Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 88 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 09 Mar 2013 15:18 

Heyah, na początek chciałbym zaznaczyć, że to moja pierwsza interkontynentalna wycieczka na jednym bilecie, z przesiadką tranzytową, więc bardzo proszę o wyrozumiałość i powstrzymanie się od docinek. Przecież każdy kiedyś zaczynał prawda?:)

Mam wielką prośbę, jakbym mógł prosić o kilka rad, pierwszy raz lecę QATARem stąd chciałbym rozwiać kilka moim wątpliwości... Byłbym bardzo wdzięczny za rady:) Można ogólnie stworzyć temat, ze wszystkimi informacjami nt. QATAR Airways...

1. Lecę w kwietniu - WAW-DOH-BKK-DOH-WAW - na stronie napisane jest, że odprawę należy zrobić online trzy dni przed wylotem, czy będę mógł od razu odprawić się również na odcinek powrotny (BKK-DOH-WAW) czy również dopiero na trzy dni przed wylotem? 
2. Czy na lotnisko mam przynieść e-ticket który dostałem na maila po kupnie biletów, czy wydrukowaną odprawę on-line?
3. Jak wygląda sama kwestia tranzytu? O ile drogę powrotną mam fajną, to niestety w stronę BKK mam kilkunastogodzinne czekanie na lotnisku w DOHA. Nie będę wykupywał wizy (bo na noc średnio mi się chce wychodzić z lotniska – czekam od 23 do 13...). Rozumiem że jest jakaś specjalna strefa transferowa dla pasażerów którzy mają długie przesiadki? Czy odbiera się bagaż nadawany czy nie?
4. Jak wygląda kwestia noclegu i posiłku? – czy QATAR w jakikolwiek sposób umila taki długi pobyt na lotnisku? Wiem, że pewnie było to już poruszane na forum, ale są sprzeczne opinie...

może ktoś czyta kto już był na tej trasie i może podzielić się jakimiś TIPSAMI:) prawdopodobnie setki ludzi wykupiło opcję do BKK... chętnie nawiąże z kimś kontakt kto również szuka różnych odpowiedzi nie tylko na nurtujące go pytania odnośnie samego lotu i postoju w Doha jak i samego planowania tripa po Syjamie i Kambodży:) proszę o maile (z pytaniami, bo sporo już porozkminiałem jeśli chodzi o Tajlandię) jak i z propozycjami wyciągnięcia przyjaznej dłoni:) na zip0@o2.pl

pozdrawiam

Ostatnio edytowany przez zipski, 09 Mar 2013 15:58, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥 Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥
Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️ Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️
#2 PostWysłany: 09 Mar 2013 15:57 
Awatar użytkownika

HON fly4free
1. Przede wszystkim w ogóle nie musisz odprawiać się online, przychodzisz na lotnisko godzinę przed lotem, kładziesz paszport na ladzie i dostajesz karty pokładowe.
2. Na lotnisko zabierz siebie samego, paszport i bagaż. Na wszelki wypadek możesz zabrać ze sobą potwierdzenie rezerwacji (ja zawsze dla pewności tak robię) choć na 99% do niczego Ci to nie będzie potrzebne.
3. Nie odbierasz bagażu, oddany w Warszawie zobaczysz dopiero w BKK.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 09 Mar 2013 16:54 

Ja też lecę do BKK wylot 17 kwietnia 0 16:50 z W-wy przylot Doha o 23, wylot następnego dnia do BKK o 13. Lecę 1-szy raz do Kataru więc nie testowałem osobiście ale udało mi się uzyskać trochę info z innych forum.
Bagaż nadajesz w W-wie bezpośrednio do BKK więc w tranzycie go nie odbierasz.
Dzwoniłem do biura Qatar w W-wie i powiedzieli mi, że hotel w tranzycie przysługuje tylko wtedy gdy postój jest dłuższy niż 8 h. ale nie ma innych lotów w tych 8 godzinach. W tym przypadku jest więc mi nie przysługuje. Napisałem maila do Qatar airlines i odpowiedzieli mi to samo:
his is in reference to your e-mail dated 05 March, 2013.

We would like to inform you that complimentary hotel accommodation is being provided to our passengers for layovers of more than 8 hours. However, please allow us to share that this is being offered provided there are no flight schedule with less than 8 hours of layover within the same day of travel.

Our record shows that there are flights available with shorter layover in Doha. These flights will depart at the same time as your itinerary.

We regret to advise that we are unable to consider your request on this occasion. Thank you for taking the time to write to us and the opportunity to respond.
Więc nie ma co już próbować, można jeszcze na lotnisku,ale raczej marne szanse.
O strefie tranzytowej słyszałem różne opinie. Podobno są 2 strefy ciszy z rozkładanymi fotelami, ale bardzo trudno o miejsce. Można położyć się na podłodze (śpiwór), podobno nie robią problemu. Jest też salon Oryx gdzie za 40$ masz wejście na 6 h, ale podobno można zostać dłużej. Nie ma tam niestety rozkładanych foteli, ale można je łączyć. Dodatkowo prysznic, darmowe jedzenie (w ramach tych 40$) oraz drinki o które trzeba poprosić ale drinki tylko do 2 w nocy i chyba od 11 rano. Sam na razie nie wiem co zrobię czy wezmę hotel czy zostanę w tranzycie. Być może wszystko samo się rozwiąże, bo w paszporcie mam stempel z przejścia granicznego Egipt-Izrael
Może ktoś kto był w tranzycie w Doha opisze strefę
Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 09 Mar 2013 17:03 

Jacek6511 napisał(a):
Ja też lecę do BKK wylot 17 kwietnia 0 16:50 z W-wy przylot Doha o 23, wylot następnego dnia do BKK

hej, no to poza datą lot masz identyczny jak my... no i Twoje info pokrywa się z moim - może ewentualnie uda się załatwić voucher na posiłek...ale też wątpliwe... dzięki za info dotyczące bagażu - warto wiedzieć by spakować się w podręczny dobrze...

wyczytałem gdzieś że posiłek przysługuje 1/5h - czy to prawda? W takim razie można liczyć na dwa:)

a co do samych biletów/odprawy?
1. najpierw dostałem Confirmation Email - Qatar Airways - Confirmation for Booking Reference
2. potem sobie kilka dni później naniosłem już dane paszportowe - po co jest taka opcja wogóle? Nie będzie trzeba później wypełniać przy online checkin?
3. potem dostałem E-TICKET RECEIPT
4. następnie ELECTRONIC TICKET - PASSENGER ITINERARY RECEIPT
5. i potem jeszcze jednego maila - to samo ale po Polsku...

tak więc co mam wydrukować i pokazać na lotnisku w WAWIE?

Ostatnio edytowany przez zipski, 09 Mar 2013 17:14, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 09 Mar 2013 17:13 
Awatar użytkownika

HON fly4free
6. Paszport!
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 09 Mar 2013 18:00 

Hey
Co do biletów to dostałem 2 razy e-ticket raz po angielsku, drugi raz po polsku i nic więcej. Nie wiem jak jest z odprawą on-line, ale jak przechodzisz normalną odprawę to wystarczy t6ylko paszport, resztę danych o Twoim locie mają w systemie. Ja zarezerwowałem sobie miejscva w samolocie on-line więc nie muszę się martwić i śpieszyć się na lotnisku, chociaż przy rezerwacji miejsc jest info, że nie gwarantują tych miejsc.
Co do posiłku to podobno przysługuje nie co 5 godz. tylko jak przerwa trwa >5 h. Tak więc na dwa nie masz co liczyć. Ja bym się cioeszył jak dostanę tylko jeden
Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 09 Mar 2013 18:28 
Awatar użytkownika

Loty: 95
Kilometry: 156 953
niebieski
posiłek przysługuje niby dla przesiadek powyżej 5 godzin, ale ja dwukrotnie miałem przesiadkę 2-3 godzinną i też dostałem bez problemu - luźno do tego podchodzą. Więc pewnie jak zagadasz to dałoby się kilka razy dostać jeśli masz zamiar siedzieć kilkanaście godzin na lotnisku. Chociaż z drugiej strony na karcie pokładowej zaznaczają, że już wykorzystane..
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 08 Lis 2013 13:39 

luxyfer napisał(a):
posiłek przysługuje niby dla przesiadek powyżej 5 godzin, ale ja dwukrotnie miałem przesiadkę 2-3 godzinną i też dostałem bez problemu - luźno do tego podchodzą. Więc pewnie jak zagadasz to dałoby się kilka razy dostać jeśli masz zamiar siedzieć kilkanaście godzin na lotnisku. Chociaż z drugiej strony na karcie pokładowej zaznaczają, że już wykorzystane..

a jak załatwiałeś ten posiłek przy 3 godz. przesiadce (okazałeś bilet waw-doh cze tez z doha do bkk), pytali o coś czy bez gadania dali ci vaucher? I jak z tym jedzeniem, jest jakiś wybór? Pytam bo będę w styczniu (tam 3 godz, powrót 22 godz na lotnisku)
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 08 Lis 2013 13:51 

Zbanowany
odpowiedz : qatar-doha-wszystkie-informacja,227,36155

przydatne informacja o bangkok : bangkok-scamming,136,36160

mozna tez zarezerwowasz mieszkania na 1 miesiac za okolo 200-300zl miesięczne ale pozniej jak bede mial czas to napisze informacja o tym
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 21 Lip 2014 11:43 

W sierpniu będę wracał z Gruzji przez Katar z 13 - godzinną przesiadką w Doha.

Czytałem w internecie relacje ludzi, którzy wykorzystywali takie przesiadki do zwiedzenia miasta, np.
http://www.celwpodrozy.pl/2014/01/dluga ... -doha.html

Chciałbym się upewnić, czy możliwość kupienia wizy na lotnisku za 30$ jest aktualna?

Po kupieniu biletu wyświetliła mi się opcja aplikacji o wizę na stronie Qatar Airways, ale tam wiza kosztuje 55$, oraz wymagana jest rezerwacja hotelu.
Po co ktoś miałby się fatygować z aplikacją przez internet i przepłacać prawie dwukrotnie, skoro można to zrobić taniej na lotnisku?

Z góry dzięki za pomoc!

PS. Jest jeszcze coś o czym muszę pamiętać? Byłbym bardzo niepocieszony, gdybym te 13h musiał koczować na lotnisku :P
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 21 Lip 2014 11:58 

Wize na lotnisku w Doha kupuje sie tak samo jak sie kupowalo. Podchodzi sie do okienka Immigration, podaje paszport i placi za wize badz w Riyal albo karta kredytowa.Nie jest wymagana zadna rezerwacja hotelu. Mozna wyjsc na kilka godzin i wrocic.
 Profil Relacje PM off
Macok lubi ten post.

#12 PostWysłany: 21 Lip 2014 13:06 

Zadzwoń do Qatar i zapytaj.
Ja dostałem wizę i voucher na nocleg.
Wracam tą trasą we Wrześniu, Bilety na tej trasie nie są w taryfach Promo więc powyższe benefity raczej Ci się należą.

Pozd

Ostatnio edytowany przez Zeus, 12 Gru 2014 11:17, edytowano w sumie 1 raz
Wypowiedź z błędami językowymi lub niezrozumiała – błędy ortograficzne/stylistyczne/interpunkcyjne.
 Profil Relacje PM off
Macok lubi ten post.

#13 PostWysłany: 21 Lip 2014 19:31 

@lisek101,
Ogromne dzięki za ten post. Nie podejrzewałem, że przy tak tanim bilecie mogę mieć te wszystkie benefity.
Zadzwoniłem do QA i okazało się, że mam za darmo wizę i hotel w Doha :)

Tak na przyszłość - czy na stronie QA jest jakiś formularz, gdzie można składać wnioski o hotel, czy trzeba za każdym razem do nich dzwonić?
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 25 Lip 2014 17:58 
Awatar użytkownika

w marcu wizy dostawało się od ręki przy wyjściu z lotniska - koszt 100 riali - załatwiali od ręki i sprawnie, nie trzeba było pokazywać wykupionego noclegu. Lotnisko było prawie w centrum - ale obecnie otwarty jest już nowy port lotniczy i jest położony trochę dalej.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 11 Gru 2014 18:23 
Awatar użytkownika

Loty: 223
Kilometry: 697 251
srebrny
Witam,

Mam pytanie odnośnie przesiadki na lotnisku w Doha .
ląduje Qatarem na starym lotnisku i musze sie przedostać na nowe ,tak aby po 8 h udać się w dalszą podróż FlyDubaiem.
Czy ktoś wcześniej miał taką sytuację ??
Jak wyglądają formalności (wiza) przy transferze.

Z góry dziękuję za pomoc

Pozdrawiam.

#16 PostWysłany: 11 Gru 2014 18:53 
Awatar użytkownika

Loty: 507
Kilometry: 973 296
złoty
J.1 napisał(a):
Witam,

ląduje Qatarem na starym lotnisku i musze sie przedostać na nowe ,tak aby po 8 h udać się w dalszą podróż FlyDubaiem.

Z góry dziękuję za pomoc

Pozdrawiam.

A tak z ciekawości. Jaki kod IATA ma stare lotnisko, a jaki nowe?

#17 PostWysłany: 11 Gru 2014 19:28 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
J.1 napisał(a):
Witam,

Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam.

Jesteś pewnien, że lądujesz na starym? Toż to lotnisko jest od bodajże maja zamknięte na cztery spusty. Nowe lotnisko (Hamad Intl) przejęło kod DOH po starym.
 Profil Relacje PM off
elwirka uważa post za pomocny.

#18 PostWysłany: 12 Gru 2014 01:08 
Awatar użytkownika

Loty: 438
Kilometry: 1 116 893
niebieski
Chyba w 2012 zamkneli stare lotnisko z tego co pamietam.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 12 Gru 2014 07:29 
Awatar użytkownika

Loty: 507
Kilometry: 973 296
złoty
krasnal napisał(a):

Jesteś pewnien, że lądujesz na starym? Toż to lotnisko jest od bodajże maja zamknięte na cztery spusty. Nowe lotnisko (Hamad Intl) przejęło kod DOH po starym.

Tak też czytałam w necie. I nawet znalazłam artykuł, że Qatar świętował przejście na nowe lotnisko. W kwietniu 2014 czy jakoś tak.

#20 PostWysłany: 12 Gru 2014 11:11 

Loty: 405
Kilometry: 1 081 381
niebieski
Zgadza się - lądowałem niedawno na DOH nowym. Stare zamknięte na 4 spusty - nawet pytałem w informacji z czystej ciekawości czy coś tam jeszcze lata, powiedzieli, że już nic tam nie ląduje.

Zresztą, wydaje mi się, że tamto lotnisko nie ma już nawet kodu IATA.

Informacje o zamknięciu potwierdzone są także na wiki:

http://en.wikipedia.org/wiki/Doha_International_Airport

A odnośnie formalności jakby była potrzeba wyjścia z lotniska - visa on arrival dla Polaków, niewielka opłata 55 USD i można wyjść
missblumenberg uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 88 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość