Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 344 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 18  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 31 Lip 2014 12:32 

Loty: 16
Kilometry: 39 138
W ramach informacji po powrocie:

Samochód brałem z firmy Alamo, obsługiwanej przez Europcar. Trochę się zgapiłem i szukałem po lotnisku siedziby Alamo, której... nie ma. Ale w końcu załapałem, doczytałem i już było OK. Samochód jaki wybrałem, to Opel Corsa, a dostałem Volkswagena Polo, 4 drzwi i w dieslu (TDI). Nie lubię diesli, ale spalanie na poziomie max. 6 litrów rekompensowało mi byzczenie kosiarki do trawy ;) Pani pyta o dodatkowe ubezpieczenie, odmawiam, bo mam u pośrednika, pyta o paliwo, potwierdzam full-full. Daje kluczyki, mówi jaki nr na parkingu i daje do ręki kartkę z rozpisanymi usterkami. Dojście do tego, co jaka rysa jest gdzie... to może lepiej pobieżnie sprawdzić i w drogę. Ja sobie obejrzałem, porobiłem fotki co większych usterek. Bryka ogólnie ładna, chyba z 2012 roku, coś koło 65 tys. nakręcone km. Czysto, klima, wszystkie szyby elektryczne, radio itp.
Zwrot, ogólny przegląd przez panią, napisała na tym moim dokumencie OK i poszła. Dziś sprawdzam kredytówkę, blokada (ok. 650 zł) zdjęta.
Zatem podsumowując - polecam Alamo i Europcar :)
 Profil Relacje PM off  

Warto 😍 Kolumbia z Warszawy od 2534 PLN 🔥 Dużo terminów, również na majówkę! Warto 😍 Kolumbia z Warszawy od 2534 PLN 🔥 Dużo terminów, również na majówkę!
Zimowa wycieczka do Aten za 689 PLN🏛️🇬🇷 Loty (piątek-poniedziałek) + noclegi ze śniadaniami 😍 Zimowa wycieczka do Aten za 689 PLN🏛️🇬🇷 Loty (piątek-poniedziałek) + noclegi ze śniadaniami 😍
#62 PostWysłany: 31 Lip 2014 14:11 

niebieski
Dużo pożyczam i to co mogę doradzić to jednak międzynarodowe duże wypożyczalnie, moje typy to hertz (z Ryanairem w Hiszpanii wychodzi bardzo tanio), albo budget. Generalnie pełen bak pełen bak to niezbędny standard + profesjonalne podejście do klienta przejawiane przy odbiorze auta + nowe samochody. Po podliczeniu kosztów jakoś zawsze wychodzi taniej i lepiej niż w małych nastawionych na max zysk lokalnych wypożyczalniach.
 Profil Relacje PM off  

#63 PostWysłany: 29 Sie 2014 12:22 

Pozyczam auto z Alicante 27/10 - 07/11 w tym roku. skorzystalem oczywiscie z DoYouSpain i wzialem klase Renault Kangoo za 61 EUR (11 dni) - firma Record Go. Przegladajac duskusje na tym forum zaplacilem te 61 EUR od razu ale nie bralem ubezpieczenia przez DYS (ok 5EUR/dzien) tylko wezme bezposrednio przy okienku w Record Go.

1) Z tym, ze w T&C na strone DYS: "Rentals of 1-20 days: 9.54eur per day with a maximum of 92.45eur" ...czyli troche podrozalo w stosunku do Waszych doswiadczen z poprzednich miesiecy.
Moze lepiej jednak doplacic 5EUR/dzien przez DYS i wtedy nie brac tego za 9.54/dzien od record go (tylko wtedy recorg go wezmie depozyt 700EUR).
Jak myslicie czy 5 EUR/dzin od DYS i 9.54/dzien od Record go maja ten sam zakres? Tzn nie przejmuje sie niczym (zero excess) byle nie jezdzic po pijaku?

2)
"Mileage:

Unlimited mileage.
If you´re planning on doing a lot of kilometres, please note that you´ll be required to return to the local office and change the car before you reach 2000km. If you don´t return the car before the 2000km mark, a penalty of 2eur per kilometre will apply."

Czy ktos to przecwiczyl w praktyce w DYS/Record Go? Dla mnie to oznacz przebieg nieograniczony z tym, ze jezeli zamierzam zrobic wiecej niz 2000km to mam sie zglosic do miejsca wynajecia w trakcie wynajmu (przed 2000km) i wymienic bezplatnie samochod na inny i moge dalej jezdzic. Nie rozumiem celu tej procedury ale czy tez tak to rozumiecie?
Samochod mam na 11dni wiec jest ryzyko przekroczenia 2000km i wtedy charguja 2eur/km jako kara !!!

Pytam bo jak wiadomo z DYS nie da sie skontaktowac (brak maila i telefonu tylko jakies FAQ na stronie)
 Profil Relacje PM off  

#64 PostWysłany: 01 Wrz 2014 01:37 

MARCINO. Brałem w lipcu przez http://www.cardelmar.pl/ na podobną ilość dni. Full ubezpieczenie u nich, blokada na karcie wówczas była nie więcej jak 100 euro. Sprawdziłem powyższy termin - zmieścisz się z ubezpieczeniem w 1000 zł plus blokada. W [przypadku problemów należy pozbierać kwity od Policji itd. i sprawę kierować do Car de Mar. Oni potem załatwiają, żeby kaucja została zwrócona.

Może ten kierunek rozwiąże Ci sprawę? Nie ma limitu km.
 Profil Relacje PM off  

#65 PostWysłany: 01 Wrz 2014 10:17 

Dzieki raf_b :)
Rzeczywiscie ceny http://www.cardelmar.pl/ sa tylko minimalnie wyzsze niz na doyouspain.com a pelne ubezpieczenie duzo tansze.
Czuy to mozliwe ze full insurance kosztuje tylko 2-3 EUR dodatkowo za dzien?
Widze, ze strona jest po polsku tez. Rezerwowales w PLN i tak sciagali z karty czy w EUR?
 Profil Relacje PM off  

#66 PostWysłany: 01 Wrz 2014 10:42 

Loty: 129
Kilometry: 292 570
niebieski
Wypożyczałem auta tylko w USA, gdzie nie ma wkładu własnego i gdzie nie otrzymywałem protokolu z obecnymi szkodami tylko szedłem na parking wybierając auto. Teraz chciałbym wypozyczyc auto w Beavius i zastanawiam się jak to wygląda. Wypozyczam przez rentalcars z ubezpieczeniem wkładu własnego. Czy musze sprawdzić czy auto ma widoczne uszkodzenia i zaznaczyć na protokole i po oddaniu to samo z pracownikiem wypożyczalni? Rozumiem tez ze depozyt zostaje zablokowany na karcie. Kiedy odblokowywuja? Jeśli protokóld odbioru jest ok nie mogą się później przyczepić?

#67 PostWysłany: 01 Wrz 2014 12:08 

Zaczalem sprawdzac ten http://www.cardelmar.pl/ i teraz maja promocje - jak sie ich polubi na facebooku to dostajemy bezplatne pelne ubezpieczenie na auto:)
Chyba wezme u nich - tylko ze potem przy okienku Goldcar lub innego Regord Go trzeba zostawic karte kredytowa i depozyt 600-700 EUR (bo oczywiscie wtedy w wypozyczalni nie trzeba juz brac ubezpieczenia skoro w cardelmar ma sie juz pelne.
Mam nadzieje tylko, ze tak ja pisze raf_b - w razie uszkodzenia szyb/lusterek itd - Goldcar/REcord Go sobie sciagnie z naszej karty - ale wyegzekwuje sie zwrot tej kwoty od cardemar.

Teraz musze tylo anulowac rezerwacji w doyouspain.com
Czy ktos juz kiedys anulowal u nich ?
Po jakim czasei zwracaja kase? Czy mozna stracic na spreadzie (kwota zwwotu w PLN mniejsza niz kwota, ktora sciagneli)?
 Profil Relacje PM off  

#68 PostWysłany: 01 Wrz 2014 14:18 

Właśnie na fb pokazała mi się promocja w Car del mar - ubezpieczenie za darmochę!

Co do depozytu - brałem samochód z firmy Alamo obsługiwanej przez Europcar (do takiego okienka trzeba iść, przynajmniej tak jest na El Prat). Pani w okienku zapytała o ubezpieczenie, powiedziałem że dziękuję, bo mam w Car del mar. Potem czy paliwo full-full czy jakie? W końcu doszła do depozytu. Na 10 dni samochód i ten depozyt miałem coś koło 350 zl a nie jakieś kosmiczne kwoty typu 700 euro! Depozyt zdjęty na drugi dzień (bo sprawdziłem dopiero po powrocie do kraju), może już był od razu.

W kwestii wynajmu z powyższymi firmami - zero problemów. Nie wiem jak by to było jak by się coś wydarzyło (uszkodzenia), ja nic takiego nie doświadczyłem.
 Profil Relacje PM off  

#69 PostWysłany: 01 Wrz 2014 15:59 

no dokładnie deal z zero excess na cardemar jest ok
co do depozytu 350zl - w firmach typu Alamo/Europcar jest dużo drożej podejrzewam stad być może niższy depozyt i możliwość wzięcia full-full nawet przy dłuższym wynajmie.
Ale na cardemar najniższe ceny wyskakują zwykle w wypożyczalniach typu Goldcar i RecordGo - i tam przy braku wykupienia u nich ubezpieczenia robią blokadę na karcie 600-700 EUR.
I przy wynajmie na 11dni (jak u mnie) tylko opcja full-empty wchodzi w grę

Z drugiej strony czy kilkaset EUR depozytu to rzeczywiście problem skoro full insurance i tak będzie w cardemar?
Jakby się coś wydarzyło i wypożyczalnia mnie obciąży to cardemar powinien wszystko zwrócić w ramach ich insurance.

Zastanawiam się czy przez ten cardemar wziąć Goldcar czy RecordGo.
Dopłaty za full tank maja takie (w zależności od klasy auta, wliczona oplata serwisowa za wlanie paliwa)
Goldcar: 49-157 EUR
RecordGo: 70-138 EUR
Ja celuje w klasę Berlingo wiec myślę ok 100 EUR ze mnie ściągną i trzeba będzie oddać z pustym bakiem

Goldcar ma te zaletę, ze nie ma limitu km natomiast RecordGo ma taki zapis (z którego nie wiem co wynika w zasadzie)

Mileage:

Unlimited mileage.
If you´re planning on doing a lot of kilometres, please note that you´ll be required to return to the local office and change the car before you reach 2000km. If you don´t return the car before the 2000km mark, a penalty of 2eur per kilometre will apply."
 Profil Relacje PM off  

#70 PostWysłany: 03 Wrz 2014 15:42 

MARCINO, strasznie sobie komplikujesz życie. Wcale Alamo nie jest dużo drożej w stosunku do niemarkowych, a już na pewno nie do Goldcar (może ze stówa różnicy), nie ma żadnych strasznych dopłat za full - full, gdyż oddając sam masz zatankować na stacji którą sobie wybierzesz. Wybierz u obojętnie jakiegoś pośrednika wynajmujących "markowych", weź odbiór na lotnisku (czyli biuro mają zaraz na hali) i nie łaś się na stówę, bo potem będziesz się wkurzał problemami. Nie wiem po co Ci to Berlingo akurat, zamierzasz jakieś bagaże wozić? :D
 Profil Relacje PM off  

#71 PostWysłany: 04 Wrz 2014 00:04 

Loty: 723
Kilometry: 2 468 601
Zbanowany
MARCINO napisał(a):
Goldcar ma te zaletę, ze nie ma limitu km natomiast RecordGo ma taki zapis (z którego nie wiem co wynika w zasadzie)
Mileage:
Unlimited mileage.

Od takiej wypożyczalni trzeba trzymać się z daleka. Prawdopodobnie mają stare, psujące się samochody, które wymagają przeglądu co 2000km. Teoretycznie jest to "Unlimited mileage", ale po przejechaniu 2000km musisz wrócić do wypożyczalni i wymienić samochód na inny. Jak zapomnisz, to może się okazać, że za wynajem zapłacisz więcej niż wynosi wartość tego samochodu. To jest właśnie "haczyk" dołączony do niskiej ceny.
 Profil Relacje PM off  

#72 PostWysłany: 04 Wrz 2014 16:30 

raf_b i marfot dzieki za komentarze.
..Berlingo biore bo mam 2 malych dzieciakow wiec z wozkiem fotelikami w takim aucie jest wygodniej..przewinac mozna latwo:)
A skoro cena taka sam jak za focusa to wybieram berlingo (czy tez cokolwiek w tym deseniu), chociaz brydsze ..ale na pewno bardziej praktyczne.
Jedynie moga wiecej pobrac za paliwo na wstepie - bo moze wiekszy bak ma takie berlingo
Ostatnio jak sie krecilem z dzieckiem i zona po Hiszpanii to wiaslnie mialem takiego VW Caddy i bylem zadowolony (duzy bagaznik i przestrzen w srodku).

Zdecydowalem sie na Goldcara przez Cardemar (maja do 14/09 te fajna promocje, ze full insurance jest gratis)..wczeniej w Hiszpanii juz mialem ze 2 razy Goldcara i nie bylo problemu..na pewno auta nie byly stare.

Za jakis czas zerkne na doyouspan/cardelamr znowu..moze cos sie pojawi a przez cardelamar mozna do 48h przed bezplatnie anulowac...
..ktops tu powiedzial, ze poza sezonem (wynajmuje od 27/10) im blizej tym taniej
 Profil Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 04 Lis 2014 20:58 
Awatar użytkownika

Loty: 123
Kilometry: 229 080
srebrny
Czy znacie może jakąś wypożyczalnię, która nie brałaby opłaty za pobranie auta w godzinach nocnych (Fuera de horas oficina /
after hours charge)? Sęk w tym, że o ile bazowa kwota za wypożyczenie auta wygląda całkiem fajnie (najtańsze od 15 do 25 EUR w styczniu na 4 dni), to kolejne 30-40 EUR stanowi opłata za pobranie auta po godz. 23 (czasami po 22)... a dodatkowe 20-40 EUR opłata serwisowa, za uzupełnienie przez firmę paliwa w opcji "full > empty" :(

Mój lot planowo ma lądować w Alicante o 22:45 i obawiam się, że 15 min nie wystarczy na opuszczenie samolotu, odnalezienie wypożyczalni i załatwienie odbioru samochodu...

#74 PostWysłany: 08 Gru 2014 20:00 

Loty: 28
Kilometry: 42 304
Trochę odświeżę temat.

Mętlik mam w głowie straszny i spytam wprost:

Czy istnieje możliwość wypożyczenia auta bez pozostawiania wkładu własnego (bez obciążania karty kredytowej)?

Zabezpieczenie Wkładu Własnego - czy jeśli to wykupię muszę pozostawić kartę kredytową w depozycie? (Może i debilne pytanie, ale wolę mieć 100% pewności)

Skoro zabezpieczają na karcie od PLN 2635,80 do PLN 7907,38 (przykład z Budget), to co jeśli na mojej karcie nie ma takiej kwoty? Powiedzmy jest 200zł.
Czy wtedy w ogóle wypożyczą mi samochód? Czy też zgodnie z logiką wypożyczą go dopiero jeśli mam na karcie minimum 2635.80 zł?

A co jeśli wypożyczę i przedpłacę auto online, a na miejscu odrzucą mi możliwość zabezpieczenia karty (np. z uwagi na brak środków). Czy wtedy zwracają mi przedpłaconą kwotę. Jeśli tak to do ręki czy przelewem.
 Profil Relacje PM off  

#75 PostWysłany: 08 Gru 2014 21:18 

Jeżeli na karcie nie ma środków na blokadę udziału własnego,to firma wypożyczająca nie ma prawa wydać Ci auta. Pamiętaj też że blokowana jest
również niewielka kwota na paliwo, koszty administracyjne itp. Wtedy ściągają ujętą w regulaminie kasę,zazwyczaj jak za no show, z reguły za24/48h wypożyczenia.

Uniknąć blokady udziału(excess) możesz:
-wykupując pełne ubezpieczenie(SCDW,STP)w firmie wypożyczającej,przy odbiorze
-wpłacając kaucję w gotówce(niewiele wypożyczalni na to się zgadza)

UWAGA! Ubezpieczenie u pośrednika(3rd party) daje Ci zwrot wkładu własnego w razie uszkodzeń,lecz nie zwalnia z zablokowania kwoty na karcie.
Na krajowych stronach Budgeta,znajdziesz tabelki z kwotami udziału wł. i kosztów SCDW,dla poszczególnych klas pojazdów.

Niektóre wypożyczalnie/lokalizacje, blokują też czasami pewną kwotę a konto uszkodzeń nie objętych umową SCDW(opony,podwozie,itp.)
 Profil Relacje PM off
kg24 uważa post za pomocny.

#76 PostWysłany: 08 Gru 2014 21:29 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
kg24 napisał(a):
Czy istnieje możliwość wypożyczenia auta bez pozostawiania wkładu własnego (bez obciążania karty kredytowej)?
Czasami tak, ale tylko w przypadku pełnego ubezpieczenia wykupionego bezpośrednio w ubezpieczalni. Często nawet i w takim przypadku na karcie są blokowane kwoty na poczet uszkodzeń podwozia, kół, szyby przedniej, reflektorów, itp., które przeważnie nie są objęte nawet pełnym ubezpieczeniem.

Cytuj:
Zabezpieczenie Wkładu Własnego - czy jeśli to wykupię muszę pozostawić kartę kredytową w depozycie? (Może i debilne pytanie, ale wolę mieć 100% pewności)
Jeśli będzie to (a prawdopodobnie będzie) ubezpieczenie oferowane przez stronę trzecią - pośrednika, to tak, na karcie kredytowej zostanie założona blokada, najczęściej w wysokości udziału własnego.

Cytuj:
Skoro zabezpieczają na karcie od PLN 2635,80 do PLN 7907,38 (przykład z Budget), to co jeśli na mojej karcie nie ma takiej kwoty? Powiedzmy jest 200zł.
Czy wtedy w ogóle wypożyczą mi samochód? Czy też zgodnie z logiką wypożyczą go dopiero jeśli mam na karcie minimum 2635.80 zł?
Co rozumiesz, że nie ma kwoty na karcie? Rozumiem, że chodzi o dostępny limit kredytowy? W takim razie nie dostaniesz samochodu.

Cytuj:
A co jeśli wypożyczę i przedpłacę auto online, a na miejscu odrzucą mi możliwość zabezpieczenia karty (np. z uwagi na brak środków). Czy wtedy zwracają mi przedpłaconą kwotę. Jeśli tak to do ręki czy przelewem.
W tym przypadku raczej nie dostaniesz pieniędzy z powrotem. Ostatnio mój znajomy tak się naciął płacąc zaliczkę kartą debetową i tą samą kartę przedstawił w wypożyczalni - a wypożyczalnia chciała kartę kredytową do założenia depozytu. I stracił około 1000 zł.
 Profil Relacje PM off

#77 PostWysłany: 08 Gru 2014 22:20 

Dzięki za odpowiedzi.

Właśnie wyrabiam sobie kartę kredytową z limitem do 3700 PLN. I powróćmy do przykładu. Czy jeśli zabezpieczają na karcie od PLN 2635,80 do PLN 7907,38 (przykład z Budget), to czy mogą odmówić mi wypożyczenia ze względu na zbyt mały depozyt?

Z tego co wnioskuję zależy to od klasy auta. Jeśli wypożyczę auto w klasie najniższej - np. mini to policzą 2635,80 PLN zabezpieczenia tak? Czy istnieje taka reguła czy też niezależnie od klasy samochodu mogą naliczyć sobie kwotę zabezpieczenia w podanych w przykładzie widełkach.

Z Waszych doświadczeń - Czy polecacie wykupienia zabezpieczenia wkładu własnego?

Czy są jeszcze jakieś metody oprócz bardzo dokładnego obejrzenia i sfotografowania auta, które pozwolą uchronić się przed późniejszymi niemiłymi sytuacjami w przypadku rozbieżności co do stanu auta, jakie mogą wystąpić pomiędzy mną a wypożyczalnią?

Jeśli to w jakikolwiek sposób pomoże to zamierzam wypożyczyć auto w Izraelu, w styczniu.
 Profil Relacje PM off  

#78 PostWysłany: 08 Gru 2014 22:35 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
Jest dokładnie tak ja piszesz - najniższy udział własny jest przy klasie mini, potem wraz z klasą (ekonomiczna, kompaktowa, itd). udział własny rośnie. Na twoim miejscu nie zastanawiałbym się z wykupieniem ubezpieczenia, biorąc pod uwagę styl jazdy (a raczej parkowania) w Izraelu. Poza tym dzisiejsze samochody są na tyle naszpikowane elektroniką, że nawet drobne przyrysowanie zderzaka może pociągnąć za sobą duże koszta.
 Profil Relacje PM off
kg24 lubi ten post.

#79 PostWysłany: 10 Gru 2014 01:34 

Dla osób, które szukają informacji w temacie podzielę się jeszcze jedną rzeczą.
Przy wyrabianiu karty kredytowej bank będzie pytał Was o pracę. Mi odmówiono ze względu na to, iż nie przepracowałem u aktualnego pracodawcy więcej niż 3 miesiące. Oczywiście można też złożyć oświadczenie majątkowe, ale i tak bank będzie je wtedy weryfikował dzwoniąc do pracodawcy i jeśli staż pracy będzie krótszy niż 3 miesiące nie przyzna Wam karty. Tym samym czeka mnie bujanie się autobusami :) ale przynajmniej mam wyrobione międzynarodowe prawo jazdy - swoją drogą nie polecam robienia tego przez Internet, szybciej będzie w Urzędzie, ale to już osobna historia :roll:
 Profil Relacje PM off  

#80 PostWysłany: 26 Lut 2015 12:03 
Awatar użytkownika

Loty: 77
Kilometry: 214 984
Właśnie odnośnie prawa jazdy...jakie trzeba mieć to prawko ? Mam zwykłe wydane 8 lat temu..czy wystarczy do wynajęcia auta ? Czy muszę wyrobić jakieś inne ?
pozdrawiam

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 344 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 18  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości