Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Dojazd z/na lotnisko Chopina (WAW) został opisany tutaj: viewtopic.php?p=787500#p787500

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 486 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 25  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 12 Mar 2015 22:29 

OSK napisał(a):
Mój wylot jest z kolei o 7.40(LOT/CDG). Mam nocleg w Marriocie na lotnisku i bardzo bym chciał skonsumować ich śniadanko, które jest od 6.00 :-). Damy radę?

na to śniadanko o 6 wszyscy przychodzą z bagażami, grzecznie jedzą i biegną na lotnisko :) zdążysz spokojnie

ostatnio przy transfer centr LOTu widnieje napis, że bramki zamykane są 15 minut przed odlotem więc 35 min na przesiadkę w WAW wydaje się bezproblemowe (zakładając, że nie będzie żadnych opóźnień)
 PM off  

Wycieczka na egzotyczny Mauritius za 2981 PLN ☀️🌴 Loty + 11 noclegów niedaleko plaży 😎💙 Wycieczka na egzotyczny Mauritius za 2981 PLN ☀️🌴 Loty + 11 noclegów niedaleko plaży 😎💙
All inclusive na greckiej wyspie Korfu za 1806 PLN ☀️💙 Tydzień w 4* hotelu przy plaży 🏝️😎 All inclusive na greckiej wyspie Korfu za 1806 PLN ☀️💙 Tydzień w 4* hotelu przy plaży 🏝️😎
#42 PostWysłany: 13 Mar 2015 00:07 

Loty: 91
Kilometry: 180 493
niebieski
A przy wylocie o 7 rano (w piątek) jaki zalecacie margines?

#43 PostWysłany: 13 Mar 2015 00:28 
Site Admin
Awatar użytkownika

Ja tam zawsze biorę 1.5h jeśli lot nie za Atlantyk :P wole się nudzić na lotnisku niż oglądać odlatujacy samolot

Wysłane z mojego GT-I9082
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 13 Mar 2015 09:25 
Awatar użytkownika

niebieski
I to jest poprawne podejście. 1,5h dla niedalekich lotów to jest spokojny czas żeby odstać w kolejce, a potem jeszcze napić się kawy. Lotnisko jest nieduże, więc jedyne "utknięcie" może być na kontroli (i checkinie, jeśli ktoś nie robi on-line).
Przy przesiadce jest inaczej bo zazwyczaj mamy karte pokładową w ręku, więc tylko przebieżka między gate'ami. Ewentualnie warto mieć poprawkę na przylot z poza Schengen (Turcje, Burgarie i inne), jeśli mamy przesiadkę dalej (krajową lub inna Schengen), to trzeba przejść dodatkowe security, na dodatek czynne jest zazwyczaj jedno stanowisko, i potrafi się zatkać na chwilę. Przy krótkiej przesiadce dalej warto być w czołowej grupie, żeby pierwszemu "dopaść" do kontroli. Na dodatek ciężko wyczuć ilu będzie ludzi, bo spora część tłumu wychodzi na zewnątrz, wcześniej sprawiając wrażenie że idą w tym samym kierunku.

Generalnie, jeśli tylko nie mamy trudności natury technicznej żeby być na lotnisku z zapasem, to najzwyczajniej nie warto kombinować. Po co sobie fundować dodatkowy stres. Lepiej na spokojnie poczytać książkę na lotnisku, lub poobserwować ludzi i/lub samoloty.

#45 PostWysłany: 13 Mar 2015 09:30 

Przed tym porannym szczytem odlotów są długie kolejki do security, ostatnio przyjechałam na lotnisko o 6.50 mając boarding o 7.10 i kolejka do security w biznesie była na ponad 20 minut czekania, na szczęście zdążyłam ;) Kolejka zwykła była jeszcze dłuższa.
 PM off  

#46 PostWysłany: 05 Lip 2015 21:37 

Witajcie.
Chciałbym się dowiedzieć jak obecnie wygląda na Okęciu sytuacja z security po uruchomieniu nowych stanowisk. Chodzi mi o poranne godziny od 6-ej kiedy to w ciągu 40 minut odprawianych jest 8 lotów. Czy są kolejki i ile wcześniej trzeba być aby przejść security i zrobić jeszcze spokojnie jakieś drobne zakupy przed boardingiem? Chodzi o loty w środku tygodnia. Z góry dziękuję za informacje.
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 05 Lip 2015 22:06 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Jest lepiej, niż jakieś 2-3 lata temu, gdy otwarte były 1-2 stanowiska. Czeka się ok.5-10 minut, otwartych jest po ok. 3 na starym i nowym terminalu.
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 27 Sty 2016 12:57 
Awatar użytkownika

Loty: 36
Kilometry: 32 327
Nigdy nie leciałem z przesiadką na jednym bilecie, stąd moje pytanie. Skoro przewoźnik sprzedaje taki lot, to czy jest obawa, że mogę nie zdążyć na kolejny odcinek (nie mówię tu o takich historiach jak mgła, zabłądzenie na terminalu itd). Będę miał bagaż rejestrowany. Czy mam go odebrać i nadać na kolejny odcinek? Czy w Warszawie muszę przejść przez security, czy kieruję się od razu do bramki?

Z Wrocław do Genewa (LOT)
Odcinek podróży 1

Wylot: 05:50 Wrocław, Polska - Nicolaus Copernicus
Przylot: 06:45 Warszawa, Polska - Frederic Chopin

Konieczna zmiana samolotu. Czas między połączeniami = 0h40min.
Odcinek podróży 2

Wylot: 07:25 Warszawa, Polska - Frederic Chopin
Przylot: 09:40 Genewa, Szwajcaria - Genewa International, Terminal 1
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 27 Sty 2016 13:00 
Moderator forum
Awatar użytkownika

W Warszawie kierujesz się od razu do bramki. Jeśli pierwszy lot się spóźni, to LOT będzie musiał zapewnić Ci inny lot. Przy tak krótkich przesiadkach czasem bagaż nie zdąży, ale na ogół się udaje. Raczej nie ma co się stresować.
 Profil Relacje PM off
Grzegorz Firlit uważa post za pomocny.

#50 PostWysłany: 27 Sty 2016 13:14 
Awatar użytkownika

[quote="Grzegorz Firlit"]

Dasz rade w WRO samolot nocuje takze powinien odleciec zgodnie z planem, jak wysiadziesz WAW na krajowce wjedziesz odrazu na gore ruchomymi schodami i idziesz do swojej bramki na genewie wszystko max 15 minut :) wrocek pewnie przyleci Ci ok 15 minut wcześniej bo tak krajowki przylatuja wiec bedziesz miał godzinke na przesiadke. Miłego Lotu.

#51 PostWysłany: 27 Sty 2016 23:22 

Loty: 129
Kilometry: 292 570
niebieski
Dokladnie. Czas nie leci tak szybko jak nam sie wydaje, a w 10 min mozna przejsc cale lotnisko, co dopiero przebiec.
Grzegorz Firlit lubi ten post.

#52 PostWysłany: 27 Sty 2016 23:54 

Loty: 2
Kilometry: 3 632
niebieski
Jeśli kupiłeś jeden bilet na dwa loty to spokojnie zdążysz, ostatnio leciałam KRK_WAW i WAW-GDN dosłownie było może 20 minut luzu i bagaż był w Gdansku. Miałam trochę stresa czy zdarzą z bagażem ale na walizce był napis SHORT TRANSFER więc pewnie po tym klasyfikują bagaże. Po tym jak leciałam AIRBERLIN też z przesiadką i zostałam w Heraklionie z bagażem podręcznym wolę się zabezpieczać i zawsze pakuję do bagażu podręcznego rzeczy potrzebne na 2 dni egzystencjonowania bez bagażu (bielizna, dla dziecka pampersy, ładowarki do telefonów itp.). Jeśli twój lot się spóźni na kolejny to przewoźnik musi ci zagwarantować inny (mówimy to o firmie LOT).

#53 PostWysłany: 28 Sty 2016 09:26 
Awatar użytkownika

Loty: 36
Kilometry: 32 327
Dzięki za pomoc i podpowiedzi. Z Genewy jadę do Chamonix i dalej na treking Tour du Mont Blanc. Martwi mnie trochę bagaż, że nie doleci. Bez bagażu w górach nie żyję i nici z trekingu. Ale nie będę od razu zakładał, że to właśnie ja będę miał takiego pecha. Inna opcja to Schonefeld - Genewa (U2). Cenowo przy promocji LOT-u i z bagażem rejestrowanym wychodzi prawie tak samo (plus dojazd do Berlina), a wygoda wylotu z WRO jest dużo większa.
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 13 Maj 2016 19:08 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 570
Kilometry: 1 186 935
Informacyjnie to rano CODZIENNIE na lotnisku od 5 do 7 jest totalny korek na security, na paszportach (Luton/Doncaster/LHR by LOT + czartery) już troszkę luźniej ale przypominam,że rozpoczyna się wysoki sezon i (ja tylko z podręcznym więc godzinka styknie) już NIE STYKNIE. Tak tylko informacyjnie :mrgreen:
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#55 PostWysłany: 27 Maj 2016 10:03 

Cześć
W środę lecę do Budapesztu, jestem na centralnym o 8:50, przy bramce mam być o 10:10, wylot 10:40.

Ile czasu potrzebuje na przejście security check ?

Jak najlepiej dostać się na lotnisko ?
- SKM, mam 4 minut (jeśli nie będzie opóźnienia pendolino) na przesiadkę z pendo do SKM
- autobus 175
- taxi
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 27 Maj 2016 11:08 
Site Admin
Awatar użytkownika

Jak jedziesz z zachodu, to przesiadz się na Warszawa Zachodnia, zaoszczędzisz trochę czasu w ten sposób.
Teoretycznie do zrobienia SKM, 4 minuty na przesiadke na zachodnim lub centralnym idzie zrobić, o ile nie będziesz się zastanawiać skąd odjezdza i szukać peronu - to musisz wcześniej wiedzieć i się przygotować

Gesendet von meinem SM-A500FU mit Tapatalk
 Profil Relacje PM off
foufoufou uważa post za pomocny.

#57 PostWysłany: 27 Maj 2016 11:13 
Król Ż
Awatar użytkownika

Autobus o tej porze trochę utyka na ZiW przy dobrym wietrze na 9:40 dobijesz na lotnisko na którym jest pusto ;) poranna fala kończy sie koło 8:30 i do tej 11 jest luz. Wybierz security w terminalu 1 bliżej do gate ;)
foufoufou uważa post za pomocny.

#58 PostWysłany: 28 Lip 2016 10:36 

Witam, czy ktoś się orientuje jak wygląda aktualnie sytuacja na lotnisku? W piątek mamy wylot do Wilna o 10:50 i tak się zastanawiamy o której być na lotnisku. Lecimy z podręcznymi.
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 28 Lip 2016 10:54 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 385
Kilometry: 548 672
Nie powinno być żadnego problemu, jeśli będziecie godzinę przed. Teoretycznie da się być i 45 minut przed odlotem, jednak żeby mieć komfort psychiczny, zalecam 1h. Zwiększone kontrole (w tym kontrola dokumentów w strefie Schengen) dotyczą przylotów do Polski, nie odlotów.
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 28 Lip 2016 12:28 
Król Ż
Awatar użytkownika

@Roku do konca swiatowych dni na odlotach przy wejsciu do terminala odbywa sie wyrywkowa kontrola. Godzinę przed wylotem to zawsze jest głupi pomysł, nawet lecąc tylko z podręcznym ;)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 486 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 25  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości