Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Jedna sztuka bagażu oznacza dokładnie jedną sztukę bagażu. Torebka damska, laptop lub futerał na aparat również klasyfikują się jako jedna sztuka bagażu.

Ryanair:
https://help.ryanair.com/hc/pl/articles ... ch%20opcji

Każdy pasażer może bezpłatnie wnieść na pokład jedną sztukę bagażu o maksymalnych wymiarach 40 x 30 x 20 cm

Pasażerowie, którzy chcą zabrać w podróż dodatkowo duży bagaż podręczny mają do wyboru dwie opcje:
- wykupienie usługi "Pierwszeństwo oraz 2 Bagaże Pokładowe " (lub Plus / Flexi / Family ticket lub bilet lotniczy na łączone loty) pozwalającej na zabranie 1 dodatkowej torby/plecaka/walizki o wymiarach 55 cm x 40 cm x 20 cm, która musi zmieścić się w koszu do mierzenia bagażu. Waga bagażu ma nie przekraczać 10 kg. Do sprzedaży dostępne jest 95 usług pierwszeństwa na lot.
- wykupienie „Torby do odprawy 10 kg”. Bagaż do odprawy 10 kg (80x120x120 cm) musi zostać oddany na stanowisku odprawiania bagażu przed przejściem przez kontrolę bezpieczeństwa. W tym bagażu podróżni mogą przewozić płyny powyżej 100 ml.

Wizzair:
https://www.wizzair.com/pl-pl/centrum-p ... -podreczny

Maksymalne wymiary torby podręcznej: 40 x 30 x 20 cm.
Maksymalna waga: 10 kg
Podane wymiary nie obejmują uchwytów/kółek bagażu; jednakże kółka mogą zwiększać wymiary bagażu maksymalnie o 5 cm.

Pasażerowie, którzy chcą zabrać w podróż dodatkowo duży bagaż podręczny mają do wyboru dwie opcje:
- wykupienie usługi WIZZ Priority (lub posiadania prawa do niej na podstawie pakietu WIZZ Privilege Pass, WIZZ GO lub WIZZ Plus) daje prawo do wniesienia na pokład dodatkowej jednej sztuki bagażu (maks. wymiary: 55 x 40 x 23 cm, maks. waga 10 kg).
- wykupienie bagażu rejestrowanego 10 kg (maks. wymiary 171 x 149 x 119 cm). W tym bagażu podróżni mogą przewozić płyny powyżej 100 ml.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2139 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71 ... 107  Następna
Autor Wiadomość
#1341 PostWysłany: 28 Cze 2017 17:10 

niebieski
Cos takiego. Moze malo wyraźne. Image

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

Greckie wczasy w 4* hotelu 🇬🇷🏨 All inclusive na Rodos za 2286 PLN Greckie wczasy w 4* hotelu 🇬🇷🏨 All inclusive na Rodos za 2286 PLN
W dalszym ciągu da się tanio❗ Nowy Jork za 1324 PLN, Miami za 1587 PLN 😎🏖️ Także na ferie W dalszym ciągu da się tanio❗ Nowy Jork za 1324 PLN, Miami za 1587 PLN 😎🏖️ Także na ferie
#1342 PostWysłany: 01 Lip 2017 07:29 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 570
Kilometry: 871 996
Jestem właśnie na Okęciu i tutaj też już widzę nowy wzornik Ryanaira

#1343 PostWysłany: 02 Lip 2017 16:23 

Pytanko czy w wizzair - z wykupionym duzym bagazem podrecznym moge zabrac plecak zeby spakowac np laptopa?
 Profil Relacje PM off  

#1344 PostWysłany: 02 Lip 2017 16:28 

NIE, chyba że wykupisz pierwszeństwo wejścia dzięki czemu otrzymasz drugi nieco mniejszy od małego darmowy bagaż podręczny
 PM off  

#1345 PostWysłany: 02 Lip 2017 16:31 

A można to jeszcze zrobić jak mam już kupiony bilet? - jeśli tak to jaki koszt jest na lotnisku?
 Profil Relacje PM off  

#1346 PostWysłany: 02 Lip 2017 16:37 

Logowanie myWizz, lub znajdz rezerwację- moje rezerwacje - dodaj usługi - po przeklikaniu na końcu u góry priorytet 22 zł/os/lot (ale tylko dla wszystkich na danej rezerwacji)
Masz wtedy drugi mały bagaż w cenie, po już dokonanej odprawie po wykupieniu priorytetu należy jeszcze raz wydrukować czy wygenerować kartę (wydrukować najlepiej przez book wizzair, wtedy zdarza się darmowy bonus)
 PM off  

#1347 PostWysłany: 02 Lip 2017 16:54 

Dzięki kolego, dawno nie leciałem wizzem :)
 Profil Relacje PM off  

#1348 PostWysłany: 03 Lip 2017 10:17 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Pstryknąłem na lotnisku fotkę nowego wzornika Ryanair. Niestety nie miałem miarki, żeby sprawdzić czy jest jakiś "zapas". Generalnie wygląda na to, że wystające rączki od toreb/walizek na kółkach nie powinny być większym problemem (tak oceniam to wycięcie w środkowej części, pytanie czy tak też będzie oceniać obsługa Ryanaira ;) ), ale brak trzymania wymiarów nazwijmy to na obrysie walizki (nie licząc rączki) może już powodować kłopoty z kwalifikacją bagażu jako podręczny.

Załączniki:
9E8A5053-001.JPG
9E8A5053-001.JPG [ 158.93 KiB | Obejrzany 1784 razy ]
9E8A5052-001.JPG
9E8A5052-001.JPG [ 145.2 KiB | Obejrzany 1784 razy ]
marlus lubi ten post.

#1349 PostWysłany: 03 Lip 2017 21:31 

srebrny
Anonymous napisał(a):
Logowanie myWizz, lub znajdz rezerwację- moje rezerwacje - dodaj usługi - po przeklikaniu na końcu u góry priorytet 22 zł/os/lot (ale tylko dla wszystkich na danej rezerwacji)
Masz wtedy drugi mały bagaż w cenie, po już dokonanej odprawie po wykupieniu priorytetu należy jeszcze raz wydrukować czy wygenerować kartę (wydrukować najlepiej przez book wizzair, wtedy zdarza się darmowy bonus)

@gorny77 co znaczy, że zdarza się dodatkowy bonus? Mam zrobione odprawy w te i nazad, z wykupionym priorytetem. Na razie są sobie na koncie, bez ich drukowania bo wyjazd za 10 dni.

#1350 PostWysłany: 03 Lip 2017 21:36 

https://book.wizzair.com/pl-PL/FlightSearch
dana rezerwacja, karty pokładowe z ich przestudiowaniem, a nuż
 PM off  

#1351 PostWysłany: 04 Lip 2017 15:06 

srebrny
-- 04 Lip 2017 15:06 --

chyba nie widzę żadnych bonusów :)

-- 04 Lip 2017 15:06 --

chyba nie widzę żadnych bonusów :)

#1352 PostWysłany: 04 Lip 2017 15:15 

katka256 napisał(a):

co znaczy, że zdarza się dodatkowy bonus? Mam zrobione odprawy w te i nazad, z wykupionym priorytetem. Na razie są sobie na koncie, bez ich drukowania bo wyjazd za 10 dni.

Może to i dobrze, bo chodzi o skromne 2 słowa "Privilege Pass", ale że bagaż na karcie wskazuje jak powinno być faktycznie to trzeba ...."mieć jaja" by z tego skorzystać :lol:

A więc sorry 8-)
 PM off
Zeus lubi ten post.

#1353 PostWysłany: 04 Lip 2017 16:17 

srebrny
a to nie mam ani tych skromnych słów ani jaj więc może i faktycznie dobrze :D

#1354 PostWysłany: 10 Lip 2017 01:46 
Awatar użytkownika

niebieski
Pytanie o kierowanie części bagaży podręcznych do luku w Ryanairze - co o tym sądzicie?
Znajomy opowiedział mi dziś, że realizuje taki scenariusz: jeśli Ryanair w Modlinie każe mu oddać podręczny do luku (na każdym locie do kabiny pasażerskiej łapie się tylko ileś tam bagaży, więc wyłapują tych z końca kolejki lub z największymi by nadali je do luku) to on robi następującą procedurę by nie pozbywać się walizki.
Obsługa zaczepia mu opaskę z napisem o nadaniu do luku i kodem, następnie pasażerowie mijają odprawę. Idąc w ścisku płytą lotniska w trakcie on zrywa naklejki, nawet już będąc na schodach do samolotu, i... mając w nosie wchodzi do kabiny ze swoją walizą.
Co o tym sądzicie?
Zasadniczo raczej inne osoby pchające się "byle szybciej" nie będą przejmować się np. donoszeniem "pani stewardesso, a ten pan odkleił nalepkę" :D
ale jeśli taki proceder spowszednieje to dopiero się zacznie cyrk z upychaniem bagaży.
 Profil Relacje PM off
pon lubi ten post.

#1355 PostWysłany: 10 Lip 2017 11:46 
Awatar użytkownika

Loty: 127
Kilometry: 182 849
niebieski
rdw napisał(a):
jeśli Ryanair w Modlinie każe mu oddać podręczny do luku (na każdym locie do kabiny pasażerskiej łapie się tylko ileś tam bagaży, więc wyłapują tych z końca kolejki lub z największymi by nadali je do luku) to on robi następującą procedurę by nie pozbywać się walizki.
Obsługa zaczepia mu opaskę z napisem o nadaniu do luku i kodem, następnie pasażerowie mijają odprawę. Idąc w ścisku płytą lotniska w trakcie on zrywa naklejki, nawet już będąc na schodach do samolotu, i... mając w nosie wchodzi do kabiny ze swoją walizą.

W ostatnią sobotę, co prawda na Okęciu, ale obsługa Ryanair coś długopisem zaznaczała na karcie pokładowej tych osób, które miały bagaże z naklejką "Free Gate Bag". Nie wiem czy byłby problem już przy wsiadaniu do samolotu, gdyby ktoś z obsługi pokładowej zwrócił uwagę, że pasażer nie powinien mieć dużego bagażu podręcznego przy sobie, a go ma :?:
 Profil Relacje PM off  

#1356 PostWysłany: 10 Lip 2017 15:57 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Te osoby wyjmują wtedy ponoć drugi egzemplarz karty pokładowej - osobiście nie widziałem, ale koleżanka opowiadała mi o takim przypadku.

#1357 PostWysłany: 10 Lip 2017 17:15 
Awatar użytkownika

niebieski
A wystarczy, by obsługa lotniska nie rzucała bagażem pasażera, jak workiem gruzu. Sam byłem tego świadkiem.
 Profil Relacje PM off  

#1358 PostWysłany: 10 Lip 2017 23:51 
Awatar użytkownika

niebieski
Akurat to łatwo obejść, aplikacją z kartą pokładową. Faktycznie, przynajmniej w Modlinie, jest tak, że obsługa w dość upierdliwy sposób, bez pytania, nakleja posiadaczom mobilnej karty, naklejkę z nr bagażu na tył telefonu... Co nie zmienia faktu, że oderwanie naklejki z telefonu, tak jak oderwanie opaski z bagażu, nie stanowi większego problemu w drodze spod gate'u do schodków pod samolotem, zwłaszcza, że po drodze zwykle zalicza się korek w kolejce za drzwiami wyjściowymi na płytę lotniska.
Czyli widzę, że mój kolega nie jest pierwszy, który to praktykuje...
 Profil Relacje PM off
pon lubi ten post.

#1359 PostWysłany: 14 Lip 2017 10:39 

niebieski
Cześć, mam krótkie pytanie, bo wiadomości, które wyczytałem są nie do końca oczywiste :-)

Lecę WizzAirem z wykupionym priorytetem wejścia ze względu na dodatkowy bagaż. Teoretycznie są określone wymiary bagażu, ale można też znaleźć informację, że może to być "torebka, laptop lub aparat". Ja wziąłbym ze sobą plecak - mam jeden mniejszy, a jeden nieco większy niz dozwolony wymiar, ale że jest "miękki", można go pomniejszyć do wymaganych rozmiarów. Tylko jak obsługa podchodzi do takich bagaży? Nie będzie problemu, że jest to "plecak a nie torebka albo aparat"? Słyszałem o różnych, czasem absurdalnych przypadkach, dlatego też wole się upewnić :)
 Profil Relacje PM off  

#1360 PostWysłany: 14 Lip 2017 11:06 
Awatar użytkownika

srebrny
przeczytaj wcześniejsze posty

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off
oskiboski lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2139 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71 ... 107  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości