Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 333 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 17  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Włochy / Bergamo
#141 PostWysłany: 16 Paź 2013 20:14 

Czytałam właśnie, że miasteczko Como jest ładniejsze, więc tam na pewno się wybierzemy, mam plan pociągiem / łódką / busem jednego dnia zrobić trip po miasteczkach - szczególnie chodzi mi o Bellagio i Varennę :) Tak właściwie to chyba robię troche za dużo planów jak na 2dniową podróż, więc może mi pomożecie - czy warto odwiedzić Mediolan czy zamiast tego dzień poświęcić na Bergamo i np. Monzę?

Dzięki za linki, poczytam na pewno!:) (uwielbiam takie blogi) I oczywiście po powrocie zdam relacje ;)
 Profil Relacje PM off  

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
#142 PostWysłany: 16 Paź 2013 23:18 
Awatar użytkownika

srebrny
Większość ludzi po powrocie ocenia atrakcyjność w następującej kolejności: jezioro Como, Bergamo, długa przerwa i dopiero Mediolan :)
Ja wybieram się tam na wiosnę na 5-7 dni i nie zamierzam chyba wcale jechać do Mediolanu. Nad jeziorem Como jest tyle atrakcji, że starczy spokojnie na tydzień. Trzeba koniecznie popłynąc po jeziorze i to wolnym statkiem z odkrytym górnym pokładem.
W samym tylko miasteczku Varenna można spędzić prawie cały dzień:
- spacer po bulwarze
- wejście na zamek Vezio
- villa Monastero
- Villa Cipressi
- punkt widokowy Baluardo
- Fiumelatte (druga najkrótsza rzeka w Europie, wodospady)
Image
 Profil Relacje PM off  

#143 PostWysłany: 16 Paź 2013 23:24 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
srebrny
Bergamo lepsze od Como?

Sam wprawdzie nie byłem (jeszcze), ale znajomy Włoch mi mówił że Bergamo to chyba najsmutniejsze miejsce we Włoszech i że kompletnie nie warto. Widziałem zdjęcia i wygląda całkiem ok, ale chyba tylko jak się ograniczy do ścisłego starego miasta.
 Profil Relacje PM off  

#144 PostWysłany: 16 Paź 2013 23:33 
Awatar użytkownika

srebrny
Miałem na myśli, że Como jest najlepsze, potem Bergamo i na koniec Mediolan.
W samym Mediolanie jest w zasadzie plac z katedrą i ... koniec. Jak ktoś nie intersuje się modą, to nie ma specjalnie atrakcji.
Como i inne miejscowości nad jeziorem to zupełnie inna bajka. Wystarczy przejżeć linki z bloga powyżej.
 Profil Relacje PM off  

#145 PostWysłany: 16 Paź 2013 23:46 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
srebrny
No rzeczywiście powinienem był tak odczytać twoją skalę :) Bo Mediolan może trochę rozczarowywać, zwłaszcza jak ktoś się nastawi na nie wiadomo co.

Po prostu u mnie jest całkiem wysoko na skali, bo byliśmy nim zachwyceni, ale rozumiem że nie jest dla każdego ;)
 Profil Relacje PM off  

#146 PostWysłany: 17 Paź 2013 19:21 

Dzięki wielkie :) W takim razie chyba zrezygnuję z Mediolanu - Katedra na pewno jest warta zobaczenia, ale nie wiem, czy jest coś jeszcze naprawdę 'łał'? Bo do sklepów zdecydowanie mnie nie ciągnie :)

Widzę jednak, że w moim 'Planie wycieczki' jeszcze sporo ulegnie zmianie :) Za dużo do zobaczenia, a za mało dni. Teraz w takim razie poczytam więcej o Varennie, sprawdzę dostępność villi - bo widziałam, że niektóre z nich będą już w listopadzie zamknięte dla turystów. Szkoda, że to nie ta pora, bo zdjęcia ogrodów z powyższego bloga są cudowne.
 Profil Relacje PM off  

#147 PostWysłany: 17 Paź 2013 20:56 

niebieski
Pozwolę sobie na małe co nieco: od paru lat poznaję Italię po kawałku i Mediolan warto zobaczyć-katedra wspaniała, ale i imponujący zamek Sforzów, no i zadziwiająco skromna La Scala. Nie ma jednak (dla mnie) tego czegoś, co sprawia, że wracam po raz kolejny...
Bergamo za to podoba mi się z każdym pobytem (niekoniecznie długim) bardzo. I zawsze polecam małe Lago d'Iseo.
 Profil Relacje PM off  

#148 PostWysłany: 17 Paź 2013 21:25 

niebieski
Witam. Proszę o podpowiedz. 26.10.2013 r. o godz. 18.00 są Gran Derbi. Gdzie na lotnisku/raczej marzenie/ lub w pobliżu/Centrum handlowe Orio/ można będzie obejrzeć mecz? o 20.00 trzeba być na lotnisku. Pozdrawiam

#149 PostWysłany: 17 Paź 2013 21:32 
Awatar użytkownika

srebrny
Jezioro Iseo podobno też jest fajne ale będąc tylko dwa dni (z noclegiem w Lecco) ja bym je sobie odpuścił i skupił się na jeziorze Como.
A przy okazji, wspomniany wyżej blog też oczywiście zawiera opisy Iseo :)
http://sukienkawkropki.blogspot.com/201 ... diseo.html
http://sukienkawkropki.blogspot.com/201 ... ziora.html
Ten blog to naprawdę prawdziwa kopalnia wiedzy o Lombardii i Piemoncie :)
 Profil Relacje PM off  

#150 PostWysłany: 17 Paź 2013 22:02 

Na pewno do Mediolanu pojechać warto :) Szukam tylko najlepszej opcji jak na tak krótki czas... a i tak już teraz wiem, że do tego regionu jeszcze wrócę ;) Oprócz Lecco - chcę pojechać lub w miarę możliwości popłynąć do Bellagio, Varenny, Como i Bergamo :)
 Profil Relacje PM off  

#151 PostWysłany: 18 Paź 2013 10:28 

niebieski
@aliczee, od paru dni przeglądałem waszą rozmowę, jeśli mogę Ci coś doradzić, wróciłem z tripu Mediolan-Como-Bergamo chyba 05.10, już wtedy płynąc stateczkiem Como-Bellagio było zimno (choć było paru Angoli w krótkich rękawkach) co jeszcze się da przetrzymać, zawsze można zejść na dolny pokład, jak dla mnie najgorsze były słabe warunki widoczności, szczyty gór były przesłonięte, niski pułap chmur, a przecież o to właśnie chodzi żeby je zobaczyć, sam rejs super, ale nie w dwie strony, powrót statkiem nie dość że jest drogi to raczej nic nie daje, proponuję powrót Bellagio-Como autobusem, to dopiero była jazda i widoki, reasumując, wg mnie dłuższy pobyt o tej porze roku (listopad) nad jeziorem niż jeden dzień to przesada, co innego latem wtedy objechać jezioro wokół ma sens, pzdr
 Profil Relacje PM off  

#152 PostWysłany: 18 Paź 2013 10:38 

Dzięki santech, to bardzo pomocne - wiedziałam, że pogoda jeszcze może mocno zweryfikować moje plany - niestety. Ze zbliżającą się zimą nie wygram ;)
 Profil Relacje PM off  

#153 PostWysłany: 18 Paź 2013 10:49 

jeśłi chcesz zaznać uroku como to zdecydowanie ciepłe miesiące :)
 Profil Relacje PM off  

#154 PostWysłany: 18 Paź 2013 12:03 

Tak też się (mam nadzieję) w przyszłości stanie!:)
 Profil Relacje PM off  

#155 PostWysłany: 19 Paź 2013 11:47 

Dzień dobry, jestem autorką bloga o Północnych Włoszech, do którego podano linki znajdujące się powyżej. Jest mi z tego powodu bardzo miło, bo ideą, jaka mi przyświecała kiedy zakładałam mojego bloga, było przybliżenie różnych ciekawostek w tej okolicy Polakom, którzy tam mieszkają jak również tym okazjonalnie udającym się do Włoch na wypoczynek. Nie są to może miejsca powszechnie znane, lecz z pewnością piękne, i godne uwagi. Ich zwiedzaniu oddawałam się przez wiele lat a teraz próbuję to wszystko opisać, więc na moim blogu nadal ukazują się nowe posty. Serdecznie pozdrawiam, i gratuluję pracownikom tego portalu, gdyż zagłębiłam się nieco w inne tematy i widzę, że jest to świetne miejsce, z którego być może skorzystam gdyż mam nadzieję że w przyszłości jeszcze będe podróżować.
Przy okazji chciałabym napisać parę słów na temat Mediolanu, który jest miastem bardzo szczególnym i aby go naprawdę poznać trzeba spędzić w nim sporo czasu. Jednak jest też łatwiejszy sposób a mianowicie skorzystanie z usług biura Zanni Viaggi, które proponuje wycieczki objazdowe z przewodnikiem swoimi charakterystycznym piętrowymi autobusami w kolorze czerwonym, aktualna cena to 65 euro ale w zasadzie jest to jedyny sposób zeby z marszu zobaczyć "Ostatnią wieczerzę" Leonarda. http://www.zaniviaggi.it/tour/tour_mila ... ano_am.htm. Oprócz Duomo można zobaczyć wiele innych atrakcji, gdyż w Mediolanie są też interesujące muzea jak Brera, Ambrosiano czy Castello Sforcesco ze swoimi interesującymi zbiorami oraz ciekawe Muzeum Techniki czy Muzeum Teatralne La Scala i zupełnie niezwykłe Cimitero Monumentale, :D zwane muzeum pod gołym niebem. Do tego jest wiele ciekawych kościołów jak bazylika San Lorenzo czy San Eustorgio, nie można też pominąć Palazzo Reale, które nie ma stałej ekspozycji lecz jest miejscem gdzie są organizowane naprawdę wspaniałe wystawy okresowe. W sumie jest tego naprawdę sporo, dla kogoś kto ma zapał do zwiedzania. Przy okazji przyszło mi do głowy, że może byłoby warto napisać mały przwodnik po Mediolanie w języku polskim? A może już istnieje podobna publikacja?
 Profil Relacje PM off  

#156 PostWysłany: 19 Paź 2013 14:19 
Awatar użytkownika

srebrny
He, he, można powiedzieć, że trochę wywołałem "wilka z lasu". Fajnie, że się sukienko pojawiłaś u nas. Teraz jak ktoś będzie chciał jakieś szczegółowe informacje, to będzie wiadomo kogo prosić :) Teraz mi trochę głupio z powodu mojej wypowiedzi, że w Mediolanie nic nie ma oprócz katedry. To był taki skrót myślowy, za daleko idący i jednak krzywdzący dla tego miasta.
Powiem jeszcze, że po znalezieniu w sieci Twojego bloga osatecznie zdecydowałem się na zaplanowanie porządnej wycieczki (ok. 5 dni) nad jezioro Como w maju przyszłego roku. Oprócz powszechnie zanych miejscowości (Como, Varenna, Bellagio, Menaggio) mamy zamiar razem z żonką zwiedzić te, poznane właśnie dzięki Tobie - np. kościółek na skale San Martino w Griante, czy kapliczki w Ossuccio.
Jeżeli masz czas i chęć na pisanie przewodników (chociaż częściowo już sam blog spełnia taką rolę) to ja powiem tylko tyle. Wszelkim przewodnikom pisanym przez osoby znające region od podszewki, mówimy stanowcze: TAK :)
Pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off  

#157 PostWysłany: 19 Paź 2013 18:43 

Super plan, jeśli pogoda dopisze będzie cudnie, bo maj nad jeziorem Como jest naprawdę uroczy i z reguły nie ma jeszcze tych obezwładniających upałów, które dla nas są trudne do wytrzymania. W razie czego służę pomocą, można pisać w komentarzach lub na maila jaki jest na blogu. Natomiast co do Mediolanu nie jest on miastem łatwym, ja też jego uroki odkrywałam bardzo długo, ale bądźmy szczerzy- miałam na to wiele lat. Serdecznie pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off  

#158 PostWysłany: 21 Paź 2013 19:03 

Niestety, z pogodą może być różnie. Można sprawdzić prognozę długoterminową ale za jej trafność nie ręczę. W zasadzie jesień w Lombardii często bywa bardzo ładna, pewnego roku kiedy przyjechała do mnie moja córka w listopadzie było ciepło i słonecznie, zrobiłyśmy wiele wspaniałych wycieczek i przepiękne zdjęcia, natomiast podzczas mojego ostatniego pobytu pod koniec października i do połowy listopada lało jak z cebra, w Ligurii były straszne powodzie, wprost nie było po co wychodzić z domu. Ale na pociechę powiem, że to raczej niezbyt często się zdarza, najczęściej pogoda jest nieco w kratkę. Należy pamiętać o cieplejszej kurtce z kapturem, bo wiatry potrafią być dokuczliwe a po zachodzie słońca robi się wściekle zimno. Miałam problem z odczytaniem wiadomości, w razie czego można pisać do mnie również na adres e-mail sukienkawkropki51@gmail.com
 Profil Relacje PM off  

#159 PostWysłany: 28 Paź 2013 09:40 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
co zobaczyć w lomabrdii za wyjątkiem: bergamo, milano, jeziora como?
tak na 1 dzień.

#160 PostWysłany: 28 Paź 2013 22:59 

Zależy gdzie się nocuje i z jakiego srodka transportu się korzysta (samochodu czy komunikacji publicznej) no i oczywiście od preferencji, co nas interesuje. Proszę uściślić, chętnie coś podpowiem.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 333 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 17  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość