Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
e-Wiza
do Okręgu Kaliningradzkiego
e-wiza-do-obwodu-kaliningrad,1463,143219
do Obwodu Leningradzkiego z S. Petersburgiem od 01.10
e-wiza-sankt-petersburg,1463,143408
na wschodzie Rosji
e-wiza-wschod-rosji,1463,148599

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 591 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 30  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Wiza do Rosji
#181 PostWysłany: 10 Mar 2015 11:07 
Awatar użytkownika

srebrny
Jeśli chodzi o voucher to nabyłem drogą kupna za 50 zł (z własną rezerwacją hotelową, pobyt do 14 dni).
Nie podaję sprzedawcy, bo jeszcze będzie to kryptoreklamą ;)
Polecam, bo sprawnie, tanio i szybko. Rankiem formalności, po południu voucher w pdf na emailu.

Oman tanio 🕌🐪 Loty z Warszawy i 8 nocy w ⭐⭐⭐⭐ hotelu za 1866 PLN Oman tanio 🕌🐪 Loty z Warszawy i 8 nocy w ⭐⭐⭐⭐ hotelu za 1866 PLN
Kraj Basków okołoweekendowo za 919 PLN 😍☀️ Bezpośrednio z Warszawy + ⭐⭐⭐ hotel IHG 👏 Kraj Basków okołoweekendowo za 919 PLN 😍☀️ Bezpośrednio z Warszawy + ⭐⭐⭐ hotel IHG 👏
#182 PostWysłany: 23 Mar 2015 17:02 

wtak napisał(a):
Jeśli chodzi o voucher to nabyłem drogą kupna za 50 zł (z własną rezerwacją hotelową, pobyt do 14 dni).
Nie podaję sprzedawcy, bo jeszcze będzie to kryptoreklamą ;)
Polecam, bo sprawnie, tanio i szybko. Rankiem formalności, po południu voucher w pdf na emailu.

dobrze rozumiem ? za 50zł kupuje voucher + rezerwuje sobie nocleg w hotelu i moge opuscic terminal ?
tez mysle nad male no ale 20 godzin na lotnisku troche przeraza... podaj na pw prosze namiar

edit.
ok juz chyba zrozumialem, 50zł + wiza kolo 150ł + hotel...
dodam ze znalazlem info o hotelu kapsułowym na godziny ktory jest na terminalu, wyjdzie kolo 500zl za dwie osoby kolo 16 godzin
 Profil Relacje PM off  

#183 PostWysłany: 23 Mar 2015 19:56 
Awatar użytkownika

srebrny
Jest bardziej różowo.
Robisz rezerwację, którą możesz zwrócić np booking, ekspedia, cokolwiek.
Kupujesz voucher za 50 zł, gdzie przy podaniu danych podajesz również twój hotel.
Voucher + ubezpieczenie+ opłata wizowa 152 zł (KRK) składasz w konsulacie.
Dostajesz wizę i cieszysz się podróżą do Wielkiego Brata.
Jeśli Ci nie odpowiada, anulujesz nocleg i śpisz... pod mostem, czy jak tam :D
Nikogo nie interesuje gdzie miałeś pierwotnie zabukowany nocleg.

#184 PostWysłany: 23 Mar 2015 20:01 

niebieski
Po 6 dobie meldunek w Rosji jest obowiazkowy i jesli ludzie tak zrobia jak im radzisz to narazasz ich na spore klopoty.

#185 PostWysłany: 23 Mar 2015 20:09 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Po 6 nocki, w jednym mieście, trzeba się zarejestrować w OVIRze. Jak się podróżuje po różnych miast Rosji, i przebywamy w Rosji dłużej niż 6 dni to wystarczy pokazać kwitki albo bilety kolejowe/lotnicze.

Wiem to z autopsji, jak byłem w Rosji, 8 nocek (część w Moskwie a część w Petersburgu) to straż graniczna, przy granicy z Estonią, chcieli zobaczyć mój bilet lotniczy między SVO-LED.
 Profil Relacje PM off  

#186 PostWysłany: 23 Mar 2015 23:21 

niebieski
Wlasnie o to mi chodzilo, ze albo trzeba miec meldunek, albo udokumentowac dlaczego sie nie zrobilo go (glownie w oparciu o bilety).

#187 PostWysłany: 24 Mar 2015 08:43 
Awatar użytkownika

srebrny
01ERES napisał(a):
Po 6 dobie meldunek w Rosji jest obowiazkowy i jesli ludzie tak zrobia jak im radzisz to narazasz ich na spore klopoty.

Proszę nie nadinterpretuj.
Piszę o voucher`ze do wizy. Po 6 dobach zameldować się musisz, ale możesz się meldować w innym hotelu.
Zauważ, że Kolega deCks zamierza jednak spędzić w Moskwie 20 godzin. Nie będzie się więc meldował ;)

#188 PostWysłany: 24 Mar 2015 22:48 

Wg aktualnych (marzec 2015) przepisów obowiązek rejestracji/meldunku w Rosji dla Polaków następuje 8 dnia roboczego. Dzień przyjazdu liczy się jako 1 dzień, nawet jeżeli stempel Ci wbili o 23:59. Czyli jeżeli ktoś przyjechał w poniedziałek to musi się zameldować tylko, jeżeli wyjeżdża z Rosji później, niż w przyszły wtorek. Pprzepisy w sprawie meldunku trochę się zliberalizowały i na granicy praktycznie nie sprawdzają kwitków meldunkowych (dotyczy to na pewno granic PL-RU i lotniczej w Moskwie, nie wiem jak na pozostałych granicach to wygląda).

#189 PostWysłany: 03 Kwi 2015 19:24 

Na własną możesz załatwić:
-przez rosyjskiego obywatela - nie polecam, najpierw on musi wyrobić zaproszenie na komisariacie policji (miesiąc), potem przekazać Ci oryginał, a Ty z nim idziesz do konsulatu.
- przez hotel - część hoteli, jeżeli ich o to poprosić, wystawi Ci voucher, który będzie podstawą do wyrobienia wizy turystycznej.

#190 PostWysłany: 06 Kwi 2015 20:46 

Drodzy Forumowicze!

Najmocniej przepraszam, jeśli się powtórzę. Temat przeczytałam od deski do deski, ale nadal mam wątpliwości.

Chcemy latem (okolice sierpnia) pojechać w odwiedziny do krewnych mojego partnera (obywatel Ukrainy). Wychodzi na to, że wizy potrzebuję ja i dziecko (roczne).
Oczywiście zależy nam na możliwie jak najtańszym załatwieniu papierzysk.

Na początku byłam pewna, że na pewno pojedziemy na wizie prywatnej. Jednak w konsulacie w Poznaniu miły pan dyplomata stwierdził, że na turystycznej będzie taniej i łatwiej. Moje pierwsze pytanie, jak myślicie, czy miał w tym jakiś interes? (bezpośrednio odsyłał do firmy-pośrednika "obok" na drugiej stronie ulicy, utwierdzał mnie w tym, że na pewno zaproszenie będzie kosztowało człowieka, który je będzie załatwiał wiele czasu i nerwów (i pieniędzy?) - czytałam trochę kiedyś o tym i wydawała mi się ta procedura podobna do naszego zaproszenia w Urzędzie Wojewódzkim, czyżbym bardzo się myliła?). Co do kosztów, rzeczywiście wiza prywatna jest droższa - kosztuje ok. 230 zł, czyli z dzieckiem liczmy ok. 500 za wizy.
Turystyczna o ile pamiętam 152. Na początku nie mogłam zrozumieć, co to jest ten cały voucher, ale po zrozumieniu stwierdziłam, że ściema jak nic. Wałek. Załóżmy, że sobie biorę voucher od jednej z firm bądź nabywam przez stronę internetową. Co jeśli ja NIE mam zamiaru nocować w tym hotelu, który mi tam wpiszą (lub ja sobie zabukuję) Kolejne pytanie- co lepiej brać, gotowe już z rezerwacją czy samemu bukować?). Boję się trochę kombinacji, bo jadę z dzieckiem, sama to pal licho. Zamierzamy spać u rodziny a nie w żadnym hotelu. A jeśli chodzi jeszcze o tę rezerwację - to można brać pokój jednoosobowy dla papierka czy trzeba dwuosobowy (bo z dzieckiem) czy w konkretnym hotelu pytać? Odwoływać rezerwację trzeba już po przekroczeniu granicy jak śmiem przypuszczać? A jeśli chcę np. jedną noc spędzić w Moskwie, a potem jechać w miejsce docelowe, to żeby mi dali wizę od tego dnia do tego dnia to muszę rezerwować np. 1 nocleg w Moskwie a resztę w miejscu docelowym? Wybaczcie, jeśli moje pytania są oczywiste, w Rosji byłam raz na stypendium to dali wizę bez problemu i jeszcze za darmo. Będę bardzo wdzięczna za wskazówki!
 Profil Relacje PM off  

#191 PostWysłany: 20 Maj 2015 08:54 

Loty: 33
Kilometry: 61 640
niebieski
Generalnie Poznański konsulat, jest dość specyficzny, ale i tam da się załatwić wizę osobiście.
Voucher to jest ściema, ale bez niego wizy nie załatwisz. Nie musisz spać w hotelu z którego masz voucher. Podejrzewam że nawet na ten okres nie masz rezerwacji w tym hotelu :)
Możesz wykorzystać opcję pomocy w załatwieniu wizy przez hotel w którym faktycznie zarezerwujesz sobie noclegi (niektóre hotele oferują taką usługę za dodatkową opłatą. Jak nie ma info na stronie to dopytaj w hotelu)
Jak mieszkasz w Poznaniu, to w zasadzie możesz się pokusić o zabawę i oszczędzenie kilkuset zł na pośrednikach.
Tutaj zamieszczam opis z innego forum (nie jestem autorem tego tekstu)
Kod:
Wiza już w paszporcie. Dziękuję wszystkim, którzy pomogli. Dla potomnych zostawiam informację (mam nadzieję, że kompletną)
Wizę załatwiałem w konsulacie w Poznaniu. W Internecie jest informacja, że jest coś takiego jak centrum wizowe, które działa przy konsulacie, jednak ja jako że jestem na miejscu postanowiłem zaoszczędzić stówkę, oraz sprawdzić jak to jest zrobić to samemu.

Dokumenty złożone:
1. Wniosek, który najpierw wypełniłem na stronie internetowej a później wydrukowałem
2. Do wniosku wklejamy jedno zdjęcie
3. Voucher. Najtańszy z Internetu. Mnie to kosztowało 50PLN
4. Ubezpieczenie w firmie Europa na cały czas na który ubiegamy sie o wizę
5. Paszport ważny przez jeszcze conajmniej 6 miesięcy

Umówiłem się przez internet (system rejestracji). Poszedłem i pan w okienku poinformował mnie o istnieniu centrum wizowego i że to tam powinienem się udać a nie zawracać im tu głowę, o zanikającej przyjaźni polsko-rosyjskiej, o tym, że zasada wzajemności, że Polacy w Moskwie też mają centra wizowe i nie to że do konsulatu tylko do centrum, że porządek musi być, że Nocnych Wilków nie wpuściliśmy i w ogóle. Uśmiechnąłem się i powiedziałem, że nie mam na to najmniejszego wpływu i chcę zobaczyć Moskwę.

Następnie dostałem druczek do wpłaty, którą musiałem uiścić po drugiej stronie ulicy. Zapłaciłem, wróciłem, pani kasjerka przyjęła druczek, dała mi papier z informacją kiedy mam się zgłosić po odbiór wizy.

Dzisiaj stawiłem się bez umawiania w godzinach obsługi interesantów z dowodem osobistym, oraz druczkiem wpłaty i wydano mi paszport z wizą.

Nie były potrzebne ani przez chwilę:
1. Potwierdzenie rezerwacji hotelu
2. Bilety lotnicze
3. Numer buta itp

Wady tej metody załatwiania sprawy:
1. Trzeba się stawić osobiście w konsulacie w godzinach w których ludzie zazwyczaj są w pracy.
2. Trzeba się stawić dwa razy
3. Jeśli ktoś jest czuły na dyskusje o przyjaźni polsko-rosyjskiej i od razu skacze mu ciśnienie to nie jest to miejsce dla niego.

Centrum wizowe jest otwarte w normalnych godzinach i można załatwić sprawę przez kuriera a nie osobiście (ważne dla osób spoza Poznania)

Sprawa jest dość świeża, bo gość załatwiał wizę tym sposobem jakieś 2 tyg. temu.
Jak więc widzisz nie trzeba sie udawać do centrum wizowego, bo to zwykły pośrednik. Wystarczy odrobina asertywności i determinacji :)
Co do pobytu w samej Rosji, to hotel/hostel zarezerwujesz bez problemu przez booking.com lub innego pośrednika. Jeśli nie znasz Rosji/Moskwy, odradzałbym szukanie noclegu na miejscu. Tzn nie chodzi o to że nie znajdziesz, ale jednak taniej będzie przez booking.com, bo większość tańszych hosteli jest dość zręcznie "zakamuflowana" i idąc ulicą możesz minąć ich kilkanaście a o ani jednym nie będzie informacji przy głównej ulicy.
Jeśli chodzi o przemieszczanie sie, to w Rosji istnieje coś takiego jak obowiązek rejestracji (Registrancja) jeśli przebywasz gdzieś dłużej niż 72h. Jesli się przemieszczasz dobrze jest mieć jakieś papiery na tę okoliczność (bilety kolejowe/lotnicze itp) Zazwyczaj jest tak, że nikt tego nie sprawdzi np. przy powrocie, ale jak sprawdzi, a nie będziesz mieć udokumentowanej podróży, to może być różnie.

#192 PostWysłany: 20 Maj 2015 09:00 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Rejestracje się zmieniła, i jest do 7 dni roboczych w danych miejscu ;)
 Profil Relacje PM off
Doczu lubi ten post.
Doczu uważa post za pomocny.

#193 PostWysłany: 20 Maj 2015 13:01 

niebieski
no fakt. Zapomniałem o ty że czasy się zmieniły :)

#194 PostWysłany: 27 Maj 2015 12:37 
Awatar użytkownika

Loty: 31
Kilometry: 52 322
Nie znalazłem nic na ten temat. Wybieram się w przyszłym roku na konferencję naukową do Rosji. Na stronie konsulatu w Krakowie znalazłem informację, że "- wiza dla osób, biorących udział w działaniach naukowych, kulturalnych i artystycznych (nie komercyjnych), sportowych (dotyczy zawodów młodzieżowych), oraz wymianach młodzieżowych i samorządów partnerskich" jest bezpłatna.

Warunki ze strony:
http://krakow.mid.ru/web/krakow_pl/typy ... _count%3D1

Czy ktoś załatwiał wizę w takim lub podobnym trybie? Chciałbym się dowiedzieć czy przebiega to bezproblemowo itd.

Ostatnio edytowany przez qras, 27 Maj 2015 15:48, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#195 PostWysłany: 27 Maj 2015 13:37 

HON fly4free
Ja właśnie taką załatwiam, ale czy bezproblemowo to powiem za 3 tygodnie (terminy na wizytę w konsulacie mnie zaskoczyły). Oczywiście oficjalne zaproszenie posiadam. Trzeba też wypełnić elektronicznie formularz (z nietypowych rzeczy trzeba podać nr polisy ubezpieczeniowej), potem wydrukować (1 strona A4) i przykleić zdjęcie paszportowe. Tyle na razie wiem ;) Wiza powinna być bezpłatna.
 Profil Relacje PM off
qras lubi ten post.

#196 PostWysłany: 27 Maj 2015 14:03 

niebieski
man4business napisał(a):
z nietypowych rzeczy trzeba podać nr polisy ubezpieczeniowej

Nie ma w tym nic nietypowego. Aby ubiegać się o wizę musisz posiadać ubezpieczenie zdrowotne z pokryciem €30 000 ważne na terenie Federacji Rosyjskiej.

#197 PostWysłany: 02 Cze 2015 09:07 

Hej. Wylatuję do Moskwy 4 lipca. Chciałam zapisać się na wizytę w Wydziale Konsularnym Ambasady Rosji w Polsce w Warszawie a tu zonk: najbliższy termin to 19 czerwca... :evil: :evil: W danych potrzebnych do uzyskania zaproszenia podałam, że właśnie tam będę starać się o wizę. Czy mogę teraz jednak mimo wszystko złożyć wniosek wizowy w jakimś Centrum Wizowym (pośrednik, ale nie trzeba czekać ponad 2 tygodnie na wizytę!) ? Rozumiem, że we wniosku również podaje się miejsce składania dokumentów, czy mogę teraz wybrać inne?

Obawiam się, że po prostu nie wyrobię się z wyrobieniem wizy jak wizytę mam dopiero 19 czerwca :evil: A zawsze jest ryzyko, że wniosek będzie wymagał poprawki itp.

Proszę o odpowiedź
 Profil Relacje PM off  

#198 PostWysłany: 02 Cze 2015 10:45 

niebieski
@NobodyKnows

Wydaje mi się, że na procedurę uzyskania wizy nie ma wpływu, jakie miejsce składania wniosku wizowego podałaś w celu uzyskania zaproszenia. W Centrum Wizowym wniosek możesz złożyć, ale moim zdaniem nie warto. Po pierwsze kosztuje ze 100 zł więcej, po drugie i ważniejsze, termin 19.06 na złożenie wniosku nie jest taki zły. Na rozpatrzenie wniosku mają regulaminowo 10 dni, ale zdarza się, że uwiną się w 3-4 dni. Po prostu postaraj się złożyć od razu poprawny i kompletny wniosek. Czy jest kompletny będziesz wiedzieć już 19.06, bo panie przeglądają wniosek przed jego przyjęciem.
 Profil Relacje PM off  

#199 PostWysłany: 02 Cze 2015 11:31 

Dziękuję za odpowiedź Grzegorz40. W takim razie chyba zaczekam i mam nadzieję, że się wyrobię - właśnie z oszczednosci chcialam pojsc bezposrednio do Wydziału Konsularnego, zamiast korzystać z pośrednika. Czy te ustawowe 10 dni to dni robocze, czy w ogóle? I jak jest z płatnością za wizę? Wizytę mam o 8:10 i obawiam się, że żaden punkt płatności nie będzie jeszcze czynny.
 Profil Relacje PM off  

#200 PostWysłany: 02 Cze 2015 12:43 

niebieski
@NobodyKnows

Przypuszczam, że robocze:

http://warsaw.kdmid.ru/pl.aspx?lst=pl&i ... izowe.aspx

Myślę, że punkt płatności we Wspólnocie2000 (teraz Tamara sp. z o.o.) pod drugiej stronie ulicy będzie czynny od rana; na rogu Belwederskiej i Lądowej.

http://wspolnota2000.com.pl/index.htm
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 591 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 30  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość