Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Lista obecności:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... sp=sharing

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 350 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 18  Następna
Autor Wiadomość
#161 PostWysłany: 19 Cze 2017 19:19 

platynowy
macq91 napisał(a):
Pytali o [...] konta na portalach społecznościowych

Co na temat tych kont chcieli wiedzieć?
 Profil Relacje PM off  

All inclusive na Riwierze Tureckiej ☀️🌴 Tydzień w ⭐⭐⭐⭐ hotelu za 1709 PLN 😎 All inclusive na Riwierze Tureckiej ☀️🌴 Tydzień w ⭐⭐⭐⭐ hotelu za 1709 PLN 😎
Zobacz widoki jak z pocztówki 🇮🇹 Loty do Bari od 160 PLN 😍✨ Zobacz widoki jak z pocztówki 🇮🇹 Loty do Bari od 160 PLN 😍✨
#162 PostWysłany: 19 Cze 2017 19:37 
Awatar użytkownika

niebieski
Z jakich portali społecznościowych korzystam, jak często i czy mam jakichś znajomych w krajach arabskich.

#163 PostWysłany: 19 Cze 2017 19:44 

niebieski
kemot napisał(a):
... że pogłoski o stawianiu się na lotnisku 3h przed odlotem są mocno przesadzone.

Uwierz mi, ze nie sa. Swego czasu podrozowalem do Izraela regularnie, i zdarzylo sie ladnych pare razy, ze bedac 3h przed odlotem, wbiegalem do samolotu "na styk". Po prostu na Ciebie nie padlo tym razem, ale nastepnym razem padnie zapewne.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#164 PostWysłany: 19 Cze 2017 19:59 
Awatar użytkownika

niebieski
Wymienialiscie walutę na lotnisku i jaki jest kurs za $
 Profil Relacje PM off  

#165 PostWysłany: 19 Cze 2017 20:14 
Awatar użytkownika

niebieski
Opłata za wypłatę z bankomatu wynosła 5 szekli. Wpadło też 435 mil m&m za odcinek GDN-TLV.
koncentrator lubi ten post.

#166 PostWysłany: 19 Cze 2017 20:21 

Loty: 471
Kilometry: 702 532
złoty
joker1977 napisał(a):

W banku hapoalim po odliczeniu prowizji za 70$ dostałem 222,10 szekli (kurs 3,44). Prowizja 5,3$!!!!
Nie wiem gdzie i czy są na lotnisku kantory bez prowizji ale pewnie taniej wyjdzie zapłacić za bilet kolejowy karta a gotówkę wymienić w mieście.
joker1977 lubi ten post.
joker1977 uważa post za pomocny.

#167 PostWysłany: 19 Cze 2017 20:58 
Awatar użytkownika

Loty: 46
Kilometry: 71 891
srebrny
goldziak. napisał(a):
joker1977 napisał(a):

W banku hapoalim po odliczeniu prowizji za 70$ dostałem 222,10 szekli (kurs 3,44). Prowizja 5,3$!!!!
Nie wiem gdzie i czy są na lotnisku kantory bez prowizji ale pewnie taniej wyjdzie zapłacić za bilet kolejowy karta a gotówkę wymienić w mieście.

a nie lepiej wypłacić z bankomatu?
 Profil Relacje PM off  

#168 PostWysłany: 19 Cze 2017 21:37 
Awatar użytkownika

Loty: 144
Kilometry: 194 250
Zbanowany
niebieski
A jak by kogoś zainteresowała najmłodsza pani stewardessa z wczorajszego lotu do Lublina to na instagramie malinowa_mamba. ;)
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.

#169 PostWysłany: 19 Cze 2017 21:40 
Awatar użytkownika

Loty: 73
Kilometry: 147 838
niebieski
Nie próżnowałeś w trakcie lotu. :mrgreen: 8-)
vivere lubi ten post.

#170 PostWysłany: 19 Cze 2017 23:28 
Awatar użytkownika

Loty: 76
Kilometry: 104 894
NBE322 napisał(a):
macq91 napisał(a):
Pytali o [...] konta na portalach społecznościowych

Co na temat tych kont chcieli wiedzieć?
Jakbyś pokazał ten wątek łącznie z listą w excel, gdzie widać że codziennie zorganizowana grupa podróżników odwiedza Izrael, tylko i wyłącznie z chęci podróżowania, miłości do latania itp. To ciekawe jaka byłaby reakcja? A może utworzyliby dla nas specjalną kolejkę?
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#171 PostWysłany: 19 Cze 2017 23:40 

Loty: 1077
Kilometry: 1 066 372
platynowy
W sumie rzeczywiście można by dołożyć parę kolumn w tabelce, np. konto na Fb, imię dziadka itd.

Każdy uczestnik drukowałby ją przed wylotem i wręczał urzędnikowi na granicy, co przyśpieszyłoby odprawę. No i powinno to mieć także długofalowy pozytywny wydźwięk, gdyż każdy przylatujący z tabelką byłby witany jako ułatwiający im pracę.
travellista lubi ten post.

#172 PostWysłany: 19 Cze 2017 23:40 
Awatar użytkownika

Loty: 144
Kilometry: 194 250
Zbanowany
niebieski
Z tymi 3 godzinami to nie jest przesada. Ja wczoraj od wejścia na lotnisko, do fontanny prawie 2 godziny. Najpierw mnie przepytywali tak z 15 minut(nie było dużo ludzi) Po co do Izraela, dlaczego tylko na te 8 godzin, czy lecę sam, co mam w plecaku, dlaczego wracam do Lublina. Paszport przejrzeli wnikliwie zobaczyli pieczątkę kanadyjską i pytanie po co tam byłem, odpowiedziałem i puścili dalej. Mimo iż była to procedura to nie było czuć drętwości Pan był miły i nie był jakoś wrogo nastawiony. Cyrk się zaczął potem, dostałem biała nalepkę i na kontroli bezpieczeństwa mimo iż przede mną było z 10 osób spędziłem 1h i 15 minut... Laski z kontroli tak robiły to powolnie, że szkoda gadać, czasami działa 1 laska, czasami 4 wolna samowolka, a ty czekaj bo tak. Dostałem się to wszystko z plecaka wyładowane bluza, ciuchy, jedzenie, telefony wszystko wyleciało. Tutaj jakoś poszło kontrola na narkotyki przeszukanie i tak po 10 minutach byłem wolny. Żeby nie było że Macio tylko narzeka, bo nie narzeka było warto jechać to prawda da się sporo zobaczyć przez te parę godzin, a więcej na forteczkach.

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
 Profil Relacje PM off
13 ludzi lubi ten post.

#173 PostWysłany: 20 Cze 2017 00:00 
Awatar użytkownika

Jeden @macio106 pochwalił się zdjęciami.
 Profil Relacje PM off
travellista lubi ten post.

#174 PostWysłany: 20 Cze 2017 06:42 

Loty: 44
Kilometry: 136 099
Wrocław się zbiera do odlotu!:-) bardzo sprawna odprawa, wystarczyło przyjechać 40 minut przed odlotem na lotnisko
 Profil Relacje PM off  

#175 PostWysłany: 20 Cze 2017 07:29 
Awatar użytkownika

niebieski
Za 12zł można zamówić taki oto ciepły posiłek.

Załączniki:
DSC_0235.jpg
DSC_0235.jpg [ 244.73 KiB | Obejrzany 1393 razy ]
3 ludzi lubi ten post.

#176 PostWysłany: 20 Cze 2017 12:11 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie przesadzajcie z tymi 3 godzinami. Jeżeli kontrola się opóźnia, dany delikwent znacznie szybciej wszystko przechodzi. Sprawdzone w różnym czasie i na różnych lotniskach w Izraelu. W tym roku: kilka miesięcy temu w VDA i kilka godzin temu w TLV. To naprawdę dobrze zorganizowany system. Wczoraj jeden z pasażerów (do EWR), gdy zaczęło być gęsto z czasem, od razu był puszczony na szybką ścieżkę.

Realnie: 2h przed odlotem – i zostaje czas na salonik. Odnośnie tłumaczeń, dlaczego na kilka godzin: wypad na photo-spot do Jafy, zero większego tłumaczenia. Inna sprawa, że opóźnienie lotu do WRO wyniosło finalnie blisko 2 godziny.

W kwestii płatności: świetnie się sprawdza Revolut. Dobra shawarma z jagnięciną w Jaffie - 37 ILS. Świeżo wyciskany sok z pomarańczy - 10 ILS. Autobus z dworca kolejowego do Jafy - 5,90 ILS. Koniecznie krem z filtrem, ze słońcem nie ma żartów ;)

Wracając do inaugurującego połączenia z LUZ: salonik jest zamknięty, ale obsługa wyniosła na halę jedzenie i picie (szacunek!). Spanie możliwe. Z okazji nowego połączenia, było okolicznościowe stoisko ( @kemot chyba o nim wspominał).

Wygoda z wizą na drukowanej kartce (to info dla tych, którzy planowali wypełniać ręcznie deklarację jak w VDA).

Stacja Modiin z nazwą łudząco podobna do Modlina :twisted: . W pociągu z lotniska: klima, gniazdka, sprawnie działające bezpłatne Wi-Fi. Jeżeli ktoś się pozycjonuje na plażowanie i Jaffę (a nie centrum Tel Awiwu) – warto wysiąść wcześniej, na stacji Hashalom. Dla estetów: spacer po Białym Mieście śladami budynków w stylu Bauhaus (całość wpisana na listę UNESCO). Obowiązkowo okolice Dizengoff Center i Rockefeller Blvd, plaża (Jerusalem lub Aviv, szykować aparaty, bo samoloty latają nisko i blisko). Genialny pomysł na spacer przez dzielnicę Neve Tzedek, dzielnicę biznesową plus park Sarona.

Protip a.k.a. cebula deal: jeżeli macie swoje bidony, w każdej informacji turystycznej wystarczy się uśmiechnąć, i napełnią Wam świeżą, zimną wodą. 9 ILS w kieszeni (przy każdym refillu) ;)
Protip (dla tych, których takie rzeczy uwierają): nie wychylać się z ewentualnymi poglądami. Całe miasto obwieszone tęczowymi flagami, niedawno odbyła się ogromna parada mniejszości seksualnych, dziewczyny w informacjach turystycznych w koszulkach okolicznościowych, Tel Awiw to miasto bardzo wyzwolone.

Tak, warto na te kilka godzin. Powtórka pojutrze, tym razem w silnym składzie krakowsko-warszawskim.

@macio106, dziękuję za podjęcie i transport mojego wina z Kazachstanu, które zostawiłem w krzakach przy torach nieopodal LUZ. ;)
@forumowicze: nie bójcie się podchodzić i rozmawiać/integrować przed, w trakcie i po przelocie ;)
Załącznik:
TLVF4F1.jpg
TLVF4F1.jpg [ 79.87 KiB | Obejrzany 1242 razy ]
Załącznik:
TLVF4F2.jpg
TLVF4F2.jpg [ 162.39 KiB | Obejrzany 1242 razy ]
Załącznik:
TLVF4F3.jpg
TLVF4F3.jpg [ 134.2 KiB | Obejrzany 1242 razy ]

Załączniki:
TLVF4F4.png
TLVF4F4.png [ 256.35 KiB | Obejrzany 1242 razy ]

Ostatnio edytowany przez michzak, 20 Cze 2017 14:22, edytowano w sumie 1 raz
obrazki
 Profil Relacje PM off
16 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#177 PostWysłany: 20 Cze 2017 12:21 
Awatar użytkownika

Kolejne piękne zdjęcia. @OradeaOrbea dziękujemy. Za zwięzłą relację również.
 Profil Relacje PM off  

#178 PostWysłany: 20 Cze 2017 13:55 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Image

A tak w bardzo dużym uproszczeniu (szczególnie jeśli chodzi o Starą Jafę) wyglądała moja wczorajsza trasa czyli dojazd pociągiem do stacji Hashalom i stamtąd już tylko z buta przeprawa przez centrum miasta do Mariny i dalej spacer praktycznie całą długością Promenady, z lekkim odbiciem w połowie na Carmel Market, aż do portu w Jafie, dalej szwędanie się po wąziutkich uliczkach Jafy z wczłapaniem się na szczyt i dłuższym odpoczynkiem tamże wśród zieleni (z tego miejsca roztacza się świetny widok na miasto) i po tej solidnej pauzie powrót przez miasto do stacji kolejowej HaHagana. Całość realizowana bez spiny w żółwim tempie, jakby się człowiek uparł to czasu starczyłoby mu na jeszcze sporo więcej.
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.
invasion uważa post za pomocny.

#179 PostWysłany: 20 Cze 2017 16:40 
Awatar użytkownika

Loty: 174
Kilometry: 323 307
niebieski
To ja też dodam coś od siebie. Od wyjścia z samolotu do przejścia przez kontrolę zajęło mi ok 20min. Trzy pytania po co, na ile i czy jestem sam. Dostałem bluecard czyli bodajże wiza na 3msc turystyczna? I tu ważna uwaga. Nie wyrzucajcie tego. Ja leciałem w sumie pierwszy raz na paszport nie licząc dawnych wyjazdów do Chorwacji/Czarnogóry i w hotelu wymagali ode mnie tego.

Z piwkiem też tragedii nie ma. Za 3 Tuborgi w sklepie AM:PM chcą 18 szekli. Po Islandii szoku nie przeżyłem ;)
 Profil Relacje PM off
vivere lubi ten post.

#180 PostWysłany: 20 Cze 2017 16:44 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 282
HON fly4free
a tymczasem o co kaman ?

Załączniki:
luz.JPG
luz.JPG [ 18.06 KiB | Obejrzany 945 razy ]

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 350 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 18  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 0 gości