Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 180 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 15 Sty 2015 15:40 

srebrny
michcioj jeśli masz taką możliwość, to nadpłać sobie od razu po takim kursie kilka rat, bo raczej prędko tych poziomów na CHF/PLN już nie zobaczysz
 Profil Relacje PM off  

Gruzja z weekendem 😍🇬🇪 Loty z Warszawy, transfery i noclegi w Tbilisi za 543 PLN 😎 Gruzja z weekendem 😍🇬🇪 Loty z Warszawy, transfery i noclegi w Tbilisi za 543 PLN 😎
All inclusive na greckiej wyspie Tasos 🏝️🍹 3* hotel z widokiem na Morze Egejskie za 2509 PLN All inclusive na greckiej wyspie Tasos 🏝️🍹 3* hotel z widokiem na Morze Egejskie za 2509 PLN
#82 PostWysłany: 15 Sty 2015 15:49 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
lataczuk napisał(a):
To samo co i ja - bralem jak bym po 2.40.

Tylko zapominasz ze stopy % wtedy tez byly w ogole inne. Wiec realnie rata w "PLN" nie wzrosla wcale 2x w porownaniu do czasow kiedy franek byl po 2 PLN....

a możesz nam, zwykłym śmiertelnikom, powiedzieć ile wynosiła rata wtedy a ile teraz?

#83 PostWysłany: 15 Sty 2015 15:53 

srebrny
sranda napisał(a):
michcioj jeśli masz taką możliwość, to nadpłać sobie od razu po takim kursie kilka rat, bo raczej prędko tych poziomów na CHF/PLN już nie zobaczysz

no wlasnie mam, nadplacam jakies 11 rat, przy obecnej racie. no ale rata spadnie, bo libor chf rowniez spadnie co pozniej zobacze na racie.
 Profil Relacje PM off  

#84 PostWysłany: 15 Sty 2015 16:17 

ja już odetchnąłem po referendum w Szwajcarii miesiąc temu a tu jest jeszcze gorzej...
 Profil Relacje PM off  

#85 PostWysłany: 15 Sty 2015 16:21 
Awatar użytkownika

To ja wam powiem jak to na prawdę było z tymi kredytami:

Cytuj:
Przychodzi Soros do Rotschilda i zagaja:
S: Wiesz ta złotówka to troszkę przewartościowana jest, zajął bym w Twoim banku KRÓTKĄ pozycję na PLN.
R: Stary czy ja wyglądam na takiego frajera co ma zająć DŁUGĄ pozycję na PLN? Ty chcesz mnie z torbami puścić czy co?
S: Nie no co ty, ja Tobie zapłacę a ty mi znajdziesz frajerów co zajmą pozycję przeciwną.
R: No teraz to gadasz do rzeczy. Skąd my jednak takich frajerów weźmiemy i do tego W TAKIEJ ILOŚCI?
S: No udzielisz kredytów denominowanych w CHF, dasz super niską marżę ...
R: Nie udzielam kredytów na super niską marżę!
S: Nie no stary, ich marżę pokryję ja.
R: No to teraz gadasz jak człowiek.
S: A jak będzie mało to eksporterom z PL wciśniesz niesymetryczne opcje – to zrobimy na sam koniec operacji.
R: Git!
Reasumując juz tak na poważnie:
Banki były tylko pośrednikiem! Za tym dealem stoi jakiś Gruby Kot z GS’u lub innej tego typu instytucji. Po prostu wall street wydymał main street. Ludzie usiedli za stołem kasyna nawet o tym nie wiedząc.
3 ludzi lubi ten post.

#86 PostWysłany: 15 Sty 2015 16:24 

srebrny
sranda napisał(a):
Klienci swoją drogą, ale pomyślcie też o bankach, którym nagle ekspozycja na CHF skoczyła o kilkanaście procent - prawdopodobnie część z nich będzie musiała utworzyć nowe rezerwy, co obniży wynik finansowy - giełda zresztą już to dyskontuje.

Proponujesz dobrowolna zrzutke na banki? Jakos slabo mnie rusza ich kondycja finansowa, skadinad znacznie lepsza od sytuacji ich klientow, a zwlaszcza by wzmacniac ich sile i pozycje rynkowa.
 Profil Relacje PM off  

#87 PostWysłany: 15 Sty 2015 16:30 

srebrny
osobiscie spodziewam sie ciecia stop procentowych w .pl o 50 punktow (pol procenta) w celu zlapania oddechu...
 Profil Relacje PM off  

#88 PostWysłany: 15 Sty 2015 16:43 

michcioj napisał(a):
osobiscie spodziewam sie ciecia stop procentowych w .pl o 50 punktow (pol procenta) w celu zlapania oddechu...

Nie ma szans, po tej akcji RPP nie obniży szybko stóp, to mogłoby dodatkowo osłabić złotego.
 Profil Relacje PM off  

#89 PostWysłany: 15 Sty 2015 17:02 

srebrny
Ladislao napisał(a):
michcioj napisał(a):

Nie ma szans, po tej akcji RPP nie obniży szybko stóp, to mogłoby dodatkowo osłabić złotego.

no nie wiem, zauwaz ze kurs pln do euro jest w miare stabilny okolo 4,30, a do tego mamy deflacje w grudniu wynoszaca -1 procent.
 Profil Relacje PM off  

#90 PostWysłany: 15 Sty 2015 17:04 
Awatar użytkownika

EURPLN jest w miarę stabilne, bo EUR leci w dół z powodu kilku nieprzychylnych mu wydarzeń.

#91 PostWysłany: 15 Sty 2015 17:11 
Awatar użytkownika

Loty: 86
Kilometry: 145 717
niebieski
Szkoda tylko, że nie wspominacie o tym, że wysokość raty to akurat najmniejszy problem. Przy takim kursie wartość wielu nieruchomości będzie znacznie niższa od wysokości kredytu do spłąty, którego są zabezpieczeniem. A to oznacza albo wypowiadanie umów kredytowych przez banki albo konieczność uzupełnienia wkładu / doubezpieczenia. I to moim zdaniem będzie najbardziej istotny problem dla kredytobiorców a nie wysokość raty.
 Profil Relacje PM off  

#92 PostWysłany: 15 Sty 2015 17:21 

Bedzie wkrotce mozna nabyc tansze nieruchomosci za polowe ceny.
 Profil Relacje PM off  

#93 PostWysłany: 15 Sty 2015 17:22 

niebieski
Tomek Zien napisał(a):
Szkoda tylko, że nie wspominacie o tym, że wysokość raty to akurat najmniejszy problem. Przy takim kursie wartość wielu nieruchomości będzie znacznie niższa od wysokości kredytu do spłąty, którego są zabezpieczeniem. A to oznacza albo wypowiadanie umów kredytowych przez banki albo konieczność uzupełnienia wkładu / doubezpieczenia. I to moim zdaniem będzie najbardziej istotny problem dla kredytobiorców a nie wysokość raty.

hienobiusz napisał(a):

Wyborcza pisze "Kredyty hipoteczne we frankach spłaca 550 tys. rodzin (według ostatnich danych Komisji Nadzoru Finansowego). Już po wcześniejszym się umocnieniu szwajcarskiej waluty do 3,5 zł aż 200 tys. z nich ma przy tym do spłaty kredyty przewyższające wartość zabezpieczających jego spłatę nieruchomości."

Czy słyszeliście o masowym wypowiadaniu umów kredytowych do tej pory? Core business banków to m.in. udzielanie kredytów, a nie sprzedaż nieruchomości...

Ostatnio edytowany przez Roku, 16 Sty 2015 00:03, edytowano w sumie 1 raz
To nie onet.
 Profil Relacje PM off  

#94 PostWysłany: 15 Sty 2015 17:44 
Awatar użytkownika

hienobiusz napisał(a):

Wartość nieruchomości w Polsce w długiej perspektywie będzie spadać i nie chodzi tu o franka. Demografia jest nieubłagana, Polaków będzie coraz mniej, 2mln uciekło na zachód, obecne liczne pokolenie osób starszych nie będzie żyć wiecznie i zostawi po sobie dużo mieszkań. Ciagle są budowane nowe nieruchomości, a istniejące są coraz starsze, przez co spada ich wartość.

#95 PostWysłany: 15 Sty 2015 18:31 

srebrny
aha masell... a niedobor mieszkan w polsce czy wzrost zarobkow polakow nie maja wplywu ? :)
 Profil Relacje PM off  

#96 PostWysłany: 15 Sty 2015 18:51 

Tomek Zien napisał(a):

Swięte słowa.
Jak rata wzrośnie o parę stówek, to większość da radę.
Ale ludziska dostają już od jakiegoś czasu nakaz doubezpiecznia.
A koszt polisy to nawet kilkadziesiąt tysięcy PLN>
I to może być główny problem.

A tymczasem na Węgrzech

http://biznes.onet.pl/waluty/wiadomosci/wegry-moga-wygrac-na-decyzji-szwajcarii/5xmnt
 PM off  

#97 PostWysłany: 15 Sty 2015 19:16 
Awatar użytkownika

michcioj napisał(a):
aha masell... a niedobor mieszkan w polsce czy wzrost zarobkow polakow nie maja wplywu ? :)

Jaki niedobór mieszkań? Domów i mieszkań jest w Polsce o 200tyś więcej niż gospodarstw domowych, a statystycznie dla jednego gospodarstwa powinna przypadać jedna nieruchomość. 7,2% jest niezamieszkałych. W obecnej chwili w Polsce kupujesz niemal w dowolnym miejscu dowolną nieruchomość. Wszedłem właśnie na allegro:
- Mieszkania na sprzedaż (344306)
- Domy na sprzedaż (165313)
Ponad pół miliona ofert. Co 28 dom/mieszkanie w Polsce jest wystawione na allegro. Zobaczmy też jak szybko te mieszkania się sprzedają:

Image

Średni czas sprzadazy to pół roku. Czemu tak długo są na rynku skoro jest niedobór? Gwoli wyjaśnienia, to jest niedobór:
Image

A to nadmiar:
Image

Co bardziej przypomina obecna sytuacja?

Wzrost zarobków Polaków o kilka procent, przy realnej inflacji rzędu 7% i prawie trzykrotnym zwiększeniu podaży pieniądza przez ostatnie 10lat ciężko nawet skomentować :)
scomin lubi ten post.

#98 PostWysłany: 15 Sty 2015 21:25 

jacek96 napisał(a):
sranda napisał(a):
Klienci swoją drogą, ale pomyślcie też o bankach, którym nagle ekspozycja na CHF skoczyła o kilkanaście procent - prawdopodobnie część z nich będzie musiała utworzyć nowe rezerwy, co obniży wynik finansowy - giełda zresztą już to dyskontuje.

Proponujesz dobrowolna zrzutke na banki? Jakos slabo mnie rusza ich kondycja finansowa, skadinad znacznie lepsza od sytuacji ich klientow, a zwlaszcza by wzmacniac ich sile i pozycje rynkowa.

Warto zwrócić uwagę, na dzisiejszy mocny, nawet kilkunastoprocentowy spadek wartości bankòw na GPW. Czyli inwestorzy widzą problemy w przyszłości ze spłatą kredytów w CHF.
Ps Świat się kończy. Czołowy przeciwnik off topów, jacek96, nie żąda usunięcia tematu, a nawet sam, całkiem sensownie się wypowiada. :D
 PM off  

#99 PostWysłany: 15 Sty 2015 21:36 

srebrny
Straszne bzdury z tymi mieszkaniami. Jakoś nie widzę, żeby był przesyt na rynku nieruchomości. Wystarczy sprawdzić ile m2 przypada na jedną osobę w PL, a ile w Europie Zachodniej. Demografia może i jest straszna, jeśli nie bierze się pod uwagę imigrantów (tak, kiedyś też będziemy musieli się otworzyć).
A frank się ustabilizuje przynajmniej w krótkiej perspektywie, na wiosnę jak się zaczną znowu walki na Ukrainie to znowu zdrożeje ze względu na napływ do bezpiecznej przystani. Euro powinno się osłabiać (QE od ECB), dolar się będzie umacniał (koniec QE w US) - i to chyba takie główne trendy.

Sam jestem teraz w Zurichu i widać duże zaskoczenie na rynku - akurat decyzji SNB nikt się raczej nie spodziewał, szczególnie że jeszcze miesiąc temu zrobili commitment do capa. Ale jak widać każdy ma #forwardguidance taki na jakiego go stać ;)

Btw. SNB zarobiło w tym roku na obrocie swoimi walutami 38 mld CHF (po wczorajszym kursie to w okolicach 144mld zł - po dzisiejszym nie liczę ;)) ) - więcej niż nasze wszystkie prognozowane wpływy z VATu w 2015 roku i ~ 46% prognozowanych przychodów do budżetu.
 Profil Relacje PM off  

#100 PostWysłany: 15 Sty 2015 22:10 

srebrny
To nie sa bzdury. Upraszczasz b.mocno.
Nie dokonuj prostego porownania metrazu na mieszkanca PL-UE, tylko bardziej miarodajne z uwzglednieniem czynnika dochodowego i ceny metra2 w danym kraju.
A demografia, to juz na dekady bedzie warunkowac zla kondycje rynku mieszkaniowego w PL i zadne zaklecia instytucji kredytowych i firm deweloperskich nie pomoga.
Ceny tylko w dol z malymi przerwami na dyskontowanie zyskow przez spekulantow.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 180 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot], zuzanna_89 oraz 10 gości