Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 20 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 25 Paź 2018 11:21 

Hej. Mam pytanie dotyczące przewozu jedzenia na Zanzibar z Polski. Nigdy nie mogę znaleźć takich informacji. Czy ktoś z was wie, co ewentualnie mogę przewieźć w bagażu rejestrowanym? Dostęp do sklepów na miejscu jest ograniczony, dlatego chciałabym wziąć cokolwiek na tzw. "czarną godzinę". Jakieś batoniki, kabanosy i inny suchy prowiant. Można takie rzeczy wwozić z Polski na teren wyspy?

Ostatnio edytowany przez Japonka76, 25 Paź 2018 11:24, edytowano w sumie 1 raz
temat
 Profil Relacje PM off  

🌸🇫🇷Dzień Kobiet w Paryżu za 889 PLN 🌸🇫🇷 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel Mercure 😍 🌸🇫🇷Dzień Kobiet w Paryżu za 889 PLN 🌸🇫🇷 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel Mercure 😍
Złap oddech na Cyprze za 523 PLN 🌤️👣 Loty - dla wszystkich - z Warszaw i 3 noce w hotelu Złap oddech na Cyprze za 523 PLN 🌤️👣 Loty - dla wszystkich - z Warszaw i 3 noce w hotelu
#2 PostWysłany: 25 Paź 2018 11:28 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

W kraju przypraw, owoc morza i street food?
Ok...
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#3 PostWysłany: 25 Paź 2018 11:36 

Mówię o jedzeniu na "czarną godzinę". Zawsze warto coś mieć przy sobie. Nie spytałam o to prosząc o szyderstwo, tylko zdanie osoby, która zna odpowiedź na pytanie.
 Profil Relacje PM off
mspoz lubi ten post.

#4 PostWysłany: 25 Paź 2018 11:39 
Moderator forum
Awatar użytkownika

To co masz wydać w Polsce na jedzenie na "czarną godzinę" weź ze sobą, i kupisz dobre smaczne jedzenie na Zanzi, i jeszcze Ci zostanie trochę groszą na "czarną godzinę" w Polsce.

#5 PostWysłany: 25 Paź 2018 11:51 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Lol...
Szyderstwo.

Spoko, powodzenia
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 25 Paź 2018 12:08 

Chodzi o to, że na miejscu nie będę mieć czasu cokolwiek kupić (bardzo późny lot). Poza tym nie będę się wam zwierzać z moich problemów zdrowotnych, w każdym razie zabranie czegoś z Polski to w moim przypadku absolutna konieczność. Pytanie tylko co mogę z czego nie.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 25 Paź 2018 12:35 
Awatar użytkownika

Loty: 276
Kilometry: 532 928
niebieski
wyślij zapytanie https://daressalaam.msz.gov.pl/pl/infor ... e/kontakt/

Bulgaria
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 25 Paź 2018 13:05 

złoty
Jakie są przepisy nie wiem, ale widziałem, że miejscowi wwożą paczkowaną żywność i nie mają z tym problemów.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 25 Paź 2018 14:05 

niebieski
HEJKA!

Mieliśmy ze sobą - zabrane z premedytacją z PL - kabanosy (kilka paczek), 4 puszki konserw, wafle ryżowe, kostki sera żółtego, zupki w proszku i jeszcze trochę innego badziewia, czego nie pomnę - idealnie się przydało na start na Zanzi, bo do razu wcięliśmy z rana prom na mainland, a potem mieliśmy busa do Rwandy z Dar Es Saalam i jechał prawie 2 dni, więc nie ukrywam, że tym razem uratowało nam to życie. Akurat nie wiem, czy się udało, czy zwyczajnie nie mieliśmy kontroli, przylot był nad ranem, wszystko spało;) To było rok temu, deal/error fare Oman Air za 600 zł.

Pozdrówka i do miłego, Artek.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 26 Paź 2018 12:41 

Wielkie dzięki za pomoc :)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 26 Paź 2018 12:50 
Awatar użytkownika

Loty: 33
Kilometry: 39 451
srebrny
Bez problemów z wwiezieniem jedzenia - ja żałowałem, że nie wziąłem więcej kabanosów.

@Zeus - streetfood w porównaniu do innych krajów bardzo ubogi. Lokalni jedzą grilowane kawałki kurczaka z frytkami. Najciekawsze co jadłem to grilowana ośmiornica oraz jakaś egzotyczna zupa.

Gdybym miał wrócić na Zanzibar to wziąłbym dużo więcej prowiantu z Polski. Lubię dobrze zjeść i byłem mocno rozczarowany.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 26 Paź 2018 12:52 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Po Kubie to raczej nić mnie nie zaskoczy ;)
 Profil Relacje PM off
boots lubi ten post.

#13 PostWysłany: 26 Paź 2018 15:06 
Moderator forum
Awatar użytkownika

@Kański aleś mnie zaskoczył swoim wpisem. Bo ja chyba na innym Zanzibarze byłam. Jedzenie mają tam świetne: owoce morza, ryby wszelakie i na różne sposoby przyprawiane (różnorodność przypraw) i gotowane, pieczone, smażone, z grilla. Kurczaki, kaczki, wołowina, a do tego kasze, ryż, kukurydza w rożne postaci. Ugali z sosami, zupy warzywne, desery i owoce prosto z drzewa. Ja tam głodna nie chodziłam.
Oczywiście można ze sobą zabrać kilka batoników czy kabanosy, ale jedzenia bym tam ze sobą nie wiozła.
sko1czek lubi ten post.

#14 PostWysłany: 26 Paź 2018 16:49 
Awatar użytkownika

Loty: 972
Kilometry: 2 126 994
HON fly4free
Szok.
Na Zanzibarze jadłem najlepsze jedzenie. W niektórych knajpach na odludzu trzeba było co prawda czekać czasami i po godzinę, ale to co przynosili do jedzenia to był kosmos!
2 ludzi lubi ten post.

#15 PostWysłany: 26 Paź 2018 19:26 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
mrroziczek napisał(a):
Hej. Mam pytanie dotyczące przewozu jedzenia na Zanzibar z Polski. Nigdy nie mogę znaleźć takich informacji.

Jesli chcesz przewiezc jakies owoce to potrzebne jest odpowiednie zaswiadczenie. ;)
Kod:
For plants and plant products a phytosanitary certificate is required. For fruits an additional declaration that Xanthomonas citri (Hasse) Dowson does not occur in the country of origin is required.

Z reguly nie sprawdzaja, a zywnosc jesli bedzie zapakowana w orginalnych opakowaniach to nie powinno byc problemu.

Btw pozniejsze wpisy z "czarna godzina" sa niesmaczne!

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 26 Paź 2018 23:42 
Awatar użytkownika

Loty: 580
Kilometry: 1 032 816
złoty
Mi zostało z podróży parę batoników typu corny i przeszły bez problemu

Zeus napisał(a):
W kraju przypraw, owoc morza i street food?
Ok...

Aż strach pytać o noclegi w 'city that never sleep'.
 Profil Relacje PM off
mordek lubi ten post.

#17 PostWysłany: 27 Paź 2018 04:50 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
marcin.krakow napisał(a):
Aż strach pytać o noclegi w 'city that never sleep'.

Masz na mysli NY? :D

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 15 Lis 2018 12:21 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Właśnie wróciłem z Tanzanii/Zanzibaru.

Ani raz mi do głowy nie przyszło żeby targać batoniki z Polski. Wszystko można kupić na miejscu w marketach/sklepikach. Nie wspomnę i jedzeniu z ulicy: od zwykłych frytek przez różne owoce, szaszłyki, samosy, pączki itd.

Ale co tam wiem...
 Profil Relacje PM off
sko1czek lubi ten post.

#19 PostWysłany: 18 Lis 2018 13:59 

-- 18 Lis 2018 13:57 --

Dokładnie, w sklepach są wszelkiego rodzaju batoniki, Mars, Snickers, Bounty :) Nie bierzcie zbędnego bagażu, cenowo podobnie

-- 18 Lis 2018 13:59 --

Nie warto brać jedzenia z Polski, wszystko możecie kupić na miejscu..
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 18 Lis 2018 18:04 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Zeus napisał(a):
Właśnie wróciłem z Tanzanii/Zanzibaru.

Ani raz mi do głowy nie przyszło żeby targać batoniki z Polski. Wszystko można kupić na miejscu w marketach/sklepikach.

Ale co tam wiem...

Kto wie, moze @mrroziczek zamierza przywiezc cos z PL i rozdac batoniki biednym dzieciom. :D

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 20 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość