Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Transakcje mogą być rozliczane w salda w walucie transakcji, EUR lub PLN.
1. Transakcja w walucie rachunku - bezpośrednio z salda w danej walucie.
2. Transakcja w USD, GBP:
- z salda EUR: kurs średni NBP (użyty dwa razy: najpierw na PLN, potem na EUR),
- z salda PLN: kurs średni NBP.
3. Transakcja w EUR:
- z salda PLN: będzie albo po kursie NBP albo po kursie Aliora - ciężko powiedzieć, bo w regulaminie takiej opcji nie przewidziano.

4. Transakcja w innej walucie:
- z salda EUR: kurs Mastercard,
- z salda PLN: kurs Mastercard do przeliczenia waluty transakcji na EUR, kurs Aliora do przeliczenia EUR na PLN - opcja niekorzystna.

Regulamin:
download/file.php?id=200624

Oficjalny kalkulator przeliczników na stronie Kantoru:
https://kantor.aliorbank.pl/kalkulator-transgraniczny

Uwaga! We wszystkich ofertach Aliora (także w Kantorze) karta zablokowana przez klienta jest automatycznie zamykana po 28 dniach.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1685 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 85  Następna
Autor Wiadomość
#161 PostWysłany: 01 Maj 2015 00:15 
Awatar użytkownika

srebrny
Czyli tak jak myślałem. Ogólnie mam wrażenie, że sprzedawcy, właściciele knajp itp mają jakiś deal z dostawcami terminali (może niższe prowizje itp) jeśli naciągną kogoś na te przewalutowania... Bo zbyt często się to zdarza. Swego czasu były nawet takie akcje w Polsce, że chyba na terminalach Elavonu przez jakieś 2 tygodnie non stop wskakiwały japońskie jeny i też wiele osób nie zauważało, na szczęście dość szybko naprawili ten 'błąd' ale sądzę, że budżet sobie dość znacznie podnieśli ;)

Podsumowując, nie zrobisz raczej nic, ale masz nauczkę na przyszłość, żeby zawsze sprawdzać kwotę i walutę na wyświetlaczu. Mimo wszystko nie wieszałbym psów na Aliorze, bo to raczej nie ich wina... Oni dostali obciążenie w PLNach, na karcie którą prowadzą w EURO to przewalutować musieli na PLNy. Winę ponosi dostawca/sklep za nieuczciwe praktyki i częściowo Ty za nieuwagę...

🇮🇹 Ucieknij na przedłużony weekend do Rzymu za 771 PLN ☀️✈️ Loty, 4⭐ hotel i klimat świąt 🎄 🇮🇹 Ucieknij na przedłużony weekend do Rzymu za 771 PLN ☀️✈️ Loty, 4⭐ hotel i klimat świąt 🎄
Z Polski prosto pod Taj Mahal 🇮🇳💖 Bezpośrednio PLL LOT do Nowego Delhi i Mumbaju od 1974 PLN 🌏✈️ Z Polski prosto pod Taj Mahal 🇮🇳💖 Bezpośrednio PLL LOT do Nowego Delhi i Mumbaju od 1974 PLN 🌏✈️
#162 PostWysłany: 07 Maj 2015 11:46 

Cześć,

Używaliście kart Alioru w Japonii? (chodzi mi przede wszystkim o bankomaty). Są jakieś problemy? Z jakich bankomatów najlepiej korzystać?

No i przede wszystkim jak wygląda przewalutowanie?

Pozdrawiam,
M.
 Profil Relacje PM off  

#163 PostWysłany: 09 Maj 2015 21:09 

niebieski
Kantor zwrócił mi przelew do Francji, mimo iż konto był poprawne co potwierdza odbiorca. Czy ktoś miał taką sytuację?
Infolinia oczywiście nie była mi w stanie pomóc.

PS. Kiedyś był wątek łańcuszkowy w poleceniach do kantoru? Co się z nim stało? Można gdzieś swój kod podpiąć?
 Profil Relacje PM off  

#164 PostWysłany: 09 Maj 2015 22:30 
Awatar użytkownika

Loty: 404
Kilometry: 665 486
niebieski
Myorek,, znajomy korzystał i nie miał problemów o przewalutowanie zapytam go jutro.
 Profil Relacje PM off  

#165 PostWysłany: 09 Maj 2015 22:54 
Awatar użytkownika

niebieski
@kumkwat_kwiat

Wątek łańcuszkowy nadal jest ( kantor-aliorbank-pl-kody-polecajace,1527,17023&hilit=kantor+alior?start=340 ), na łańcuszki został uwtorzony nowy dział. Z przelewów zagranicznych też parę razy korzystałem i zawsze było wszystko w porządku.
 Profil Relacje PM off  

#166 PostWysłany: 10 Maj 2015 10:28 
Awatar użytkownika

Też się chętnie dowiem jak to w Japonii z kartą dolarową aliora... podobno jakieś problemy bywają ogólnie z Mastercard ale może ktoś tylko źle trafił
 Profil Relacje PM off  

#167 PostWysłany: 10 Maj 2015 10:52 

Jako że zamawiam kartę z Aliora mam prośbę o wyjaśnienie wątpliwości- przy płatności kartą w euro, na terminalu czy w bankomacie muszę zwrócić uwagę na wyświetlaną kwotę i walutę. A jeśli na terminalu wyświetlają się PLN? Mam nacisnąć anuluj, czy zwrócić uwagę obsłudze- kasjerce?
 Profil Relacje PM off  

#168 PostWysłany: 10 Maj 2015 10:55 

niebieski
Zazwyczaj w takich przypadkach masz wybór waluty przed wpisaniem PIN'u. Nigdy mi się nie zdarzyło żeby waluta była określona z góry.
 Profil Relacje PM off  

#169 PostWysłany: 10 Maj 2015 12:06 

@Bartek Krzemiński

Dziękuje. Czekam na informacje o przewalutowaniach.
 Profil Relacje PM off  

#170 PostWysłany: 10 Maj 2015 12:15 

@07_Zgłoś.Się, pisałem w odniesieniu do poprzednich postów- jednak coś takiego zdarza się i lepiej o tym wiedzieć, dzięki:)
 Profil Relacje PM off  

#171 PostWysłany: 10 Maj 2015 12:30 
Awatar użytkownika

niebieski
@maluszek

Zazwyczaj sam masz możliwość wyboru EUR lub PLN, problemem jest kiedy na przykład sprzedawca sam kliknie coś wcześniej, ale przy wpisywaniu PINu wyświetla się pobierana kwota, więc trzeba na to zwracać uwagę i ewentualnie prosić o korektę.
 Profil Relacje PM off
maluszek uważa post za pomocny.

#172 PostWysłany: 10 Maj 2015 13:21 

To co pisze @miky_fly jest bardzo ważne. Sam niestety o tym nie wiedziałem i do głowy mi nie przyszło ,że karty aliora są rozpoznawane jako polskie i na terminalach od razu wyświetla się nasza waluta.Myślałem ,że tak ma być i w kwietniu zrobiłem kilka transakcji z karty w euro na pln. Wynik był taki że na 1 eur straciłem ok 40 groszy na przewalutowaniach.W rozliczeniu na koncie było napisane ze transakcja kartą ,kurs wymiany 3,82. Wyszło tak że swoje euro sprzedałem po 3,82 a kupiłem po 4,2 zł
 PM off  

#173 PostWysłany: 10 Maj 2015 21:30 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Czy ktoś miał problem z dokonaniem rejestracji robiąc przelew z BZ WBK? Już dwa razy wywaliło mi błąd na ostatnim kroku i dwa razy musieli resetować mojego maila w systemie. Problem pojawia się po przekierowaniu z Aliora do BZ WBK celem zrobienia przelewu przez Blue Cash.

Jak byłem zapytać w BZ WBK czy mają jakieś problemy z Blue Cash to najpierw musiałem pani wytłumaczyć co to jest...
 Profil Relacje PM off  

#174 PostWysłany: 07 Cze 2015 10:28 

niebieski
Ja to robiłem jakieś 4-5 miesięcy temu, nie było żadnych problemów. Jaki błąd wywala? Próbowałeś używać innej przeglądarki?
 Profil Relacje PM off  

#175 PostWysłany: 24 Cze 2015 19:49 

W Norwegii karta USD wam normalnie działała?
 Profil Relacje PM off  

#176 PostWysłany: 24 Cze 2015 19:52 

niebieski
Działa normalnie, tyle za cały czas na terminalu był o napisane.

Wprowadź PIN, ostatnia próba.
 Profil Relacje PM off  

#177 PostWysłany: 24 Cze 2015 20:04 

A z bankomatu szło bez żadnych problemów?
PS. Jak mogę uniknąć tego przewalutowania o którym piszecie w powyższych postach przy płaceniu na terminalu wypłacając w bankomacie? Co zrobić jeśli wyświetlą mi się właśnie złotówki?
 Profil Relacje PM off  

#178 PostWysłany: 24 Cze 2015 21:16 

Loty: 285
Kilometry: 460 659
złoty
Nie kontynuować transakcji i szukać opcji zmiany na walutę karty (np. USD). Jeśli to płatność w sklepie, to powiedz obsłudze - powinni umieć to przełączyć (choć nie zawsze).

#179 PostWysłany: 29 Cze 2015 18:30 

Loty: 9
Kilometry: 14 549
Miałem zamiar założyć sobie konto w tym kantorze z kartą walutową w USD aby płacić nią w razie w albo raz wybrać kasę z bankomatu w Budapeszcie jak będę pod koniec lipca.
Teraz tak myślę jak ja się dogadam z sprzedawcą co umie tylko Węgierski żeby mi zmienił z PLN na USD...

Pozostaje chyb a tylko kupno forintów w Polsce, albo raz wybrać odpowiednią ilość forintów z bankomatu na lotnisku w Budapeszcie
 Profil Relacje PM off  

#180 PostWysłany: 29 Cze 2015 18:45 

niebieski
ms993 napisał(a):
Nie kontynuować transakcji i szukać opcji zmiany na walutę karty (np. USD). Jeśli to płatność w sklepie, to powiedz obsłudze - powinni umieć to przełączyć (choć nie zawsze).

Opcji zmiany na walutę karty raczej nie znajdziesz. Będzie do wyboru płatność w walucie lokalnej lub w walucie kraju wydania karty, czyli w PLN. Będąc ostatnio w Budapeszcie i płacąc tą kartą w hotelu miałem do wyboru tylko PLN albo HUF. Oczywiście wybrałem opcje w forintach :-)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1685 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 85  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google Adsense [Bot] oraz 7 gości