne popołudnie w Maladze
2) Środa: Pożyczenie samochodu i cały dzień w Cordobie, przejazd na nocleg w Grenadzie.
---alternatywa 1: rano przejazd pociągiem (pokazuje ok. godzinę krótszą drogę - przejazd pociągiem ok. 1h) z Malagi do Cordoby i dzień w Cordobie, po czym powrót do Malagi późnym wieczorem i nocleg w tym samym miejscu
---alternatywa 2: samochód pożyczony, przejazd do Cordoby i nocleg tam.
3) Czwartek: Cały dzień w Grenadzie i drugi nocleg tam.
---alternatywa 1: wyjazd rano samochodem z Malagi/Cordoby do Grenady i nocleg tam
---alternatywa 2: Podróż skoro świt komunikacją do Grenady i powrót na noc do Malagi (bo będzie bliżej do kolejnego punktu)
4) Piątek: Podróż z rana z Grenady/Malagi w kierunku Gibraltaru - zwiedzanie Gibraltaru - przejazd i nocleg w Kadyksie
---alternatywa: próba intensyfikacji lub w przypadku startu z Malagi, odwiedzenie Gibraltaru na liźnięcie go tylko, wpadnięcie do Setenil de Bodegas/Rondy na te kilka godzin i dojazd wieczorem/nocą do Kadyksu na nocleg
5) Sobota: Kadyks pół dnia, kilka godzin w Jerez i przejazd do Sevilli na wieczór
6) Niedziela: Sevilla
7) Poniedziałek: Sevilla
8) Wtorek: Sevilla - wylot późnym popołudniem

Wiem, że intensywnie ale na papierze wszystko zawsze ładnie wygląda. Jako, że jesteście znacznie bardziej doświadczeni w kwestii tych miejsc, będę niezmiernie wdzięczny za opinie i porady gdzie źle kombinuję i co w tym planie jest zwyczajnie błędne.

Na koniec jeszcze pytania:

Moim kolejnym dylematem jest samochód. Czy poza Economy Car Rentals są jakieś zaufane i sprawdzone wypożyczalnie, które pozwolą mi na pożyczenie samochodu w Maladze/Cordobie i zwrot w Sevilli, przy tym nie goląc mnie ze wszystkich pieniędzy?

No i czy na tym etapie jest jeszcze jakaś furtka żeby tydzień przed wyjazdem dostać się do Alhambry wyłączając nocne zwiedzanie?

Z góry przepraszam jak moje pytania są głupie i powielają już poruszane tu wcześniej problemy. Będę bardzo wdzięczny za okazaną pomoc oraz wszystkie porady.
 Profil Relacje PM off  

#553 PostWysłany: 12 Cze 2018 02:12 

Economy Car Rentals to pośrednik a nie wypożyczalnia tym bardziej zaufana. Zwrot auta w innej lokalizacji to zazwyczaj spory koszt. To, że Economy Car Rentals nie wyświetla tej opłaty teraz to nie znaczy, że Cie nie skasują na miejscu za to. Ja bym zobaczył w Cenaturo,która ma wypożyczalnie na obu lotniskach. Przy obecnych cenach może być to opłacalne. Ewentualnie samochód na 5 dni ze zwrotem w Maladze, a potem transportem publicznym do Sevilii.
 PM off
hakment lubi ten post.
hakment uważa post za pomocny.

#554 PostWysłany: 12 Cze 2018 08:35 
Awatar użytkownika

Loty: 612
Kilometry: 958 331
niebieski
@hakment, wasz plan wyglada atrakcyjnie, ale jest bardzo napiety i bedzie nielatwy do zrealizowania. Samochod jak najbardziej wskazany, zeby swobodnie sie Andaluzja nacieszyc. W Hiszpanii bez problemow korzystalem z Avisa i Europcara. Znajomi polecali tez Centauro. Nieslawny Goldcar jest podobno w porzadku, jesli sie u nich wykupi pelne ubezpieczenie. €20-30/dzien za klase C uznalbym za dobra cene.
Jesli chodzi o trase, to moj pomysl bylby taki:
-dzien 1. (popoludnie) Malaga
-dzien 2. Malaga-Antequera-GrAnada (na Grenade samochodem byloby ciezko dotrzec)
-dzien 3. Granada i calodzienne zwiedzanie Alhambry (ok, ponad polowa dnia; dla mnie jest to zawsze caly dzien, bo po zwiedzaniu spacer na Albaicin i kolacja w Carmen De Aben Humeya 8-)), bilety sa dostepne na caly czerwiec: https://tickets.alhambra-patronato.es/
-dzien 4. Kordoba (o ile nie chcielibyscie spedzic kolejnego dnia w Granadzie - byc moze z wypadem w Sierra Nevada rezygnujac wtedy z Kordoby)
-dzien 5. Kordoba-Setenil de las Bodegas-Ronda-Grazalema (i przejazd serpentynami przez Park Sierra de Grazalema)-Gaucin
-dzien 6. Gibraltar na szybko, potem Kadyks na wieczor (raczej nie, bo nie bedzie czasu na Sewille)
-dzien 6. Gaucin-Arcos de la Frontera-Kadyks-Jerez-Sewilla
-dzien 7. Sewilla
-dzien 8 (do popoludnia) Sewilla

Także = również / też
Tak że = więc / zatem / dlatego
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#555 PostWysłany: 12 Cze 2018 09:27 
Moderator forum
Awatar użytkownika

@hakment mając tylko tydzień nie porywałbym się na plan od Kadyksu po Granadę. Proponuję iść bardziej w kierunku tego, co proponuje @p.wl
Do Alhambry bilety najlepiej zarezerwować przez internet, żeby nie stać w kolejkach do kasy. Zamiast Antequery może po drodze Caminito del Rey - moim zdaniem dużo ciekawsze jako atrakcja.

Jeśli chodzi o wynajem samochodu ze zwrotem w innym miejscu: kiedyś jak wypożyczałem w Avis Salamanka-Madryt, to w ramach jednego regionu nie było dopłat za one-way rental. Warto sprawdzić w warunkach wynajmu, jak to teraz wygląda w różnych wypożyczalniach.
Na wynajem w Hiszpanii (i nie tylko) polecam jeszcze sprawdzić tych pośredników
https://www.doyouspain.com/ (często mają bardzo dobre oferty na Hiszpanię)
https://www.rentalcars.com/
2 ludzi lubi ten post.

#556 PostWysłany: 12 Cze 2018 12:17 

Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi i bardzo pomocne rady, z których skorzystam!

Ja sam od początku widzę, że ten Gibraltar mi tu mocno bruździ i właśnie najchętniej bym z niego zrezygnował ale pech chciał, że to jest jedyna rzecz, na którą uparła się moja małżonka, z której nie chce zejść. Jeszcze nad tym pracuję ale bardzo ciężko mi idzie a wolałbym nie walczyć z jej niezadowoleniem z tego powodu przez cały wyjazd ;)

Kolejna kwestia jest taka, że w sobotę, nawet bardzo późno (noc z dn. 5 na 6) ale musimy być w Sevilli. To w zasadzie jedne z nielicznych nietykalnych zastrzeżeń. Kwestia wcześniejszych deklaracji a nie naszych preferencji.

p.wl napisał(a):
GrAnada (na Grenade samochodem byloby ciezko dotrzec)

Przepraszam :oops: Google Maps i Wikipedia mnie tu zmyliły https://pl.wikipedia.org/wiki/Grenada_( ... _Hiszpanii)

p.wl napisał(a):
po zwiedzaniu spacer na Albaicin i kolacja w Carmen De Aben Humeya 8-)

Takie propozycje lubię najbardziej, dzięki! Bilety do Alhambry udało mi się kupić, także dziękuję za cynk, bo jeszcze wczoraj jak wchodziłem na tę stronę to nie było nic dostępnego na czerwiec, poza jednym dniem kiedy będziemy w Polsce.

Na koniec jeszcze pytanka:

Ile czasu, Waszym zdaniem, warto/trzeba byłoby poświęcić na Antequerę a ile na Caminito del Rey, pomijając kwestie czasu samego dojazdu w te miejsca? Wyglądają na bardzo ciekawe propozycje. Podobne pytanie mam co do Cordoby. Czy to miasto, które wymaga całego dnia i najlepiej jeszcze wieczoru albo noclegu czy, powiedzmy 6-7h, pozwoli na choćby w części satysfakcjonujące zwiedzanie?
 Profil Relacje PM off  

#557 PostWysłany: 12 Cze 2018 13:54 
Moderator forum
Awatar użytkownika

O Caminito del Rey masz oddzielny wątek el-caminito-del-rey,1255,70714&hilit=caminito
Jeśli chodzi o mnie, to zdecydowanie polecam Kordobę z noclegiem - wieczorem, kiedy już odjadą wszystkie autokary wycieczkowe, to zupełnie inne miasto.

#558 PostWysłany: 12 Cze 2018 16:35 

W samym miasteczku Antequera niewiele jest, chyba ze wybierasz sie do El Torcal - to zajmuje caly dzien
 Profil Relacje PM off  

#559 PostWysłany: 21 Cze 2018 22:21 

hakment napisał(a):
Ja sam od początku widzę, że ten Gibraltar mi tu mocno bruździ i właśnie najchętniej bym z niego zrezygnował ale pech chciał, że to jest jedyna rzecz, na którą uparła się moja małżonka, z której nie chce zejść. Jeszcze nad tym pracuję ale bardzo ciężko mi idzie a wolałbym nie walczyć z jej niezadowoleniem z tego powodu przez cały wyjazd ;)

Moim zdaniem, zdecydowanie za dużo w tak krótkim czasie.
Radziłbym to trochę przerzedzić. Gibraltar atakować wcześnie rano dopóki cały ruch turystyczny nie zwali się pod szlabany :)
Za Gibraltarem masz już Tarifę najbardziej na południe wysunięty punkt Europy), Kadyks itd....
Ale ja proponuję abyś pojechał jeszcze ciutkę dalej - El Rocio (ewenement na skalę światową) przy samym parku narodowym Dońana i 15 km dalej Matalascańas już z plażą oceaniczną. To tylko ok 70 km od Sevilli. No a jakbyś chciał ciutkę jeszcze to Huelva i Punta Umbria z fajniutką plażą....
 Profil Relacje PM off  

#560 PostWysłany: 30 Cze 2018 14:21 

[/quote]
Na koniec jeszcze pytanka:

Ile czasu, Waszym zdaniem, warto/trzeba byłoby poświęcić na Antequerę a ile na Caminito del Rey, pomijając kwestie czasu samego dojazdu w te miejsca? Wyglądają na bardzo ciekawe propozycje. Podobne pytanie mam co do Cordoby. Czy to miasto, które wymaga całego dnia i najlepiej jeszcze wieczoru albo noclegu czy, powiedzmy 6-7h, pozwoli na choćby w części satysfakcjonujące zwiedzanie?[/quote]

Na Antequerę pół dnia i Caminito pół dnia wystarczy.
Wszystko o Ścieżce Króla znajdziesz tutaj (w języku polskim) http://caminitodelrey.pl/
O Antequerze nie znalazłam żadnego dobrego tekstu po polsku.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 753 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 38  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości