Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 88 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 12 Gru 2014 11:40 

Warto też wspomnieć, że jeśli się korzysta z organizowanych przez QA darmowych wycieczek po Doha, to dostaje się tę wizę za darmo. Nie można się jednak odłączać od grupy i np. wysiąść z busa, żeby pozwiedzać jeszcze kilka godzin.
 Profil Relacje PM off
Arekkk lubi ten post.
Arekkk uważa post za pomocny.

Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥 Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥
Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️ Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️
#22 PostWysłany: 12 Gru 2014 11:43 
Awatar użytkownika

Loty: 223
Kilometry: 697 251
srebrny
Fajnie,dzieki uspokoiłem się trochę.

Jednak cały czas jestem trochę skołowany przez wypożyczalnie sixt ,która wg mapy oraz adresu jaki mam na potwierdzeniu pokazuje biuro w starej czesci lotniska http://www.sixt.com/car-rental/qatar/doha/doha-airport
Chyba muszę do nich napisać

#23 PostWysłany: 12 Gru 2014 14:03 

Loty: 405
Kilometry: 1 081 381
niebieski
eukaliptus napisał(a):
Warto też wspomnieć, że jeśli się korzysta z organizowanych przez QA darmowych wycieczek po Doha, to dostaje się tę wizę za darmo. Nie można się jednak odłączać od grupy i np. wysiąść z busa, żeby pozwiedzać jeszcze kilka godzin.

Edit (kasuję "wycieczki, żeby nie wprowadzać w błąd)
Odnośnie darmowej wizy+hotelu organizowanego przez Qatar, jest kilka warunków:

1. Taryfa nie może być promocyjna - akurat miałem sytuację, w której 10h przesiadki + taryfa promocyjna mnie wykluczyła
2. Przesiadka musi być dłuższa niż chyba 8h (tu nie mam pewności co do długości przesiadki)
3. W trakcie Twojej przesiadki, przed Twoim odlotem nie może być innego lotu Qataru do tego samego portu docelowego.

Ostatnio edytowany przez ganrn, 12 Gru 2014 15:24, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 12 Gru 2014 14:11 

ganrn napisał(a):
1. Taryfa nie może być promocyjna - akurat miałem sytuację, w której 10h przesiadki + taryfa promocyjna mnie wykluczyła
2. Przesiadka musi być dłuższa niż chyba 8h (tu nie mam pewności co do długości przesiadki)
3. W trakcie Twojej przesiadki, przed Twoim odlotem nie może być innego lotu Qataru do tego samego portu docelowego.

Ad. 1. Jeśli chodzi o wycieczkę, to taryfa może być promocyjna. W kwietniu skorzystałam z niej, mając właśnie taryfę promocyjną. Być może chodzi Ci o hotel.
Ad. 2. "The tour is available to customers with a transit time of 5-12 hours who arrive in Doha between 04:00-19:00 local time (GMT +3)"
Ad. 3. Również nie miało zastosowania w moim przypadku.
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 12 Gru 2014 14:15 

Loty: 350
Kilometry: 659 055
niebieski
dorzucę swoje 3 grosze

byłem na początku listopada w na lotnisku w DOHA

za wizę z tego co słyszałem można płacić tylko kartą

a wycieczki do miasta są za darmo (w tym wiza), całość zamyka się z 3h (mi nawet skrócili czas na miejscu bo ruszyliśmy z opóźnieniem)
można zrobić tak by z nimi pojechać i samemu później wrócić ale...trzeba zapłacić wtedy samemu za wizę (i za taksę z powrotem na lotnisko)
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 12 Sty 2015 21:14 

Witam. Przepraszam za odkopanie tematu ale muszę o coś spytać. Tak jak autor tematu pierwszy raz będę leciał liniami innymi niż Ryanair i w związku z tym mam 2 pytania. Trasa podróży to Londyn-Doha-Bangkok-Doha-Londyn. Bilety kupiłem przez pośrednika.
Niedługo po tym dostałem maila z potwierdzeniem zakupu i taką informacją:
"Bring this document with you on your trip together with your valid passport. Your boarding pass is issued by the airline at check-in."

1. Mam rozumieć, że nie muszę robić żadnej odprawy online?
2. Jeśli będziemy odprawiać się na lotnisku to jest szansa, że przydzielą nam miejsca obok siebie (lecimy razem z żoną)?
3. Czy 2h na przesiadkę na lotnisku w Dosze to wystarczający czas, czy trzeba się spieszyć?

Z góry dzięki za odpowiedzi, wybaczcie takie pytania ale wolałem się upewnić.
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 12 Sty 2015 21:56 

Loty: 278
Kilometry: 370 373
złoty
1. Tak
2. Jeśli tylko będą wolne miejsca, to na pewno dostaniecie obok siebie. Wejdź w swoją rezerwację na stronie Qatara i zobacz czy nie możesz bezpłatnie zarezerwować miejsca już teraz, niektóre linie dają taką możliwość, aczkolwiek Qatarem nie leciałem.
3. Jeśli wystawiono Ci taki bilet, to znaczy, że tak. Lotnisko nie jest jakieś ogromne, powinno być ok. Pamiętaj, że nawet w przypadku jakiegoś poślizgu i spóźnienia na przesiadkę, linia zabierze Cię kolejnym lotem do miejsca docelowego, więc nie ma się co denerwować.

#28 PostWysłany: 12 Sty 2015 22:31 

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Jestem teraz o wiele spokojniejszy :)
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 16 Mar 2015 16:59 
Awatar użytkownika

Kilometry: 918 570
wilczagorka napisał(a):
dorzucę swoje 3 grosze

byłem na początku listopada w na lotnisku w DOHA

za wizę z tego co słyszałem można płacić tylko kartą

a wycieczki do miasta są za darmo (w tym wiza), całość zamyka się z 3h (mi nawet skrócili czas na miejscu bo ruszyliśmy z opóźnieniem)
można zrobić tak by z nimi pojechać i samemu później wrócić ale...trzeba zapłacić wtedy samemu za wizę (i za taksę z powrotem na lotnisko)

Dlaczego jeżeli chce się później wrócić to trzeba zapłacić samemu za wizę? Jak to sprawdzają? Czy do wycieczek są jakieś jednorazówki? Czy w ogóle nic nie wbijają do paszportu?
czy te wycieczki trzeba jakoś rezerwować? Na stronie piszą, że jest kto pierwszy ten lepszy...

#30 PostWysłany: 13 Lip 2015 18:43 

Witam,

mam trochę skomplikowane pytanie związane z przesiadką w Doha. Ze względów służbowych planuję kupić 2 osobne bilety Doha - Warszawa - Doha Lufthansą i potem chcemy sami już prywatnie dokupić np Doha - Colombo - Doha. Zakładając, że odbieram bagaż po przylocie z Colombo, muszę mieć wizę, żeby potem odprawić się ponownie w Doha do Warszawy? Miał ktoś podobną sytuację?

Rozumiem, że w ostateczności mogę spokojnie odebrać bagaż, dostać wizę on arrival i ponownie się odprawić?

Jest to dla mnie o tyle ważne, że będę leciał z małżonką, która jest Rosjanką( nie ma możliwości dostać wizy on arrival) i kombinowałem, żeby odebrać oba bagaże i jeśli będzie trzeba to nadać je samemu. Ona wtedy mogłaby nie opuszczać strefy tranzytowej, a check in do Warszawy zrobiałby wcześniej online. Czy jest jakieś zastrzeżenie dla takiego rozwiązania?:)

Z góry dzięki za pomoc!
Radek
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 14 Lip 2015 10:18 
Awatar użytkownika

Kilometry: 918 570
Wyglada OK. Tylko zaloz sobie odpowiednio duzo czasu. Tam sa kokejki na imigration, i placi sie 100 riali za wize. Jak żona sie odprawi online to nie ma problemu, tylko nie wiem czy bedziesz mogl jej bagaz nadac. Ale jak jest "bag drop only" to nie powinno byc problemu. No i pytanie czy w ogole wpuszcza ja do samolotu bez wizy do Kataru, skoro nie moze sobie wyrobic wizy on-arrival

Sent from my iPhone using Tapatalk

#32 PostWysłany: 14 Lip 2015 10:21 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

LH ma prawo nie puścić twoją małżonkę bo nie będzie posiadać wizę Kataru, a mają prawo także nie przyjąć bilet QR za lot Doha - Sri Lanka
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 01 Sty 2018 20:11 

Cześć,

Możecie napisać krok po kroku gdzie iść i co zrobić aby podczas lotu WAW-BKK i oczekiwaniu w Doha na poziomie 18h spokojnie opuścić lotnisko i udać się na zwiedzanie miasta? Czy ktoś z Was orientuje się czy darmowy noclego podczas tak długiego oczekiwania nadal jest proponowany przez QA?
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 01 Sty 2018 20:17 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Masz 2 tematy o tym. Przeczytaj

Sent from my Nokia 3330 using Tapatalk
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 02 Sty 2018 10:51 

Zeus, faktycznie jest dużo informacji ale dotyczą albo starego lotniska, albo okresu w którym obowiązywały wizy. Jeśli więc ktoś ma odrobinę dobrej woli proszę o prosty opis gdzie i kiedy się udać, ponieważ boję się iż zabrnę gdzieś za daleko i nie będę już mógł wrócić "na miasto". Da Bangkoku lecimy w marcu, czy ktoś z Was orientuje się czy program z darmowym hotelem nadal ma obowiązywać?Dziękuję za pomoc.
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 02 Sty 2018 11:01 
Site Admin
Awatar użytkownika

@pilotbombowca 2 tematy oznaczają inne tematy niż ten

doha-informacje-praktyczne,1163,36155&start=140
7-godzin-w-doha,1149,81678
doha-spanie-na-lotnisku,1191,24710
darmowa-wycieczka-po-doha-przy-stopoverze-z-qatar-airways,1219,77146
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 23 Sty 2018 12:49 

Loty: 37
Kilometry: 115 425
Ogólnie to zależy jaką lecisz klasą jeżeli lecisz klasą ekonomiczną to prawdopodobnie nie przysługuje Ci darmowy nocleg, zawsze możesz zadzwonić na infolinię i się dowiedzieć czy Ci przysługuje ( infolinia Polska +48 22 627 22 58 ). Lotnisko jest molochem ale jest strasznie puste trudno się zgubić. Kolejek do odprawy paszportowej nie ma trwa to wszystko chwilę. Do miasta można dojechać autobusem z tego co pamiętam to koszt około 20 Raili, w Katarze jeździ Uber polecam zarejestrować się, na lotnisku jest darmowe wifi wiec można zamówić bezproblemowo, a koszt jest taki sam jak autobusem a przy 3-4 osobach wychodzi taniej.
ps. przed wyjściem z lotniska kup sobie wodę :D
I ciekawostka jeżeli będzie ktoś szukał gdzie kupić magnesy to jest jeden sklepik na ,,starym mieście,,.
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 23 Sty 2018 13:54 
Awatar użytkownika

Loty: 438
Kilometry: 1 116 893
niebieski
Na Souq'u jest kilka sklepow z magnesami i innymi takimi pierdołami :)
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 23 Sty 2018 13:57 

Loty: 34
Kilometry: 85 452
srebrny
Jest już w innym temacie, ale  żeby ostatni post nie wprowadzał w błąd kogoś, kto akurat tutaj trafi, to napiszę i tutaj. Na infolinii (już pomijając fakt, że ciężko się tam dodzwonić) często mówią, że nocleg nie przysługuje, ale już od jakiegoś czasu jest program +Qatar który daje darmowy nocleg. Na razie oficjalnie jest do końca kwietnia (rezerwacje do końca lutego), ale początkowo był tylko na okres wakacji - cały czas przedłużają, obstawiam, że teraz też tak będzie. Hotel możemy rezerwować na stronie https://www.qatarairways.com/en/offers/plus-qatar.html i z lotniska bezpośrednio jedziemy do hotelu - nie ma potrzeby tak jak kiedyś w przypadku długiej przesiadki iść do okienka Qatar

Co do magnesów, to na souq jest kilka miejsc w których są, ale w większości bardzo słabe . Jest jeden sklep z pamiątkami (jedyne co pamiętam to to, że jest na rogu) gdzie jest na prawdę duży wybór część jest wystawiona przed sklep, jeszcze więcej w środku. Wszystkie za 10 riali
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 23 Sty 2018 14:16 
Awatar użytkownika

Loty: 253
Kilometry: 480 307
@pilotbombowca ma rację, nie ma aktualnych informacji!
Ne trzeba teraz aplikować o wizę wcześniej?
Kierują gdzieś do kontroli paszportowej/wizowej?
Idziemy z paszportem - gdzie, żeby wyjść na miasto?
Czy mając 4,5 h stop da radę pojechać do miasta?
Jak wygląda powrót z miasta, kontrola, ile trwa?

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 88 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość