Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 180 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9
Autor Wiadomość
#161 PostWysłany: 20 Gru 2016 16:37 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@‌Higflyer‌
Już chyba co najmniej raz wspominałem na forum to co kiedyś gdzieś tam usłyszałem i podobno się sprawdza (jestem laikiem w tych sprawach więc może i nawet naiwnym): na koniec roku inwestorzy realizują zyski i kurs złotego zwykle wtedy spada.

Kolumbia w dobrej cenie 😎 Loty do Cali i Medellin od 2387 PLN 😍 Kolumbia w dobrej cenie 😎 Loty do Cali i Medellin od 2387 PLN 😍
Apulia na przedłużony weekend za 789 PLN 🇮🇹☀️ Loty do Bari + ⭐⭐⭐⭐ hotel z widokiem na morze 🌊 Apulia na przedłużony weekend za 789 PLN 🇮🇹☀️ Loty do Bari + ⭐⭐⭐⭐ hotel z widokiem na morze 🌊
#162 PostWysłany: 20 Gru 2016 17:00 

@‌namteH‌
to mit. Realizacja zysków pod koniec roku nikomu się nie opłaca, realizuje się zazwyczaj stratę. Powód - konieczność odprowadzenia podatków z zysków osiągniętych w bieżącym roku.

Realizacja zysków ma miejsce zazwyczaj na początku roku, wówczas masz 16 miesięcy na zapłacenie podatku.

Kolejna rzecz - kto realizuje zyski? Inwestorzy zagraniczni? Oni przyczynią się do wzrostu kursów walut, bo będą wymieniać złotówki na twardszą walutę. Pomijam już fakt, że zagraniczni dawno olali nas ciepłym moczem i ich zaangażowanie na polskim parkiecie nie jest takie jak przed laty.
 PM off
namteH uważa post za pomocny.

#163 PostWysłany: 20 Gru 2016 17:03 

Podobno słaby złoty na koniec roku to jest mniejsza składka do Unii i większe rezerwy NBP. Może ktoś kto się zna, mnie poprawi, jeśli coś pomieszałem.
 PM off  

#164 PostWysłany: 20 Gru 2016 18:26 

niebieski
Też gdzieś natrafiłem w sieci na tą informację.
 Profil Relacje PM off  

#165 PostWysłany: 25 Maj 2017 14:07 

niebieski
no to nasza waluta zyskuje :) Dolar ładnie poleciał :)
Na początku roku kosztował 4,20...
 Profil Relacje PM off  

#166 PostWysłany: 23 Sie 2017 11:17 

Funt brytyjski leci na pysk. 4,64 do PLN dzisiaj . Będzie na równo z euro ? :roll:

https://stooq.pl/q/?s=gbppln&c=3m&t=l&a=lg&b=0
 PM off  

#167 PostWysłany: 23 Sie 2017 13:52 
Awatar użytkownika

Loty: 612
Kilometry: 958 331
niebieski
Bomba, zblizaja sie poziomy z 2008/2009, kiedy to GBP/EUR prawie spadl do 1.0.
@Aga_podrozniczka i inni "jukejowcy" nie sa raczej zadowoleni z deprecjacji funta...
Za to Amazon UK prowadzi pewnie wzmozona rekrutacje :D

Załączniki:
f4f2.jpg
f4f2.jpg [ 117.42 KiB | Obejrzany 1765 razy ]

Także = również / też
Tak że = więc / zatem / dlatego
 Profil Relacje PM off  

#168 PostWysłany: 23 Sie 2017 14:16 

Z tego co wiem, to ci co mieszkają w UK mają taką narrację
'Zarabiam na miejscu w funtach, wydaję ( kupuję) w funtach, więc nic się dla mnie nie zmienia'

Jednak wyjazdy poza UK będą droższe. O słabszym ewentualnym wspomaganiu rodziny w kraju nie wspominając.
Ròwnież towary z importu podrożeją,
 PM off
2 ludzi lubi ten post.

#169 PostWysłany: 23 Sie 2017 15:18 
Awatar użytkownika

Loty: 612
Kilometry: 958 331
niebieski
Anonymous napisał(a):
'Zarabiam na miejscu w funtach, wydaję ( kupuję) w funtach, więc nic się dla mnie nie zmienia'

Taka argumentacja znamionuje brak podstawowej wiedzy ekonomicznej i raczej nie do pomyslenia byloby spodziewac sie jej na tym forum, gdzie przeciez dwa razy oglada sie kazda zlotowke, funta czy euro wydane na podroze, noclegi czy inne peleryny przeciwdeszczowe :D

Także = również / też
Tak że = więc / zatem / dlatego

Ostatnio edytowany przez p.wl 24 Sie 2017 10:19, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

#170 PostWysłany: 24 Sie 2017 10:01 
Awatar użytkownika

Loty: 145
Kilometry: 173 658
niebieski
p.wl napisał(a):
raczej nie do pomyslenia byloby spodziewac sie jej na tym forum

Zdziwiłbyś się.
michcioj lubi ten post.

#171 PostWysłany: 24 Sie 2017 15:46 
Awatar użytkownika

Loty: 510
Kilometry: 1 229 791
niebieski
Anonymous napisał(a):

Jednak wyjazdy poza UK będą droższe. O słabszym ewentualnym wspomaganiu rodziny w kraju nie wspominając.

Zmienia sie, wiele rzeczy w supermarketach podrozalo. Produkty, ktore od lat mialy te same ceny nagle kosztuja 13-15% wiecej.

Benzyna w Niemczech zrobila sie wyjatkowo droga z mojego punktu widzenia, 1.40-1.50 euro to znacznie wiecej niz place w UK za 99 oktanow. Jestem wlasnie na kontynencie i wszystko wyjdzie drozej niz poprzednio. Ale niektore rzeczy i tak sa tansze niz w UK, wiec mimo niekorzystnego kursu, ciagle oplaca sie je kupic i zabrac do domu.

Pojechalam kiedys pracowac na pare miesiecy do Niemiec, to jak na zlosc euro zaczelo tracic na wartosci i dostawalam coraz mniej po przeliczeniu na funty. Teraz dostalabym znacznie wiecej ;-) Tyle, ze teraz to juz nie chce mi sie przenosic, nawet tymczasowo.

#172 PostWysłany: 24 Sie 2017 16:04 

Pytanie , czy funt nadal będzie spadał.
Mòj nos ex cinkciarza :D :D mi podpowiada, że 1 do 1 w stosunku do € jest możliwe.
 PM off  

#173 PostWysłany: 25 Sie 2017 01:15 

srebrny
-- 25 Sie 2017 01:12 --

tak bedzie. cinkciarzem nie jestem, ale parytet wydaje sie kwestia czasu, max Q1 2018

-- 25 Sie 2017 01:14 --

Anonymous napisał(a):

to dobrze wiesz :-) slyszalem ta bzdure wielokrotnie od ludzi pracujacych w UK czy IE :-)

-- 25 Sie 2017 01:15 --

Anonymous napisał(a):

oczywiscie ze tak. warto miec pensje w walucie ''mocnej'' zagranica, jak lokalna waluta pada na pysk to sie traci, proste.
jednak w praktyce wiele osob tego nie zauwaza. albo lepiej -zauwazac nie chce :-)
 Profil Relacje PM off
cccc lubi ten post.

#174 PostWysłany: 25 Sie 2017 10:58 
Awatar użytkownika

niebieski
Wiekszosc osob zyje wlasnym zyciem i kursy walut nie sa dla nich istotne dopoki nie wyjezdzaja na wakacje zagranice. Malo kto przejmuje sie zarabianiem w mocnej walucie czy bedzie myslal o wyjezdzie, bo zmienil sie kurs. To moze dotyczyc tylko malej grupy, ktora przenosi sie za pieniedzmi, ale stali mieszkancy beda zyli daje i tyle. Koszty przewrocenia zycia do gory nogami i przeprowadzki rodziny zagranice sa zbyt duze, zeby robic to z powodu zmiany kursowej. O wiele prosciej jest przyciac wydatki, gdy rosna ceny produktow pierwszej potrzeby i zrezygnowac z luksusow.

#175 PostWysłany: 25 Sie 2017 11:08 
Awatar użytkownika

srebrny
gro z tych którzy wyjeżdżają i tak robi to przez biura wiec płaci w w swojej walucie, co najwyżej trochę więcej

takich liczących każdy grosz na przeliczniku nie ma moim zdaniem zbyt wielu
to zbyt skomplikowane

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#176 PostWysłany: 25 Sie 2017 11:12 

HON fly4free
Aga_podrozniczka napisał(a):
Wiekszosc osob zyje wlasnym zyciem i kursy walut nie sa dla nich istotne dopoki nie wyjezdzaja na wakacje zagranice.
niezupełnie
ponieważ UK ma ujemny bilans handlowy, więc spadek wartości funta będzie się przekładał na wzrost kosztów życia również dla tych "żyjących własnym życiem"
 Profil Relacje PM off  

#177 PostWysłany: 25 Sie 2017 11:14 
Awatar użytkownika

niebieski
I wtedy wlasnie przytna wydatki.

#178 PostWysłany: 25 Sie 2017 11:24 

HON fly4free
a przycięcie wydatków i rezygnacja z "luksusów" to jest objaw bogacenie się społeczeństwa, czy wręcz odwrotnie?
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#179 PostWysłany: 25 Sie 2017 22:25 

srebrny
Aga_podrozniczka napisał(a):
Wiekszosc osob zyje wlasnym zyciem i kursy walut nie sa dla nich istotne dopoki nie wyjezdzaja na wakacje zagranice. Malo kto przejmuje sie zarabianiem w mocnej walucie czy bedzie myslal o wyjezdzie, bo zmienil sie kurs. To moze dotyczyc tylko malej grupy, ktora przenosi sie za pieniedzmi, ale stali mieszkancy beda zyli daje i tyle. Koszty przewrocenia zycia do gory nogami i przeprowadzki rodziny zagranice sa zbyt duze, zeby robic to z powodu zmiany kursowej. O wiele prosciej jest przyciac wydatki, gdy rosna ceny produktow pierwszej potrzeby i zrezygnowac z luksusow.

no coz, jako byly emigrant podziekowalem za zycie na zielonej wyspie bo... sila nabywcza pensji w .pl byla wyzsza :)

ok, rozumiem taki tok myslenia u miejscowych poprostu zyja cale zycie w swoim irlandzkim/angielskim pcimiu dolnym
jest jak jest i tyle, ale w pewnym momencie dla emigrantow zycie w UK/IE powoli poprostu przestaje sie oplacac, rowniez ze
wzgledu na upadek miejscowej waluty.
 Profil Relacje PM off  

#180 PostWysłany: 26 Sie 2017 07:55 

A spadek trwa dalej. Już poniżej 4,6 za 1 pln :roll:

https://stooq.pl/q/?s=gbppln&c=3m&t=l&a=lg&b=0

Ostatnie dane brytyjskie pokazują , że ok 1 mln Polaków tam obecnie przebywa. Część tych , którzy zarabiają tam najmniej np 1000 - 1200 funtów rozważy zapewne opcję powrotu. Tak do końca tamtejszych realiów nie znam , ale ile tam zarabia przeciętny budowlaniec ? [netto]
Bo u mnie na Śląsku minimum 150- 200 pln wołają za dniówkę. I jeszcze potrafi taki olać zlecenie, jak złapie coś bardziej opłacalnego.
Cała nadzieja w Ukraińcach. :D Coraz częściej słyszę na mieście ten przyjemny dla ucha język. :mrgreen:
 PM off
JarekGdynia lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 180 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości