Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 11 Wrz 2017 20:13 
Awatar użytkownika

niebieski
Jak podała niemiecka policja, dzisiaj na lotnisku we Frankfurcie (FRA), miał miejsce atak gazem. Został on rozpylony na terenie terminalu pasażerskiego, 6 osób odniosło obrażenia. Ich życiu nie zagraża niebezpieczeństwo. Jest to już drugie zdarzenie, na tym lotnisku w ostatnim czasie. Dwa dni temu wszczęto alarm bombowy, który na szczęście okazał się fałszywy. Lotnisko, funkcjonuje już normalnie. Wzmożono jednak kontrole bezpieczeństwa, co może powodować wydłużenie czasu oczekiwania na odprawę.
https://twitter.com/bpol_air_fra/status/907188231380373506
Oratosia uważa post za pomocny.

Zimowe słońce na Fuerteventurze 🌞 All inclusive w 4* hotelu za 2599 PLN 🍹😎 Zimowe słońce na Fuerteventurze 🌞 All inclusive w 4* hotelu za 2599 PLN 🍹😎
City break w sercu Gruzji 🏰🍷 Loty i hotel w Kutaisi ze śniadaniami za 519 PLN City break w sercu Gruzji 🏰🍷 Loty i hotel w Kutaisi ze śniadaniami za 519 PLN
#2 PostWysłany: 11 Wrz 2017 20:49 

niebieski
Godzinę temu lądowałem we Frankfurcie. Wszystko działa normalnie, żadnej różnicy pomiędzy dziś a tym, co było parę tygodni albo miesięcy temu.

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Instagram: @podruuznik
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 12 Wrz 2017 02:48 
Awatar użytkownika

Ja w ogóle zasad "bezpieczeństwa" na FRA nie rozumiem. Ostatnio np. wzięli mnie z łapanki na kontrolę, na przesiadce za bramkami - szukanie czegoś w butach, torbie, testy na narkotyki i materiały wybuchowe z tym kijkiem do spektroskopu masowego. I nieważne, że 300 innych ludzi szło obok, głównie w chustach, hindusi, wulgarnie zachowujący się czarni, islamiści w hidżabach uniemożliwiających rozpoznanie tożsamości (!) i zapewniające nietykalność... A na kontrole szczegółowe brali blond chłopaczka z laptopem, matkę z dziećmi i dobrze ubranych niemieckich biznesmenów... Chyba dlatego, że kontrolujący to byli Chińczycy i Murzyni pracujący na FRA. Albo taka polityka nietykalności. Chyba pora ubierać na siebie czarne worki i powoływać się na obcą kulturę.
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.
pawelos uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 12 Wrz 2017 09:27 

niebieski
Nie dorabiaj niepotrzebnie ideologii tam, gdzie jej nie ma. Te kontrole sa po czesci losowe, mnie czesto skanuja pare razy pod rzad, niezaleznie od tego, gdzie lece i jak elegancko jestem ubrany a potem mam z niewiadomoych powodow spokoj przez pare miesiecy.

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Ostatnio edytowany przez pbak, 13 Wrz 2017 09:27, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.

#5 PostWysłany: 12 Wrz 2017 22:19 
Awatar użytkownika

I tu Cię zdziwię - rozmawiałem jakiś czas temu ze znajomym z izraelskich służb lotniskowych, i np. u nich przy kontrolach komputerowo kategoryzują pasażerów ze względu na "interesujący charakter" (jak to określił) i dopasowują stopień kontroli. Ja zawsze ląduję na najdokładniejszej kontroli - przez to, że zbyt często przewijam się przez TLV i do tego mam parę pieczątek z muzułmańskich krajów. Pewnie w Niemczech nie stosują aż takich klasyfikacji, ale kto ich tam wie...

Pozdrowienia
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 12 Wrz 2017 22:33 

Sz@lony napisał(a):
Ja zawsze ląduję na najdokładniejszej kontroli - przez to, że zbyt często przewijam się przez TLV i do tego mam parę pieczątek z muzułmańskich krajów.

Ciekawa teoria. :D Sam do tego doszedłeś , czy znajomy z izraelskich służb lotniskowych Ci tak bajdurzył? :D

Mam prawie 10 wizyt na TLV , pieczątki z krajów arabskich i wręcz odnoszę wrażenie , że za każdym razem Żydzi mnie coraz bardziej "olewają" :mrgreen: i idzie to coraz szybciej[ jeśli to jeszcze możliwe ;) ]
Nawet bliską rodzinę , która była ze mną brali do dokładniejszej kontroli bagażu , a mnie nigdy.
To jak to jest ? :roll:
 PM off
jacek96 lubi ten post.

#7 PostWysłany: 12 Wrz 2017 22:39 

Loty: 155
Kilometry: 370 915
srebrny
Niestety, a może na szczęście, nikt nie rozszyfrował jeszcze preczyjnie procedury przyznawania statusu bezpieczeństwa 2 czy 5 na TLV (o ile to w ogóle prawidłowo rozumiemy). Są podejrzenia, że dla osób z krajów "neutralnych", podróżowanie samotnie powoduje skrupulatniejszą kontrolę, natomiast z rodziną łagodniejszą. Być może wiele zależy od wyglądu i zachowania, ale kto ich tam wie...
Sz@lony lubi ten post.

#8 PostWysłany: 12 Wrz 2017 22:59 
Awatar użytkownika

Kolego, mam lepsze rzeczy do roboty niż wymyślanie historyjek, żeby zabłysnąć na forum - mówię, czego się dowiedziałem, a jak to działa w szczegółach i na ile jest aktualne, nie wiem. A jak już mamy się licytować, to byłem tylko 28 razy na TLV w ciągu ostatniego roku...

Zgodzę się natomiast z tym, że w ostatnich miesiącach procedury i wypytywanie pasażerów, przede wszystkim podróżujących z rodziną, są nieporównywalnie szybsze i łagodniejsze - przykład sprzed 3 tygodni: jedno szybkie pytanie o bagaż i nic więcej. Jest to pewnie związane z rozwojem turystyki, patrząc na ilość tanich lotów z Polski i Europy dofinansowywanych przez Ministerstwo Turystyki Izraela ;)
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 12 Wrz 2017 23:15 

niebieski
Napisalem przecież, że kontrole są losowe tylko w części. Profilowanie pewnie też jest, choć akurat paszport i dziwne pieczątki przy lotach w obrębie strefy Schengen są trochę mniej istotne. No chyba, że biegasz po lotniskach europejskich i machasz wszystkim swoim dokumentem przed nosem, wtedy nie dziwie się, że chcą Cie kontrolować :-)
Porównywanie z TLV też jest troche nie na miejscu, to trocje inny przypadek niż Frankfurt, Amsterdam czy Barcelona.

Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 12 gości