Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Lista dostępnych kart w PL

Travel Elite Lions Idea Bank
https://www.lionsbank.pl/uploads/doc/14 ... 7%20r..pdf

Pekao World Elite Mastercard
https://www.pekao24.pl/_usercontent/_fi ... odrozy.pdf

MILLENNIUM MASTERCARD WORLD ELITE
https://www.bankmillennium.pl/delegate/ ... 652/latest

MASTERCARD WORLD BANK ZACHODNI WBK S.A.
https://static3.bzwbk.pl/asset/W/a/r/Wa ... _55620.pdf

MasterCard BGŻ BNP Paribas World Elite
https://www.bgzbnpparibas.pl/_fileserver/item/1508145

MASTERCARD ELITE NOBLE BANK
https://noblebank.pl/public/upload/pdf/ ... czenia.pdf

World Elite MasterCard mBank S.A.
https://www.mbank.pl/pdf/pb/regulamin-o ... -elite.pdf

MasterCard World Elite Alior Bank
https://www.aliorbank.pl/dam/jcr:e2379d ... 012017.pdf

MASTERCARD WORLD SIGNIA/WORLD ELITE Raiffeisen Bank Polska S.A.
https://raiffeisenpolbank.com/doclib/Ka ... 2017-1.pdf

Citibank MasterCard World Signia Ultime / World Elite MasterCard Ultime
https://www.online.citibank.pl/files/do ... Ultime.pdf

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 961 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 49  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 05 Wrz 2017 22:26 

niebieski
wooki napisał(a):
manio napisał(a):
Bardziej sie nadaje do podrozowania niz mBankowa.

Z jakiś konkretnych powodów? Na pierwszy rzut oka rzuciło mi się, że oferuje również: ubezpieczenie samochodu wypożyczonego poza granicą, NNW w wysokości 750 000 EUR zamiast 500 000 EUR i ubezpieczenie sprzętu sportowego.

rozliczana jest po kursie Mastercard, bez prowizji banku wiec nie trzeba trzymac nie wiadomo ile euro na koncie walutowym.
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.

City break na Sycylii 🌋🍝 Krótki wypad do Katanii za 769 PLN City break na Sycylii 🌋🍝 Krótki wypad do Katanii za 769 PLN
Wietnam w świetnej cenie ✈️🧳 Loty do Hanoi z dużym bagażem od 2240 PLN 🇻🇳 🍛 Wietnam w świetnej cenie ✈️🧳 Loty do Hanoi z dużym bagażem od 2240 PLN 🇻🇳 🍛
#22 PostWysłany: 05 Wrz 2017 22:26 
Awatar użytkownika

platynowy
@_ralf

Ad 2 - nie do końca rozumiem - skoro aktualnie jest promocja w ramach której jest szansa na tą kartę bez opłaty za wydanie, to czy to, co napisałeś oznacza, że w razie braku promocji (albo odmówienia jej zastosowania) koszt jej posiadania w pierwszym roku to w istocie 1800 zł, tj. 900 za wydanie i 900 zł za rok (naliczone po zakończeniu tego roku, przy założeniu, że nie udało się spełnić wymogów niezbędnych do zwolnienia z opłaty rocznej)?

Wysłane z mojego P9 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 05 Wrz 2017 22:47 
Awatar użytkownika

Loty: 103
Kilometry: 160 772
manio napisał(a):
rozliczana jest po kursie Mastercard, bez prowizji banku wiec nie trzeba trzymac nie wiadomo ile euro na koncie walutowym.

Nie wiem czy do końca rozumiem drugą część wypowiedzi. Wnioskuję z niej jakoby przy wykonywaniu transakcji EUR zamiast z limitu kredytowego środki były pobierane z konta walutowego?

[Edit]

Już nieistotne, domyślam się, że chodzi o użycie dodatkowej karty do konta walutowego. Czyż nie?

Ostatnio edytowany przez wooki 05 Wrz 2017 23:14, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 05 Wrz 2017 22:53 

srebrny
przeklikalem dla sportu wniosek o karte i lista kart do wyboru zmienia sie wraz z zadeklarowanym dochodem netto. elite pokazuje sie od 20k miesiecznie netto.
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 05 Wrz 2017 23:08 

Loty: 53
Kilometry: 77 645
tropikey napisał(a):
@_ralf

Ad 2 - nie do końca rozumiem - skoro aktualnie jest promocja w ramach której jest szansa na tą kartę bez opłaty za wydanie, to czy to, co napisałeś oznacza, że w razie braku promocji (albo odmówienia jej zastosowania) koszt jej posiadania w pierwszym roku to w istocie 1800 zł, tj. 900 za wydanie i 900 zł za rok (naliczone po zakończeniu tego roku, przy założeniu, że nie udało się spełnić wymogów niezbędnych do zwolnienia z opłaty rocznej)?

Dokładnie tak, bez promocji jest 900 w momencie wydania i 900 po roku jak nie będzie wystarczającego obrotu (90 tys przy jednej karcie).

Z ciekawostek to też przeklikałem dziś wniosek z przeniesieniem karty (0 za wydanie) i w porównaniu do wersji sprzed paru miesięcy trzeba się w formularzu wyspowiadać z pracodawcy, mieszkania itp. Kiedyś tego nie miałem i wniosek złożyłem ale niestety decyzja była odmowna bo musi być 20k. Jako druga opcja wyklikałem dziś elite ale bez promocji z przeniesieniem to nie pytali o tyle szczegółów.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#26 PostWysłany: 05 Wrz 2017 23:16 

platynowy
_ralf napisał(a):
Nie pisze prawdy. Są dwie opłaty. Cytaty z taryfy:
1. "Opłata za wydanie karty głównej" - akurat jest do uniknięcia bo jest promocja, czyli tez nie masz racji.
2. "Opłata roczna pobierana po zakończeniu każdego roku używania karty głównej" - masz wyraźnie napisane że płacisz za poprzedni rok nie za bieżący. Przecież to standardowe podejście dla wszystkich kart. Przeanalizuj sobie przypadek posiadania karty przez 1,5 roku. Bez spełnienia warunków po roku płacisz 900 za poprzedni, za kolejne pół bank naliczy proporcjonalną opłatę 450.
Wg twojej logiki ile byś zapłacił? 900? 450? Nic z tego.

Nie masz racji. Możesz zrezygnować z karty np. dwa miesiące przed upłynięciem roku i nikt nie obciąży Cię opłatą 10/12 *900zł.

#27 PostWysłany: 05 Wrz 2017 23:42 

mucha napisał(a):
_ralf napisał(a):
Nie pisze prawdy. Są dwie opłaty. Cytaty z taryfy:
1. "Opłata za wydanie karty głównej" - akurat jest do uniknięcia bo jest promocja, czyli tez nie masz racji.
2. "Opłata roczna pobierana po zakończeniu każdego roku używania karty głównej" - masz wyraźnie napisane że płacisz za poprzedni rok nie za bieżący. Przecież to standardowe podejście dla wszystkich kart. Przeanalizuj sobie przypadek posiadania karty przez 1,5 roku. Bez spełnienia warunków po roku płacisz 900 za poprzedni, za kolejne pół bank naliczy proporcjonalną opłatę 450.
Wg twojej logiki ile byś zapłacił? 900? 450? Nic z tego.

Nie masz racji. Możesz zrezygnować z karty np. dwa miesiące przed upłynięciem roku i nikt nie obciąży Cię opłatą 10/12 *900zł.

Zależy to od regulaminu i było sporo takich przypadków proporcjonalnych opłat.
Może ten przykład był na wyrost ale chodziło o zasadę że płacisz za to co było a nie za przyszłość.
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 05 Wrz 2017 23:54 

srebrny
mam jedna karte w mbanku i nigdy nie slyszalem o platnosci wstecz, zawsze pobieraja z gory za kolejny rok.
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 06 Wrz 2017 00:10 

platynowy
Ja przez kilkanaście lat miałem z 10 różnych kredytówek od nich i nie przypominam sobie żeby opłaty za nie kiedykolwiek pobierali "z dołu". Zawsze "z góry", za kolejny rozpoczęty rok.

#30 PostWysłany: 06 Wrz 2017 00:29 

niebieski
wooki napisał(a):
manio napisał(a):

Nie wiem czy do końca rozumiem drugą część wypowiedzi. Wnioskuję z niej jakoby przy wykonywaniu transakcji EUR zamiast z limitu kredytowego środki były pobierane z konta walutowego?

[Edit]

Już nieistotne, domyślam się, że chodzi o użycie dodatkowej karty do konta walutowego. Czyż nie?

tak, ale w citi jest jedna karta debetowa ktora przelaczasz pomiedzy kontami.
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 06 Wrz 2017 19:00 

mucha napisał(a):
Ja przez kilkanaście lat miałem z 10 różnych kredytówek od nich i nie przypominam sobie żeby opłaty za nie kiedykolwiek pobierali "z dołu". Zawsze "z góry", za kolejny rozpoczęty rok.

Przeczytajcie tym razem ze zrozumieniem cytat z taryfy opłat
"Opłata roczna pobierana po zakończeniu każdego roku użytkowania karty głównej".
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 06 Wrz 2017 20:05 

platynowy
@_ralf owszem, ale to nie jest równoznaczne z tym że jest za rok poprzedni.
2 ludzi lubi ten post.

#33 PostWysłany: 06 Wrz 2017 21:20 
Awatar użytkownika

srebrny
Anonymous napisał(a):
to jest REALNY PROBLEM, całą reszta to PIKUŚ!!!!!!!!!!!! (wiem są tacy co "cufałem" kiedyś" czy nawet niedawno bez dochodu 20 tysi/miesiąc ją otrzymali, ale są to NIESTETY sporadyczne przypadki)

Czemu tak jest że do powiedzenia mają najwięcej CI którzy nic z tematem nie mieli nigdy wspólnego?

Mam MC WE i Z DOŚWIADCZENIA (a nie z przypuszczeń) mogę powiedzieć, że kartę da się mieć bez dochodu 20kpln i nie są to odosobnione przypadki. Inna sprawa to to że dużo zależy od humoru mBanku, a raczej pewnie od targetów działu sprzedaży kart w mBanku i okresami przepuszczają jak leci, a okresami wcale.

W moim przypadku była to zmiana typu KK z MC M&M Premium, natomiast znam osoby które zrobiły ją jako nową - czasem jako pierwszą KK w mBanku, a inni jako drugą. Niektórzy przenosili z innego banku, a jeszcze inni zmieniali tylko typ karty tak jak ja.

A odpowiedź na pytanie czy warto jest oczywista. IMO nie ma lepszej karty na rynku w Polsce, choć może nie wszystkie jeszcze znam więc powiedzmy że na pewno będzie w TOP 3 kart kredytowych dostępnych w Polsce. Co prawda w tym roku dużo trudniej o zdobycie pełnego cashbacku w na bilety w lot - żeby zdobyć 10kpln trzeba wydać od 355kpln do 400kpln - zależne od tego czy zrobimy obrót w miesiąc czy w kilka - a w poprzednich wystarczyło 100kpln obrotu, natomiast tak czy tak jak ktoś się uprze to da radę ;), a do tego porządne ubezpieczenie tutaj dla porównania można podać Dinersa którym pół forum się podniecało gdzie KL wynosiło 100 000$, a na MC WE wynosi 7 500 000€ ;). Do tego Priority Pass + do 3 sztuk dodatkowych.
To wszystko w sumie daje nam realne korzyści na poziomie kilkunastu tysięcy złotych rocznie. Dodam jeszcze że by ubezpieczenie kosztów leczenia za granicą działało wystarczy kartę posiadać, nie ma konieczności robić zakupu na miejscu po przylocie, czy 3 transakcji przed wylotem itp., czy też opłacać hotelu, biletów lotniczych czy paliwa na wyjazd jak w przypadku większości innych KK. Wydanie karty 900zł czasem da się ominąć czasem nie, a kolejne lata raczej za free jeśli będziemy walczyć o obrót dla uzyskania cashbacku.
Tyle ode mnie.
4 ludzi lubi ten post.

#34 PostWysłany: 06 Wrz 2017 21:25 

A dlatego, że tu mowa o STARANIU się, a to jest to o czym SPORO wiem, a z tych co tu piszą ma miejsce radosna twóczośc co do jej otrzymania

Jakoś nie słyszę od założyciela tematu i kilku tu nią zainteresowanych o skutecznym o nią OBECNIE aplikowaniu

Powtarzasz się zapewne z tego co widzę na zasadzie kopiuj-wklej treści z właściwego tematu o tej karcie (czego autorowi się nie chciało poszukać)

Tak dla przypomnienia osobom z zanikami pamięci, czy też rozdwojeniem jaźni byle się przypieprzyć:

szymonpoznan1 napisał(a):
A ja bym złożył - nic nie tracisz, a nóż się uda :) Mi się kiedyś udało - i uważam że warto o tę kartę powalczyć ;) Wielkich nadziei bym nie miał, ...........:(

miles-more-wspolpraca-z-mbankiem,181,17442&start=580

Ostatnio edytowany przez Anonymous, 06 Wrz 2017 21:39, edytowano w sumie 1 raz
 PM off  

#35 PostWysłany: 06 Wrz 2017 21:34 

niebieski
w zasadzie jaki sens jest sie chwalic posiadaniem tej karty na forum?
nic tak nie boli innego forumowicza jak to, ze ktos moze miec w zyciu nieco lepiej
ja kombinuje jak kon pod gorke i wciaz odbijam sie od sciany WE MCard
jak ją w koncu dopadne napewno szelmowsko sie usmiechne i wypije jednego glebszego,
a karta bedzie rownie ciezko pracowac na siebie jak ja by ją wreszcie dostac :)

zdrowko tych co maja w portfelach ten plastik
 Profil Relacje PM off
wooki lubi ten post.

#36 PostWysłany: 06 Wrz 2017 23:20 
Awatar użytkownika

Loty: 103
Kilometry: 160 772
Anonymous napisał(a):
Jakoś nie słyszę od założyciela tematu i kilku tu nią zainteresowanych o skutecznym o nią OBECNIE aplikowaniu

Nie rozumiem, czemu miałoby to służyć. Temat został założony nie po to by całe forum mogło śledzić moje zmagania z mBankiem, a raczej by rozwiać moje wątpliwości. W tematyce podróżowania jestem nowy i niestety sporo rzeczy, które dla Was wydają się oczywiście mnie cały czas dziwią/zaskakują.

Anonymous napisał(a):
Powtarzasz się zapewne z tego co widzę na zasadzie kopiuj-wklej treści z właściwego tematu o tej karcie (czego autorowi się nie chciało poszukać)

Gdybyś przeczytał dokładnie ten temat zauważyłbyś, że już w 3 wpisie odnoszę się do tego, iż w innym wątku czytałem iż jest to karta "jeśli możesz ją dostać to bierz". Także tak, czytałem dokładnie wątek główny o kartach kredytowych.

Jednym z moich dwóch pytań, na które odpowiedzi nie znalazłem w poprzednim wątku było to czy karta posiada jakieś kruczki, bo wydaje się, aż za dobra (w porównaniu do innych kart oferowanych przez mBank). Albo inaczej jest to jedyna karta, która w jakikolwiek sposób wspomaga podróżowanie z automatu (ubezpieczenie + saloniki), a przy tym samo ubezpieczenie jest o wiele lepsze niż większość ubezpieczeń podróżnych, które ostatnio widziałem (porównując chociażby samo NNW, które tutaj wynosi 500.000EUR, natomiast u ubezpieczycieli największe jakie do tej pory znalazłem to 100.000PLN w PZU Wojażer).

Uprzedzając kąśliwy komentarz, na temat tego, że nie chciało mi się szukać niczego na temat ew. kruczków na własną rękę, czytałem SWU pakietu Travel World Elite i niczego podejrzanego nie znalazłem.

Ostatnio edytowany przez wooki, 06 Wrz 2017 23:27, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 06 Wrz 2017 23:25 
Awatar użytkownika

srebrny
@wooki - gorny czepiał się mnie a nie Ciebie :) Spokojnie.

Co do zalet karty już pisałem, choć jak widać też sobie dobrze zdajesz z nich sprawę ;) A co do kruczków to jest ich brak. Po prostu założeniem tej karty jest to że jest ona kierowana do najbardziej zamożnych klientów mbanku, a że kilku z nas się uda przy okazji ją dorwać... ;)
Nie ma żadnych ukrytych kosztów wszystko jawne. Warunki znasz, wydanie 900zł, potem po roku i co roku 900zł lub zero jeśli wydasz kartą 90kpln, lub 120kpln jeśli masz karty dodatkowe. Tyle ;)

Dodam jeszcze jako atut choć tego oczywiście nie polecam ale oprocentowanie samej karty w przypadku niespłacenia na czas też jest bardzo dobre bo z tego co pamiętam 6,83%.

#38 PostWysłany: 06 Wrz 2017 23:35 
Awatar użytkownika

Loty: 304
Kilometry: 348 428
złoty
@szymonpoznan1, mowisz ze miales wczesniej M&M Premium i ze odpowiedz na pytanie "czy warto?" jest oczywista. Zastanawiam sie wlasnie nad tym.
Tez mam M&M Premium, nie place za nia ani grosza, do tego za darmo ubezpieczenie Travel World (KL 100k PLN). Obroty duzego raczej nie robie. Bardzo wiele drobnych transakcji wiec nie mialbym szansy na zwolnienie z oplat za World Elite. Wychodzi na to ze jedyna realna korzyscia z tej karty bylby dostep do salonikow za 900zl, ktory jak wiadomo mozna kupic za 220USD. Jest jeszcze ten program LOTowski ale warunki moim zdaniem kiepskie. Ciekawy jestem czy serio oczywiste jest to ze warto sie starac.
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 06 Wrz 2017 23:40 

wooki napisał(a):
.................już w 3 wpisie odnoszę się do tego, iż w innym wątku czytałem iż jest to karta "jeśli możesz ją dostać to bierz"...................

No i super, już wiesz, że warto

Warto, by napisać co z tą wiedzą zrobisz i czy o nią zawnioskowałeś, a jeśli tak to z jakim skutkiem??? (mi tylko o to chodzi, a nie o pisaniu o bzdurnym szczęściu czy cufale, by się jak widać głupio pochwalić czy przypieprzyć "dla zasady")

@xyrxis jest jeszcze kwestia bardzo dobrego ubezpieczenia
 PM off  

#40 PostWysłany: 06 Wrz 2017 23:46 
Awatar użytkownika

srebrny
Ja miałem (mam) dwie KK w mManku. Przed Worldem miałem po prostu Mastercard M&M Premium oraz VISA M&M Premium. Na Worlda zamieniłem jedną z nich. W moim combo działa to idealnie. Zbieram sobie mile, kupuje bilet za mile z VISY, podatki i opłaty opłacam z Worlda i lecę kompletnie za darmo lub prawie za darmo jeśli dojdzie jakiś podatek lub opłaty w innych liniach. W taki właśnie sposób poleciałem na Hawaje za 300zł (POZ-WAW-ORD...JFK-WAW-POZ katalogowo 2600zł ale ja zapłaciłem tylko 260zł jako podatek od nagrody* + 40zł dopłaty do biletu za mile 40000 mil M&M + 10$ podatków za lot ORD-HNL-EWR).

*Wyjaśnienie gwiazdki, jedyny kruczek, jeśli w danym miesiącu na bilety w LOT z cashbacku wydamy więcej niz 760zł to płacimy podatek od nagrody 10%, to znaczy nie płącimy ale o tyle mniej nam oddają płacąc go za nas.

Co do tego co piszesz, jeśli naprawdę bardzo mało wydajesz to może faktycznie warto to przemyśleć, choć w sumie przy małych obrotach masz też mało mil więc tu i tu średni dill, ale jednak przy World Elite masz PP + 3 dodatkowe (tutaj można trochę odrobić opłatę za wyrobienie np odsprzedając PP znajomemu ;) ), ubezpieczenie na większą kwotę, a są jednak kraje gdzie 100kpln może nie wystarczyć na pokrycie kosztów leczenia. Dla mnie liczy się też choćby spokojna głowa przy wyjeździe że nie muszę opłacać tą kartą biletów czy paliwa żeby być ubezpieczonym za granicą... Niby pierdoła, ale mam wrażenie że na ten wyjazd na którym akurat coś się stanie to pewnie bym zapomniał tego wcześniej zrobić a tutaj ubezpieczenie jest bezwarunkowe.

@gorny77 - skończ już odnosić się do mnie - nie chwalę się bo nie mam czym. Chwalić to bym się mógł gdybym miał tą kartę na podstawie dochodów, a nie niedopatrzenia banku ;] Mogę jednak pisać o użytkowaniu karty z doświadczenia, a nie z domysłów.
3 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 961 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 49  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości