Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Lista punktów wymazowych https://www.pio.gov.cy/coronavirus/eng/ ... s-releases

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 731 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 37  Następna
Autor Wiadomość
#541 PostWysłany: 14 Gru 2021 18:33 
Awatar użytkownika

Loty: 342
Kilometry: 430 363
srebrny
Oficjalnie testy po przylocie spoza Schengen zostają wprowadzone od jutra 15.12 do aż 31.01.2022...
https://www.fly4free.pl/od-15-grudnia-t ... -schengen/ :evil:
 Profil Relacje PM off  

Wietnam z północy na południe 🥢🛵🍜 Hanoi i Sajgon w jednej podróży za 2531 PLN 🏯🐉🏮 Wietnam z północy na południe 🥢🛵🍜 Hanoi i Sajgon w jednej podróży za 2531 PLN 🏯🐉🏮
All inclusive na Malcie w 5* hotelu 🌊🏝️ Zimowy odpoczynek w Mellieha Bay za 1767 PLN All inclusive na Malcie w 5* hotelu 🌊🏝️ Zimowy odpoczynek w Mellieha Bay za 1767 PLN
#542 PostWysłany: 14 Gru 2021 18:34 
Awatar użytkownika

Loty: 502
Kilometry: 787 137
platynowy
@walerek w projekcie rozporządzenie była mowa o wylocie poza UE, ale podobno w treści rozporządzenia jest Schengen - czytałem o tym na portalach informacyjnych - nie znam treści ze źródła.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#543 PostWysłany: 14 Gru 2021 18:42 

złoty
Zobacz na to:

https://podroze.onet.pl/aktualnosci/now ... ch/lz6j0q0
 Profil Relacje PM off  

#544 PostWysłany: 14 Gru 2021 18:57 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Cytuj:
Jeden test na lotnisku OK ale żeby ganiać i szukać mobilnego punktu po trzech dniach to przesada.

Na Cyprze to laboratorium COVID szuka ciebie a nie ty punkt. W Limassol: 8 miejsc, Larnaka 10, Nikozja 19, Pafos 4 i Amochostos 4 i mają się podwojc.

Cytuj:
Cypr sam sobie przystawia lufę do głowy

Raczej nie. Grudzień to martwy sezon dla masowej turystyki. Ale masowy dla masowej diaspory która wraca. I ona raczej nie odwoła wakacji.

Cytuj:
Obawiam się odwoływania lotów powrotnych i tego cyrku w Polsce po przylocie bo na100% nikt nie zapewnił ze po powrocie ponownie testy paranoja. Do 22 grudnia muszę to przemyśleć czy lecieć.

Na 99% nie będzie odwołanych lotów powrotnych
 Profil Relacje PM off  

#545 PostWysłany: 14 Gru 2021 21:17 
Awatar użytkownika

Loty: 272
Kilometry: 523 218
niebieski
We wszystkich poprzednich rozporządzeniach była unia/Schengen teraz wprowadzili poprawki, ale układ nie powinien się zmienić, chodzi o granice zewnętrzne, a Cypr jest ta granicą, choć nie należy do Schengen, ktoś się uparł w tych wszystkich artykułach, to są poprawki do rozporządzenia z 6 mają.

Bulgaria
 Profil Relacje PM off  

#546 PostWysłany: 14 Gru 2021 21:27 

Dla mnie przy urlopie dla 4 osobowej rodziny pomimo certyfikatu covidowego do urlopu 9 dniowego, który miałem zabookowany potrzebuje wg aktualnych rozporządzeń: 2 testy na miejscu PCR i 3 antygenowe (2 os. dorosłe i dzieci 5 i 11 lat) Więc ryzyko kwarantanny przy loterii tych testów (czyt. ryzyko wyniku fałszywie dodatniego) zwiększa się 5 krotnie. Zamiast myśleć o urlopie trzeba myśleć o tym by lecieć test zrobić.
Do D... z takim urlopem.

Taka loteria by nas czekała:
2 testy PCR zaraz po przylocie
2 testy antygen 72h po przylocie
1 test antygen po 7 dniach dla syna 11 lat

Rezygnuję. Poniesione koszty lotów i płatności za hotel chyba przepadną. Rząd Cypryjski niewątpliwie strzela sobie w kolano.

P.S. Z drugiej strony widzę, że Ryanair ma mnóstwo miejsc wolnych w samolocie i możliwe, że odwoła loty. Poczekamy zobaczymy.
 Profil Relacje PM off  

#547 PostWysłany: 14 Gru 2021 21:30 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Na 99% nie odwoła lotu. Co do "strzelenia w kolano", patrz 2 posty w górę.
 Profil Relacje PM off  

#548 PostWysłany: 15 Gru 2021 00:05 

Zamiast kopiować ten bełkot lepiej niech ktoś kto przyleci 15 z Cypru da znać jaka sytuacja
 Profil Relacje PM off  

#549 PostWysłany: 15 Gru 2021 09:14 
Awatar użytkownika

Loty: 272
Kilometry: 523 218
niebieski
matrix02 napisał(a):
Zamiast kopiować ten bełkot lepiej niech ktoś kto przyleci 15 z Cypru da znać jaka sytuacja

@matrix02 to do roboty :)

Ja się będę trzymał tego :)

Proszę o informacje czy osoby zaszczepione po powrocie z Cypru w dniu 27 grudnia muszą wykonać test

Katarzyna ......... 08:29

NIe, bo Cypr jest przy zasadach Schengen czyli tutaj bez zmian.

Użytkownik 08:30

Mam rozumieć, że powrót z Cypru mimo to że, należy do UE, a nie jest w schengen, jest traktowany jako powrót z schengen?

Katarzyna ...... 08:31

Zgadza się, tak samo jak np Turcja, która nawet nie należy do UE i Schengen, również traktowana w zasadach jak Schengen

Użytkownik 08:31

OK dziekuję

Bulgaria
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#550 PostWysłany: 15 Gru 2021 12:16 

Podobnie zadawałem pytania 4 krotnie rozmowa z człowiekiem nie automatem wynik taki.
Testy po powrocie Tak, Nie ,Nie ,Tak
 Profil Relacje PM off  

#551 PostWysłany: 15 Gru 2021 13:46 

matmol napisał(a):
matmol napisał(a):
Muszę zorientować się jak wyglada sytuacja z przejściem na turecką stronę, gdzie właśnie wymagają certyfikatu negatywnego testu. A może ktoś z forumowiczów wie jak sytuacja i mozliwości w tej sprawie aktualnie wyglądają?

Po okazaniu certyfikatów testów PCR zrobionych na lotnisku tuż po przylocie (pobranych z odnośnika w SMS i wydrukowanych), bez problemu przeszliśmy przez checkpoint przy Ledra Street w Nikozji na turecką stronę wyspy. Po kilku godzinach bez problemów wróciliśmy na stronę UE. Oprócz wyników testów PCR (ważnych przez 7 dni od daty pobrania wymazu) potrzebny jest "zielony certyfikat" UE oraz oczywiście paszport.

UWAGA! Dokumenty (wynik testu i zielony certyfikat) do okazania na granicy muszą być wydrukowane.

Cześć,

chciałbym potwierdzić (info znalezione na https://www.dfa.ie/travel/travel-advice ... es/cyprus/) możliwość przekroczenia północnej granice z testem PCR wykonanym na lotnisku w Larnace - w praktyce:
26.12 lądujemy w Larnace - robimy wspomniany test PCR i zakładając, że wszystko ok, tego samego dnia mamy druknięty negatywny test PCR
27.12 - zwiedzanie południa, przejazd do Nikozji,
28.12 - przejście na turecką stronę Nikozji - czy dobrze rozumiem, że PCR wykonany na lotnisku obowiązuje dalej 7 dni i mogę z tym dokumentem z lotniska wrócić bez problemu na południe (jeśli obowiązuje na powrocie, to mamy trochę niespójność z tym, że ten antygenowy jest konieczny po 72 h...)?
29.12 - szybki test antygenowy po południowej stronie Nikozji po 72h

Czy po powrocie na cypryjską stronę przypadkiem nie wyzeruję sobie tego wskaźnika 72h na szybki test antygenowy i nie będę musiał szukać kolejnego centrum po raz drugi ;-)?

Pozdrawiam,
Mariusz
 Profil Relacje PM off  

#552 PostWysłany: 15 Gru 2021 14:05 

złoty
@torero19

Zobacz post #530 i już będziesz wiedział.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#553 PostWysłany: 15 Gru 2021 14:31 

Zastanawia mnie wymaganie odnośnie testu antygenowego wymaganego 72h po przylocie dla osob ktore nie są zaszczepione 3 dawką.

W dokumentach jak np wtym z dzisiaj RAPID ANTIGEN TESTING UNITS - 15 DECEMBER 2021 jest napisane, że osoby które mogą wykonywać testy antygenowe w wyznaczonych punktach to osoby m.in. takie jak:

- Persons who have completed their vaccination scheme and the period of 7
months has elapsed without receiving the booster dose

Czyli wg mnie osoba która zaszepiła się 2 dawką mniej niż 6-7 miesięcy temu nie ma obowiązku testowania antygenem po 72h?

Co wy na to?
 Profil Relacje PM off  

#554 PostWysłany: 15 Gru 2021 14:39 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Jeżeli pełny cykl szczepień był w 15 (i później) maja, to nie musisz zrobić test. Ale jak 14 maja to już trzeba.
 Profil Relacje PM off  

#555 PostWysłany: 15 Gru 2021 14:44 

Czyli rozumiem, że nie ma pełnych dokładnych inromacji wyjaśniających wymóg tego testu antygenowego po 72h - brakuje infomracji o tych 7 miesiącach od ostatnie 2 dawki na stronach np naszych biur podróży.
Bałagan widze w tym duży.

Ja miałem drugą dawkę miesiąc temu więc nie muszę robić testu 72h po przylocie. A ciekawe co z dziecmi poniżej 12 roku życie one wogle nie muszą? Dopiero po 7 dniach na potrzeby safe pass?
 Profil Relacje PM off  

#556 PostWysłany: 15 Gru 2021 17:45 

Loty: 143
Kilometry: 324 726
Również wylądowałem dziś na Okęciu, nie robiłem testu. Pracownik straży granicznej zapytał tylko skąd wracamy. Bardziej jednak zadziwiła mnie Pani strażnik, która nie mogła uwierzyć, że pasażer wraca z Cypru bez paszportu… nie mam pytań 😄
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#557 PostWysłany: 15 Gru 2021 18:11 

walerek napisał(a):
@torero19

Zobacz post #530 i już będziesz wiedział.

Zobacz mój post i będziesz widział, że post #530 właśnie cytuję. :roll:

Czyli interpretuję, że nic się nie zmieniło i bezsensowność testowania jednak jest w mocy - muszę się przetestować 3 dni po przylocie antygenem, ale jednak mogę wrócić na cypryjską stronę z PCR-em ważnym 7 dni.
 Profil Relacje PM off  

#558 PostWysłany: 15 Gru 2021 18:21 

złoty
Po co zadajesz pytanie skoro odpowiedź masz w cytowanym poście?
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#559 PostWysłany: 15 Gru 2021 18:30 

Bo post 530 był sprzed ogłoszenia wczorajszych obostrzeń?? :? :lol:
 Profil Relacje PM off  

#560 PostWysłany: 15 Gru 2021 19:40 

Pytanko czy jeśli syn 11 lat po 7 dniach od przylotu nie wykona testu antygenowego (wymagany do Safe pass) i będzie unikał powiedzmy wchodzenia do sklepów itp. itd. to czy będzie mógł wejść na lotnisko 9 dnia w celu powrotu do PL. Pytam bo w wszelkich wymaganiach dla Safe pass nie widzę miejsca jakim jest lotnisko...
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 731 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 37  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość