Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Dojazd z/na lotnisko Chopina (WAW) został opisany tutaj: viewtopic.php?p=787500#p787500

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 486 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 25  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 28 Wrz 2014 00:52 

Loty: 33
Kilometry: 36 038
Ja też polecam byś 2h wcześniej. Ja zawsze się staram tak być - nawet dla świętego spokoju.

PS. Pozdrawiam wszystkich z Wesołej i okolic. Znam ten ból - wyjść po 2, by byc o 4 na lotnisku, mimo, że w sumie mieszkamy w tym samym mieście co jest Okęcie ;-)
 Profil Relacje PM off  

Odkryj kraj kawy, samby i piłki nożnej ⚽️☕🇧🇷 Tanie loty do Brazylii od 2089 PLN 🌎 Odkryj kraj kawy, samby i piłki nożnej ⚽️☕🇧🇷 Tanie loty do Brazylii od 2089 PLN 🌎
Fuerteventura z all inclusive 🏝️🍹 4* hotel tylko dla dorosłych z basenem za 2887 PLN Fuerteventura z all inclusive 🏝️🍹 4* hotel tylko dla dorosłych z basenem za 2887 PLN
#22 PostWysłany: 12 Mar 2015 10:11 

A czy ktoś ma praktyczne doświadczenia z lotami transatlantyckimi z Chopina? Na loty UE, a nawet poza-Schengen godzina przed odlotem zawsze była aż nadto biorąc pod uwagę szybkość obsługi, natomiast interesuje mnie konkretnie piątkowy wylot do Toronto o 16:50.
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 12 Mar 2015 10:14 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Ja bym nie ryzykował, akurat na taki lot trochę głupio się spóźnić.
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 12 Mar 2015 10:14 
Awatar użytkownika

srebrny
A przesiadka na krajówkach. Mam 35 min. Zdążę? ;)

#25 PostWysłany: 12 Mar 2015 10:16 

niebieski
ja tez zwykle jestem 2h przed odlotem (choc ostatnio do Meksyku kazali byc 3h) - bylismy 2h przed i prawie ostatnie miejsca dostalismy i ostatni wchodzilismy na poklad;)
i te 2h to wcale nie bylo jakos za duzo...
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 12 Mar 2015 10:24 
Site Admin
Awatar użytkownika

wtak napisał(a):

Bez opóźnień nie powinno być problemu :)
 Profil Relacje PM off
wtak uważa post za pomocny.

#27 PostWysłany: 12 Mar 2015 10:30 

Loty: 749
Kilometry: 1 296 957
srebrny
Mój wylot jest z kolei o 7.40(LOT/CDG). Mam nocleg w Marriocie na lotnisku i bardzo bym chciał skonsumować ich śniadanko, które jest od 6.00 :-). Damy radę?

#28 PostWysłany: 12 Mar 2015 10:45 

Tak, tylko szybko żujcie bo rano na Okęciu bywają spore kolejki do kontroli bezpieczeństwa.
Bagaż nadajecie czy z podręcznym, bo jak nadajecie to ciężko to widzę.
 PM off  

#29 PostWysłany: 12 Mar 2015 10:55 
Awatar użytkownika

Loty: 15
Kilometry: 58 252
srebrny
Ja tego w ogóle nie widzę ;) Bramki zamykają 7.10
Jeżeli nawet o 6.15 wyjdziecie ze śniadania, 6.20 wsiadacie do taksówki, 6.35-40 jesteście na lotnisku, zostaje 30 min. na ewentualne poślizgi, przejście security i dojście do bramki (nie liczę nadania bagażu).
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 12 Mar 2015 11:00 

Loty: 31
Kilometry: 89 760
niebieski
A po co mają brać taksówkę skoro mieszkają obok lotniska? :)
 Profil Relacje PM off
mashacra lubi ten post.

#31 PostWysłany: 12 Mar 2015 11:04 

srebrny
Jaco napisał(a):
A czy ktoś ma praktyczne doświadczenia z lotami transatlantyckimi z Chopina? Na loty UE, a nawet poza-Schengen godzina przed odlotem zawsze była aż nadto biorąc pod uwagę szybkość obsługi, natomiast interesuje mnie konkretnie piątkowy wylot do Toronto o 16:50.

mi tam 2 godziny w zupelnosci wystarczyly na lot do nyc, w godzine bym sie zmiescil jeszcze byla chwila na zakupy i nudy z kumplami z oczekiwaniem na lot :-)
stan na luty 2015
 Profil Relacje PM off
Jaco uważa post za pomocny.

#32 PostWysłany: 12 Mar 2015 11:09 
Awatar użytkownika

Loty: 15
Kilometry: 58 252
srebrny
snooka napisał(a):
A po co mają brać taksówkę skoro mieszkają obok lotniska? :)

Tak to jest, jak się czyta jednym okiem :D, no to jest dodatkowe 15 minut do zapasu (można spokojniej zjeść śniadanie ;) ), ale i tak jest średnio z czasem.
 Profil Relacje PM off
snooka lubi ten post.

#33 PostWysłany: 12 Mar 2015 11:12 

Loty: 749
Kilometry: 1 296 957
srebrny
Anonymous napisał(a):
Tak, tylko szybko żujcie bo rano na Okęciu bywają spore kolejki do kontroli bezpieczeństwa.
Bagaż nadajecie czy z podręcznym, bo jak nadajecie to ciężko to widzę.
Podręczny tylko, widzę po opiniach że powinno być ok, dzieki :-)

#34 PostWysłany: 12 Mar 2015 11:46 

niebieski
Robisz tak. Wstajecia bardzo wczesnie - przed czekautem idziesz na terminal oddac bagaze, wracacie do hotelu i rozkoszujecie sie sniadankiem juz od 6 - i wtedy bez stresu zdazycie jak nie trzeba bedzie sie martwic o nadanie bagazu :).

-- 12 Mar 2015 11:47 --

Sorry - tak to jest jak sie czyta przed kawa. Widze, ze tylko z podrecznym teraz.
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 12 Mar 2015 11:51 
Awatar użytkownika

Loty: 503
Kilometry: 791 294
platynowy
wtak napisał(a):

Raczej tak - bo wtedy tylko idziesz transferem i nie tracisz czasu na security.
Dla pewności należy poderwać się szybko (być bliżej wyjścia) przy wysiadaniu i potem nie ociągać się z przechodzeniem.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 12 Mar 2015 12:13 

niebieski
To wszystko zależy...
Przy najmniej optymistycznej konfiguracji - czyli autobus z samolotu na przylocie i autobus do samolotu na odlocie szanse są małe - oceniam na niewiele ponad 50%
Tak, tak, szanse rosną maksymalnie jeśli przylot i odlot będzie z rękawem - co jest jasne.
Jeśli masz trasę na jednym bilecie LUB TYMI SAMYMI liniami to w razie obsuwy już podczas pierwszego lotu poproś stewardesę czy jest możliwość przypomnienia o Tobie pracownikom obsługującym linię na przesiadkowym lotnisku.
Nie jest u nas jeszcze jak w Niemczech, gdzie Lufthansa (o ile się nudzi) potrafi niespodziewanie podstawić auto lub pracownika do szybkiego transferu zwykłemu pasażerowi ;) ale czasem mamy tak, że rzeczywiście poczekają specjalnie te kilka kluczowych dla minut. Kiedyś nie wierzyłem, dopóki dwa razy mnie to nie spotkało, raz "wsparcie" otrzymałem jeszcze podczas dolotowego odcinka i rzeczywiście poczekali tylko na mnie, innym razem pracownik lotniska po wylądowaniu , zarzekając się, ze nie ma takiej możliwości, zadzwonił do bramki, którą właśnie zamykano - i dobiegłem ostatni 5 min. przed planowym odlotem (z zawstydzeniem przemilczę szczegóły samotnego dojazdu autobusem i ciężar wzroku pozostałych pasażerów). Ale to nie było WAW... Sam się zdziwiłem, bo na ich miejscu bym nie czekał;) ale od tej pory nie narzekam aż tak na poczciwy LOT o jego obsługę. Trochę zależy od konkretnych spotkanych na ziemi i w powietrzu ludzi oraz zwinności zainteresowanego :) 35 min. - powodzenia, dobrze obejrzyj plan lotniska przed przed przesiadką i sprawdź w internecie numery drugiego gatu jeszcze przed pierwszym wylotem :)
Wykonalne, z pogodą i szczęściem może się nawet okazać, że jeszcze kawę wypijesz przed boardingiem :)
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 12 Mar 2015 12:33 

Tomo14 napisał(a):
wtak napisał(a):

Raczej tak - bo wtedy tylko idziesz transferem i nie tracisz czasu na security.
Dla pewności należy poderwać się szybko (być bliżej wyjścia) przy wysiadaniu i potem nie ociągać się z przechodzeniem.

Krajówka to większości przypadków znaczy, że będzie użyty autobus, a takie dowożenie trochę trwa.
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 12 Mar 2015 14:14 
Awatar użytkownika

niebieski
Ale straszycie człowieka. Ilu z was nie zdążyło na którką przesiadkę z krajówki na dalszy lot? I na ile wykonanych takich lotów? Bo u mnie 0/kilkadziesiąt.
35min to faktycznie już dość wąsko, ale ktoś taki bilet sprzedał przecież (chyba że kupowane osobno wtedy....). Jeśli to jest jeden bilet jednego przewoźnika to im też zależy żeby się udało. Ja swego czasu latałem dość regularnie porannymi krajówkami z 40 minutową przesiadką dalej i czasem nawet do saloniku zdążyłem zawitać, żeby kilka krówek do kieszeni schować ;-) Krajówka autobusem, a nie rzadko i kolejny odcinek. A to w godzinach tłoku przecież, a ostatnio w bonusie jeszcze wizyta w transferze żeby karte pokładową wygenerować, bo w krajowym porcie się nie dało. W dawnych czasach, w 40 minut udawało się przejść z krajowego na głowny, gdzie trzeba było full security przechodzić od zera. Owszem, najczęściej w tej późniejszej grupie wsiadających, ale zazwyczaj również nie jako ostatni pasażer.
Jeśli na jednym bilecie to wg mnie nie ma powodu się nie udać. Przy założeniu że dalszy lot nie jest do US (chociaż te właśnie potrafią wstrzymywać, bo potem jest gdzie nadrobić trochę). Ewentualnie trzeba przyspieszyć kroki, a może i przepchnąć się przed kolejkę, jeśli się idzie do strefy nie-schengen (różne Bulgarie, Rosje i takie tam). Bo po drodze jeszcze kontrola dokumentów. Ale w ramach EU to zero stresu.
Ewentualnym rozwiązaniem na autobus jest - jak już ktoś napisał - siedzenie w przedniej części samolotu. Przy większych samolotach często są dwa autobusy, i wtedy warto się załapać na pierwszy.

A jak się samolot spóźni to już trzeba reagować doraźnie, w najgorszym przypadku przewoźnik musi zapewnić przelot późniejszym samolotem, niekoniecznie swoich linii.

EDIT: Tak jeszcze mi się przypomniało, kiedyś leciałem z Gda do FRA, samolot miał może 15 minut spóźnienia, mieliśmy na pokładzie kilka osób które leciały do Kanady, i miały we Frankfurcie (!) przesiadkę 35 minut na lot do Toronto czy gdzie tam. Ci co byli we Frankfurcie i przechodzili między terminalami wiedzą o czym mówie... Dlatego hint - jeśli ktoś przez Niemcy za wode leci, to lepiej przez MUC niż przez FRA, jeśli tylko jest możliwość.
Ostatecznie czekał na nich busik, przy czym były sugestie że o torbach mogą zapomnieć.

Ostatnio edytowany przez BrunoJ, 12 Mar 2015 14:21, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 12 Mar 2015 14:20 

@MUC2014, też czasem korzystam z tych "mega bzdur", grzecznie prosząc o taką możliwość. Aż raz mi odmówiono.

Edit: zniknął wpis, do którego się odniosłam. Chodzi o możliwość przejścia przez kontrolę bezpieczeństwa przez ścieżkę dla klasy business.

Edit nr 2: A jednak nie zniknął. Palec mi się omsknął i przeskoczyłam na pierwszą stronę.

Ostatnio edytowany przez Anonim3, 12 Mar 2015 14:47, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 12 Mar 2015 14:39 

Zbanowany
niebieski
No to ja podam swoją historię odnośnie krótkiego czasu pomiędzy krajówkami.
Przylatywałem w lutym z KRK do WAW lotem o 5:55 i następnie miałem lot do POZ o 7:35 (na osobnych biletach).
W Krakowie była mgła, ale nie na tyle duża, żeby samolot nie mógł wystartować i ok. 6:45 wyleciał, w Warszawie był ok. 7:15. Wielokrotnie podczas lotu ja i inni pasażerowie (m.in. minister Ćwiąkalski) zgłaszaliśmy obsłudze, że mamy lot do Poznania i obiecali poinformować obsługę w Warszawie. Niestety po wylądowaniu nikt na nas nie czekał, autobus zawiózł nas do terminala, przy bramce byłem o 7:23 i była już zamknięta.
A wystarczyło bezpośrednio przewieźć nas po wylądowaniu do samolotu do Poznania, śmiem twierdzić, że nasze Dashe nawet stały obok siebie.

Najlepszy był komentarz córki ministra pod zamkniętą bramką w Warszawie, 'Tatuś, trzeba było z Krakowa zadzwonić do kogo trzeba, to by na nas poczekali' ;)

Oczywiście po złożeniu reklamacji otrzymałem refundację za ten niewykorzystany lot, ale do Poznania musiałem jechać pociągiem, a niesmak z całej sytuacji i tak pozostał...
 Profil Relacje PM off
kacper451 uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 486 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 25  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości