Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Jedna sztuka bagażu oznacza dokładnie jedną sztukę bagażu. Torebka damska, laptop lub futerał na aparat również klasyfikują się jako jedna sztuka bagażu.

Ryanair:
https://help.ryanair.com/hc/pl/articles ... ch%20opcji

Każdy pasażer może bezpłatnie wnieść na pokład jedną sztukę bagażu o maksymalnych wymiarach 40 x 30 x 20 cm

Pasażerowie, którzy chcą zabrać w podróż dodatkowo duży bagaż podręczny mają do wyboru dwie opcje:
- wykupienie usługi "Pierwszeństwo oraz 2 Bagaże Pokładowe " (lub Plus / Flexi / Family ticket lub bilet lotniczy na łączone loty) pozwalającej na zabranie 1 dodatkowej torby/plecaka/walizki o wymiarach 55 cm x 40 cm x 20 cm, która musi zmieścić się w koszu do mierzenia bagażu. Waga bagażu ma nie przekraczać 10 kg. Do sprzedaży dostępne jest 95 usług pierwszeństwa na lot.
- wykupienie „Torby do odprawy 10 kg”. Bagaż do odprawy 10 kg (80x120x120 cm) musi zostać oddany na stanowisku odprawiania bagażu przed przejściem przez kontrolę bezpieczeństwa. W tym bagażu podróżni mogą przewozić płyny powyżej 100 ml.

Wizzair:
https://www.wizzair.com/pl-pl/centrum-p ... -podreczny

Maksymalne wymiary torby podręcznej: 40 x 30 x 20 cm.
Maksymalna waga: 10 kg
Podane wymiary nie obejmują uchwytów/kółek bagażu; jednakże kółka mogą zwiększać wymiary bagażu maksymalnie o 5 cm.

Pasażerowie, którzy chcą zabrać w podróż dodatkowo duży bagaż podręczny mają do wyboru dwie opcje:
- wykupienie usługi WIZZ Priority (lub posiadania prawa do niej na podstawie pakietu WIZZ Privilege Pass, WIZZ GO lub WIZZ Plus) daje prawo do wniesienia na pokład dodatkowej jednej sztuki bagażu (maks. wymiary: 55 x 40 x 23 cm, maks. waga 10 kg).
- wykupienie bagażu rejestrowanego 10 kg (maks. wymiary 171 x 149 x 119 cm). W tym bagażu podróżni mogą przewozić płyny powyżej 100 ml.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2139 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69 ... 107  Następna
Autor Wiadomość
#1301 PostWysłany: 13 Kwi 2017 00:55 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 570
Kilometry: 1 186 935
Jest drugi kosz

Fuerteventura z all inclusive 🏝️🍹 4* hotel tylko dla dorosłych z basenem za 2887 PLN Fuerteventura z all inclusive 🏝️🍹 4* hotel tylko dla dorosłych z basenem za 2887 PLN
Neapol na przedłużony weekend za 679 PLN 🏛️🍕 Loty + hotel ze śniadaniami ☕🥐 Neapol na przedłużony weekend za 679 PLN 🏛️🍕 Loty + hotel ze śniadaniami ☕🥐
#1302 PostWysłany: 13 Kwi 2017 07:47 
Awatar użytkownika

Loty: 90
Kilometry: 139 765
niebieski
... i dodatkową torebką podręczną bym się nie martwił.
 Profil Relacje PM off  

#1303 PostWysłany: 19 Kwi 2017 20:27 

A czy ktoś z was podróżował w Ryanairze z tą walizką?
https://ochnik.com/walizka-na-kolkach-b ... -18-5.html

Ma 22cm głębokości, czyli o 2cm za dużo, reszta wymiarów się zgadza. Czy mimo tych 2cm nadmiaru zmieści się do kosza? Bo znalazłam też inną w Wittchenie, która ma idealne wymiary, ale jest 40zł droższa, a ja wolałabym przyoszczędzić :D
 Profil Relacje PM off  

#1304 PostWysłany: 19 Kwi 2017 20:38 
Awatar użytkownika

niebieski
Jak ma się zmieścić jak to walizka? Kółka zdementujesz? Kosz z gumy nie jest. Przyoszczędzisz tutaj... zapłacisz na lotnisku jak obsługa będzie skrupulatna.
 Profil Relacje PM off  

#1305 PostWysłany: 19 Kwi 2017 23:00 

mgielkaa napisał(a):
A czy ktoś z was podróżował w Ryanairze z tą walizką?
https://ochnik.com/walizka-na-kolkach-b ... -18-5.html

Ma 22cm głębokości, czyli o 2cm za dużo, reszta wymiarów się zgadza. Czy mimo tych 2cm nadmiaru zmieści się do kosza? Bo znalazłam też inną w Wittchenie, która ma idealne wymiary, ale jest 40zł droższa, a ja wolałabym przyoszczędzić :D

Nie wiem czemu cię forumowicz wyżej straszy, ale metalowy kosz Ryanair ma ok. 3-4 cm zapas, a te wymiary walizki są idealne pod FR

Ps. dzisiaj na Ciampino istny pogrom, praktycznie na każdym locie Ryanair i Wizzair kilka-kilkanaście osób płaciło opłatę - karę za niewymiarowy bagaż, podpadały nawet materiałowe torby z mocno przekroczonymi wymiarami bez szans na włożenie do kosza
 PM off  

#1306 PostWysłany: 20 Kwi 2017 08:02 
Awatar użytkownika

niebieski
Bo forumowicz zapomniał o tym zapasie. Mój błąd.
 Profil Relacje PM off  

#1307 PostWysłany: 26 Kwi 2017 16:38 

srebrny
Wydaje mi sie ze ta walizka powinna pasować do koszyka ryanaira:
Kod:
http://allegro.pl/mala-walizka-kabinowa-abs-na-4-kolkach-40l-2028-i6694648229.html

Jednak nie chciałbym wtopic kasy, jest gdzies moze koszyk na okeciu zeby sprawdzic bez przechodzenia odprawy ?
 Profil Relacje PM off  

#1308 PostWysłany: 26 Kwi 2017 19:00 
Awatar użytkownika

niebieski
Przy odprawie, w przejściu pomiędzy częściami terminala powinien być.
 Profil Relacje PM off  

#1309 PostWysłany: 26 Kwi 2017 19:09 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 570
Kilometry: 1 186 935
Dokladnie strefa B, przy sklepie Virgin

#1310 PostWysłany: 26 Kwi 2017 21:21 

Latał ktoś Ryanairem z taką walizką jako bagaż podręczny?

http://allegro.pl/walizka-mala-bagaz-po ... 48632.html

Zmierzyłem ją na szybko i wydaje mi się, że razem z kółkami ma nieco więcej niż 55 cm, ale z drugiej strony wyraźnie jest napisane, że do Ryanaira dobra. Może zmierzyłem niedokładnie, ale wolę się upewnić.
 Profil Relacje PM off  

#1311 PostWysłany: 01 Maj 2017 02:17 

Witam, forumowiczów.
Jutro będę lecieć Raynair do Paryża. To mój pierwszy lot w życiu i trochę mnie przerażają regulaminy bagażowe. Moja walizka sądzę jest dobrych wymiarów, ale co z tym ograniczeniem 10kg? Mocno się tego czepiają? Czy biorą "na oko"?
 Profil Relacje PM off  

#1312 PostWysłany: 01 Maj 2017 03:45 
Awatar użytkownika

niebieski
Mała szansa, że ktoś będzie ważył walizkę poza check-inem.

Natomiast musisz być w stanie samodzielnie unieść bagaż i umieścić go w schowku nad głowami.
 Profil Relacje PM off  

#1313 PostWysłany: 01 Maj 2017 08:08 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Ale po co się stresować przy pierwszym w życiu locie? Może lepiej sprawdzić wagę walizki i na luzie lecieć

#1314 PostWysłany: 01 Maj 2017 10:38 
Awatar użytkownika

niebieski
tomo21 napisał(a):
http://allegro.pl/walizka-mala-bagaz-podreczny-kabinowka-ryanair-hit-i5985048632.html

Zmierzyłem ją na szybko i wydaje mi się, że razem z kółkami ma nieco więcej niż 55 cm, ale z drugiej strony wyraźnie jest napisane, że do Ryanaira dobra.

1) Nie latałem z taką walizką ale wielokrotnie kupowałem na Allegro i wiem, że zamieszczonymi tam opisami można sie tylko z grubsza sugerować i zawsze należy brac poprawkę na to, że ktoś kto chce sprzedać zazwyczaj cuda wypisuje aby przyciągnąć uwagę i wcisnąć swój towar. Wiele opisów, delikatnie mówiąc, nie do końca jest zgodna z prawdą.
2) Nigdzie w aukcji nie jest, wbrew temu co piszesz, wyraźnie napisane, że spełnia warunki bezpłatnego bagażu do Ryanaira. Owszem, jest użyte słowo Ryanair w tytule aukcji ale jest to typowy przyciągacz uwagi oraz są podane wymiary ale też nie masz pewności czy prawidłowe i czy ktoś nie podał wymiarów np. bez kółek, samego pudła.
3) Nie twierdzę, że walizka jest za duża ale ja tam zawsze bardziej wierzę miarce niż marketingowym opisom. Papier wszystko zniesie, internet tym bardziej a poszkodowanym jakby co będziesz ty.

Wniosek: zmierz nie na szybko ale dokładnie i sam się przekonaj czy mieści się w wymiarach a jeśli nie to jesteś w stanie zaakceptować ryzyko. "Nieco" do dość nieprecyzyjna miara długości i w zależności od osoby może mieć albo 2mm albo 10cm a obsługa na lotnisku mierzy rzeczywiste rozmiary i nie jest zainteresowana tłumaczeniami "ale napisane było...".
 Profil Relacje PM off
Japonka76 lubi ten post.

#1315 PostWysłany: 01 Maj 2017 10:43 
Awatar użytkownika

srebrny
najlepiej się czlowiek uczy na własnych błędach

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#1316 PostWysłany: 04 Maj 2017 09:44 
Awatar użytkownika

Loty: 37
Kilometry: 65 933
Jutro lecę z Katowic Wizzem. Lecimy w 2 osoby. Mam wykupione Wizz Discount Club.

Mama za żadne skarby nie była się w stanie zmieścić do małego podręcznego, stąd pomysł żeby wziąć pierwszy raz Priority Boarding z
"dodatkowym przedmiotem osobistym", którym jest całkiem spora torba mieszcząca się jednak w wymaganych wymiarach.

Dokupiłam dziś "Priority" w tę i z powrotem (2x44zł).
Bilety były kupowane łącznie dla mnie i mamy (jedna faktura).
Wydrukowałam ponownie bilety i...na górze mam notkę UE/EOG PRIORITY zakładam, że to jest właśnie info o dodatkowej usłudze...
Ta notka jest na na wszystkich 4 biletach (2 osoby x tam/powrót). Myślałam, że będzie tylko u mamy...

I tu pojawia się pytanko:
Czy każda osoba w tej sytuacji może powiększyć bagaż o "dodatkowy przedmiot osobisty" czyli torebkę 40x30x18 cm w ramach usługi płatnej 44zł w jedną stronę?

Profil Relacje PM off  

#1317 PostWysłany: 04 Maj 2017 09:51 

Pierwszeństwo czyli UE/EOG PRIORITY wykupuje się TYLKO dla wszystkich na danej rezerwacji, z tego tez tytułu wszystkie osoby mają prawo do 2 sztuk bagażu podręcznego o wyznaczonych wymiarach

Ile jest osób na rezerwacji i ile ściągnęło czy zablokowało na karcie?
 PM off
esposa lubi ten post.
esposa uważa post za pomocny.

#1318 PostWysłany: 04 Maj 2017 10:09 
Awatar użytkownika

Loty: 37
Kilometry: 65 933
2 osoby są na rezerwacji, rezerwacja w obie strony - ściągnęło 88 zł (44zł tam i 44zł za powrót jak zamawiałam)-
tak jest też w podsumowaniu płatności jakie przyszło na maila.

Czyli za 88 zł możemy obie zabrać dodatkowy przedmiot osobisty + bagaż podręczny w obie strony?

Czyli jak mam np. 4 osoby na rezerwacji to będzie tak samo - wszystkie 4 mogą zabrać dodatkowy przedmiot osobisty do małego bagażu podręcznego za 44zł w jedną stronę???
 Profil Relacje PM off  

#1319 PostWysłany: 04 Maj 2017 10:18 

Czyli pierwszeństwo wejścia kosztuje 22 zł/lot w jedną stronę lub 44 zł loty w dwie strony x liczba osób na danej rezerwacji.
Po skutecznym opłaceniu pierwszeństwa wejścia każda z osób na rezerwacji po odprawieniu się ma prawo do 2 bagaży podręcznych o wyznaczonych wymiarach za co zresztą jak piszesz zapłaciłaś!!!
 PM off
esposa lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#1320 PostWysłany: 04 Maj 2017 10:21 

srebrny
esposa napisał(a):

Dokupiłam dziś "Priority" w tę i z powrotem (2x44zł).

Ta notka jest na na wszystkich 4 biletach (2 osoby x tam/powrót). Myślałam, że będzie tylko u mamy...

I tu pojawia się pytanko:
Czy każda osoba w tej sytuacji może powiększyć bagaż o "dodatkowy przedmiot osobisty" czyli torebkę 40x30x18 cm w ramach usługi płatnej 44zł w jedną stronę?

44 zł to kwota za "Priority" dla 1 osoby w dwie strony.Płacąc 88 zł wykupiłaś więc dla siebie i mamy (inaczej i tak by się nie dało ;) ) dlatego jest to zaznaczone na obu kartach i każda z was ma prawo do dodatkowego przedmiotu osobistego.Wszystko jest o.k. możesz więc i sobie dopakować troszkę tego ,co z bólem serca odłożyłaś ;)
 Profil Relacje PM off
esposa lubi ten post.
esposa uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2139 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69 ... 107  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 16 gości