Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 755 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 38  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Andaluzja
#41 PostWysłany: 06 Lut 2013 22:43 

Loty: 2
Kilometry: 4 884
niebieski
Byłem 10 dni w Andaluzji dwa lata temu pod koniec maja. Wypożyczony samochód. Lot Kraków - Malaga,. Powrót przez Barcelone ze wzgledu na swietny muzyczny festiwal Primavera Sound.

Trasa Malaga - Ronda - Tarifa - Kadyks - Sevilla - Kordoba - Granada. Najfajniejsze miejsca, Sevilla (niesamowity klimat miasta, mnóstwo placy, miejsc, gdzie wieczorami spotykaja sie mieszkancy; Barrio de Tirana tez super + zabytki) i Granada (zabytki, ale tez klimat - tapas rzeczywiscie za darmo; lokalne bary mozna znalezc np. w okolicach stadionu tamtejszego klubu pilkarskiego); po drodze z Korodoby do Sevilli bylismy przez jeden dzien na szlaku w Sierra Nevada - chyba najlepszy punkt wycieczki.

W Sevilli bardzo żałowałem czasu straconego na trasę Malaga - Kadyks. W Sevilli warto spedzic wiecej czasu niz trzy dni, które miałem. Korodoba tez piekna, ale najbardziej polecam Seville i Granade. Ronda nie zachwycila - kameralanie (choc chyba wszyscy turysci tam zagladaja), fajny most i tyle. Kadyks, Tarifa nie warto w porownaniu do innych miejsc. Na Gibraltarze nie byłem.
 Profil Relacje PM off  

Malta z weekendem za 699 PLN 🏝️🌞 3 dni w 4* hotelu Mercure z pięknym widokiem Malta z weekendem za 699 PLN 🏝️🌞 3 dni w 4* hotelu Mercure z pięknym widokiem
❗Bali w sezonie na DWA tygodnie 😱 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel za 2671 PLN 🤩 ❗Bali w sezonie na DWA tygodnie 😱 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel za 2671 PLN 🤩
#42 PostWysłany: 06 Lut 2013 23:45 

U mnie wręcz przeciwnie :)
też z Krakowa, też pożyczony samochód, ale "długi weekend" - przełom kwietnia i maja zeszłego roku.
Pierwsza niespodzianka: podczas gdy w PL były wtedy upały, tam przez pierwszych kilka dni max. 15 stopni i prawie non-stop deszcz :( ciągle mieliśmy na sobie prawie wszystkie wzięte ze sobą ciuchy, które wieczorami suszyliśmy suszarką do włosów ;)
z uwagi na pożyczony samochód odpuściliśmy Sewillę i Kordobę (znaczy się zostawiliśmy na następny raz), chcieliśmy pojechać w miejsca, gdzie bez samochodu byłoby trudniej.
I tak, byliśmy w Nerji, przejazdem przez Sierra Nevada, Granadzie, przejechaliśmy przez kilka pueblos blancos (super!), w Rondzie, Giblartarze, Tarifie i Kadyksie.
W Granadzie trafiliśmy najgorzej (pod względem pogody), więc głównie obowiązkowa Alhambra (pomimo deszczu miejscami bardzo dużo ludzi, nie wyobrażam sobie co się tam dzieje w sezonie!) i włóczenie się po mieście wieczorem, jak ustawał deszcz.
Ronda wg nas świetna. Nie tylko most, ale "całość": małe ścieżki wokół miasteczka, leniwa atmosfera, okolica. Kadyks też baaaardzo nam się podobał :) Tarifa również, choć tam byliśmy tylko przejazdem, bo brakowało czasu. Gibraltar zaskakująco brytyjski ;)
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 07 Lut 2013 14:27 

To była fatalna majówka pod tym względem. Ja na taką pogodę naciąłem się w tym samym okresie w Toskanii. No ale ze 2-3 dni słońca też były...w Andaluzji nie?

Kurde, żeby się nie powtórzyło :)
mod cd viewtopic.php?f=155&t=28830
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 16 Lut 2013 19:10 

Hej, wybieram się w podróż po Andaluzji do Faro (tylko stamtąd pasował mi wylot do domu). Od razu zaznaczę, że Malagę, Granadę i Marbelle już zwiedziłem.
Termin: 5 kwietnia lądowanie o 14.40 w Maladze - 14 kwietnia 8 rano odlot z Faro.
Wymyśliłem trasę:
5 (kwietnia)- Fuengirola bezpośrednio z lotniska, tam siesta na plaży i spanie.
6-Estepona bądź Marbella jeszcze raz (?)
7-Algeciras/Giblartar
8-Cadiz
9-Seville
10-Seville
11-14 Portugalia
Warto zahaczyć o Jerez i Huelva przedłużając pobyt w Hiszpanii kosztem Portugalii? Głównie chodzi mi o plaże, kulturę i język, żadnych wstępów do zabytków nie przewiduję, chyba, że jest coś ekstra. Podróżuję sam, Couchsurfing + blablacar.

Pozdrawiam,
Jarek
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 17 Lut 2013 01:43 
Awatar użytkownika

srebrny
ogolnie to nie za bardzo rozumiem wyjazdy w tego typu okolice w okresie, gdy woda nie nadaje sie do plywania bo nie wiem co mozna tam wtedy robic, no ale dobra, nie moja sprawa

co do okolic Malagi to ani Fuengiroli ani Marbelli nie znam, ale ja bym uderzyl w druga strone i pojechal chociaz na 1 dzien do Nerja, miejscowośc jest urocza a plaże oryginalne

do Algeciras nie masz po co jechac

Huelvy nie znam, ale nie spodziewałbym się tam niczego szczególnego

Jerez jest sympatyczne, ale raczej latem, nightlife gdzies daleko od centrum ponoc jest --- jesli nie wybierasz sie do winiarni Tio Pepe to raczej też można sobie odpuścic

jak bedziesz jechal do Kadyxu to poproś kierowcę żebyście wjechali od strony Puerto Real --- widok jest dośc przyjemny

na Seville 2 dni to ok, zwłaszcza jeśli nie masz zamiaru zwiedzac 'od środka'
jakbym miał na coś przeznaczyc kase to albo na flamenco albo na zwiedzanie zamku w Sevilli, jest bardzo dobrze utrzymany... albo na obie te rzeczy

z grubsza tyle
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 17 Lut 2013 02:56 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
rw30 napisał(a):
ogolnie to nie za bardzo rozumiem wyjazdy w tego typu okolice w okresie, gdy woda nie nadaje sie do plywania bo nie wiem co mozna tam wtedy robic, no ale dobra, nie moja sprawa...

a jakieś recepty na czas gdy temperatura jest ok ale są meduzy? :mrgreen:

#47 PostWysłany: 17 Lut 2013 21:26 

Dzięki za odpowiedź.
rw30 napisał(a):
ogolnie to nie za bardzo rozumiem wyjazdy w tego typu okolice w okresie, gdy woda nie nadaje sie do plywania bo nie wiem co mozna tam wtedy robic, no ale dobra, nie moja sprawa

Wg mnie każde morze jest zimne, choć miesiąc temu pływałem w Maladze i nie narzekałem (woda około 18stopni, powietrze >25 w słońcu tuż po Nowym Roku). Moim zdaniem popływać można na basenie, a podróże opieram na poznawaniu ludzi, kultury i języków, dlatego gorąco polecam wszystkim Hiszpanię, wszystkie rejony o każdej porze roku ;)
rw30 napisał(a):
ale ja bym uderzyl w druga strone i pojechal chociaz na 1 dzien do Nerja, miejscowośc jest urocza a plaże oryginalne

W drugą stronę nie dam rady, muszę kierować się w stronę Portugalii, bo stamtąd mam wylot. Następny trip zacznę w Maladze i pojadę w górę po Valencję etc.
rw30 napisał(a):
na Seville 2 dni to ok, zwłaszcza jeśli nie masz zamiaru zwiedzac 'od środka'
jakbym miał na coś przeznaczyc kase to albo na flamenco albo na zwiedzanie zamku w Sevilli, jest bardzo dobrze utrzymany... albo na obie te rzeczy

Co masz na myśli "od środka?" Zamek dla 17-25 latków 2 eur, więc na pewno, a ile na imprezę flamenco? Wstęp płatny czy tylko drinki?

PS. Jeśli kogoś interesuje poznawanie kultury i przy okazji nauka hiszpańskiego/angielskiego polecam spotkania w Maladze http://www.pachange.net/malaga.php, potem oczywiście można skoczyć z zapoznanymi ludźmi na tapas i grubą imprezę wśród studentów z całego świata ;)
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 18 Lut 2013 01:55 
Awatar użytkownika

srebrny
'od srodka' = z 'wchodzeniem' do zabytkow / roznego rodzaju atrakcji

flamenco - nieraz mozna sie przypadkiem na darmowe na ulicy zalapac, no ale to taka chaltura raczej
w klubach oczywiscie z wejsciowka, kiedys dawno bylem w fajnym takim tanim, 10 czy 12 euro ale ostatnio jak tam bylem to nie potrafilem znalezc tego miejsca

ostatnio bylem w casa de flamenco czy museo de flamenco, calkeim fajny wystep + ekspozycja do tego zwiazana z flamenco + 5 studentek z polski na praktykach w tymże miejscu : )
jakieś 15 czy 17 euro wejściówka

jeszcze bym Ci polecał muzeum corridy w sevilli, też 5 czy 7 euro wejście, ale wizyta jest z przewodnikiem + przez chwilę wchodzi się na samą plazę de toros
warto, z tym że ja jestem fanem wszelkiego rodzaju miejsc związanych z corridą oraz winiarni : )
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 18 Lut 2013 02:43 

niebieski
rw30 napisał(a):

Hm. Wczoraj w Kadyksie sie nadawala, wiec w kwietniu tym bardziej powinno byc spoko :D
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 18 Lut 2013 11:32 

A zna ktoś jakieś klimatyczne lokale w Andaluzji w których można trafić na Flamenco? Na myśli mam tutaj prawdziwe występy, a nie komercję pod turystów.

#51 PostWysłany: 04 Mar 2013 11:51 

Da się jakoś wleźć na choćby część El Camino del Rey, żeby spojrzeć na te widoczki na dole czy zamknięta jest na tyle, że w ogóle nie ma co podjeżdżać?
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 05 Mar 2013 22:22 

k_k_s napisał(a):
Da się jakoś wleźć na choćby część El Camino del Rey, żeby spojrzeć na te widoczki na dole czy zamknięta jest na tyle, że w ogóle nie ma co podjeżdżać?

Legalnie (chociaż proszą na tablicach żeby tego nie robić) można tam wejść ze sprzętem asekuracyjnym takim jak na viaferraty - początkowy fragment ścieżki od strony el Chorro został zdemontowany, w zamian trochę niżej pozakładali klamry w standardzie ferraty właśnie.
Jeśli wolisz zobaczyć to na własne oczy:
http://www.elcaminitodelrey.com/

Nielegalnie - liznąć widoków wnętrza kanionu można przechodząc przez tunele linii kolejowej prowadzącej jego wschodnią ścianą. Podobno można w ten sposób także (przekraczając dno doliny) dostać się spomiedzy tuneli do środkowego odcinka el camino.

Warto też wjechać na punkt widokowy na koronie górnego zbiornika elektrowni szczytowo-pompowej (od el Chorro drogowskazy na El Bobastro)
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 23 Mar 2013 12:08 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Ile kosztuje przejazd z Sewilli do Kadyksu?
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 23 Mar 2013 22:15 

Loty: 238
Kilometry: 354 517
niebieski
www.renfe.com
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 26 Mar 2013 15:54 
Redaktor F4F

A warto wybrać się tam na jeden dzień z Sevilli?
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 26 Mar 2013 16:02 

niebieski
Myślę, że warto, bardzo ładne miasteczko.
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 27 Mar 2013 21:10 
Redaktor F4F

A jak cenowo południe Hiszpanii ma się do innych regionów?
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 29 Mar 2013 06:48 

niebieski
Byłem w Katalonii i okolicach Alicante. Jest tanio, porównywalnie z Alicante, w Katalonii chyba było minimalnie drożej.
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 03 Kwi 2013 23:58 

Warto uderzać do Andaluzji w lutym/marcu [zwiedzanie] a potem skoczyć na Kanary [plażowanko] ?
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 04 Kwi 2013 00:03 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Han Solo napisał(a):
Warto uderzać do Andaluzji w lutym/marcu [zwiedzanie] a potem skoczyć na Kanary [plażowanko] ?

warto

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 755 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 38  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości