Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 846 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 43  Następna
Autor Wiadomość
#201 PostWysłany: 13 Lip 2016 14:04 

dwa miesiące temu ćwiczyłem temat przelewu do Iranu (za wewn bilety lotnicze) i żaden polski bank tego nie zrobi. Jedyne rozwiązanie to paypal na wskazane konto przez agencje
 Profil Relacje PM off  

Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥 Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥
Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️ Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️
#202 PostWysłany: 13 Lip 2016 14:13 

andrews4 napisał(a):
dwa miesiące temu ćwiczyłem temat przelewu do Iranu [...]

Ale przelewałeś do Iranu, czy do oddziału irańskiego banku zlokalizowanego na terenie kraju członkowskiego UE? Bo ja przerabiam ten drugi wariant.
 PM off  

#203 PostWysłany: 13 Lip 2016 14:55 

@Don_Bartoss
Sprawdź też opcję wpłaty gotówkowej, o ile ten bank ma oddziały w PL.
 PM off  

#204 PostWysłany: 13 Lip 2016 15:29 

@flying duck, nie ma. Jutro będzie wiadomo, czy trzeci bank odmówił współpracy. Jak na razie przelew wysłany :)
 PM off  

#205 PostWysłany: 18 Lip 2016 17:27 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Miałem ten sam problem, co @Don_Bartoss. Z dwóch banków odmówiono przelewu. Poinformowałem o tym key2persia, poprosiłem jednocześnie o konto paypal. Podali bez problemu. Czekam na potwierdzenie dostania kasy.

Generalnie, polecam starać się o kod autoryzacyjny poprzez caravanistan - wtedy key2persia liczy sobie 27€ od osoby - zawsze to zostanie na piwo :)

#206 PostWysłany: 18 Lip 2016 17:47 

@Gadekk no i ładnie, nie wiedziałem o Caravanistan i 3 EUR w d.... poszło :)
Ja się wstępnie dogadałem na płatność na miejscu, choć ostatni przelew chyba zrealizowany z sukcesem. Jeszcze czekam kilka dni czy aby nie cofną.
 PM off  

#207 PostWysłany: 27 Lip 2016 13:15 

Jeśli macie ubezpieczenie podróżne jako dodatek do konta bankowego albo karty kredytowej, jesteście zadowoleni z sumy ubezpieczeniowej i zakresu, a ubezpieczenie pokrywa koszt transportu medycznego lub transportu zwłok, to takie ubezpieczenie też przechodzi. Co prawda, nikt Wam nie wystawi polisy, ale w oddziale banku powinniście uzyskać potwierdzenie na firmowym papierze, że jesteście ubezpieczeni. Do tego potwierdzenia dołączacie OWU, gdzie warto podkreślić interesującego ambasadę zapisy (transport chorego + zwłoki).
 PM off  

#208 PostWysłany: 04 Sie 2016 09:30 

srebrny
Mam możliwość odwiedzenia Iranu na ok. 7 dni. Czy warto czy to stanowczo za krótko? Co realnie można zobaczyć tam w tak krótkim czasie? Lądowanie w Teheranie. Z góry dzięki za podpowiedzi.

#209 PostWysłany: 04 Sie 2016 09:43 

@Arekkk, ja lecę na dwa tygodnie, a mój kolega był tam tydzień. Byłem siedem dni w Kazachstanie, jasne że za krótko ale nie żałuję, bo wiem że chcę tam wrócić. Musisz się zastanowić, popatrzyć na koszty i przekalkulować. Jedni jadą na kilka dni po pierwsze wrażenie, żeby się przekonać czy kraj im odpowiada i w razie czego wrócić. Nie wiem jaki masz styl podróżowania. Są tacy, którzy lecą na Alaskę na weekend bo mają z tego frajdę, ale jakbyś mnie zapytał czy warto na Alaskę na weekend, to bym odpowiedział, że nie warto. A oni, że warto! :)
 PM off
Arekkk lubi ten post.
Arekkk uważa post za pomocny.

#210 PostWysłany: 04 Sie 2016 09:45 
Awatar użytkownika

Loty: 315
Kilometry: 559 680
Zdecydowanie warto :)

W tym czasie bez problemu i gonitwy da się zrobić irańską klasykę: Isfahan, Shiraz i Yazd.
Mój tegoroczny plan na osiem dni wyglądał następująco:
1 dzień - Teheran
2 - poranny lot do Shiraz
3 - Shiraz i okolice (Persepolis, Nekropolis), nocą wyjazd do Yazd
4 - Yazd
5 - okolice Yazd (Kharanaq + Chak-Chak + Meybod)
6 - przejazd do Isfahan, popołudnie w mieście
7 - Isfahan
8 - Isfahan i po południu bus prosto na lotnisko

Spokojnie się wyrobiliśmy, robiąc sobie jednocześnie "smaka" na kolejny wyjazd
 Profil Relacje PM off
Arekkk lubi ten post.
Arekkk uważa post za pomocny.

#211 PostWysłany: 04 Sie 2016 10:41 

srebrny
Dzięki, mało czytałem o tym kierunku dotychczas, a gdyby okazało się, że z 7 dni 3 spędzę w busach dojeżdżając do 2 miejsc, to dla mnie nie ma sensu. Lubię podróżować intensywnie, wręcz na granicy. Z tego co piszecie da się w tak krótkim czasie zobaczyć ciekawe miejsca. Jasne, że traktowałbym to jako wstęp, to zbyt duży kraj na 1 czy nawet 2 tygodnie. Raz jeszcze dzięki!

#212 PostWysłany: 04 Sie 2016 13:11 

Hejo !
Czy ktoś z Was ostatnio dostał wizę na lotnisku w Teheranie. Jak to wygląda ? Coś trzeba mieć oprócz dokumentu potwierdzającego ubezpieczenie ? W Iranie byłem, ale rok temu, granice przechodziłem na lądzie.
 Profil Relacje PM off  

#213 PostWysłany: 04 Sie 2016 14:41 
Awatar użytkownika

Loty: 140
Kilometry: 393 338
Luty 2016
Oprócz paszportu właściwie nic nie trzeba. Wskazane jest mieć ubezpieczenie na Iran i jakąś rezerwację hotelu,
tak dla "papieru" przynajmniej ja tak miałem i było ok! Potem 2 godz. czekania i wiza w ręku.

#214 PostWysłany: 04 Sie 2016 15:09 

Loty: 510
Kilometry: 1 112 648
srebrny
w maju 2016: najpierw pieczątka, że ubezpieczenie jest ok (musi być wyraźnie napisane, że polisa jest ważna w Iranie, Szwajcar przede mną nie miał tego i musiał wykupic lokalną). Potem idzie się z paszportem do pana, co obsługuje kolejkę po wizy- kobiet stara się nie zauważać :) najpierw obsługuje mężczyzn, jak weźmie paszport, daje kwit na opłatę wizową 75 EUR, obok jest kasa i się płaci. Potem się czeka na wizę, pan od kolejki woła, lub można samemu pytać czy wiza już jest, pokazuje się kwitek, że opłacono, pan oddaje paszport i idzie na kontrolę.

#215 PostWysłany: 05 Sie 2016 23:57 

Zielony^ napisał(a):
Więc bywa różnie.

Wiadomo, że różnie, ale może ktoś coś wie o liniach Aegean? W październiku lecę (?, mam nadzieję) z Warszawy i Pani na infolinii Flipo mówiła, żeby przemyśleć temat wiz - interesuje mnie VoA - bo był przypadek, że w Wwie nie wpuścili kogos tam na pokład właśnie ze względu na jej brak.
Słyszał ktoś coś o podobnym przypadku w Wwie?
 Profil Relacje PM off  

#216 PostWysłany: 06 Sie 2016 00:01 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

W ATH nie będzie żadnego problemu.
 Profil Relacje PM off  

#217 PostWysłany: 08 Sie 2016 12:53 

Dzwoniłem właśnie do azerskich linii, nie ma problemu z lotem bez wizy.
Jedno pytanie - trzeba mieć już bilet powrotny?
 Profil Relacje PM off
invasion uważa post za pomocny.

#218 PostWysłany: 08 Sie 2016 13:06 

@Panbosman, raczej nie jest potrzebny - dla pewności nie zaszkodzi kontakt z Ambasadą. Nie spotkałem się by ktoś pisał, że bilet na powrót był wymagany. Zawsze możesz wygenerować tu:
http://www.returnflights.net/
 PM off  

#219 PostWysłany: 08 Sie 2016 13:11 
Awatar użytkownika

Loty: 140
Kilometry: 393 338
@Panbosman
miałem łączony lot Berlin-Kijów-Teheran i nigdzie nawet przy wyrabianiu wizy na lotnisku nie pytali o powrotny.

#220 PostWysłany: 08 Sie 2016 14:12 

Chodzi mi o to - czy przy wyrabianiu wizy na lotnisku w Teheranie pytają o bilet powrotny?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 846 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 43  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość