Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Wikipost aktualizujemy w miarę zawiadomień od forumowej społeczności , ale warto a wszelki wypadek przejrzeć ostatnie posty/strony wątku

Od 7 stycznia 2022 r. zmiana :arrow: wielka-brytania-covid,1453,154038?start=860#p1496017

manyaky napisał(a):
Dzień przylotu = 0,
natomiast Day 2 testu nie trzeba wykonywać w drugim dniu, tylko w dowolnym z zakresu 0-2.

Gibraltar jest oddzielnie
gibraltar-i-covid,1453,155026

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1004 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 51  Następna
Autor Wiadomość
#481 PostWysłany: 11 Sie 2021 15:48 
Awatar użytkownika

Loty: 510
Kilometry: 1 229 791
niebieski
LonDynia napisał(a):
@miaga, jak jest napisane powyzej, lepiej poczekaj z kupnem pare miesiecy i bedziesz miala sytuacja bardziej znana.

Na chwile obecna to nie jest tak latwo jak sie wydaje.
Zalozmy ze lecisz na LHR z Emirates to ladujesz na T4, wracajac do PL LOTem to T2, z BA to T3 badz T5, zaden z tych nie jest skomunikowany pieszo airside z T4. Wyjsc nie mozesz sama.
Tam sa jakies autobusy pomiedzy terminalami ale to raczej dla tych co maja wszystko na jednym bilecie.

Po wyjściu z samolotu, idzie sie po strzalkach na transfer i schodzi sie do autobusow. Tam wybierasz stanowisko odpowiednie do terminalu, na ktory podrozujesz i po sprawie. Mozesz dostac sie na kazdy terminal. Karte pokladowa skanuje sie dopiero po przybyciu na terminal odlotowy, przed security. To wszysto jest airside. Dopoki nie wyjdziesz ze strefy airside i nie przekroczysz granicy UK, nie ma zadnej kwarantanny czy hotelu.

Jak nie bedziesz mogla wydrukowac sama karty pokladowej czy sciagnac na telefon na wylot z UK, to w strefie airside sa biurka linii lotniczych i oni zrobia to dla Ciebie. Sprawdza dokumenty i wydadza karte pokladowa.

Moim zdaniem martwienie sie teraz o bilety na styczen, to strata czasu. Kraje na kolorowych listach zmienia sie jeszcze z 10 razy.
3 ludzi uważa post za pomocny.

Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥 Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥
Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️ Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️
#482 PostWysłany: 13 Sie 2021 13:50 

Mam pytanie o tranzyt. Potrzebuję dostać się z jednego lotniska na drugie. Zgodnie z dokumentacją będę w UK tylko kilka godzin. Czy poruszanie się między lotniskami jest swobodne ? :)
 Profil Relacje PM off  

#483 PostWysłany: 13 Sie 2021 14:17 
Moderator forum

@Loren , jeśli nie wikipost, zob. https://www.google.com/url?sa=t&source= ... ycOVo4yKJw

A.

Wybaczcie brak polskich znakow w niektórych postach.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#484 PostWysłany: 13 Sie 2021 16:07 

Może ktoś próbował wjechać do UK z testem robionym na NFZ i QR kodem/certyfikatem wyniku pobranym z IKP (zamiast robienia antygenowego testu na własny koszt)?
Dzięki.
 Profil Relacje PM off  

#485 PostWysłany: 13 Sie 2021 18:55 
Awatar użytkownika

HON fly4free
@bige Nie próbowałem ale co to za różnica czy test był na nfz czy nie jeśli masz wynik w jez. angielskim i test jest robiony nie wcześniej niż wymagany czas przed przekroczeniem granicy.
 Profil Relacje PM off  

#486 PostWysłany: 13 Sie 2021 19:26 

onufry_z napisał(a):
@bige Nie próbowałem ale co to za różnica czy test był na nfz czy nie jeśli masz wynik w jez. angielskim i test jest robiony nie wcześniej niż wymagany czas przed przekroczeniem granicy.

Nie dają zaświadczenie w j. angielskim jak robisz na NFZ (chociaż dokładnie nie sprawdałem/pytałem).
Mi raczej chodziło o to czy wystarczy QR kod/certyfikat o ujemnym wyniku z IKP?
 Profil Relacje PM off  

#487 PostWysłany: 13 Sie 2021 20:01 

Loty: 115
Kilometry: 138 119
niebieski
Witam!
Próbował ktoś jednodniówkę zrobić?
Czy antygen jest ok jeżeli mam szczepienie
i nie będą chcieli potwierdzenia testu na 2 dzień pobytu?
 Profil Relacje PM off
8iker lubi ten post.

#488 PostWysłany: 14 Sie 2021 08:00 

niebieski
Cytuj:
Before you arrive in England, you must book a travel test that takes place on or before day 2 after your arrival. (The day you arrive is day 0.)

Ktoś się orientuje jak jest z tym testem drugiego dnia jeśli tego dnia wylatuje z UK ?
Czy muszę wykupywać dla picu mimo, ze i tak nie skorzystam ?
 Profil Relacje PM off  

#489 PostWysłany: 14 Sie 2021 13:27 
Awatar użytkownika

niebieski
Tak, musisz.

gov.uk napisał(a):
It does not matter how long you’re visiting England you must still book and pay for the day 2 test.

Nie musisz go wykonywać w drugim dniu, możesz wcześniej, dlatego przymus zakupowy. Najtańsze realne w zakupie widziałem po 20-25 funtów. Na stronie gov.uk jest spis laboratoriów i można sortować po cenie. Czy jak go nie zrobisz, bo masz wylot to coś się stanie? Myślę że nie, dlatego można wykupić gdzieś na drugim końcu kraju, byle był tańszy i byle byś dostał numer do PLF.

Pamiętaj że dzień przylotu to dzień 0.
 Profil Relacje PM off
dyneck uważa post za pomocny.

#490 PostWysłany: 14 Sie 2021 23:12 

Cześć,
Zapytam konkretnie bo każdy mówi co innego.
Kto ostatnio leciał przez STANSTED lotem tranzytowym i powie jak jest?
Mam Lot Ryanair Talinn - Stansted - Gdansk. Chce zostać na lotnisku i w strefie inair polecieć do Gdańska
Czy potrzebuje testy ?
 Profil Relacje PM off  

#491 PostWysłany: 15 Sie 2021 00:49 

Tribord,
Nie
 Profil Relacje PM off  

#492 PostWysłany: 15 Sie 2021 09:40 

platynowy
W STN z tego co wiem nie ma opcji pozostania w strefie airside. Trzeba przejść kontrolę paszportową po przylocie.
 Profil Relacje PM off
LonDynia uważa post za pomocny.

#493 PostWysłany: 15 Sie 2021 10:19 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Też właśnie miałem to pisać, ale z tego co kolega @8iker pisał kilka postów wyżej w plf wpisał że tranzyt i test był niepotrzebny.

Edit: ale to nie pokrywa się z tym co jest na gov.co.uk
Cytuj:
Before travel to England
If you will be transiting through England, you need to do the following before you travel:

take a COVID-19 test
complete the passenger locator form
Niżej jest jeszcze że przy tranzycie nie jest wymagana kwarantanna i test na 2 i 8 dzień.

Z tego wynika jasno że nawet przy tranzycie konieczny jest test przed wylotem.
 Profil Relacje PM off
LonDynia uważa post za pomocny.

#494 PostWysłany: 15 Sie 2021 12:12 

złoty
Po pierwsze - o ile w TLL wpuszczą do samolotu bez testu (a z dużym prawdopodobieństwem nie wpuszczą). Po drugie - ilekroć leciałem przez STN w tranzycie zawsze miałem sprawdzany test. @NBE322 dobrze pisze, nawet przy tranzycie trzeba przejść kontrolę paszportową.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#495 PostWysłany: 15 Sie 2021 13:40 
Moderator forum

@onufry_z , Może jest nieporozumienie co do tego czy chodzi o:
- test przed (każdym) wylotem do W.B.
- test\y wykupowany/e na d. 2 / 8 pobytu przekraczającego 24 godz.

Tribord, czekamy na podzielenie się doświadczeniem, relację większą niż po podróży do Hiszpanii przez Francję

A.

Wybaczcie brak polskich znakow w niektórych postach.
 Profil Relacje PM off  

#496 PostWysłany: 15 Sie 2021 17:46 

onufry_z napisał(a):
Też właśnie miałem to pisać, ale z tego co kolega @8iker pisał kilka postów wyżej w plf wpisał że tranzyt i test był niepotrzebny.

Edit: ale to nie pokrywa się z tym co jest na gov.co.uk
Cytuj:
Before travel to England
If you will be transiting through England, you need to do the following before you travel:

take a COVID-19 test
complete the passenger locator form
Niżej jest jeszcze że przy tranzycie nie jest wymagana kwarantanna i test na 2 i 8 dzień.

Z tego wynika jasno że nawet przy tranzycie konieczny jest test przed wylotem.
Sam test jest potrzebny ale nikt go nie sprawdzał . Jedynie w OSR sprawdzali mi test przed wylotem do STN
 Profil Relacje PM off  

#497 PostWysłany: 15 Sie 2021 18:53 

Czy wszystko to co napisaliście wyżej o teście tyczy się też osób zaszczepionych?
Chciałbym polecieć FR Gdańsk-Stansted i kilka godzin później Stansted-Marsylia, oczywiście bez opuszczania lotniska, i nie wiem czy certyfikat szczepienia zwalnia mnie z testu.

Ostatnio edytowany przez Abcn, 15 Sie 2021 20:02, edytowano w sumie 1 raz
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.gov.uk/uk-border-control/layovers-and-transiting&ved=2ahUKEwiHiavj_K3yAhVLsaQKHa_XANgQFnoECAQQAQ&usg=AOvVaw28xRUntm8hFHycOVo4yKJw
 Profil Relacje PM off  

#498 PostWysłany: 15 Sie 2021 19:03 
Awatar użytkownika

HON fly4free
@Hektorek
Nie zwalnia.
Nie wygląda w ogóle że kogokolwiek w UK on interesuje.
 Profil Relacje PM off  

#499 PostWysłany: 15 Sie 2021 21:28 
Awatar użytkownika

niebieski
Interesuje pod tym względem, że zwalnia z kwarantanny i testu w 8 dniu.

A Hektorek gdybyś zajrzał w temat to byś wiedział że nie istnieje takie coś tak przesiadka na Stansted "bez opuszczania lotniska".
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#500 PostWysłany: 15 Sie 2021 23:31 
Awatar użytkownika

platynowy
@manyaky, zeby byc scislym istnieje przesiadka na STN bez opuszczania lotniska :lol: Ale nie istnieje przesiadka bez opuszczania airside, czyli bez wchodzenia na terytorium UK - co za tym idzie:

SZCZEPIONY*:
a) Tranzyt na STN: wpisanie tranzyt w PLF, test przynajmniej antygenowy przed lotem do UK i tyle
b) dluzej niż 24? test Day 2 i tyle

NIE-SZCZEPIONY*:
a) Tranzyt na STN: wpisanie tranzyt w PLF, test przynajmniej antygenowy przed lotem do UK i tyle
b) dluzej? test Day 2 i Day 8 i kwarantanna 10 dniowa u znajomego/hotel **

*nie dotyczy podrozy z czerwonych krajów
**chyba ze leci sie z zielonego kraju 8-) to wtedy jak szczepiony np. Niemcy/Slowacja, ale nie Polska/Czechy
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1004 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 51  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość