Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 20 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 18 Lis 2015 13:06 

Hej,

w lutym przez 8 dni będę na Sri Lance, a sam oprócz wyrywkowej wiedzy z LP i tripadvisora niewiele wiem o kraju i atrakcjach, dlatego tym, którzy już tam byli będę wdzięczny za ocenę wstępnego planu oraz porady.

1 dzień: przylot do Colombo, zwiedzanie Colombo + uczestniczenie w wydarzeniach związanych ze Świętem Niepodległości Sri Lanki, nocleg w Colombo
2 dzień: rano przejazd pociągiem do Galle, zwiedzanie Galle, nocleg w Galle
3 dzień: rano przejazd do Tangalla (pociągiem, busem?), plaże, nocleg w Tangalla (bądź okolicy?)
4-6 dzień: Tangalla, plaże - ilość dni jest nienegocjowalna ze względu na dziewczyne
7 dzień: wynajęcie kierowcy (?) i przejazd do Uda Walawe National Park i stamtąd tego samego dnia z kierowcą do Ella, nocleg w Ella
8 dzień: przejazd pociągiem z Ella do Kandy, po drodze stop na plantacje herbaciane, nocleg w Kandy
9 dzień: przejazd (pociągiem, busem?) z Kandy na lotnisko do Colombo.
 Profil Relacje PM off  

Odkryj kanaryjskie cuda od 149 PLN! 🌴🌋 Loty w jedną stronę na Teneryfę, Fuerteventurę i Lanzarote ✨ Odkryj kanaryjskie cuda od 149 PLN! 🌴🌋 Loty w jedną stronę na Teneryfę, Fuerteventurę i Lanzarote ✨
Majorka tylko dla dorosłych 🌴🔞 Tydzień w 4* hotelu przy plaży z wyżywieniem za 2799 PLN ✨ Majorka tylko dla dorosłych 🌴🔞 Tydzień w 4* hotelu przy plaży z wyżywieniem za 2799 PLN ✨
#2 PostWysłany: 19 Lis 2015 08:27 
Awatar użytkownika

niebieski
W Kandy koniecznie Główna restauracja ze stolikiem na tarasie i wieczornym widokiem na miasto :)

#3 PostWysłany: 20 Lis 2015 13:17 

dzięki!
a może ktoś coś doradzić odnośnie planowanych przeze mnie dni od 7 do 9? Czy jest to wykonalne i czy w takiej formie jak przedstawiłem?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 20 Lis 2015 13:45 

Loty: 1077
Kilometry: 1 066 372
platynowy
Ja w tym roku chciałem zobaczyć obchody święta narodowego, ale odpuściłem sobie, bo okazało się, że centralne uroczystości odbywają się w zasadzie poza Colombo, co najmniej kilkanaście km od centrum, gdzie zwykle miały miejsce.

Sprawdź zatem dokładną lokalizację, ale pamiętam, że w tym roku ogłosili ją dość krótko przed.

#5 PostWysłany: 23 Lis 2015 10:35 

dzięki za rady!

A czy wynajęcie kierowcy na 1 dzień jest możliwe? Z relacji wielu Was wiem, że powszechne jest wynajęcie kierowcy z samochodem na kilka dni, ale czy da się to zrobić na 1 dzień i jeśli tak to w jakiej cenie?

I pytanie związane właśnie z samochodem i wynajętym kierowcą: czy przejazd z Tangalla do Uda Walawe National Park (tam kilka godzin na zwiedzanie) i tego samego dnia przejazd do Ella jest wykonalny?
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 23 Lis 2015 10:44 

Jak najbardziej możliwe, my wynajęliśmy kierowcę na jeden dzień w Anuradhapurze, przyjechał rano zawiózł nas do Sigiriyi a potem do Kandy, po drodze jeszcze parę przystanków np. w Dambulli. Nie umiem dokładnie określić ceny ale kojarzy mi się 200-250 złotych, w grudniu 2013.

A co do przejazdu z Tangalle do Udawalawe a później do Ella.
W Ella spotkaliśmy Niemców którzy robili coś takiego tylko w drugą stronę czyli wcześnie rano wyjazd z Ella z kierowcą, safari w Udawalawe a później przejazd do Tangalle. Czyli jak najbardziej wykonalne. Safari w tym parku bardzo polecam.
mikolaj99 uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 04 Gru 2015 04:00 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 121 425
Hej!
W planie uderza brak tzn "ruinek" czyli miejsc o wartości czysto historycznej / kulturowej. To celowo, w sensie, nie interesuje Was to? Bo ja to bym przynajmniej Sigiriyę wcisnęła... Ale to ja :D
Co do noclegu w Galle - może podjedźcie za bezcen tuktukiem i śpijcie w Unawatunie? To naprawdę blisko, ale macie plażę i już taki bardziej wakacyjny klimat niż miasto. W Unawatunie możecie też raniutko (polecam koło 8) przejść się dżunglą do Jungle Beach - prześliczna malusieńka plaża, która niestety zapełnia się koło 10-11, ale jeśli zdążycie wcześniej, będziecie mieli ją na własność.
Dalej możecie jechać i pociągiem i busem - i tuktukiem (można wynegocjować w Unawatunie dosyć fajne ceny).
W kwestii plażowania polecałabym Mirissę - jest moim ulubionym miejscem na wybrzeżach Lanki. Takie "wyluzowane", bardzo urokliwe miejsce, plaża zarówno główna z falami dla surferów, jak i zatoczka bez fal, do swobodnego pluskania. Plus całkiem niezły kawałek na spacery. Nie rezerwujcie noclegów - na przystanku autobusu stoi kilku panów z naprawdę fajnymi niedrogimi ofertami noclegu! No i te niesamowite ryby i owoce morza wieczorem do zjedzenia wprost na plaży za bezcen.
Generalnie Mirissa jest dość ucywilizowana, ale nie zabójczo imprezowa - po 23 jest cisza jak makiem zasiał :)
Co do parku narodowego to niestety nie byłam w Udawalawe, ale byłam w Yali - i to było GENIALNE. Zrobiliśmy tylko poranne safari (od 6 do 12), ale naoglądaliśmy się zwierzaków że hej, łącznie z lampartem! Plus jak dla mnie baza wypadowa do Yali - czyli Tissamaharama (czyli Tissa po prostu ;) - jest naprawdę fajnym miejscem, spędziliśmy tam kilka dni więcej niż planowaliśmy, jeżdżąc rowerem po przepięknej okolicy. Jak coś mogę polecić fantastyczny rodzinny hotelik wprost nad jeziorem zamieszkałym przez krokodyle ;) Może warto rozważyć Yalę ;)
Ella koniecznie - niesamowicie urokliwe miejsce! W samej Elli możecie zrobić sobie 2-3-godzinny trek na tzw Little Adam's Peak - droga na górę wiedzie wśrod plantacji herbaty, więc macie i widoki, i uprawy.
W Kandy koniecznie Świątynia Zęba, szczególnie wieczorem (koło 18), kiedy jest tam specjalna uroczystość. Można tez bez problemu podjechać tuktukiem do Pinnawali (sierocińca słoni).
Co do Kolombo, to myśmy akurat uciekali - w mojej opinii to niezbyt interesujące miasto bez charakteru. Sri Lanka ma duuużo więcej fajnych miejsc do spędzenia czasu.
Pozdrawiam i życzę fantastycznej podróży!
 Profil Relacje PM off
Arekkk uważa post za pomocny.

#8 PostWysłany: 08 Gru 2015 15:12 

Mogę polecić Wam chłopaka Suranga Kularathna (musisz go odnaleźć na FB). Jest bardzo sympatyczny i szczery, niczego nie narzuca-szczerze polecam. Nie wiem czy akurat będzie wolny bo klientów ma na wiele tygodni do przodu...
Jeśli mogę służyć moja skromną radą to miejsce na plażowanie wybraliście bardzo słabe- Tangalla jest nieprzyjemnym miasteczkiem a plaża nie jest ładna w porównaniu z wybrzeżem między np Mirissą a Hikkaduwą. Mirissa jest zatłoczona ale bardzo urokliwa my traktowaliśmy ją jako bazę wypadową na inne plaże bardziej odludne (można podjechać autobusem lub wypożyczyć bardzo tanio skuter co jest świetną opcją) na których bywają słynni wędkarze :) W tanaglla byłam jako pierwszej miejscowości nadmorskiej i gorsze wrażenie zrobiła na mnie tylko Bendota :) ale to moja subiektywna ocena...
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 08 Gru 2015 15:27 

niebieski
Pitachaja
proszę rozwiń myśl dlaczego Ci się Tangalle nie podobało? wynajęłam domek przy plaży blisko Tangalle na 8 dni i ma być SUPER! :)
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 28 Gru 2015 17:18 

Dzięki za rady!

Poniżej nowy plan uwzględniający Wasze wskazówki:
1 dzień: przylot na CMB o 13:30 -> przejazd autobusem 187 do Colombo Fort, stamtąd pociąg do Galle, z Galle tuk-tuk do Unawatuna, nocleg w Unawatuna
2 dzień: Unawatuna - plażowanie, zwiedzanie okolic, nocleg w Unawatuna
3 dzień: zwiedzanie Galle, nocleg w Unawatuna
4 dzień: przejazd busem do Mirissa, nocleg w Mirissa
5 dzień: Mirissa
6 dzień: Mirissa
7 dzień: z wynajętym kierowcą przejazd od Uda Walawe National Park, kilka godzin safari i potem do Elle, nocleg w Elle
8 dzień: pociąg z Elle do Kandy, nocleg w Kandy
9 dzień: wcześnie rano pociąg do Colombo, kilka godzin w Colombo, przejazd na lotnisko, wylot o 14:45

Mam kilka pytań:
1) czy do Parku Narodowego Uda Walawe można wjechać 'swoim' samochodem (tzn. samochodem kierowcy, którego się wynajęło na cały dzień)?
2) czy ktoś z Was jechał pociągiem na trasie Elle-Kandy? Opłaca się zrobić 3-godzinny stop w jednej z miejscowości po drodze - Hatton, Nanu Oya, Haputale - czy lepiej po prostu te 3h wcześniej przybyć do Kandy?
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 29 Gru 2015 08:35 

Ja w Nanu Oya nie widziałem nic ciekawego ale trzeba przyznać, że traktowałem tą miejscowość typowo tranzytowo - od razu poszedłem na autobus do Nuwara Eliya, niemniej jednak nie odniosłem wrażenia by miało być tam cokolwiek ciekawego.
Podobnież sytuacja się miała w Hatton, tj. przesiedliśmy się na autobus w kierunku Nallathanniya. Odniosłem subiektywne wrażenie, że może tam być ciekawiej niż w Nanu Oya.

W Haputale nie byłem ale jeśli miałbym strzelać to postój zrobiłbym właśnie tam. Myślę, że jest tam sporo świetnych widokowo miejsc w zasięgu kilkunastominutowego przejazdu tuktukiem.

EDIT:
Kandy mnie nie zachwyciło. Masz już tam nocleg ?

Do Uda Walawe wjeżdża się jeepem 4x4.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 29 Gru 2015 14:40 

Nocleg w Kandy mam zarezerwowany ale mogę z niego zrezygnować bez ponoszenia kosztów. Proponujesz jakieś inne miejsce niż Kandy?

Ok, a jeżeli kierowca którego wynajmę na 1 dzień w Mirissie będzie miał samochód terenowy to rozumiem, że może wjechać na teren parku czy musi mieć specjalne pozwolenia?
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 29 Gru 2015 14:46 
Awatar użytkownika

srebrny
krotki bardzo wyjazd i z tego wiekszasc czasu przeznaczacie na plaze
i przy tym bym pozostal
bo jazda do elle tylko po to by tam pojechac i zaraz smigac dalej jest bez sensu

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 29 Gru 2015 14:47 

Loty: 1077
Kilometry: 1 066 372
platynowy
mikolaj99 napisał(a):
Ok, a jeżeli kierowca którego wynajmę na 1 dzień w Mirissie będzie miał samochód terenowy to rozumiem, że może wjechać na teren parku czy musi mieć specjalne pozwolenia?

Na 100% nie wiem, ale wydaje mi się, że nie potrzebuje specjalnych zezwoleń - pytanie, czy będzie wiedział, jak się poruszać po parku, gdzie szukać zwierzaków itd.
My wynajęliśmy auto z kierowcą w miejscu naszego noclegu w Udawalawe. Po wjeździe do parku kierowcy szli opłacić bilety w biurze i potem śmigali.

#15 PostWysłany: 30 Gru 2015 00:14 

becek napisał(a):
krotki bardzo wyjazd i z tego wiekszasc czasu przeznaczacie na plaze
i przy tym bym pozostal
bo jazda do elle tylko po to by tam pojechac i zaraz smigac dalej jest bez sensu

podobno trasa pociągu z Elle do Kandy jest jedną z najbardziej malowniczych na świecie dlatego uznałem, że warto tego doświadczyć będąc już na Sri Lance. Nie chcę całego pobytu spędzić na plażach stąd mimo krótkiego pobytu w planie Galle, kilka godzin w Kolombo, Elle, Kandy i Park Narodowy.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 30 Gru 2015 09:47 

Pewnie, jeśli tak sobie zaplanowałeś to tak zrób.
Mi się wydaje, że pomysł żeby własny kierowca przewiózł Cię po Uda Walawe nie wypali. Po pierwsze nie będzie znał parku, po drugie nie będzie znał "rytuałów" zwierząt, tj. gdzie i o której godzinie jakie zwierzęta się mogą pojawić, po trzecie - najpewniej się po prostu w tym parku zgubi, po czwarte - po parku jeździ się jeepami z otwartą paką a na niej zainstalowane na podwyższeniu siedzenia - wątpię żeby Twój kierowca z Mirissy miał takie auto.

Jeśli planujesz dojechać do Kandy pociągiem dość późno i wyjechać bladym świtem to nie wydaje mi się żebyś zdążył zobaczyć Świątynię Zęba - a właściwie głownie dla tego miejsca odwiedza się to zatłoczone miasto. Sprawdź czy zdążysz - jeśli tak to czemu nie, zawsze będziesz miał satysfakcję, że przebywałeś kilka-kilkadziesiąt metrów od zęba buddy : )

Ostatnio edytowany przez Roku, 30 Gru 2015 10:11, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 30 Gru 2015 10:43 

Pociąg jadący z Elle przyjeżdża do Kandy o 12:43 lub 15:56 (jeśli zdecydowałbym się po drodze zrobić dłuższy przystanek) a Świątynia Zęba jest czynna do 20:00 dlatego jadąc i 1 i 2 pociągiem zakładam, że zdążyłbym zwiedzić :)

Ok dzięki za uwagi - też wydaje mi się, że przejazd zwykłym samochodem z kierowcą nieznającym parku nie miałby sensu. Poza tym kierowcy do których się odezwałem nie są skorzy do robienia tak krótkiej trasy (Mirissa-Elle) dlatego będę musiał znaleźć alternatywny przejazd z Mirissy do Uda Walawe i stamtąd do Elle. Znalazałem autobus jadący z Mirissy do Uda Walawe ale już z Uda Walawe do Elle niestety nie - orientujecie się jak się tam mogę dostać? Bo zakładam, ze przypadkowy kierowca znaleziony w Parku widząc, że nie mam zbyt wielu możliwości policzy mnie nieprzyzwoicie wysoko?
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 30 Gru 2015 12:15 

Musisz złapać w Uda Walawe autobus do Wellawaya. Tam się przesiąść w autobus w kierunku właśnie Ella.
Pamiętaj też o "oknach pogodowych" w parku Uda Walawe.

EDIT:
Generalnie w Tanamalwila tj. jakoś 30km od Uda Walawe, możesz też złapać cokolwiek na północ i dojechać jakoś do Wellawaya i stamtąd już bezpośrednio do Ella.
Jeśli Cię to przeraża to powiem Ci tylko, że z całego pobytu na Sri Lance jednymi z najmilszych moich wspomnień są te z podróży komunikacją publiczną : )
 Profil Relacje PM off
mikolaj99 uważa post za pomocny.

#19 PostWysłany: 30 Gru 2015 14:11 

mikołaj99,
a kiedy ruszasz?
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 30 Gru 2015 17:24 

w lutym 2016
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 20 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość