Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 880 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: ZEN.com
#821 PostWysłany: 27 Cze 2025 23:37 

niebieski
Surcharge, to fakt, to mogę zrozumieć. Ale całej reszty już nie.
To dzisiejsze wprowadzenie nie ma żadnego sensu i jest tragicznie zakomunikowane. Po prostu jakieś nowe rzeczy zostały wprowadzone do apki bez żadnej informacji, a linki prowadzące do niby FAQ prowadzą do głównej strony Zena.
Ja nie ukrywam, korzystam z Zena na codzień, jest to moja główna karta do płacenia (bo można dostać fajne zwroty), ale zaczynam się zastanawiać, czy to wszystko jest tego warte.
 Profil Relacje PM off  

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
#822 PostWysłany: 28 Cze 2025 04:54 

platynowy
No to pytanie za 100 punktów: w jakich krajach spotkamy się z opłatami dla kart zagranicznych?

@Martinuss ? 8-)

Ja się chyba jeszcze z tym nie spotkałem. Ale też - nie mając karty z danego kraju - nie mam chyba jak się dowiedzieć z pewnością. Ale przypuszczam, że prawie(?) wszędzie na świecie, opłaty są ustalane na podstawie tego czy karta jest wydana przez dany bank, czy nie. A nie czy jest z danego kraju czy nie.
 Profil Relacje PM off  

#823 PostWysłany: 28 Cze 2025 07:01 

niebieski
    ume napisał(a):
    Dla jednego kraju to można zrozumieć, ale ciekawe jak ta karta ma działać jako lokalna w kilku krajach? Na logikę chip będzie się przedstawiać innym numerem w zależności od kraju użycia, ale jeśli tak to dlaczego nie podczas płatności zbliżeniowych? Interesujące.

@f0ku5
    Tego nie masz w zwykłej karcie: brak surcharge stosowanego dla kart zagranicznych, brak propozycji DCC (niekiedy na każdym kroku), szansa ominięcia ograniczeń pewnych POS na wyłącznie lokalne karty (rzadko, ale się zdarza).

W strefie Euro to zadziała, bo jak bankomat uwidzi kartę włoską a nie hiszpańską czy francuską to przecież nie zaproponuje "korzystnego" przewalutowania.
     Profil Relacje PM off  

#824 PostWysłany: 28 Cze 2025 13:33 

Zdecydowanie chodzi o bankomaty. Praktycznie w każdym kraju bankomat widząc obcą kartę przedstawia dwie opcje: przewalutowanie po bandyckim kursie lub prowizję. Przykład z Wielkiej Brytanii sprzed kilku dni: przy 80 GBP polską kartą (PKO BP platinum) bankomat Sainsbury zaproponował: 483 PLN (rozbój w biały dzień) lub 3,95 GBP prowizji. Wybrałem prowizję, zeszło po kursie MC 83,95 GBP 423,27 PLN.
    Kilka dni później Santander o dziwo wypłacił bez prowizji, po odrzuceniu przewalutowania, ale coraz trudniej znaleźć taki bankomat. Podobnie jest już praktycznie wszędzie, to samo miałem w Czechach, Hiszpanii (tam Santander już liczy prowizję), Grecji, Włoszech i pewnie jeszcze kilku krajach. Karta widziana jako lokalna na pewno nie będzie miała propozycji przewalutowania a prawdopodobnie również opłaty. Tak więc chętnie przetestuję nową PRO w bankomacie.

Zakładam, że karta Travel (ta, gdzie można wskazać tylko jeden kraj) będzie w całości działać jako lokalna - również zbliżeniowo.
     Profil Relacje PM off  

#825 PostWysłany: 28 Cze 2025 16:23 
    Moderator forum

To samo jest w sklepach.

Ale z tego co widzę do wyboru są tylko kraje UE (przynajmniej u mnie, bez PRO), więc zastosowanie karta Travel znajdzie póki co tylko w krajach spoza strefy Euro, ale nici z jej bajerów w UK, USA, Turcji itp.
     Profil Relacje PM off  

#826 PostWysłany: 28 Cze 2025 21:51 
    Awatar użytkownika

Loty: 37
    Kilometry: 86 397
    srebrny
    @NBE322 w Uzbekistanie karty spoza kraju dopłacają 1,5-2% przy transakcji. Nawet jak terminal pokaże 100 000 UZS to z konta ściągnie 102 000 UZS.
    W Nowej Zelandii karty "international" w mniejszych sklepach miały surcharge, więc przydałoby się takie coś dla szerszej listy niż kilkanaście krajów europejskich.
    Niemniej jeśli jednak faktycznie bankomaty w krajach Europy potrafią wymuszać prowizję jeśli jest się spoza danego kraju, to może warto zamówić?
    NBE322 lubi ten post.
    NBE322 uważa post za pomocny.

#827 PostWysłany: 29 Cze 2025 06:38 

platynowy
    kulson napisał(a):
    Zakładam, że karta Travel (ta, gdzie można wskazać tylko jeden kraj) będzie w całości działać jako lokalna - również zbliżeniowo.

W T&C karty PRO, jest tak:

Cytuj:
    For contactless transactions, only the default PAN (issued in EUR currency) will be used. To access additional PANs, you must physically insert your card into an ATM or payment terminal rather than tapping or swiping it.

T&C karty "Travel" nie ma.... albo nie umiem znaleźć....
     Profil Relacje PM off  

#828 PostWysłany: 29 Cze 2025 23:06 

@Kri$ w NZ to troche inaczej wyglada. tam (przynajmniej jeszcze 5 lat temu) sa wydawane karty debetowe takie co ida przez ich lokalny system. Nie idzie to przez mastercard / visa nawet jak to logo bylo na karcie. przez to nie ma opcji chargeback dla takich transakcji i sa one rozliczane odrazu. zagraniczne karty sa traktowane jak karty kredytowe
     Profil Relacje PM off  

#829 PostWysłany: 30 Cze 2025 01:25 

srebrny
    Travel, ale tylko na konkretny kraj i najlepiej UE. absurd. w Europie wszedzie zaplacisz karta, a na drobne wydatki czy emergency zawsze mozna wczesniej wymienic w kantorze.

ZEN wywodzi sie z G2A czyli gierek, czekam na kolejne wspaniale pomysly typu pograj w gierke w apce i wygraj bonusa. bardziej strategia marketingowa zeby angazowac spolecznosc niz realna wartosc
     Profil Relacje PM off
    f0ku5 lubi ten post.

#830 PostWysłany: 30 Cze 2025 21:51 
    Moderator forum

Cytuj:
    Oto przetłumaczony na język polski Rozdział V – Funkcjonalność multi‑aplikacyjna z dokumentu „ZEN Pro Card Terms” opublikowanego 26 czerwca 2025:

V. Funkcjonalność multi‑aplikacyjna
    1. Od daty publikacji niniejszych warunków, każda nowa fizyczna karta ZEN Pro zamówiona będzie wyposażona w funkcję multi‑aplikacyjną jako dodatkową możliwość.
    Pozwala ona na przechowywanie wielu numerów PAN (Primary Account Number) na jednej karcie, umożliwiając dodanie maksymalnie trzech dodatkowych profili (dla różnych krajów). Ta funkcja nie dotyczy kart wirtualnych ZEN Pro ani kart fizycznych zamówionych przed datą publikacji – one pozostają kartami z jednym numerem PAN. Jeśli nie wybierzesz żadnego dodatkowego profilu podczas zamawiania, karta będzie wydana jako standardowa ZEN Pro z pojedynczym numerem PAN.
    2. Podczas zamawiania fizycznej karty ZEN Pro możesz wybrać od 0 do 3 krajów, dla których zostaną wydane zlokalizowane numery PAN. Wybór ten należy podjąć w procesie zamówienia i nie można go później zmienić.
    3. Twoja fizyczna karta ZEN Pro jest domyślnie kartą zbliżeniową.
    • Do transakcji zbliżeniowych używany będzie tylko domyślny numer PAN (konto w EUR).
    • Aby skorzystać z dodatkowych numerów PAN (dla innych krajów), karta musi być fizycznie włożona do bankomatu lub terminala płatniczego – nie zadziała przy płatnościach zbliżeniowych.
    • Po włożeniu karty zwykle pojawia się menu, w którym możesz wybrać preferowany numer PAN.
    • Każdy numer PAN może być także dodany jako osobna karta w portfelach cyfrowych (np. do Google/Apple Pay), działając niezależnie.
    4. Ważna uwaga:
    • Tylko transakcje dokonane za pomocą domyślnego PAN‑u (karty EUR) będą uprawnione do zdobywania Odłamków i korzystania z przywilejów ZEN Pro.
    • Transakcje wykonane z wykorzystaniem zlokalizowanych numerów PAN (dla innych krajów) nie będą objęte tymi korzyściami.
    5. Każdy PAN na karcie typu multi‑aplikacji działa niezależnie:
    • W przypadku zagubienia lub podejrzenia nieautoryzowanego użycia, należy zablokować każdy numer PAN osobno.
    • PIN ustalany na etapie zamówienia działa na wszystkie PAN-y, ale jeśli zmienisz PIN później, trzeba to zrobić dla każdego numeru oddzielnie.
    • Limity wydatków również konfigurujesz indywidualnie dla każdego numeru PAN.
    • W razie podejrzanej transakcji, zaleca się jak najszybsze ograniczenie użytkowania wszystkich PAN‑ów w aplikacji ZEN.
    6. Karta fizyczna ZEN Pro z funkcją multi‑aplikacji zaliczana jest do limitu kart – czyli liczona jest jako jedna karta w ramach Twojego limitu kart dostępnych na koncie.
    7. ZEN nie ponosi odpowiedzialności za ewentualne opłaty (tzw. surcharge) pobierane przez bankomaty innych
     Profil Relacje PM off
    suszek lubi ten post.

#831 PostWysłany: 04 Lip 2025 21:44 
    Awatar użytkownika

Loty: 37
    Kilometry: 86 397
    srebrny
    W sumie nadaje się to i tu i w temacie o Bezcennych Chwilach MasterCard

Załącznik:
    ZEN_1600pkt.PNG
    ZEN_1600pkt.PNG [ 160.11 KiB | Obejrzany 3086 razy ]

#832 PostWysłany: 05 Lip 2025 01:38 

niebieski
    Ta, mhm... Bardzo bym chciał mieć zarejestrowaną kartę w BC, ale od ponad miesiąca Zen nie może tego zrobić.
    W ramach rekompensaty parę dni temu przyznali mi miesiąc planu Pro za darmo, który "miał być widoczny na koncie w przeciągu paru godzin", a nie jest widoczny do dziś.
    Czekam aż dokończę swój kamień fortuny i się ewakuuję, za stary już jestem na takie coś.
     Profil Relacje PM off  

#833 PostWysłany: 05 Lip 2025 11:12 
    Awatar użytkownika

Loty: 264
    Kilometry: 493 444
    niebieski
    zakino napisał(a):
    czinger napisał(a):
    tetomek napisał(a):
    Uwaga na doladowywanie Zen kartami kredytowymi - Zen zaczął u mnie klasyfikować doładowania jako cash-like, co najczęściej oznacza naliczanie przez banki odsetek od razu.
    Jak ktoś ma Visa Infinite w PKO BP to doładowania blikiem z limitu karty są bez prowizji.

Infinite w PKO jest ciągle bez prowizji.

Dalej macie bez prowizji? Na ostatnim zestawieniu mam 190zł odsetek, gdzie przez 5 lat ani grosza odsetek nie wyszło, bo spłacam zazwyczaj wszystko na bieżąco albo z małym opóźnieniem, ale już na pewno nic nie przekracza tych 60 dni. Przez ostatni miesiąc robiłem tylko zwykłe płatności i doładowania ZEN/Revo. W historii obok ZEN pojawia się też "Obciążenie" zamiast "Płatność kartą".

#834 PostWysłany: 05 Lip 2025 12:24 

niebieski
    Dalej.
     Profil Relacje PM off  

#835 PostWysłany: 05 Lip 2025 23:32 

niebieski
    Doładowałem dziś KK Pekao z żubrem. W historii: "Płatność kartą"
     Profil Relacje PM off  

#836 PostWysłany: 06 Lip 2025 00:14 
    Awatar użytkownika

W przypadku KK pekao zostaniesz nagrodzony prowizją.
     Profil Relacje PM off  

#837 PostWysłany: 06 Lip 2025 01:37 

niebieski
    I to całkiem sporą.
     Profil Relacje PM off  

#838 PostWysłany: 06 Lip 2025 07:59 

srebrny
    Potwierdzam, nie polecam.
     Profil Relacje PM off  

#839 PostWysłany: 06 Lip 2025 10:13 

Loty: 68
    Kilometry: 85 761
    niebieski
    vistacash napisał(a):
    zakino napisał(a):
    czinger napisał(a):
    tetomek napisał(a):
    Uwaga na doladowywanie Zen kartami kredytowymi - Zen zaczął u mnie klasyfikować doładowania jako cash-like, co najczęściej oznacza naliczanie przez banki odsetek od razu.
    Jak ktoś ma Visa Infinite w PKO BP to doładowania blikiem z limitu karty są bez prowizji.

Infinite w PKO jest ciągle bez prowizji.

Dalej macie bez prowizji? Na ostatnim zestawieniu mam 190zł odsetek, gdzie przez 5 lat ani grosza odsetek nie wyszło, bo spłacam zazwyczaj wszystko na bieżąco albo z małym opóźnieniem, ale już na pewno nic nie przekracza tych 60 dni. Przez ostatni miesiąc robiłem tylko zwykłe płatności i doładowania ZEN/Revo. W historii obok ZEN pojawia się też "Obciążenie" zamiast "Płatność kartą".

Wciąż bez prowizji/obciążeń ;)
    vistacash uważa post za pomocny.

#840 PostWysłany: 06 Lip 2025 15:10 

niebieski
    krzykrzysztof napisał(a):
    W przypadku KK pekao zostaniesz nagrodzony prowizją.
    Póki co (od soboty) nie ma. Jest tylko "płatność oczekująca" w historii rachunku karty. Prowizja pojawia się przy księgowaniu?

Zasilenie ZEN było kartą przez Google Pay.
     Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
    Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 880 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość