Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
wyszukiwarka-najtanszych-biletow-w-pendolino-intercity,35,155015

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1599 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 80  Następna
Autor Wiadomość
#361 PostWysłany: 03 Maj 2017 09:25 
Awatar użytkownika

niebieski
Chcę zrobić rezerwację na pociąg TLK albo IC - obłożenie w 2 klasie 100%, więc wybieram 1 - i tam informacja:
Cytuj:
Przepraszamy, w tej chwili nie możemy dokonać rezerwacji. Prosimy spróbować później.

Myślicie, że to kwestia obłożenia? Jak jechałam w drugą stronę to była taka sama sytuacja, tylko wtedy dało się kupić miejsce na 1 klasę bez rezerwacji miejsca siedzącego.
Edycja: działa infolinia, więc się dodzwoniłam, obłożenie jest pełne :(
 Profil Relacje PM off  

🔥HIT❗🔥 Wyprzedaż w AirAsia od 38 PLN ✈😍 Tanie bilety po Azji (Tajlandia, Malezja, Filipiny, Laos i inne) ☀️🌴 🔥HIT❗🔥 Wyprzedaż w AirAsia od 38 PLN ✈😍 Tanie bilety po Azji (Tajlandia, Malezja, Filipiny, Laos i inne) ☀️🌴
Tanie bilety ❗️Przejazdy do wielu polskich miast autokarami NEOBUS już od 1 PLN 😍 Tanie bilety ❗️Przejazdy do wielu polskich miast autokarami NEOBUS już od 1 PLN 😍
#362 PostWysłany: 03 Maj 2017 15:42 

Loty: 40
Kilometry: 33 710
niebieski
http://www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci ... 81485.html
 Profil Relacje PM off  

#363 PostWysłany: 03 Maj 2017 16:57 

Co zrobić, by Polacy częściej jeździli koleją? Może wreszcie wyjść z tego ciemnogrodu i zacząć od jakiejkolwiek próby logicznego ujednolicenia siatki połączeń, rozkładu, nie mówiąc o czymś tak prozaicznym, jak możliwość zakupu biletu na cała trasę na jednej stronie, a nie "nastu" stronach przewoźników.
 PM off
2 ludzi lubi ten post.

#364 PostWysłany: 03 Maj 2017 19:36 

Loty: 285
Kilometry: 460 659
złoty
@‌kloose84‌, nie zapominaj, że często nie da się kupić biletu na całą trasę jednego przewoźnika na stronie za jednym zamachem (patrz przesiadki w PKP IC).
Ogromnym problemem w Polsce jest paniczny strach przed przesiadkami, a bez przesiadek nie da się stworzyć sensownej komunikacji publicznej. Nie można robić masy długich połączeń, trzeba komunikować krótsze relacje w węzłach przesiadkowych. Wiele razy ludzie pytali mnie jak mogę się tak nie bać przesiadać na jakimś obcym dworcu (też mi filozofia przejść z jednego peronu na drugi), a co gorsza kiedyś przy kupowaniu biletu z 15-minutową przesiadką w Warszawie Centralnej kasjerka w Krakowie pytała mnie kilkukrotnie czy ja sobie zdaję sprawę co robię, bo to tylko 15 minut (w praktyce przesiadka zajęła mi jakieś 3 minuty i się jeszcze nudziłem).
dj3500 lubi ten post.

#365 PostWysłany: 03 Maj 2017 19:51 
Awatar użytkownika

srebrny
na Centralnym nie da się nudzić :roll:

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#366 PostWysłany: 03 Maj 2017 19:58 

@ms993, ten strach ma jednak swoje uzasadnienie w postaci braku punktualności (bo remont, bo strajk, bo prądu brakło) i burdelu informacyjnego - pociąg ma mieć odjazd z X, ale jednak odjedzie z Y, a może z C. Nie ma się co dziwić pasażerom, że mają obawy.
 PM off  

#367 PostWysłany: 03 Maj 2017 20:27 

Loty: 713
Kilometry: 899 175
niebieski
Miałem 6 minut na przesiadkę w Osace i zapytałem się w kasie Tokyo czy zdążę na kolejny Schinkansen :?:
Mina kasjera...............jakby zobaczył UFO :lol: :lol:
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#368 PostWysłany: 06 Maj 2017 11:46 

Zbanowany
Intercity, bron sie! ?
Ale ten deal niestety raczej z tych niekupowalnych :P
powered by Koleje Slaskie

Załączniki:
Screenshot_2017-04-29-12-31-51-1.png
Screenshot_2017-04-29-12-31-51-1.png [ 31.68 KiB | Obejrzany 4829 razy ]

Moje najciekawsze posty rowniez znajdziesz w koszu. Lub u maschacry w domu. Trzyma je w piwnicy żeby nikt nie przeczytał. "Porządkuje forum"
 Profil Relacje PM off  

#369 PostWysłany: 11 Maj 2017 09:14 

Loty: 15
Kilometry: 12 258
niebieski
Mniej tanich biletów. Pendolino znów dla elit?
http://krakow.wyborcza.pl/krakow/7,4442 ... rects=true
 Profil Relacje PM off  

#370 PostWysłany: 11 Maj 2017 09:17 

Tak jakby teraz było ich dużo ;-)
A porem płacz, bo ludzie pociągami nie jeżdżą.

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka
 PM off  

#371 PostWysłany: 11 Maj 2017 10:33 

Loty: 40
Kilometry: 33 710
niebieski
burza medialna z super promo trwa http://businessinsider.com.pl/wiadomosc ... no/fkps1lx
 Profil Relacje PM off  

#372 PostWysłany: 11 Maj 2017 11:09 

niebieski
Anonymous napisał(a):
@ms993, ten strach ma jednak swoje uzasadnienie w postaci braku punktualności (bo remont, bo strajk, bo prądu brakło) i burdelu informacyjnego - pociąg ma mieć odjazd z X, ale jednak odjedzie z Y, a może z C. Nie ma się co dziwić pasażerom, że mają obawy.

Brak punktualności polskich kolei to ciągle powtarzany mit, który nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. Oczywiście, że są stali spóźnialscy jak Malczewski, ale to jest margines. Opóźnienia jak juz się zdarzają (bardzo rzadko) to wynoszą zwykle kilka minut.
 Profil Relacje PM off  

#373 PostWysłany: 11 Maj 2017 11:22 

No ok. Następnym razem, jak będę oczekiwał na opóźniony skład, to będę sobie powtarzał, że to tylko mój wymysł.
Nie mówię, że każdy pociąg jest opóźniony (bo i tak jest lepiej niż parę lat temu), ale czasami takie nawet parominutowe opóźnienie, może rozwalić podróż, bo nie zawsze można sobie pozwolić na zaplanowanie rozsądnych przesiadek.

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka
 PM off
dj3500 lubi ten post.

#374 PostWysłany: 11 Maj 2017 11:38 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 218 846
Tak prawdę mówiąc, to ja się dziwię ludziom, którzy kupują bilet i mają na przesiadkę <15 minut. Wiele osób wylewa swoje żale, że miało np.8 minut na przesiadkę a jest opóźnienie, zgłaszali to kierownikowi pierwszego pociągu, a mimo to drugi nie poczekał i muszą czekać godzinę na kolejny pociąg. Patrząc na ilość remontów na polskich torach (tak, aby było nam w przyszłości lepiej i szybciej) to i tak stosunek jakości do ceny jest bardzo dobry. A obowiązek czekania do 60 minut ma obowiązek tylko ostatni pociąg w dobie. W pozostałych przypadkach jest to raczej niemożliwe bo przepustowość szlaku zazwyczaj jest zapełniona. Tylko podejście klienta jest na zasadzie: kupuję to wymagam, czasem aż zbyt roszczeniowo.
3 ludzi lubi ten post.

#375 PostWysłany: 11 Maj 2017 11:51 

niebieski
Ale moment, moment - co to za usprawiedliwienie? Sami sobie ustalili taki rozkład (wiedząc o remontach) to niech się go trzymają. Próby usprawiedliwiania nieudolności monopolisty prowadzą do tego, że jakość usług, zamiast się podnosić, spada. A ceny rosną. Odszkodowań nie ma żadnych (bo zwrot 25% wartości bilety przy większym opóźnieniu to kpina), opieki nad pasażerami, którzy na skutek opóźnienia nie zdążyli na przesiadkę, również.
Gdybyś przychodził do pracy notorycznie spóźniony, tłumacząc się remontem na drodze, którą dojeżdżasz, to co by Ci pracodawca odpowiedział? On płaci i wymaga. Podobnie jak my, klienci.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#376 PostWysłany: 11 Maj 2017 12:18 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 218 846
Rozkład to UTK zatwierdza, a PKP tylko daje propozycje. A poza tym, fakt. Są mankamenty rozkładowe. Patrząc na Malczewskiego, Ustronie i Karpaty to tragedia. Reszta jeździ punktualnie (nie licząc zdarzeń losowych). A odszkodowanie, to Unijne rozporządzenia, więc PKP musi się dostosować.
dworkam lubi ten post.

#377 PostWysłany: 11 Maj 2017 13:00 
Awatar użytkownika

Loty: 90
Kilometry: 139 765
niebieski
Żeby być bardziej dokładnym to rozkład jazdy układa PKP PLK na wniosek przewoźników (nie tylko z grupy PKP) i zatwierdza UTK. Więc to nie jest tak, że PKP Intercity (bo rozumiem, ze o tego monopolistę chodzi) sam sobie rozkład jazdy układa i nikt inny się nie liczy.

Warto też znać swoje prawa: https://www.utk.gov.pl/pl/pasazerowie/k ... azera.html, żeby je egzekwować w razie potrzeby.

Jest w nich mowa m.in. o noclegach, poczęstunkach, zastępczej komunikacji i zwrotach za bilety (nie tylko te marne 25% wartości biletu) ;)
 Profil Relacje PM off
pemat lubi ten post.

#378 PostWysłany: 11 Maj 2017 18:46 

Trochę muszę pomarudzić, ale Intercity jest zwyczajnie niepoważne. Chce kupić bilet na WRO-WAW i co widzę? Za bilet II klasy na tej trasie życzą sobie 139 PLN w EIC i tu najlepsze, nie jest to miejscówka. Czyli 4 godziny stania za 139... ręce opadają (albo nogi). Mam nadzieję, że LEO EXPRESS poważnie namiesza na rynku, bo to co się dzieje z IC to jakiś żart.
 PM off  

#379 PostWysłany: 11 Maj 2017 19:15 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@‌MacKoz‌
Z tego co pamiętam, to kiedyś, a być może i teraz też, na zachodnio-niemieckie szybkie pociągi też nie było przymusu kupowania miejscówek.
W tym EIC jest taka możliwość?

#380 PostWysłany: 11 Maj 2017 19:23 

Nieprecyzyjnie napisałem. Po wyborze pociągu i próbie zakupu pojawia się taki komunikat: Brak wolnych miejsc w wybranym pociągu.
Czy chcesz kontynuować transakcję (zakup biletu) bez gwarancji miejsca do siedzenia? Także tego...za 139 PLN.
 PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1599 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 80  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości